Jeśli uwielbiasz piec babeczki, ale nie masz w domu foremek na muffiny, nie musisz rezygnować z tego smakołyku. Istnieją różne sposoby, aby upiec babeczki bez foremek. Można wykorzystać papierowe papilotki, folię aluminiową lub nawet zwykły papier do pieczenia. W tym artykule przedstawimy kilka sposobów na przygotowanie pysznych babeczek bez użycia foremek na muffiny. Opowiemy również, jak...
cukiernictwo
Co można zrobić z mleka w proszku na szybko?
Mleko w proszku to jeden z tych produktów, które często znajdują się w naszych kuchniach. Choć wiele osób uważa, że zwykłe mleko jest lepsze, to sproszkowane może okazać się niezastąpione w wielu sytuacjach. Dzięki niemu nie musimy martwić się o brak świeżego mleka i szybkie psucie. W tym artykule przeczytasz, co można zrobić z mleka w proszku na szybko. Dowiesz się między innymi, jak...
Przedstawiamy najzdrowsze słodziki. Czym zastąpić cukier?
Cukier to jedna z najczęściej używanych substancji słodzących na świecie, ale niestety jego nadmierna konsumpcja jest uważana za jedną z przyczyn epidemii otyłości i cukrzycy. Dlatego coraz więcej osób szuka zdrowych alternatyw dla cukru, które pozwolą na zachowanie słodkiego smaku, ale bez negatywnych skutków dla zdrowia. W tym artykule przedstawiamy najzdrowsze słodziki, ich zalety i wady oraz...
Jak przechowywać sernik po upieczeniu?
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które często pojawia się na polskich stołach. Jednakże, aby zachować jego świeżość i aromat po upieczeniu, warto znać kilka podstawowych zasad dotyczących jego przechowywania. W tym artykule przedstawimy wskazówki i porady jak przechowywać sernik po upieczeniu, w tym odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, takie jak: czy można zamrozić sernik? Jak...
Mąka ryżowa właściwości zdrowotne i zastosowanie
W kuchni mamy wiele możliwości na stworzenie różnych potraw. Najpopularniejsze składniki można zamieniać na inne. Umożliwia to przyrządzanie pysznych dań i wypieków także osobom zmagającym się z chorobami układu trawiennego, czy alergiami pokarmowymi. Jedną z alternatyw jest mąka ryżowa. Jej właściwości, skład i zastosowanie przybliżę w tym artykule. Pochodzenie i odmiany mąki ryżowej Mąka...
Mąka kasztanowa właściwości i zastosowanie
Jeśli szukacie sposobu na zmniejszenie spożycia mąki pszennej, ale nie chcecie rezygnować z produktów mącznych to mam dla Was rozwiązanie. Wystarczy, że bezwartościowy i niezdrowy produkt zastąpi mąka kasztanowa. Właściwości zdrowotne i sposób jej użycia przybliżę w tym artykule. Ta zdrowa alternatywa, na przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego w mniej kalorycznej wersji pozwoli odkryć całkiem...