Mrożone owoce w cukiernictwie

Chcesz być silny i zdrowy, stosuj w diecie owoc mrożony malinowy.

Owoce mrożone są wykorzystywane w branży cukierniczej i gastronomi.

Mrożonka zamrożony produkt żywnościowy mrożony w temperaturach od –25 do –40 °C przeznaczony do długotrwałego przechowywania w temperaturach ok. –18 °C[1], w których zahamowany jest proces jełczenia tłuszczów  i niemal całkowicie wstrzymany jest rozwój drobnoustrojów[2]. Często są to konfekcjonowane warzywa albo owoce, także ryby albo mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne (np. pierogi) (źródło: Wikipedia)

Mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania żywności. Owoce mrożone tracą w procesie zamrażania zaledwie niewielką część witamin i minerałów. Nie różnią się wcale smakiem od świeżych owoców jeżeli są prawidłowo zapakowane i zmrożone. Najlepiej jest przeznaczyć pojemnik tylko wyłącznie na owoce. Pamiętajmy, że nie wolno zamrażać z innymi produktami. Owoce z biegiem czasu przejdą zapachem i stracą swój naturalny smak. Nadają się wyłącznie do wyrzucenia. Wstyd się przyznać, ale kiedyś popełniłem taki błąd. Trzeba się sparzyć, by nauczyć się.

Owoce mrożone to super sposób, by spożywać owoce w okresie jesienno zimowym  i cieszyć się naturalnym smakiem. Muszę wspomnieć, że nie brakuje ich w mojej diecie, ponieważ posiadają witaminki. Najbardziej przepadam za truskawkami i malinami. Często mam ochotę na słodycze. Zamieniam je wtedy najczęściej na owoce. Żałuję bardzo, że przez cały rok nie mogę jeść świeżych owoców jak w okresie letnim. Dawniej ludzie spożywali owoce z kompotów. Metoda ta była niezła, ale nie najlepsza. Wiem, że  takie owoce  zawierają większą ilość cukru. Myślę, że każdy już o tym wie. Najlepiej ograniczyć spożywanie.  Słodkie to jednak nie najlepsze dla naszego organizmu z upływem lat. W sezonie staram się zrobić małe zapasy. Owoce w tym czasie są najdojrzalsze,  najświeższe i nie straszą konsumentów cenowo. Bardzo ubolewam, że nie mieszkam na wsi i muszę zaopatrywać się na bazarkach. Lubię w swojej diecie poczuć smakiem lato i zimą.

Owoce które nadają się do mrożenia:

  • truskawki,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • jagody,
  • wiśnie wypestkowane,
  • brzoskwinie,
  • śliwki wypestkowane,
  • porzeczki,
  • poziomki,
  • czereśnie wypestkowane

Wymieniłem tyko owoce, które mrożę. Powiem żartem, bo nie chcę czytelników w powadzić  w maliny.

Warto też wiedzieć, które owoce nie nadają się do mrożenia:

  • arbuz
  • pomarańcza
  • kiwi

Powiem tak: owoce wyżej wymienione po rozmrożeniu zamieniają się w ciapę.

Mrożenie to również metoda przedłużania trwałości, świeżości owoców. Uznawana jest za jedną z najlepszych. Sam się o tym przekonałem. Niska temperatura obniża aktywność enzymów, które zawarte są w owocach i powodują ich psucie się z upływem czasu. Mimo, że drobnoustroje w większości przeżywają zamrożenie. Jednak nie mają możliwości na rozmnażanie się, gdyż zamrożona woda jest dla nich niedostępna i niemożliwa do wykorzystania.

Przypominam Wam

Możemy także mrozić owoce w całości. Borówki, maliny mrożę w całości po dokładnym umyciu i osuszeniu. Część również  miksuję na purée, gdyż lubię mieć gotowe kostki owocowe do przygotowania musów lub sosów.  Miksowane  maliny warto przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale można również pestki zostawić. Nie każdy lubi jak czuje pestki.

Owoce najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Zimą trudno o zakup dobrych świeżych owoców. Na pierwszy rzut oka witać różnicę są inne niż w sezonie. Ceny podwójne przyprawiają o ból głowy.  Bywa i tak, że przegapiliśmy sezon na robienie przetworów. Warto zawsze coś wrzucić do zamrażalnika z owocu. Niestety trzeba tylko pamiętać, jak odpowiednio zamrozić owoce.

Mrożone owoce to dobry sposób, aby zimowe posiłki urozmaicić zdrowymi dodatkami. Dzięki mrożeniu owoce nie tracą ani składników odżywczych, ani barwy czy konsystencji. Możemy cieszyć się doskonałym smakiem i całym dobrodziejstwem owoców. Jednak najpierw należy je odpowiednio przygotować.

Warto wiedzieć

Przekonałem się, że najbardziej pracochłonne jest mrożenie jabłek. Zanim  je  zamrozisz obierz je ze skórki i usuń ogryzek. Potem zblanszuj. Proces ten polega na zanurzeniu owoców we wrzątku. Do gotującej się wody trzeba dodać odrobinę soku cytrynowego i trzymać owoce w gotującej się wodzie nie dłużej niż minutę. Następnie przełóż jabłka do durszlaka i przelej zimną wodą. Zamroź je luzem na tacy, a później włóż do woreczków.

W przypadku innych owoców jest łatwiej. Chcemy zamrozić jeżyny i maliny to wystarczy je umyć i wyjąć szypułki.

Brzoskwinie trzeba najpierw obrać ze skórki lub zostawić i pokroić na plasterki lub większe cząstki. Następnie skropić sokiem z cytryny. W przypadku śliwek sprawa jest prosta. Wystarczy je umyć i przekroić na połówki usuwając pestkę. Niestety, by cieszyć się owocami przez cały rok musimy jednak poświęcić czas i uzbroić się w cierpliwość. Osoby, które nie lubią robić zapasów w zaciszu domowym zapraszam do sklepu. Producenci owoców mrożonych oferują bogatą ofertę. Może to łatwiejsza i wygodniejsze, by jeść świeże owoce. Jestem może trochę dziwny, ale lubię sam przygotowywać zapasy. Szkoda, że sezon na owoce jest tak krótki. Trzeba  się spieszyć, by zrobić owocowe zapasy.

Malin nie trzeba myć przed mrożeniem, ale nie każdy lubi poczuć piasek w zębach

Jeśli zależy Wam na pojedynczych owocach, to lepiej nie wkładać malin do wody przed mrożeniem. Owoce ją wchłania. Po zamrożeniu będą wyglądać jak zbita skała. Sposobów mrożenia malin jest wiele. Najbardziej popularną jest zblendowanie ich i przelanie do pojemników. Po rozmrożeniu stanowią bazę do koktajlów.

Mrożonki mają porównywalną wartość odżywczą, co surowe owoce. Jesienią i zimą lepiej zjeść mrożonkę niż kupić owoce dostępne w sklepach. Moim zdaniem mają znikomą ilość witamin. Podczas mrożenia tracą znikomą ilość wartości odżywczych jest to najskuteczniejsza metoda konserwowania. Dla porównania blanszowane zmniejsza ilość witaminy C o dwadzieścia procent, a zalanie owoców słodkim syropem pozbawia je siedemdziesiąt pięć procent. witamin.

Jak mrozić owoce?

Porcjuję truskawek, jagód i malin to małe ułatwienie. Lepiej zamrozić kilka mniejszych pojemników lub torebek i mieć gotową jedną porcję. Owoce można dowolnie mieszać ze sobą. Pamiętaj jeśli potrzebujesz mieszanki jagód i malin do ciasta wyciągniesz z zamrażarki dokładnie tyle ile chcesz i masz. Nie  będziesz długo czekać. Małe porcje rozmrożą się szybciej niż w całości. Sami musicie przekonać się, na pewno mam rację. Porcjowanie jest przydatne i opłacalne. Dzięki temu szybciej użyjemy mrożone owoce. Sam, gdy mam długo czekać czasem tracę cierpliwość.

Mrożone owoce – o czym warto pamiętać?

Pamiętaj i zwróć uwagę w czym mrozisz. Niestety nie każda folia się do tego nadaje. Oczywiście szczególnie te cienkie i słabe. Zwykle przyklejają się do owoców. Warto wybrać folię do mrożenia z suwakiem jest mocniejsza i zdecydowanie łatwiej ją otworzyć. Dobrą alternatywą dla torebek są pojemniczki, które z łatwością ułożysz w zamrażarce zachowując w niej porządek i będą służyły lata. Myślę, że moje małe podpowiedzi przekonają was, że robienie domowych mrożonek nie jest trudne. Warto spróbować.

Owoce należy zamrażać najlepiej tuż po zebraniu, gdy jeszcze są świeże. Dzięki temu zachowają smak, mięsistość, a przede wszystkim cenne dla zdrowia witaminy. W zamrażarce możemy przechowywać większość owoców, ale najlepiej sprawdzają się maliny, jeżyny, truskawki, jagody, porzeczki, a także wiśnie, agrest czy śliwki. Smaczne owoce to witaminy dla całej rodziny, która cieszy się bardzo dobrym zdrowiem. Podziwiają mnie, że jeszcze mam siły na domowe owocowe mrożonki. Pytają kiedy mi się znudzi ta zabawa z owocami.

Wartości odżywcze owoców mrożonych

Oczywiście mam na myśli o stratach wartości odżywczych, zawartości poszczególnych witamin. Chciałem zaznaczyć, że zwyczajne przechowywanie ich gdziekolwiek, czy to w koszyku, czy w lodówce, powoduje większe straty. Niezależnie od procesu obróbki, wszystkie owoce tracą swoje wartości z upływem czasu, zależnie i różnie od parametrów takich jak temperatura, wilgotność, data i sposobu zebrania. Myślę, że skorzystanie z procesu jakim jest mrożenie nie spowoduje wielu ubytków  w dietach, a jedynie je urozmaici. Świeże mleko, tryskawki, banany i wiórki kokosowe z odrobiną cukru to mój ulubiony jogurt. Myślę, że nie muszę podawać  przepisu. Wystarczy z miksować owoce i schłodzić. Zalecam wszystkie owoce mrozić maksymalnie do pół roku. Dłuższy  okres sprawia, że owoc staje się nie smaczny i bez wartości odżywczych.

Owoce mrożone do ciasta – czy należy je rozmrażać?

Pamiętajmy o tym, że jeśli wmieszamy do ciasta zamrożone owoce to efektem końcowym  pieczenia będzie zakalec. Wszystkie składniki, których używamy do wypieków powinny mieć podobną temperaturę. Mrożone owoce najlepiej wyjąć wcześniej i rozmrozić, aby zdołały się trochę ogrzać.

Czy mrożone owoce można zalać galaretką? Oczywiście, że tak

Upieczone ciasto planujemy przyozdobić owocami w galaretce. Możemy użyć ich bez rozmrażania. Owoce wyglądały jak świeże. Nie  tracą swojej barwy i jędrności. Należy jednak pamiętać, żeby przygotować galaretkę z nieco mniejszej ilości wody, ponieważ, gdy owoce się rozmrożą będzie ich więcej. Życzę smacznego.

Owoce mrożone do kruszonki

Mrożone owoce na kruszonkę do ciasta należy odmrozić i odsączyć. Jeśli tego nie zrobimy, woda i sok z owoców zaburzą proporcje kruszonki i zniszczy się jej struktura.

Pyszna kruszonka z owocami mrożonymi – przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

Dwa szklanki rozmrożonych i odsączonych owoców np. truskawek, jagód, gruszek,

  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki zimnego masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • odrobina oleju,

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wysyp do miski. Dodaj masło pokrojone na kawałki i wsyp cukier. Połącz składniki, siekając je nożem lub szybko rozcierając palcami w taki sposób, aby powstały grudki o różnej wielkości. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj niedużą ilością oleju. Rozmrożone i odsączone owoce rozsyp równomiernie w naczyniu, a na nie wyłóż warstwę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Kruszonka  się przypiecze, a owoce puszczą sok. Najlepiej podawać na ciepło i posypać cukrem pudrem. Kruszonka jest bardzo smaczna, a owoce rozpływają się w ustach. Polecam taką słodycz na każdą okazję. Najlepiej sami spróbujcie i oceńcie jak super smakuje.

Och, te owoce mrożone

Mrożone owoce to prawdziwy skarb zimą. Można przypomnieć smaki wakacji i wzbogacić swoją dietę w witaminy. Mimo błędnych przekonań mrożone owoce są najbardziej zbliżone do świeżych odpowiedników. Nie tracą na jakości i smaku, tak jak w przypadku owoców z puszki. Dzięki mrożonym owocom wprowadzany więcej różnorodności w kuchni, nie ograniczając się tylko do produktów sezonowych. Jestem trochę wymagający i bardzo zwracam uwagę na to co spożywam. Owoce królują w mojej diecie, bo dbam o zdrowie.

Jak wykorzystywać owoce mrożone

Mrożone owoce są świetnym urozmaiceniem wypieków i deserów. Moim zdaniem są prawdziwym skarbem bogatym w witaminy, ratującym nas przed rutyną w kuchni całym rokiem. Przygotowane z nich lody, sorbety, jogurty i koktajle dają nam witaminy. Mrożone owoce możesz wykorzystać na mnóstwo sposobów. Ja bardzo lubię tradycyjne desery, które zawsze smakują najlepiej są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjna galaretka z owocami i śnieżką nigdy nie będzie zapomniana tylko jedzona. Myślę, że nie muszę po kolei tłumaczyć jak przygotować. Banalnie prosty deser, a jaki smaczny. Deser przypomina mi zawsze moje dzieciństwo i moją babcię.

Trochę lata w środku jesieni. Wszystko dzięki pysznemu ciastu z owocami mrożonymi. Poniżej przepis na proste i smaczne ciasto z owocami mrożonymi.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jaj,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,

Masa:

  • 2 opakowania śmietanki w proszku,
  • śnieżka 400 ml zimnego mleka,
  • 2 galaretki malinowe, 300 ml wrzątku,
  • około 400 g mrożonych malin, cukier puder,

Wykonanie:

Jaja oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 15-20 minut. Sprawdzając patyczkiem. Upieczony biszkopt ostudzimy i wyjąć z blachy. Musimy przekroić na dwa blaty. Maliny rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku, z nadmiaru soku. Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Uwaga pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać śnieżkę i ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę i wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem natrzeć gorzkiej czekolady. Gorąco zachęcam do upieczenia naprawdę prostego i smacznego ciasta. Jak to mówią do odważnych świat należy. Powiem tak ciasto palce lizać.

Super naleśniki z owocami mrożonymi i nie tylko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli,

Przygotowanie ciasta na naleśniki z mrożonymi owocami jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy tylko dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek i możemy przystąpić do smażenia. Uwaga nie wlewajmy na patelnię zbyt dużo ciasta, bo naleśniki staną się  grube. Ja wolę cienkie, bo lepiej smakują. Gruby placek naleśnikowy jest ciężki i trudno go zawinąć. Będzie się rozchodził i nie estetycznie wyglądał. Mi najbardziej smakuje naleśnik z świeżymi owocami i bitą śmietaną. Jeżeli w zasięgu ręki ich nie posiadam  zamieniam na owoce mrożone, które zawsze znajdę w zamrażalniku. Raz, dwa i gotowe pyszne naleśniki owocowe. Nadzienie naleśnika może, być różne. Zależy to oczywiście od gustów smakowych i nawyków żywieniowych. Smacznego naleśnika może zrobić każdy kto ma tylko trochę chęci. Naleśnik nie gryzie tylko super smakuje i nie wiele kosztuje. Produkty nie są wyszukane tylko podstawowe. W polskiej kuchni naleśnik nigdy nie zostanie zapomniany tylko jeszcze ulepszany. Owoce mrożone również królują i rozpieszczają nas naturalnym smakiem.

Zupka owocowa

Kocham jeść prawie wszystkie zupki. Bardzo często gotuję zupkę z owoców mrożonych. Latem czy zimą smakuje tak samo. Jeśli jest przygotowana z dobrej jakości owoców. Szybko i sprawnie uzyskasz zupę. Wlewam do garnka wodę i czekam aż zagotuje się. Wsypuję mrożone owoce i dalej gotuję. Następnie delikatnie słodzę i dodaję goździk, który daje zupie fajny smak. Pod koniec gotowania zagęszczam zupę mąką ziemniaczaną. Podaję ją oczywiście z makaronem. Myślę, że znajdzie się jeszcze jedna osoba, która polubi zupy tak jak ja. Smacznego.

Szybki deser na jesienne wieczory

Często przygotowuję desery. Podstawowym składnikiem jest kisiel. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżymi i mrożonymi owocami, a ponadto sprawdza się jako dodatek do domowych ciast. Mam nadzieję, że każdy potrafi ugotować kisiel. Wystarczy przeczytać sposób przygotowania na opakowaniu. Muszę nadmienić, że wrzucam do gorącego mrożone owoce i raz dwa deser gotowy. Super smakuje z bitą śmietaną i rodzynkami. Jedz smacznie żyj zdrowo. Gotowe owoce mrożone są dobre. Niestety ja bardziej przepadam za domowymi owocami, które ja mrożę. Dzięki temu wiem co jem. Jestem uparciuchem i ciężko zmienić moje stare nawyki. Konsumenci, którzy nie mają czasu i ochoty przygotowywać owoce. Mogą  szybko nabyć je w sklepach jest w czym wybierać. Nie muszą martwić się, że w razie awarii zamrażarki ich trud pójdzie na marne. Jak to mówią, gdy człowiek nie próbuje to nic nie umie.

Skomentujesz?

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Suszone owoce - krzyżówka zdrowej przekąski i słodyczy - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] niedostępnych poza sezonem. Owoce można przetwarzać na różne sposoby, wiele z nich można mrozić, inne można wekować albo suszyć.…
  2. Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku. Akcesoria cukiernicze i przepisy - Antykwariat z książkami - […] Szefowie kuchni ze słynnej szkoły gotowania Le Cordon Bleu pokazali ponad 100 rodzajów przepisów na słodkości i wyjaśnili je…
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *