Kawa ziarnista – jaką wybrać? Poznaj 3 rodzaje kaw i wybierz najlepszą dla siebie!

Bardzo wiele osób zaczyna swój poranek od filiżanki kawy, zwłaszcza świeżo zmielona kawa ziarnista jest w cenie. Wielbiciele kawy nie wyobrażają sobie dnia bez jej smaku i energii, jakie dostarcza. Wszystko dzięki kofeinie, która jest jej głównym źródłem. Wielu smakoszy kupują kawę ziarnistą i mielą ją tuż przed każdym zaparzeniem. Inni delektują się smakiem kawy dla gościnności, podczas spotkania czy po prostu do kawałka ciasta. Poza herbatą jest to najpopularniejszy napój na świecie, jaki piją ludzie.

Sposoby podawania kawy. Jakie jest zastosowanie kawy ziarnistej?

Jest wiele typów kawy, m.in. americano, espresso, cappuccino, latte, mocha, ice coffe i jeszcze kilka innych, ale najważniejsze jest to, że wszystkie zawierają w sobie coś z prawdziwej kawy ziarnistej, z której to właśnie powstają. W kawiarniach serwują sporą różnorodność kawy, ale w obecnych czasach można takie zrobić samemu w domu pod warunkiem, że znajduje się w nim ekspres do kawy. Ludzie preferują zwykłą kawę parzoną, świeżo zmieloną, rozpuszczalną, inni z mlekiem, czy innym dodatkiem. Każdy ma swoją ulubioną, ale i sporo osób szuka nowości, próbuje innych smaków i aromatów, a dzięki kawiarniom i ekspresom jest to zdecydowanie łatwiejsze. Wiele osób posiada także młynki do kawy, dzięki którym mogą cieszyć się świeżością kawy i jej aromatem, ponieważ taka świeżo zmielona jest najlepsza. Wystarczy zmielić, wsypać do kubka, szklanki, czy filiżanki i zalać wodą. Trzeba pamiętać jednak, że smak kawy zależy od rodzaju i jakości kawy ziarnistej, jak również od wody, jej temperatury i jakości.

Kawę można nie tylko pić, lecz używać jej także jako dodatek do ciast i deserów. Kawa wspaniale podbija smak czekolady, wiedzą o tym cukiernicy amatorzy jak i specjaliści. Do ciast i deserów używają nie tylko dodatków, jak np. owoce mrożone  czy barwniki spożywcze, ale też innych zaskakujących składników, przykładowo właśnie kawę, przyprawy, warzywa itd. Kawa ma także zastosowanie w kosmetyce. Peeling z kawy świetnie pobudza, ujędrnia i wygładza skórę oraz pomaga zwalczać cellulit.

młynek do kawy ziarnistej

Młynek do kawy ziarnistej to niezbędnik wielu smakoszy kawy

Skąd pochodzi kawa ziarnista?

Zanim jednak powstanie którakolwiek z nich warto się dowiedzieć skąd bierze się kawa ziarnista. Kawę uprawia się w krajach, gdzie panują wysokie temperatury, a dokładniej w obu Amerykach, Azji, Afryce i Oceanii. Smak naparu zależy od gatunku krzewu, położenia plantacji, rodzaju gleby, na której uprawia się rośliny, a także, od jakości, rodzaju i metody przetwarzania ziaren.

Kawa rozpoczyna swoje życie, jako biały kwiat, który po zapyleniu zmienia się w owoc, ze względu na wygląd nazywany przez plantatorów wiśnią kawy. Dojrzały czerwony owoc zawiera w sobie najczęściej dwa ziarna spłaszczone z jednej strony.

Jakie są rodzaje kawy ziarnistej?

Wyróżnić można trzy rodzaje kawy ziarnistej:

