Naturalny zamiennik cukru w Twojej kuchni. Jak słodzić zdrowo?

W dzisiejszym świecie, gdzie coraz częściej stawiamy na zdrowe odżywianie, poszukiwanie alternatyw dla tradycyjnego cukru stało się nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Cukier, choć słodki i kuszący, niestety niesie ze sobą wiele zagrożeń zdrowotnych, zwłaszcza przy nadmiernym spożyciu. W tym kontekście naturalny zamiennik cukru jawi się jako świetna opcja dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze słodkich smaków, a jednocześnie dbają o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Coraz częściej na półkach sklepowych i w przepisach kulinarnych pojawiają się takie produkty jak ksylitol, erytrytol czy syrop daktylowy, które nie tylko zachowują słodki smak, ale również oferują dodatkowe korzyści zdrowotne. W tym artykule przyjrzymy się bliżej, jak naturalne zamienniki cukru mogą wzbogacić naszą dietę i jakie mają właściwości, dzięki którym stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru.

Zapraszamy do odkrycia z nami, jak słodzić zdrowo, nie rezygnując z przyjemności, jaką daje słodki smak.

Przeczyta: Daktyle suszone

Drewniane łychy z zamiennikami. Obrazek w artykule Naturalny zamiennik cukru w Twojej kuchni. Jak słodzić zdrowo?

Dlaczego warto szukać naturalnych zamienników cukru?

Naturalne zamienniki cukru w naszym świecie cieszą się coraz większą popularnością. Spożywanie nadmiernej ilości cukru ratyfikowanego powodują różnego rodzaju choroby, które noszą nazwę chorób cywilizacyjnych. Taka jak cukrzyca. Naukowcy i spożywczy i producenci wymyślają różnego rodzaju naturalne zamienniki.

Alternatywą dla cukru rafinowanego mają być różnego rodzaju słodziki, które mają być słodsze od cukru, ale mają być mniej kaloryczne. Maja być po prostu zdrowsze i nie powodować chorób cywilizacyjnych. Czyli na rynku już jest coraz więcej naturalnych zamienników cukru, które mają być remedium na liczne choroby. Nadmierne spożywanie cukru rafinowanego, czyli sacharozy prowadzi do bardzo wielu chorób metabolicznych Do takich chorób zalicza się cukrzycę, otyłość, choroby krążenia, choroby nowotworowe.

Bardzo dużym problemem jest spożywanie sacharozy przez dzieci i młodzież. Dietetycy bija na alarm, że dzieci są bardzo otyłe i odsetek ich rośnie. Najczęściej słodzimy herbatę lub kawę, ale kupujemy i spożywamy słodkie napoje, lody, ciasta, napoje mleczne, płatki itd. Czyli niewątpliwie bardzo dużo ludzi spożywa te produkty spożywcze.

Do dolegliwości w związku z używaniem sacharozy możemy również zaliczyć próchnice zębów, podrażnienie żołądka i jelit oraz nadmierne zakwaszenie organizmu. O dziwo należ y stwierdzić, że mamy coraz więcej ludzi uzależnionych od cukru i przez dietetyków nazywana jest białą śmiercią.

Poznaj naturalne zamienniki cukru

2. Erytrotyr

Erytrotyr należy do grupy palioli są to alkohole cukrowe. Słodzik ten produkowany jest z drożdży z zastosowaniem biotechnologii na drodze fermentacji. Dokonuje się go na drodze fermentacji drożdży Varrowialipolytica, Aureobasidim lub innych mikroorganizmów. Produkt ten z fermentacji jako słodzik znajduje coraz większe zastosowanie w naszej diecie i produktach spożywczych na etykietach posiada symbol E968.

Erytrotyl przeszedł szereg doświadczeń i badań. Jest bardzo dobrze przyswajalnym słodzikiem przez organizm ludzki. W zasadzie nie wywołuje żadnych skutków ubocznych w naszym organizmie. Nie ulega żadnym przemianom metabolicznym i jest wydalany z naszego organizmu wraz z moczem.

Dowiedziono, że nie podnosi poziomu insuliny, czyli w bezpieczny sposób mogą korzystać z niego diabetycy, czyli ludzie chorzy na cukrzyce. Powinniśmy jako konsumenci starać nie przedawkowywać tego słodzika, ale jeśli już się zdarzy to nie zawsze mogą występować wzdęcia oraz biegunki. Zatem nie powinniśmy go stosować u niemowlaków. Bardzo bezpiecznie mogą stosować Erytrotyl kobiety w ciąży.

Erytrotyl jest bardzo słodki, dorównuje słodkością sacharozie. Posiada on małą kaloryczność i nie dostarcza on organizmowi tzw. pustych kalorii i energii. Możemy stosować go w diecie odchudzającej, onkologicznej, diabetologicznej oraz w diecie u ludzi z insulinoopornością, nie powoduje podrażnień żołądka, jelit oraz próchnicy zębów. Możemy używać go do pieczenia ciast, bo jest odporny na działanie wysokich temperatur. Nie należ używać go do pieczenia chleba i ciast drożdżowych, bo drożdże nie potrafią sfermentować w tym środowisku, czyli nie urosną.

Zaletą tego słodzika jest neutralny smak i nadaje się do słodzenia herbat, kaw i napojów oraz napojów mlecznych.

2. Ksylitol

Ksylitol jest jednym z najbardziej używanych słodzików. Do niedawna mówiono o nim cukier brzozowy, bo faktycznie produkowany jest z kory brzozowej. Obecnie słodzik ten produkowany jest przez chińczyków z kukurydzy. Wymyślili oni prostszą i bardziej efektywną produkcji. Ksylolit pozyskiwany jest z cząsteczek, którego bardzo dużo alkoholu i cukru. Jest to pochodna polisacharydów, którego bardzo dużo znajduje się w korze brzozowe. Ksylolit pozyskiwany jest podczas obróbki tego drewna i nosi nazwę cukier brzozowy. Mimo że Chińczycy wyprodukowali ksylolit z kukurydzy. Mimo wszystko, że produkcja słodzika z kukurydzy jest bardzo tania budzi ona powszechnie niechęć przez część dietetyków i spożywców, Do produkcji tego słodzika wykorzystywana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Przy produkcji wykorzystywana jest również kwasowa hydroliza biomasy, która jest bardzo szkodliwa dla środowiska naturalnego.

Natomiast produkcja z kory brzozowej jest bardziej ekologiczna, bo nie wykorzystuje się kwasów ani grzybów. Słodzik ten ma mały indeks glikemiczny, nie fermentuje w organizmie, dlatego nie powoduje próchnicy zębów i zakwaszania organizmu. Należy uważać przy spożyciu i zaczynać go wdrażać do naszej diety stopniowo w przeciwnym wypadku u niektórych ludzi może powodować wzdęcia i biegunki. Jest małokaloryczny i nie powoduje wyrzutu insuliny do krwi. Dlatego może być spożywany w dietach cukrzycowych. Słodzik ten jest bardzo słodki i należy go bardzo mało używać w zasadzie jest słodszy od sacharozy. Stosowany jest w kosmetologii do produkcji kremów i past do zębów,

Niestety posiada on również wady, czyli jak już napisałem wzdęcia i biegunki oraz może uzależniać Nie należy używać dużo tego słodzika, bo na ogół w każdej diecie cukier jest małoistotny najważniejsze są minerały i witaminy.

3. Stevia

Stewia jako słodzik pozyskiwana jest z liści Stewia rebaudiana. Słodzik ten pozbawiony kalorii i nie wpływa na poziom insuliny we krwi. Stewie możemy wykorzystywać do słodzenia napojów i wypieku ciastek. Jest coraz częściej wykorzystywana, bo unia Europejska pozwoliła ją stosować od 2011 roku.

4. Syrop klonowy

Syrop klonowy jest kanadyjski przysmak. Uzyskuje się go z soku pni klonów po odparowaniu wody. Oprócz cukru zawiera on magnez, fosfor, witaminy oraz substancje utleniające, które stosuje się w terapii nowotworowej. Wykorzystuje się syrop do słodzenia deserów, ciast i napoi.

5. Syrop daktylowy

Syrop daktylowy, który jest bardzo słodki oprócz cukru zawiera dużo właściwości odżywczych. Jest on bardziej słodszy niż cukier, ale jego kaloryczność jest bardzo wysoka. Możemy go wykorzystać do ciast, deserów i napoi.

6. Inulina

Inulina jest to naturalny wielocukier. Uzyskuje się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Otrzymuje się go z bylin roślin np. mniszka lekarskiego, karczocha cykorii. Ten słodzik jest 10 razy mniej słodszy od sacharozy, ale ma działanie żelujące. Zażywanie go prowadzi do stymulacji flory bakteryjnej, czyli jest probiotykiem.

Jak stosować naturalne zamienniki cukru w kuchni?

Zamienniki cukru można wykorzystywać w kuchni w zależności od tego, jaka robimy potrawę i jaka stosujemy dietę. Jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej dietetycy polecają Ertrylol jest mało kaloryczny. Jeśli chcemy piec ciasto drożdżowe stosujemy ksylitol. Do deserów możemy używać syropy klonowego.

Syrop daktylowy zdrowy i słodki dodatek

Syrop daktylowy możemy zaliczyć do zdrowych słodzików. Słodzik ten powstaje z miąższu daktylowca. Daktylowiec rośnie w Azji, Afryce oraz na południu USA. Ma w sobie wiele właściwości, czyli oprócz tego, że dostarcza słodki smak posiada magnez, potas, wapń i witaminy grypy B. Korzystnie wpływa na:

  • – odporność ludzkiego organizmu,
  • – wspomaga przemianę baterii,
  • – korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy,
  • – dodaje energii i opóźnia procesy starzenia.

Naturalny zamiennik cukru w Twojej kuchni – Podsumowanie

Podsumowując, wybór naturalnego zamiennika cukru w naszej codziennej diecie otwiera przed nami nowe, zdrowsze możliwości słodzenia potraw i napojów. Ksylitol, erytrytol, syrop daktylowy i inne naturalne słodziki nie tylko pomagają w ograniczeniu spożycia tradycyjnego cukru, ale również wnoszą do naszego życia korzyści zdrowotne, które są nie do przecenienia. Dzięki nim możemy cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o negatywne skutki związane z nadmiernym spożyciem cukru.

Mamy nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci zrozumieć, jak ważne jest wybieranie zdrowych alternatyw dla cukru i jak łatwo możesz zintegrować naturalne zamienniki cukru w swojej kuchni. Pamiętaj, że każdy krok w stronę zdrowszego odżywiania to krok w stronę lepszego samopoczucia i długowieczności. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi naturalnymi zamiennikami cukru i odkrywania, które z nich najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom i preferencjom smakowym.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *