Czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu? Proponujemy zamienniki masła

Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka wiele osób na całym świecie. Podwyższony cholesterol LDL może prowadzić do chorób serca i układu krążenia. Jednym z czynników wpływających na poziom cholesterolu we krwi jest dieta, a w szczególności wybór tłuszczów spożywanych na co dzień. W tym artykule podpowiemy, czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu. Dzięki temu możesz zadbać o zdrowie swojego serca, jednocześnie ciesząc się smacznym i sycącym posiłkiem.

Jakie tłuszcze są najlepsze w diecie bez cholesterolu?

To nieprawda, że wysoki cholesterol wyklucza spożywanie tłuszczów. Są takie, które nie tylko nie podnoszą, ale przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Najbardziej pożądane dla naszego organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one korzystny wpływ na pracę serca i mózgu.

Osobom z wysokim poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie olejów roślinnych. Najlepsze są olej rzepakowy, lniany czy kokosowy. Należy do minimum ograniczyć tłuszcze zwierzęce.

Masło klarowane a cholesterol

Masło klarowane otrzymuje się je, podgrzewając zwykłe masło do 100 stopni Celsjusza. Jest więc tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera aż 60% nasyconych kwasów tłuszczowych i 300 mg cholesterolu w 100 gramach produktu. Jeżeli zastosujemy je w naszej diecie, zwiększa się nie tylko stężenie cholesterolu HDL (dobrego), ale również tego z frakcji LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Lepiej więc ograniczyć smarowanie pieczywa masłem klarowanym.

Jakie masło roślinne najlepsze na cholesterol?

Masła roślinne w codziennej diecie stają się coraz bardziej popularne i często goszczą na naszych stołach i kanapkach. Najzdrowsze dla organizmu są te, które zawierają minimalne ilości nasyconych kwasów tłuszczowy. Masła roślinne warto włączyć do naszej diety, bo mają dużo wartości odżywczych i witamin. Najzdrowsze są te, w których składzie nie ma cukru, utwardzaczy czy konserwantów. Przyjrzyjmy się różnym rodzajom tłuszczów roślinnych.

Masło orzechowe

Masło orzechowe powstaje z orzeszków ziemnych. Zawiera białko, błonnik, kwasy omega-3 i 6 i tłuszcze jednonienasycone oraz wielonienasycone, obniżające zły cholesterol LDL. Jest źródłem witamin A, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a także wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, selenu, fitosteroli. Samo masło orzechowe nie zawiera cholesterolu. Spożywanie go korzystnie wpływa na zdrowie naszego serca.

Masło z orzechów włoskich

Masło to ma gładką konsystencję, ale zawiera chrupiące kawałki. Najlepsze dla naszego zdrowia jest to wyprodukowane w 100% z orzechów. Masło z orzechów włoskich zawiera wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6. Ma w składzie argininę, która usprawnia pracę serca i mózgu, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża stężenie cholesterolu LDL.

czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu
Wiesz, czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu? Stosując zamienniki masła, dbasz o zdrowie.

Masło z orzechów ziemnych

To dobra alternatywa dla masła zwierzęcego. Zawiera wiele składników mineralnych, dużą ilość białka, witaminy z grupy B, jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, sód, żelazo, potas. Nie zawiera natomiast cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Masło migdałowe

To kolejne masło, które zastępują tradycyjne smarowidła do chleba. Ma słodko-gorzki smak. Zawiera: błonnik, witaminy grupy B, jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 i 6, wapń, magnez, potas.

Czy margaryna jest zdrowa?

Do produkcji margaryny wykorzystywane są oleje roślinne ze słonecznika, rzepaku, palmy, kukurydzy, soi. Czasem wykorzystuje się też olej rybi. Margaryny dzielimy na:

  • margaryny miękkie, które służą do smarowania pieczywa;
  • margaryny twarde, które stosujemy do różnego rodzaju wypieków.