  • Arabica na początku uprawiana była tylko w południowej Arabii stąd też jej nazwa. Uważana jest za wysokiej, jakości kawę, bardzo aromatyczną i pełną smaków. Rośnie najlepiej powyżej 1000 m n.p.m. i wymaga bardziej restrykcyjnych warunków uprawnych, przez co jest droższa. Kawa arabica cechuje się niższą zawartością kofeiny od 0,7 do 1,6%, niską kwaskowością i bogatym smakiem i aromatem. Ziarna jej są owalne, płaskie, z zakrzywioną bruzdą, mają około 11 mm długości i około 7 mm szerokości.
  • Robusta jest odrobinę mniej aromatyczna niż arabica, jest częściej wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek obniżający jej koszt. Kawa ta cechuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny od Arabiki zawiera od 1,7 do 4,0 % i tworzy na powierzchni espresso grubszą warstwę cremy. Ziarna robusty są bardziej zaokrąglone, eliptyczne, o prostej bruździe, mają 9 mm długości i 7 mm szerokości, są, zatem nieco mniejsze od arabiki, mają mocny, kwaśny i gorzki smak oraz słaby aromat.
  • Liberika pochodzi ona z Liberii, stąd też jej nazwa, jednak obecnie duże uprawy zlokalizowane są w Malezji. W stosunku do dwóch poprzednich gatunków stanowi zaledwie 1% zbiorów na świecie. Charakteryzuje się dużym ziarnem, ale daje napar niskiej, jakości, dlatego nie jest zbyt poszukiwanym produktem. Ziarna często stosowane są, jako dodatek do Arabiki. Zarówno ze względu na wytworzenie oryginalnego miksu smaków, jak i z chęci obniżenia ceny opakowania.

Co wpływa na smak kawy?

Najbardziej wykwintna kawa ziarnista powstaje z ziaren suszonych na słońcu, jednak wiele przetwórni usuwa wodę z ziaren w mechanicznych suszarniach. Od smaku kawy zależy także stopień jej wypalenia. Jeśli wypalenie jest jasne, czyli lekkie tym lżejszy smak i większa kwaskowość naparu, jeśli średnie, które najczęściej spotykamy występuje tutaj równowaga między kwaskowością a goryczą, zaś wypalenie ciemne, mocne powoduje bardzo dobrze wyczuwalną gorycz kawy. Bariści uważają, że najlepsza jest kawa świeżo palona, choć kupienie jej wcale nie jest takie proste, ponieważ sklepy raczej takiej nie posiadają w swoich ofertach, a można je dostać najczęściej w palarniach kawy. Osoby, które kupują kawę do ekspresu powinni wziąć pod uwagę to, jaki mają ekspres, ponieważ to ma znaczenie. Kawa do ekspresu ciśnieniowego jest wypalana stosunkowo długo, w temperaturze około 230 stopni, aby osiągnąć odpowiednie walory estetyczne ziaren, jak i aromatyczne. W przypadku kaw do ekspresów przelewowych czas wypalania jest o wiele krótszy, co przekłada się na dużo jaśniejszy kolor ziarna, dlatego warto zwrócić na to uwagę.

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista?

Najlepsze i najbardziej polecane kawy ziarniste to speciality, co oznacza, że kawy te są najwyższej możliwej jakości na całym łańcuchu dostaw, od farmera, poprzez dostawcę, aż do palarni, w której wykwalifikowani ludzie je wypalają. Kawy specialty to kawy świeże, z ostatnich dostępnych zbiorów i świeżo palone, mające nie więcej jak 4-6 tygodni od wypalenia. Zwyczajne kawy sklepowe, zapakowane mogą mieć nawet 3–4 lata i mogą być magazynowane w fabrykach u producentów, dlatego warto zwrócić uwagę przy zakupie na termin ważności i produkcji.

Znawcy wiedzą, że kawę ziarnistą najlepiej mielić samemu i to tuż przed podaniem, wtedy kawa ma najlepszy aromat. Świeżość kawy zależy również od jej czasu przechowywania, im więcej czasu upłynie od jej zebrania, tym bardziej będzie zwietrzała i pozbawiona smaku. Ważne jest także to, że kawa ziarnista dłużej utrzymuje swój aromat niż kawa zmielona. Smakosze kawy wiedza najlepiej, w jaki sposób ją zaparzać i jaką kupować, aby cieszyć się tym, co najlepsze. Choć wielu uważa, że arabica jest najlepszą kawą, to każda ma swoich wielbicieli, i w zależności od gustu i smaku ludzie wybierają tę odpowiednią dla siebie. Nie ma co się oszukiwać, kawy idealnej nie znajdzie się od razu. Trzeba, bowiem szukać i próbować różnych produktów, tak, aby wyrobić sobie na ich temat opinię. Jest to jedna z zalet żmudnego poszukiwania ulubionego napoju, można, bowiem poznać wiele smaków, a także wiele różnych technik pozyskiwania ziaren kawy.

Kawę pozyskaną z kawy ziarnistej można podawać na różne sposoby. Poniżej materiał dla osób poszukujących alternatywnych metod parzenia kawy

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *