Chleb od wieków gości na polskich stołach i trudno sobie wyobrazić, żeby to się zmieniło. Tak więc, pomimo rosnącej automatyzacji, zawód piekarza jest godną rozważenia opcją w wielu obszarach. Zastanawiasz się, czy Twoim miejscem pracy może być piekarnia? Praca w takim miejscu wymaga predyspozycji. Musisz mieć smykałkę do pieczenia. Jak każda inna praca, zawód piekarza jest dla ludzi. Jednak...
piekarnictwo
Ziarna i nasiona wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie
Ziarna i nasiona wydają się takie nie pozorne, a tak naprawdę posiadają bardzo wiele smaku, aromatu i wartości odżywczych. Można by pomyśleć, co takie małe ziarenko czy nasionko może zmienić w słodkości czy pieczywie, a jednak potrafi bardzo dużo. Najpopularniejsze są pestki dni, słonecznika, mak, wiórki kokosowe, ale jest to tylko mała część tych cennych dobroci, które wykorzystuje się w...
Nauka pieczenia. Jak nauczyć się piec ciasta i przygotowywać desery?
Nauka pieczenia ciast, ciasteczek czy chleba wymaga poświęcenia i czasu. Jednak dla chcącego nic trudnego. Od czego zacząć naukę pieczenia? Jakie formy szkolenia są dostępne na rynku? Szczegóły w poniższym artykule.
Rodzaje mąki – jaką wybrać do wypieków, jaką do naleśników, a jaką do chleba?
Istnieją różne rodzaje mąki. Wszystko zależy od źródła pozyskiwania mąki oraz od jej typu. Różne rodzaje mąki mają wielorakie zastosowanie. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się więcej o rodzajach, typach i zastosowaniach mąki.
Dodatki piekarnicze – rodzaje i zastosowanie
Dodatki piekarnicze stanowią składnik wielu wyrobów piekarskich. W jakim celu są używane? Co zalicza się do dodatków piekarniczych? Odpowiedź w niniejszym artykule.
Zakwas chlebowy – jak zrobić?
Zakwas chlebowy to dodatek piekarniczy do pieczywa. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów chleba, można też upiec go w domu używając do tego samodzielnie zrobiony zakwas chlebowy.