Margaryny nie zawierają cholesterolu, a także dostarczają niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. To bardzo dobry zamienniki masła zwierzęcego dla osób, które muszą ograniczyć spożycie tłuszczu. Producenci margaryny dedykują swoje wyroby tym, którzy mają problemy ze złym cholesterolem. Są one dodatkowo ulepszane stanolem i sterolem roślinnym co ogranicza wchłanianie cholesterolu. Z drugiej jednak strony, zarówno miękkie, jak i twarde margaryny mają niezbyt naturalny skład.

Czym najlepiej smarować kanapki? Masło a margaryna

Podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem dla naszego organizmu. Można go obniżyć odpowiednią dietą. Przyjrzyjmy się różnym produktom do smarowania chleba:

  • margaryna roślinna dostarcza naszemu organizmowi dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega 6, w tym niezbędne dla organizmu kwasy alfa linolenowego ALA i kwasy linolowego LA. Zawiera dużo witamin A, D i E, które rozpuszczają się w tłuszczach. Margaryny miękkie roślinne zawierają również sterole roślinne, które obniżają cholesterol w organizmie. W obecnej technologii produkcji margaryny, czyli estryfikacji tłuszczów, produkuje się smarowidło o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • masło zwierzęce jest jednym z najbardziej popularnych smarowideł chleba. Zawiera około 82% tłuszczu. Niestety są to tłuszcze w większości nasycone. Dlatego należy ograniczyć spożycie masła do trzech łyżeczek dziennie. Natomiast ludzie, którzy mają wysoki cholesterol, powinni w ogóle wyeliminować je z diety. Masło zawiera dużo witamin A, D i E, a także śladowe wartości witaminy B4, B12 i K. Znajdziemy w nim też wapno, potas, fosfor oraz sód.

Spożycie tłuszczu powinno się maksymalnie ograniczyć. Dotyczy to szczególnie osób mających wysoki cholesterol i zmagających się z chorobami układu krążenia. Do smarowania chleba lepiej nadaje się w ich przypadku margaryna. Są w niej tłuszcze roślinne, które nie tylko nie podnoszą poziomu cholesterolu LDL, ale też pomagają obniżać jego wchłanianie. To doskonale wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, a w efekcie pracę całego organizmu. Można też wykorzystać inne smarowidła, o których napiszemy w dalszej części artykułu.

czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu
Pasty z owoców i warzyw to pyszne smarowidła do chleba. Zastąp nimi masło, aby urozmaicić dietę.

Czym zastąpić masło? Smarowidła roślinne

Jeśli mamy ochotę na kanapkę, to warto chleb posmarować tłuszczem. Nie musi to jednak być klasyczne masło, czy margaryna. Czym smarować kanapki, żeby było zdrowo, a przy tym smacznie? Przedstawiam moich 10 propozycji alternatywnych smarowideł do chleba.

  1. Awokado to owoc tłusty, bo ma w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów. Zawiera również antyoksydanty i błonnik. Moim zdaniem po zblendowaniu będzie wspaniałą alternatywą do posmarowania pieczywa.
  2. Masło orzechowe, w orzechach znajdują się kwasy tłuszczowe wielonienasycone po odpowiednim zblendowaniu i wyciśnięciu powstanie naprawdę pyszna i łatwo rozsmarowująca się konsystencja. Wadą tej propozycji są obecne w orzechach alergeny, które często uczulają.
  3. Zblendowany dojrzały banan to dobre smarowidło do kanapek na słodko.
  4. Pesto z roślin zielonych może być przygotowane samodzielnie. Wystarczy zblendować natkę pietruszki, szpinak lub pestki dyni i dodać oliwę z oliwek. To nie tylko zdrowe rozwiązanie. Dodanie ulubionych przypraw sprawi, że smak tego smarowidła zachwyci każdego.
  5. Pasta z nasion roślin strączkowych, np. fasoli albo grochu. Trzeba je długo moczyć — przez przynajmniej 12 godzin. Wtedy łatwo poddadzą się blendowaniu i po dodaniu odpowiednich przypraw będą dobrym zamiennikiem masła. Nasiona roślin strączkowych są bardzo zdrowym i smacznym rozwiązaniem.
  6. Oliwa z oliwek to tłuszcz, ale nie zawiera cholesterolu. Można ją dodawać do innych produktów, aby ułatwić rozsmarowywanie, a także nakładać zamiast masła, bezpośrednio na chleb. Najlepiej wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia.
  7. Przecież pomidorowy świetnie będzie się nadawał do posmarowania kanapki. Najlepszy jest przecier wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale można posłużyć się też suszonymi pomidorami.
  8. Czosnek możesz upiec i zblendować na gładką masę. Wtedy świetnie się rozsmarowuje na chlebie. Ma też wiele korzystnych właściwości; m.in. wzmacnia odporność organizmu i jest naturalnym antybiotykiem. Jednakże nie każdy lubi jego ostry smak. Jeśli nie jesteś jego zwolennikiem, to lepiej wybierz którąś z pozostałych propozycji.
  9. Hummus to kuchnia trochę orientalna, ale coraz łatwiej go znaleźć w naszych sklepach. Po zblendowaniu i dodaniu odpowiednich przypraw zrobimy pyszną i zdrową alternatywę do smarowania pieczywa.
  10. Musztarda lub chrzan to świetna alternatywa dla masła. Opcja ta jest świetna dla ludzi, którzy muszą ograniczyć tłuszcze. Problemem w przypadku tych produktów może być ich ostry smak.

Obniżanie cholesterolu — co dawać dzieciom zamiast masła?

Wpojenie dziecku zdrowych nawyków pozwoli od początku dbać o organizm. Jednak maluchy często są wybredne. Czym posmarować kromkę chleba, którą podamy dziecku na śniadanie?

W tym przypadku sprawdzą się słodkie pasty spośród zaproponowanych wcześniej. Weź jednak pod uwagę, że nie wszystkie nadają się do łączenia z kiełbasą. Zaletą słodkich smarowideł jest to, że nie potrzebują dodatków. Można zjeść kanapkę z samym masłem orzechowym, przecierem owocowym lub warzywnym. A co z produktami bez tłuszczu? Jeśli chcesz dać dziecku (lub samemu zjeść) kanapkę na słodko, to postaw na dżemy — najlepiej takie o obniżonej zawartości cukru.

Smaruj chleb bez podnoszenia cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków i przyjemności kulinarnej. Wybierając odpowiednie smarowidła do chleba, możemy z powodzeniem zastąpić tradycyjne tłuszcze, które negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Z naszych propozycji warto wybrać te, które składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka roślinnego, steroli lub stanolów.

Dzięki temu możemy zadbać o nasze zdrowie, jednocześnie ciesząc się smacznym i sycącym posiłkiem. Pamiętajmy, że każdy z nas może wpłynąć na swoje zdrowie poprzez zmianę nawyków żywieniowych, a smarowanie chleba to tylko jeden z kroków, które warto podjąć, by zachować zdrowie serca i układu krążenia.



Jakie zamienniki masła można stosować do smarowania chleba?

Do smarowania chleba można stosować wiele alternatyw dla masła, takich jak: margaryna roślinna, hummus, pasta z awokado, oliwa z oliwek, masło orzechowe czy pesto.

Czy wszystkie rodzaje margaryny roślinnej są zdrowe?

Nie wszystkie rodzaje margaryny roślinnej są zdrowe, ponieważ niektóre z nich mogą zawierać tłuszcze trans, które są szkodliwe dla zdrowia. Warto wybierać margaryny, które zawierają mniej tłuszczu nasyconego i trans.

Czy smarowanie chleba hummusem jest zdrowe?

Tak, smarowanie chleba hummusem jest zdrowe, ponieważ hummus zawiera białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, które są korzystne dla zdrowia. Hummus jest również niskokaloryczny i może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi.

Czy pesto jest dobrym zamiennikiem dla masła?

Tak, pesto jest dobrym zamiennikiem dla masła, ponieważ zawiera wiele zdrowych składników, takich jak bazylika, orzechy i oliwa z oliwek. Pesto jest również niskokaloryczne i może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. Jednakże, ze względu na zawartość soli i tłuszczu, należy spożywać pesto umiarkowanie.

Skomentujesz?

1 komentarz
  1. Marek Nowak

    Bardzo ciekawe opracowanie

    Odpowiedz
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *