piekarnictwo

zdjęcia na stronie boskie wypieki. ciastko-05
boskie wypieki zdjęcie8
Ziarna i nasiona wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie

Ziarna i nasiona wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie

Ziarna i nasiona wydają się takie nie pozorne, a tak naprawdę posiadają bardzo wiele smaku, aromatu i wartości odżywczych. Można by pomyśleć, co takie małe ziarenko czy nasionko może zmienić w słodkości czy pieczywie, a jednak potrafi bardzo dużo. Najpopularniejsze są pestki dni, słonecznika, mak, wiórki kokosowe, ale jest to tylko mała część tych cennych dobroci, które wykorzystuje się w...

czytaj dalej
Zakwas chlebowy – jak zrobić?

Zakwas chlebowy – jak zrobić?

Zakwas chlebowy to dodatek piekarniczy do pieczywa. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów chleba, można też upiec go w domu używając do tego samodzielnie zrobiony zakwas chlebowy.

czytaj dalej