Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Mleko skondensowane i mleko zagęszczone to dwa produkty mleczne, które często pojawiają się w przepisach kulinarnych i są chętnie wykorzystywane w kuchni. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne, kryją w sobie istotne różnice, które warto znać, by świadomie wykorzystywać je w swoich potrawach.
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? W tym praktycznym przewodniku przyjrzymy się bliżej obu tym produktom, ich historii, procesowi produkcji oraz kluczowym różnicom. Dzięki temu będziesz mógł z pełną świadomością sięgać po odpowiedni produkt w zależności od Twoich kulinarnych potrzeb.
Przeczytaj również: Mleko skondensowane
Wprowadzenie do mleka skondensowanego i zagęszczonego
Historia mleka skondensowanego sięga XIX wieku. Przypisuje się ją Nicolasowi Franois Apperowi cukiernikowi z Francji. Podczas bitew napoleońskich, Bonaparte chciał dla swoich żołnierzy zoptymalizować kuchnie. Apper skondensował mleko i przelał je do szklanych butelek, zamknął je i pasteryzował. Żołnierze mieli podczas wypraw wojennych dostęp do mleka.
Za ten wynalazek kulinarny otrzymał przydomek „Dobroczyńca Ludzkości”. W ten sposób powstało mleko tzw. zagęszczone. Anglik w 1810 roku, zamiast butelek zaczął używać puszek metalowych. Później do mleka zagęszczonego dodano cukier, sacharozę i tak powstało mleko skondensowane.
Zatem różnica pomiędzy mlekiem zagęszczonym a skondensowanym jest taka, że mleko zagęszczone jest, niesłodzone a mleko skondensowane jest słodzone. Masowa produkcja mleka skondensowanego ruszyła w 1856 roku.
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Proces produkcji mleka skondensowanego
Mleko zagęszczone powstaje poprzez zagęszczenie mleka krowiego. Dochodzi do tego poprzez częściowe usunięcie wody z mleka. Dzieje się to poprzez podgrzewanie mleka krowiego w temperaturze 60 stopni pod zmniejszonym ciśnieniem. Następnie mleko to przechodzi proces tzw. homogenizacji. Proces ten polega uzyskaniu jednolitej mieszaniny mleka, czyli rozbicie grudek tłuszczów na jednolitą masę.
Proces ten jest używany przeważnie w przemyśle mleczarskim. Przeprowadzany jest w homogenizatorach i polega na przeciskaniu mleka przez wąskie szczeliny przy jednoczesnym podgrzewaniu. Później przelewany jest do różnego rodzaju opakowań. Proces ten zabija wszystkie bakterie i powoduje zmianę smaku mleka, jak i jego konsystencji.
Aby, uzyskać mleko skondensowane do tego procesu dodawana jest sacharoza, czyli cukier prosty. Polska norma określa, że mleko zagęszczone powinno zawierać 25% suchej masy i 7% tłuszczu a mleko skondensowane musi zawierać 28% suchej masy, 8% tłuszczu i 44,5% sacharozy.
Kluczowe różnice między mlekiem skondensowanym a zagęszczonym
Mleko zagęszczone jest gęstą cieczą o kremowej barwie, lepkie i ma gładką konsystencję. Mleko zagęszczone ma taki sam skład. jak mleko krowie, jednakże w wyniku odparowania wody stężenie składników jest 2 razy większe. Czyli mleko zagęszczone jest bardziej kaloryczne, zawiera więcej białka, wapnia tłuszczu. Czyli w 100 gramach mleka zagęszczonego znajduje się:
- 134 kcal,
- białko 6,8 gr,
- tłuszcz 7,6gr,
- węglowodany 10gr,
- cholesterol 29mg.
Zawartość witamin w 100 gramach mleka:
- witamina A 233 mg,
- witamina E 0,1 mg,
- witamina C 1,9 mg,
- witamina K 0,5 mg,
- witamina B 0,35 mg,
- cholina 31,8 mg
Zawartość składników mineralnych w 100 gramach mleka zagęszczonego wynosi:
- wapń 261 mg,
- żelazo 0,2 mg,
- magnez 24 mg,
- fosfor 203 mg,
- potas 3023mg,
- sód 106mg,
- cynk 0,8mg.
Mleko skondensowane jest również gęstą cieczą o kremowej konsystencji i bardziej lepkiej konsystencji niż mleko zagęszczone, a dlatego, że w swoim składzie ma więcej cukru prostego, czyli sacharozy. W 100 gramach skondensowanego słodzonego mleka znajduje się:
- 321 kcal,
- białka 7,9 gr.,
- tłuszczu 8,7 gr.,
- węglowodanów 54,4 gr.,
- cholesterolu 34 mg.
Zawartość witamin w 100 gramach mleka skondensowanego słodzonego wynosi:
- witamina A 267 mg,
- witamina C 26 mg,
- witamina E 0,2 mg,
- witamina K 0,6 mg,
- witamina B 0,5 mg,
- cholina 89,1 mg.
Zawartość składników mineralnych w 100 gramach mleka:
- wapń 284 mg,
- żelazo 0,2 mg,
- magnez 26 mg,
- fosfor 258 mg,
- potas 371 mg,
- sód 127 mg,
- cynku 9 mg,
Kluczowa różnica pomiędzy mlekiem skondensowanym a mlekiem zagęszczonym jest zasadnicza, czyli różnią się zawartością cukru. Mleko zagęszczone nie jest słodzone, a mleko skondensowane jest słodzone sacharozą.
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Zastosowania w kuchni
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Mleko zagęszczone znajdziemy na półkach sklepowych w puszkach, kartonikach, a także w tubkach. Możemy je dodać do różnego rodzaju deserów, potraw kulinarnych, takich jak zup, sosów, ewentualnie stworzyć kremy do ciast, tortów, babeczek. Możemy również dodać do herbaty tzw. bawarki, kawy kakao.
Podam teraz przykład kremu maślanego, którego użyjemy jako tynk do tortów albo dekoracje do ciast. Miękkie masło ubijamy z cukrem na gładki puch, jeśli uzyskamy już taką konsystencję, małymi porcjami dodajemy mleko zagęszczone. Dalej ubijamy mikserem na gładki puch na koniec, dodajemy odpowiedni barwnik spożywczy. Na koniec schładzamy krem w lodówce. Powstanie pyszna puszysta masa, o gładkiej konsystencji. Mleko zagęszczone może nam posłużyć do przyrządzenia likieru jajecznego. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie wolnym strumieniem wlewamy mleko zagęszczone. Na koniec dodajemy alkohol i powstanie smaczny likier jajeczny, który umili nam wieczory albo spotkania z przyjaciółmi.
Z mleka zagęszczonego możemy również zrobić pyszne lody. Ubijamy mleko zagęszczone, dodajemy cukier, barwnik mieszamy, na gładką masę. Mrozimy w zamrażalniku i podajemy z owocami. Mlekiem zagęszczonym zagęszczamy sosy, zupy.
Mleko skondensowane słodkie też najbardziej sprawdza się w przemyśle cukierniczym. Możemy również zrobić pyszne kremy, lody, cukierki krówki, ale trzeba uważać, aby już nie dodawać cukru. Jest inaczej, niż w przypadku mleka zagęszczonego tam sami regulujemy stopień słodkości, a w mleku skondensowanym słodzonym już mamy odpowiednio osłodzone mleko.
Mleko skondensowane słodkie na półkach sklepowych znajdziemy również w puszkach, kartonikach lub w tubkach. Mleko skondensowane słodkie również dodajemy do przyrządzania różnego rodzaju kremów, a smak słodkości bilansujemy owocami. Krem do tortu na bazie mleko skondensowanego słodzonego. Pieczemy biszkopt, kroimy na blaty, które nasączamy ponczem.
Masło ubijamy na puch następnie wolnym strumieniem, wlewamy mleko skondensowane słodkie, dodajemy odpowiedni barwnik. Następnie nakładamy na blaty tortu, dodając owoce. Na koniec można użyć krem do tynkowania tego tortu. Dla dzieci możemy również przygotować białą nutellę. Przygotowuje się ją w bardzo szybko i stosunkowo łatwo, a dodatki to już zależy od naszych kubków smakowych.
Białą czekoladę kroimy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu dodajemy śmietankę i skondensowane mleko. Jak składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy różnego rodzaju dodatki np. wiórki kokosowe, orzechy, migdały. Wszystko razem wlewamy do słoiczka i odstawimy do lodówki. Któż nie zna krówek robionych w domu.
Skondensowane mleko łączymy z masłem i cukrem waniliowym i na małym ogniu gotujemy, często mieszając. Gdy będziemy już mieli konsystencję budyniu i kolor beżowy wlewamy do małych foremeczek. Studzimy i na koniec wkładamy do lodówki.
Aby otrzymać kajmak do biszkoptu tzw. krówki, puszkę wkładamy do garnka z wodą i gotujemy około 3 godzin. Na koniec czekamy, aż wystygnie i możemy użyć do przyrządzenia kremu krówkowego.
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Przechowywanie i trwałość produktów
Mleko zagęszczone, jak i mleko skondensowane słodzone przed otwarciem niemuszą stać w lodówce. Przed kupnem tych produktów należy również zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Po otworzeniu tych mlek zarówno mleka zagęszczonego i mleka skondensowanego słodkiego należy je przelać do wyparzonych słoiczków i możemy je przechowywać w lodówce do około 2 miesięcy.
Mleko skondensowane i zagęszczone, gdy się zepsuje, poznamy je po zapachu. Będzie miało zapach kwaśny i fermentacji. Konsystencja mleka rozwarstwi się tzn. powstanie zwiększona gęstość mleka, oddzielą się grudki mleka, białka tłuszczu i innych składników.
Jak odróżnić mleko skondensowane od zagęszczonego? Różnice między mlekiem skondensowanym a zagęszczonym mogą wydawać się subtelne, ale mają kluczowe znaczenie w kuchni. Wybór odpowiedniego produktu w zależności od przepisu może znacząco wpłynąć na smak i konsystencję potrawy. Mamy nadzieję, że nasz praktyczny przewodnik pomógł Ci zrozumieć kluczowe cechy obu tych produktów mlecznych oraz ich zastosowania w kuchni.
Pamiętaj, że zarówno mleko skondensowane, jak i zagęszczone mają swoje unikalne właściwości, które sprawiają, że są niezastąpione w wielu przepisach. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, mamy nadzieję, że teraz będziesz mógł świadomie wykorzystywać oba te produkty, tworząc pyszne i udane potrawy.
0 komentarzy