owoce i bakalie

zdjęcia na stronie boskie wypieki. ciastko-05
boskie wypieki zdjęcie8
Jak zrobić krokant – przepis na wyjątkowe wypieki

Jak zrobić krokant – przepis na wyjątkowe wypieki

Krokant to popularny dodatek do deserów i wypieków. Łatwy i szybki w przygotowaniu a przy okazji bardzo smaczny stanowi ciekawą propozycję i urozmaicenie dla wyrobów cukierniczych. Jak zrobić krokant? Pomysły i sposób wykonania w artykule.

czytaj dalej
Suszone owoce – krzyżówka zdrowej przekąski i słodyczy

Suszone owoce – krzyżówka zdrowej przekąski i słodyczy

Suszone owoce to doskonały zamiennik dla świeżych owoców, niedostępnych poza sezonem. Owoce można przetwarzać na różne sposoby, wiele z nich można mrozić, inne można wekować albo suszyć. Suszone owoce to słodka i jednocześnie bardzo zdrowa przekąska, po którą można sięgać przez cały rok. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, czyli substancji chroniących przed nowotworami i spowalniających proces...

czytaj dalej
Mrożone owoce w cukiernictwie

Mrożone owoce w cukiernictwie

Chcesz być silny i zdrowy, stosuj w diecie owoc mrożony malinowy. Owoce mrożone są wykorzystywane w branży cukierniczej i gastronomi. Mrożonka zamrożony produkt żywnościowy mrożony w temperaturach od –25 do –40 °C przeznaczony do długotrwałego przechowywania w temperaturach ok. –18 °C[1], w których zahamowany jest proces jełczenia tłuszczów  i niemal całkowicie wstrzymany jest rozwój...

czytaj dalej