Czekolada bez cukru, wszystko o czekoladach bezcukrowych

Jak powszechnie wiadomo, cukier jest praktycznie wszędzie, nie tylko w słodkościach, ale również w posiłkach i produktach, takich jak: wędliny, chleb, napoje, przyprawy i wiele innych. Nawet jeśli na opakowaniu nie ma jednoznacznie napisane „cukier”, to jest ukryty pod innymi nazwami i symbolami, dlatego warto zwrócić na to uwagę.
Większość ludzi nie wie nawet, że istnieje taki produkt, jak czekolada bez cukru. Skoro jest to słodki produkt, to jak to jest możliwe?

Dlaczego warto unikać cukru?

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że cukier można ograniczyć, lub wyeliminować całkowicie ze swojej diety, a jest to naprawdę korzystne dla zdrowia, dlatego warto się nad tym zastanowić.

Cukier powoduje choroby

Cukier przede wszystkim negatywnie wpływa na stan zdrowia, jednym z najbardziej znanych skutków ubocznych spożywania cukru, zwłaszcza w tych czasach, jest cukrzyca. Nie wystarczy tutaj tylko ograniczyć słodkie jedzenie, ale również takie produkty, w których cukier występuje. Cukier w żywności zwłaszcza przetworzonej zwiększa też ryzyko nowotworów czy chorób serca.

Cukier to dodatkowe kalorie

Cukier dodawany do żywności to dodatkowe kalorie, a co się z tym wiąże dodatkowe kilogramy, dlatego warto czytać etykiety i eliminować go, jeśli chce się mieć odpowiednią wagę i sylwetkę. Wpływa również na utratę gęstości tkanki łącznej, co powoduje, że skóra nie jest tak elastyczna i szybciej się starzeje, a także pojawia się, tak nielubiany zwłaszcza przez kobiety, cellulit.

Wpływ cukru na nasze zdrowie

Cukier powoduje, że spada odporność, a także zabiera cenne minerały i witaminy, które powinny chronić, a niestety organizm traci, ponieważ musi je wykorzystać na strawienie cukru. Cierpi na tym także układ pokarmowy, który nie działa prawidłowo, gdyż cukier zaburza jego pracę i powoduje zaparcia, grzyby, wrzody, hemoroidy i wiele innych.

Cukier niszczy organizm

Zarówno zbyt duża ilość cukru, jak i jego niedobór negatywnie wpływa na oczy, powodując ich wady, dlatego warto go zbilansować go do odpowiedniej ilości. Cukier ma także wpływ na cholesterol, podnosząc jego poziom w organizmie, nie tylko tłuszcz go podnosi, ale również i cukier, o czym warto pamiętać.

Bez cukru także jest energia i siła

Wbrew temu, co powszechnie się mówi, że cukier oddaje energii, jego ograniczenie do minimum sprawi, że organizm się wyreguluje, nie będzie czuć się takiego zmęczenia, a energii na pewno nie braknie.

czekolada bez cukru
Czekolada bez cukru.

Czekolada bez cukru

Czekolady bez cukru to przede wszystkim zdrowsza wersja zwykłych popularnych czekolad, które są dostępne w każdym sklepie mniejszym, większym czy internetowym.

Właściwości czekolad bez cukru

Czekolada bez cukru, a przede wszystkim ta z dużą zawartością kakao, ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele składników takich jak magnez, potas, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-9 czy serotoninę, która działa na układ nerwowy i poprawia nastrój. Dzięki swoim właściwościom czekolada bez cukru wpływa pozytywnie na zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób, poprawia odporność, wzmacnia organizm, dlatego warto sięgnąć po taką wersję czekolady.

Rodzaje czekolad bez cukru

Najpopularniejsza jest oczywiście czekolada gorzka, ale nie brakuje również mlecznych, deserowych czy białych. Nie brakuje również bezcukrowych czekolad z różnymi dodatkami jak owoce, orzechy i wiele innych. Jak widać, standardowe odmiany czekolad można spotkać także w wersji bez cukru, co jest pokrzepiającą wiadomością dla ich smakoszy i chcących zadbać o swoją dietę czy wagę.

Czym są słodzone czekolady bez cukru?

Najsłynniejsze gorzkie czekolady to miazga kakaowca, z której można uzyskać naturalny cukier. Natomiast pozostałe rodzaje zawierają substancje słodzące w postaci dodatku ksylitolu, erytrolu. Czekolada może być słodzona stewią lub innym słodzikiem naturalnego pochodzenia, które są zamiennikami białego cukru, ale są zdrowsze.

Gorzka czekolada bez cukru

Prawdziwa gorzka czekolada bez cukru, taka 100% składa się z dwóch składników, jakimi są miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, jest to najzdrowsza i najmniej kaloryczna wersja czekolady, która ma gorzki smak. Jest to najlepsza opcja czekolady dla osób będących na diecie, wegan, diabetyków, uczulonych na gluten. 100 gramów czekolady zawiera około 525 kcal.

Biała czekolada bez cukru

Biała czekolada bez cukru słodzona jest maltitolem, zawiera również tłuszcz kakaowy i mleko w proszku, które nadaje jej smak i biały kolor. 100 gramów czekolady zawiera około 530 kcal i 39 g tłuszczu. Takie czekolady występują z różnymi dodatkami jak orzechy, owoce.

Mleczna czekolada bez cukru

Czekolada mleczna słodzona jest zazwyczaj słodzikami takimi jak: stewia, erytrol, maltitol, lub podobnymi, oprócz tego zawiera mleko i laktozę, dlatego osoby uczulone na laktozę powinny jej unikać. 100 gramów czekolady zawiera około 550 kcal, niewiele więcej niż gorzka.

Bezglutenowa czekolada bez cukru i mniej kalorii

Jedne z wielu dostępnych na rynku czekolady Red są przede wszystkim zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe i mają obniżoną zawartość tłuszczu i kalorii. Czekolady te mają o 30 – 40% mniej kalorii niż inne. Z tej serii można znaleźć wszystkie rodzaje, czyli mleczne, deserowe, białe, gorzkie, całą gamę różnymi z dodatkami. Dzięki użyciu w niej, w zależności od rodzaju, erytrolu, maltitolu, stewii, a także polidekstrozy, które są słodzikami, a jednocześnie zamiennikami cukru, tłuszczu i skrobi sprawia, że są odpowiednie zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę, ale i diabetyków.

Gdzie kupić czekolady bez cukru?

Wiele sklepów i marketów ma w swojej ofercie czekolady bez dodatku cukru, są to zarówno sklepiki osiedlowe, jak i większe markety czy sieci handlowe, które spotkać można w każdej miejscowości. Wybór i dostępność jest atrakcyjna i każdy powinien znaleźć coś dla siebie, nie tylko rodzaj, ale również smak. Ważne jest także to, że w takich sklepach są również ciekawe promocje i można od razu zaopatrzyć się w większą ilość.

Czekolada bez cukru Kaufland

Tutaj można kupić między innymi czekolady Red, które mają spory wybór smaków. Są oczywiście i inne marki czekolad, a ceny i brak zawartego w nich cukru skuszą niejednego smakosza tych słodkości, zwłaszcza dla dbających o sylwetkę.

Czekolada bez cukru Biedronka

Ta sieć sklepów ma w swojej ofercie przede wszystkim czekolady Magnetic, które nie zawierają cukru i pojawiają się na półkach, zachęcając dużą zawartością kakao, jak również innymi smakami.

Czekolada bez cukru Lidl

W sklepach Lidl najbardziej popularne i najlepsze czekolady bez cukru są z firmy J.D. Gross, smak jest porównywalny do znanej marki Lindt, ale cena zachęca bardziej. Gorzkie czekolady mają nawet do 81% miazgi kakaowej, co gwarantuje naturalny zamiennik cukru.

Czekolada bez cukru Allegro

Sklep internetowy, który w swojej ofercie posiada naprawdę duży wybór marek i rodzajów czekolad bez cukru. Smaki i ceny są naprawdę różne, dlatego każdy znajdzie swój ulubiony smak w atrakcyjnej cenie.

Czekolady bez cukru słodzone słodzikami

Zdrowe słodziki jak ksylitol, stewia, maltitol są kilkaset razy słodsze niż cukier, ale co najważniejsze są pochodzenia naturalnego i nie są tak szkodliwe dla organizmu, jak „biała śmierć”. Czekolady, które zawierają właśnie takie słodziki, są całkowicie bezcukrowe. Zawierają mniej kalorii, a nie zmieniają smaku, co bardzo ważne w tej słodkości.

Czekolada fit bez cukru

Wydawać by się mogło, że nie ma czekolady fit, ale białkowe, proteinowe czekolady mają bardzo małe ilości kalorii i tłuszczu, dzięki temu są jednymi z najbardziej zdrowych i polecanych czekolad bez cukru i kalorii.

Czekolada dla cukrzyka

Cukrzycy mogą sobie pozwolić na zjedzenie 1 – 2 kostki czekolady. Ważne, żeby nie zawierała sacharozy. Najlepiej jakby były bez cukru, a słodzone słodzikami na przykład takimi jak stewia, erytrol, ksylitol, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście czekolady gorzkie bez cukru, które mają niski indeks glikemiczny w granicach 22, zaś czekolada biała ma 44, a mleczna aż 49.

Czekolada bez cukru dla cukrzyków

Dla chorych na cukrzycę bardzo duże znaczenie ma neutralizowanie wolnych rodników, a polifenole zawarte w ziarnie kakaowca właśnie mają takie właściwości, dlatego zalecane jest spożywanie czekolady bez cukru, która zawiera jak najwięcej miazgi kakaowej. 

Czekolada bez cukru dla dzieci

Czekolady bez cukru są jak najbardziej polecane, jako pierwsze słodycze dla dzieci, które wręcz do nich ciągną, ale również później warto je zastępować tymi popularnymi, ponieważ są zdrowsze, nie powodują próchnicy, otyłości, czy ryzyka innych chorób, zwłaszcza cukrzycy tak obecnej w tych czasach.

Domowa czekolada bez cukru

Samodzielne przygotowanie bezcukrowej czekolady w domu wcale nie jest trudne i skomplikowane, wystarczy dobry olej kokosowy i kakao. Podane składniki należy gotować w garnku, a następnie wylać do formy, i dodać ulubione dodatki jak orzechy, owoce, wiórki. Dodatki można również wymieszać w garnku i dopiero wtedy wylać do formy. Najlepiej sprawdzi się tutaj forma silikonowa, która jest elastyczna i łatwiej będzie wyjąć już gotową czekoladę.

Czekolada z dodatkami bez cukru i słodzików

Takie czekolady można wykonać samodzielnie w domu, wykorzystując do tego na przykład owoce jak banany, daktyle, truskawki, maliny, pomarańcze i inne, ale także na przykład wiórki kokosowe czy migdały. Ważne, żeby były słodkie, ponieważ to one mają nadać im słodkość. Wybrany produkt należy zmiksować i połączyć z kakao, i, lub miazgą kakaową, mlekiem, można dodać olej kokosowy. Wybrane owoce czy inne dodatki można również poukładać na czekoladzie, jako dodatek.

Gorąca czekolada bez cukru

Gorąca czekolada to przede wszystkim bomba kaloryczna i słodki napój, ale nie koniecznie musi tak być, można przygotować gorącą czekoladę bez cukru, na rynku są gotowe mieszanki przygotowane tylko do zalania, czy rozpuszczenia, ale można także wykonać taką w domu.

Domowa gorąca czekolada bez cukru

W domowym zaciszu wykonać można taką czekoladę na kilka sposobów. Jednym z nich jest rozpuszczenie gorzkiej czekolady bez cukru, dodanie kakao, mleka i ulubionych przypraw jak na przykład cynamon, imbir, wanilia, dla słodszego smaku można dodać także wybrany słodzik na przykład ksylitol.

Gorąca czekolada z naturalnym słodzikiem

Innym przykładem domowej gorącej czekolady jest ta słodzona daktylami, które zalewa się z mlekiem, lub innym napojem mlecznym, kokosowym owsianym, migdałowym, oraz kakao, a do tego dodać można swoje przyprawy na przykład kardamon, chili, mieszankę piernikową czy inne.

Czekolada z ertyrolem

Czekolady słodzone ertrolem zazwyczaj zawierają w swoim składzie miazgę i tłuszcz kakaowy, erytrol, – czyli słodzik, a opcjonalnie w zależności od rodzaju dodatki na przykład owoce, orzechy laskowe lub inne.

Czekolada bez cukru dla diabetyków

Bardzo ciekawym sposobem na czekoladę dla diabetyków jest oczywiście ta bez cukru, a jeśli jeszcze doda się do niej cynamon, który zmniejsza oporność komórek na insulinę i spowalnia rozprzestrzenianie się glukozy we krwi, to już w ogóle najlepsza opcja słodkości, a przede wszystkim bezpieczna i zdrowa.

Czy czekolada bez cukru jest zdrowa?

Nawet codzienne spożycie kostki czekolady bez cukru, która waży około 6 g i ma około 35 kcal, pozytywnie wpływa na zdrowie, dostarczając organizmowi cennych minerałów i witamin, a także dodaje energii, poprawia koncentrację i pamięć, oraz obniża ryzyko wielu chorób.

Czy czekolada bez cukru tuczy?

Wbrew pozorom czekolada bez cukru ma niewiele mniej kalorii niż ta normalna i jest przeznaczona bardziej dla diabetyków, niż dla tych, co chcą zrzucić kilogramy, dlatego większe dzienne spożycie może tuczyć. 100 – gramowa tabliczka czekolady ma około 550 kcal, natomiast ta bez cukru niewiele mniej, bo około 500 kcal. Wyjątkiem jest tutaj gorzka czekolada bez cukru, zwłaszcza ta z dużą zawartością miazgi kakaowca minimum 70% całej masy, która zastępuje cukier i tłuszcz.

Dlaczego czekolada bez cukru ma tyle kalorii?

Brak cukru w czekoladzie zostaje zastąpiony większą zawartością tłuszczu i węglowodanów, dlatego kalorie nie spadają jak w przypadku gorzkiej czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej.

Zalety czekolady bez cukru

Nauka dowodzi, że skosztowanie paru kostek czekolady bez cukru dziennie pozytywnie wpłynie na organizm człowieka, jego funkcjonowanie, doda energii i poprawi nastrój, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów.

Nie rezygnuj z czekolady!

Czekolada bez cukru wydaje się produktem idealnym dla wielu osób, które z różnych powodów nie mogły sobie pozwolić na słodkości, jedni z powodu choroby, jak na przykład cukrzyca inni z powodu diety czy odchudzania się. Dzięki szerokiemu asortymentowi czekolad bez cukru każdy powinien, znaleźć coś dla siebie, bez obawy o swoje zdrowie i skosztować jakże popularnej słodyczy, bez konieczności ciągłego wyrzekania się.


Jak zrobić zdrową czekoladę bez mleka bez cukru.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *