Kremy roślinne do ciast i deserów

Kremy roślinne to najlepsza alternatywa dla wegan. Są one naturalne i nie pochodzą w żaden sposób od zwierząt. W kremach zastąpienie zwyczajnego krowiego mleka jest banalnie proste. Napoje kokosowe, migdałowe, z orzechów nerkowca czy orzechów laskowych sprawdzają się idealnie jako zamiennik krowiego mleka w przepisach. Napoje owsiane są najlepszą alternatywą ponieważ wymagają mniej wody. Napoje te posiadają naturalna słodycz więc podczas wypiekania możemy dużo bardziej zmniejszyć ilość dodawanego cukru w przepisie. Mleko krowie możemy zastąpić mlekiem roślinnym zazwyczaj w proporcji 1 do 1. Mleko roślinne jest bardzo podobne strukturą do mleka krowiego. Mają bardzo podobny kolor oraz konsystencję dzięki czemu mleko roślinne idealnie zastępuje mleko krowie w wypiekach i jest doskonałe do pieczenia oraz gotowania. Z mlek roślinnych możemy korzystać w taki sam sposób jak z mleka krowiego. Idealnie nadaje się do porannego śniadania czy do filiżanki kawy.

Kremy roślinne, czyli alternatywy dla mleka krowiego

Zwyczajne mleko krowie możemy zastąpić innymi również popularnymi napojami. Są to między innymi napoje roślinne takie jak :
– Mleko owsiane,
– Mleko sojowe,
– mleko kokosowe,
– mleko migdałowe,
– mleko orkiszowe,

Oraz wiele innych ponieważ na rynku otrzymamy wiele innych napojów roślinnych ogólnodostępnych dla wegan.

Mleko owsiane

Mleko owsiane jest jednym z wielu substytutów mleka krowiego. Stosują go osoby, które nie tolerują laktozy i białek mleka. Posiada wiele różnych wartości odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera cenny błonnik pokarmowy beta-glukan. Spożywając mleko owsiane obniżamy poziom cholesterolu w organizmie i jest ono również bardzo przydatne przy odchudzaniu. Mleko owsiane może być używane jak mleko krowie. Mleko to można dodawać do kawy, naleśników i różnych wypieków. Możesz go użyć do zastąpienia mleka krowiego podczas robienia koktajli. Nie ma posmaku, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób rozpoczynających swoją podróż na diecie wegetariańskiej.

Pochodzenie mleka owsianego

Mleko owsiane jest przygotowywane przez zmielenie ziaren owsa zmieszanych z wodą. Następnie dodajemy enzymy, które rozkładają skrobię w ziarnie. Następnie oddziela się je od łusek owsianych za pomocą separatorów. Reszta to mleko owsiane. Na koniec mleko wzbogaca się minerałami lub innymi dodatkami. Ostatnim punktem jest utwardzanie mleka w procesie i pakowaniu UHT 6. Mleko występuje w różnych smakach, takich jak naturalny, waniliowy lub czekoladowy, ale rynek oferuje również mleko owsiane w różnych smakach, takich jak mango, pomarańcza itp.

Mleko sojowe

Podobnie jak inne mleka wegańskie, mleko sojowe nadaje się również do diet wegetariańskich, nietolerancji laktozy i alergii. Mleko to wzbudza wiele kontrowersji ze względu na inny skład. Mleko to płynny napój zrobiony z fasoli lub beztłuszczowej mąki sojowej. Jednocześnie napój ten zyskuje coraz większą popularność, ponieważ coraz więcej osób interesuje się dietą i zdrową żywnością. Ze względu na nieznany skład gotowego mleka na rynku znajdujemy wiele rodzajów tego napoju.

Pochodzenie mleka sojowego

Tradycyjne mleko sojowe można przygotować w domu lub przy pomocy nowoczesnego sprzętu. Wpierw soję moczy się przez
4 – 12 godzin (w zależności od temperatury wody). Następnie namoczone ziarna kruszy się do słoika, dodaje się zimną wodę i gotuje się powstałą zawiesinę. Gotowe mleko oddziela się od reszty pod ciśnieniem. Gotowe mleko ponownie gotuje się, filtruje i na koniec przelewa do pojemnika. Tak przygotowane mleko sojowe dla niektórych ma nieprzyjemny smak, ale obecnie istnieją inne metody ekstrakcji mleka sojowego, aby nie smakowało źle. W fabrykach jest bardziej zmechanizowany i dodaje się do niego wiele różnych składników, aby uniknąć nieprzyjemnego smaku.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Idealny dla osób stosujących dietę wegetariańską, a także dla osób z różnymi schorzeniami, takimi jak celiakia, nietolerancja laktozy, a nawet cukrzyca. Mleko kokosowe można również wykorzystać w procesie odchudzania. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu produkt ten nie jest zabroniony w diecie odchudzającej, a nawet jest zalecany przez lekarzy jako zamiennik zwykłego mleka krowiego. Mleko kokosowe może pomóc Ci schudnąć. Mleko kokosowe można również stosować w cukiernictwie, natomiast mleka krowiego nie można spożywać. Wystarczy zastąpić mleko krowie mlekiem kokosowym, które możesz zrobić w domu lub kupić w sklepie, aby było łatwiej.

Pochodzenie mleka kokosowego

Mleko kokosowe w rzeczywistości nie jest mlekiem, ale jest powszechnie nazywane tak ze względu na jego podobieństwo do mleka krowiego. Jego produkcja nie jest trudnym procesem. Najpierw z środka kokosu ściera się jego miąższ i moczy się go w gorącej wodzie. Następnie zbierz powstały krem kokosowy i wyciśnij resztę z gazy, aby mleko kokosowe było gotowe do picia. Powstały napój ma mlecznobiały kolor i orzechowy smak. Dzięki zawartości aż 20% tłuszczu napój jest gęsty i ma przyjemną kremową konsystencję. To mleko ma wiele dobrych wartości odżywczych. Tylko 100 g produktu dostarcza ok. 197 kcal, 2,2 g białka i 2,8 g węglowodanów. Zawiera kwas polilinolowy, który ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka oraz jednonienasycony kwas oleinowy.

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest substytutem mleka krowiego. Ma wysoką wartość odżywczą, ale mało kalorii, co sprzyja procesowi odchudzania. To mleko ma przyjemny smak, który lubi wiele osób. Mleko to można stosować jak mleko krowie, dodawać do kawy lub polać płatkami śniadaniowymi. Możesz zrobić z niego koktajl, użyć go do gotowania, sosów lub marynat. Niestety mleko migdałowe jest jednym z nielicznych, których nie mogą spożywać osoby ze znaną alergią na migdały i inne orzechy. Osoby z kamieniami nerkowymi również nie mogą spożywać mleka migdałowego, ponieważ częste spożywanie tego mleka może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, ale przy różnych pokarmach ten problem nie powinien się pojawić.

Pochodzenie mleka migdałowego

Mleko migdałowe można przygotować w domu z dwóch łatwo dostępnych składników, takich jak woda i migdały. Migdały należy namoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 12 godzin. To je zmiękcza i ułatwia ich zblendowanie. Odcedź namoczone migdały i włóż do blendera. Wlej kilka szklanek zimnej wody i zblenduj do uzyskania gładkości. Przełóż masę przez sito do pustej miski. Owiń gazą i odciśnij jej zawartość.

Zastosowanie kremów roślinnych w cukiernictwie

Kremy roślinne głównie służą do przekładania nimi biszkoptów podczas tworzenia naszych wypieków. Kremy te mogą również być stosowane jako ozdoba tortu. Kremy roślinne możemy wykonywać samodzielnie w domu poprzez zastąpienie mleka krowiego subtelniejszą alternatywą na przykład mlekiem kokosowym czy owsianym. Na rynku znajdziemy wiele różnych kremów roślinnych które są ,,gotowcami,,. Wykonamy je wiele szybciej ponieważ może to być gotowa śmietanka do zmiksowania bądź sproszkowana substancja do której dolewamy wybrane mleko i miksujemy. Wiele tego typu produktów oferuje nam Republika Smaku. Dzięki zastosowaniu ich produktów przyspieszymy naszą pracę i ułatwimy ją. Jednym z przykładów jest Creme patisserie meggle, czyli krem roślinny z dodatkiem cukru. Na stronie znajdziemy również rozmaite śmietanki roślinne oraz kremy do dekoracji wypieków. Na rynku znajdziemy wiele opcji kremów roślinnych takie jak z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru. Każdy krem ma inna zawartość tłuszczy dzięki czemu możemy wybrać taki który będzie idealnie pasował do naszych wypieków. Kremy roślinne możemy wykorzystywać do dekoracji ciast, tortów babeczek.

Kremy roślinne w praktyce: przepis na wegański tort z kremem kokosowym

Składniki na ciasto:
– 340 g mąki pszennej typ. 550 ,
– 240 g białego cukru,
– 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia,
– szczypta soli ,
– 110 ml oleju (np. słonecznikowy) ,
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
– 250 ml mleka orkiszowego,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 łyżki soku z cytryny,
Składniki na krem:
– 2 puszki 400 ml mleka kokosowego,
– 100 g cukru pudru,
– 2 śmietany fix,
Dodatkowo:
– okrągła forma do tortów,
– 1 puszka brzoskwiń,
– 250 g borówek,
Do nasączenia ciasta:
– 50 ml soku z puszki po brzoskwiniach,
– sok z ½ cytryny,

Przygotowanie ciasta:
1 łyżeczkę sody rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukru i wymieszać. Wlać masło, sok z cytryny i mleko z ciastem i szybko wymieszać łyżką. Okrągłą blachę do ciasta posmarować masłem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku około
5 minut. Upieczone zostawić w formie i ostudzić, a następnie przełożyć na deskę.

Przygotowanie kremu:
Delikatnie wyjmujemy z puszki, tylko gęstą część mleka kokosowego, przekładamy go do mniejszej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na szybkich obrotach na prawie sztywno, dodajemy fixy i ubijamy, aż do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji Gotowy krem wkładamy do lodówki i schładzamy Przygotowanie roztworu do nasączania: Składniki mieszamy ze sobą, testujemy smak i schładzamy.

Przygotowanie tortu:
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części. Każdą połówkę ciasta nasączamy kilkoma łyżkami roztworu. Nakładamy na dolną i środkową połówkę owoce, owoce przykrywamy warstwą schłodzonego kremu kokosowego, nakładamy kolejny krążek ciasta, znów owoce i bita śmietana i przykrywamy trzecim wierzchnim krążkiem ciasta Wierzch ciasta i boki smarujemy kremem kokosowym, na górną część tortu układamy owoce i całość schładzamy Tort podajemy schłodzony, najlepiej następnego dnia.
Przepis inspirowany ze strony https://mamaalergikagotuje.pl/tort-z-kremem-kokosowym-i-owocami/

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe z kremem roślinnym

Składniki na ciasto:
– 250g marchewki,
– 3 łyżeczki siemienia lnianego,
– 1 ½ łyżeczki cynamonu,
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
– 250g mąki bezglutenowej,
– 250ml oleju,
– 220g cukru,
Składniki na krem:
– ½ l śmietanki roślinnej 31%,
– cukier puder,

Przepis:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą (½ szklanki) i odstawiamy na kilka minut, by napęczniało. Mieszamy wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i mąkę. Ubijamy olej, cukier i namoczone siemię lniane, a następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy marchew. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – po 40 minutach w ciasto wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Przygotowujemy krem śmietankowy – śmietanę roślinną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na 3 równe części. Przekładamy kremem w rancie cukierniczym albo tortownicy. Chłodzimy w lodówce około 40 minut – ciasto powinno być dobrze schłodzone i zwarte. Dekorujemy prażonymi migdałami i suszonymi kwiatami – na przykład bławatkiem.
Przepis inspirowany ze strony https://kukbuk.pl/przepisy/weganskie-ciasto-marchewkowe/

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.