Gliceryna w żywności – czy wiesz gdzie się ją stosuje? Gliceryna spożywcza, choć często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w wielu produktach, które konsumujemy na co dzień. Jest to składnik, który nie tylko wpływa na konsystencję i smak naszej żywności, ale także przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
W świecie przemysłu spożywczego gliceryna jest ceniona za swoje unikalne właściwości, które sprawiają, że jest niezastąpiona w wielu recepturach. Jednak co dokładnie kryje się za tą tajemniczą nazwą i dlaczego jest tak ważna w naszej diecie?
W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej glicerynie spożywczej, jej zastosowaniom w przemyśle spożywczym oraz korzyściom zdrowotnym, które może przynieść jej konsumpcja. Zapraszamy do odkrywania tajników jednego z najbardziej wszechstronnych składników w naszej kuchni.
Przeczytaj również: Masa makowa w kuchni
Gliceryna w żywności. Czym jest gliceryna spożywcza?
Gliceryna została przypadkowo odkryta ponad 200 lat temu, podczas podgrzewania oliwy z oliwek i tlenku ołowiu. Dokonał tego szwedzki aptekarz Carl Wilhelm Schelee i nadał jej nazwę „słodką zasadą tłuszczu” Natomiast nazwę gliceryna zawdzięczamy francuskiemu chemikowi Michel Eugene Chaverell, który w 1811 roku nadał jej taką nazwę.
Gliceryna (inna nazwa glicerol E422) jest to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Nazwa chemiczna gliceryny to protanopio, pozyskujemy ja na dwa sposoby:
- sposób naturalny- są to tłuszcze zwierzęce i roślinne. Wytwarza się ją z oleju kokosowego lub palmowego,
- sposób syntetyczny, glicerynę otrzymujemy z propylenu, który jest gazowym węglowodorem i uzyskujemy ją z benzyny.
Glicerynę otrzymuje się jako uboczny produkt przy produkcji mydła. Naturalnie gliceryna występuje w śladowych ilościach w owocach i warzywach oraz w nabiale i w przetworzonych warzywach i mięsie.
Gliceryna to bezbarwna bezzapachowa, słodkawa substancja. Na rynku mamy różnego rodzaju gliceryny:
- kosmetyczna,
- farmaceutyczna,
- apteczna,
- spożywcza,
- techniczna,
- paszowa,
- warzywna.
Odmiany tych gliceryn różnią się między sobą stopniem zanieczyszczenia lub stężeniem czystej substancji. Gliceryna apteczna w swoim składzie posiada 85% glicerolu i 15% wody. Gliceryna spożywcza, farmaceutyczna, paszowa w swoim składzie 99% glicerolu.
Gliceryna spożywcza jest popularnym konserwantem, bardzo dobrze wiąże wodę, przez co zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Glicerynę roślinną uzyskuje się w procesie zmydlania tłuszczów roślinnych np. oleju kokosowego i oleju palmowego.
Gliceryna w żywności. Zastosowania gliceryny w przemyśle spożywczym
Jak już napisałem gliceryna, to związek organiczny. Jest ona bezwonna, bezbarwna o słodkawym smaku. Gliceryna ma zastosowanie w produktach przeznaczonych do spożycia. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie, ze względu na swój słodkawy smak w niektórych produktach jako słodzik. Stosowanie gliceryny do słodzenia ma korzystny wpływ na ludzki organizm dlatego, że nie podnosi poziom cukru we krwi.
Bardzo korzystny to ma wpływ dla ludzi będących na diecie cukrzycowej i dla małych dzieci (naturalny słodzik). Ma również inne cechy, stosowana jest jako:
- substancja wiążąca,
- substancja emulgująca,
- rozpuszczalnik,
- substancja utrzymująca wilgoć.
Gliceryna w żywności – Podsumowanie
Gliceryna jest również świetnym konserwantem ze względu na swą higroskopijność {wchłanianie wilgoci}. Wiąże wodę, przez co ogranicza wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych. Glicerynę znajdziemy w produktach czekoladowych, kakaowych, lodach i w gumach do żucia. Ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie i piekarnictwie. W cukiernictwie zapobiega pękaniu masy cukrowej, jak i dekoracji.
Korzyści zdrowotne i właściwości gliceryny spożywczej
Gliceryna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, przez co znalazła szerokie zastosowanie w kosmetologii. Świetnie nawilża skórę nawet w ekstremalnych warunkach, takich jak deszcz, mróz wiatr.
0 komentarzy