Jak powszechnie wiadomo, cukier jest praktycznie wszędzie, nie tylko w słodkościach, ale również w posiłkach i produktach, takich jak: wędliny, chleb, napoje, przyprawy i wiele innych. Nawet jeśli na opakowaniu nie ma jednoznacznie napisane „cukier”, to jest ukryty pod innymi nazwami i symbolami, dlatego warto zwrócić na to uwagę.Większość ludzi nie wie nawet, że istnieje taki produkt, jak...
czekolady
Czekolada cukiernicza i pomysły na jej wykorzystanie w cukiernictwie
Czekolada cukiernicza to niezbędny produkt w kuchni każdego profesjonalisty i amatora cukiernictwa. Pozwala na stworzenie pysznych słodkich arcydzieł i świetnie nadaje się do obróbki na różne sposoby.
Jakie kakao jest najzdrowsze? Właściwości kakao
Prozdrowotne właściwości kakao znane są od wieków. W jakie formie kakao ma najwięcej składników odżywczych?
Mrożone owoce w cukiernictwie
Chcesz być silny i zdrowy, stosuj w diecie owoc mrożony malinowy. Owoce mrożone są wykorzystywane w branży cukierniczej i gastronomi. Mrożonka zamrożony produkt żywnościowy mrożony w temperaturach od –25 do –40 °C przeznaczony do długotrwałego przechowywania w temperaturach ok. –18 °C[1], w których zahamowany jest proces jełczenia tłuszczów i niemal całkowicie wstrzymany jest rozwój...
Kawa ziarnista – jaką wybrać? Poznaj 3 rodzaje kaw i wybierz najlepszą dla siebie!
Kawa ziarnista to w dużej mierze gwarancja smaku, gdyż smak kawy ze świeżo zmielonych ziaren jest znacznie lepszy niż w przypadku kawy rozpuszczalnej czy wcześniej zmielonej. Jakie są rodzaje kawy i jakie mają zastosowanie? Jaką kawę ziarnistą wybrać? Przeczytaj nasz przewodnik po rodzajach kawy.