Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.

Na rynku jest wiele rodzajów mąki, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, do odpowiedniego wypieku czy innej potrawy, bądź deseru. Niektóre mąki mają to do siebie, że są zdrowe, bez glutenu i bezpieczne dla osób będących na diecie ketogenicznej, wegańskiej, wegetariańskiej czy chorych na cukrzycę. Jedną z nich jest mąka migdałowa, właściwości której przybliżymy w tym artykule.

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa powstaje poprzez zmielenie migdałów, nieważne czy są one całe, płatki, kawałki, prażone, surowe, łuskane lub nie, każde nadadzą się idealnie. Wystarczy je po prostu zmielić w młynku lub innym urządzeniu. Ważne, żeby mielić do uzyskania konsystencji proszku, który dodatkowo dla jeszcze lepszego efektu czystej mąki można przesiać przez sitko. Trzeba pamiętać, aby niełuskane migdały wcześniej obrać.

Mąka migdałowa — rodzaje

Jest kilka typów mąki migdałowej. Różnią się gatunkiem migdałów, a dokładniej ich regionem pochodzenia. Są kalifornijskie australijskie lub europejskie, a dokładniej te z Hiszpanii. Można też wyróżnić mąkę drobno i grubo zmieloną. Pierwsza powstaje ze zblanszowanych migdałów, druga z migdałów ze skórką. Mąka grubo mielona ma lekko brązowy kolor, a w smaku można wyczuć delikatną goryczkę właśnie ze skórki.

Mąka wartości odżywcze

Mąka migdałowa ma dużą wartość energetyczną, bo aż 607 kcal. Sporo ma także kwasów tłuszczowych, bo aż 53,6, w przeciwieństwie do zwykłej mąki, która ma od 0,9 do około 5 g. Jednocześnie węglowodanów (w tym cukry) jest aż 7 razy mniej niż w składzie mąki pszennej. Ze względu na niski indeks glikemiczny mąka migdałowa zalecana jest w przypadku osób zmagających się z cukrzycą.

Mąka migdałowa właściwości zdrowotne

Mąka migdałowa, tak jak migdały, jest bogata w cenne witaminy i minerały. Jest źródłem błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, witamin A, B, E, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taki skład wpływa na właściwości prozdrowotne mąki migdałowej. Do jej najważniejszych zalet należy: wzmacnianie kości i zębów, pozytywny wpływ na układ trawienny i odpornościowy oraz ciśnienie krwi. Jej obecność w diecie poprawia pracę układu sercowo naczyniowego i wspiera utrzymanie prawidłowej kurczliwości mięśni.

Mąka migdałowa indeks glikemiczny

Mąka migdałowa ma bardzo niski indeks glikemiczny, jego wartość wynosi blisko 1, co sprawia, że jest to mąka jak najbardziej bezpieczna dla cukrzyków. Ma lekko orzechowy słodki smak. Jest zdrową alternatywą dla mąki pszennej i innych z dużą zawartością cukrów.

Czy mąka migdałowa jest bez glutenu?

Mąka migdałowa powstaje przez zmielenie owoców migdałowca zwyczajnego, które nie zawierają glutenu. Sama jest więc bezglutenowa. Może więc zastąpić mąkę pszenną w kuchni osób z nietolerancją pokarmową.

Należy jednak zwrócić uwagę, że ciasta będą mniej pulchne i wyrośnięte, ponieważ to właśnie gluten jest odpowiedzialny za uzyskanie odpowiedniej konsystencji.

Jak zrobić mąkę migdałową w domu?

Aby przygotować domową mąkę migdałową, wystarczy oczyszczone z łupinek migdały zmielić na proszek. Należy uważać jednak, aby robić to w sposób powolny i pulsacyjny. Mocne i gwałtowne ruchy sprawią, że powstanie masło migdałowe.

Do produkcji własnej mąki migdałowej w domu wystarczy wykorzystać migdały łuskane w dowolnej postaci. Należy je zblendować lub zmielić do uzyskania pożądanej konsystencji mąki. Im dłużej się mieli, tym drobniejszy proszek, dlatego każdy może zrobić odpowiednią grubość dla siebie.

Blanszowana mąka migdałowa

Prawdziwa mąka migdałowa to ta z blanszowanych migdałów. Blanszowanie polega na pozbyciu się łupiny. Domowy sposób wygląda tak, że migdały należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 – 15 minut, po tym czasie należy odcedzić i przelać zimną wodą, następnie można je obierać, naciskając na migdały z węższej strony. Łupina powinna bez problemu zejść i wtedy migał, można zmielić na mąkę.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

Mąkę migdałową najszybciej można kupić w sklepie internetowym na przykład allegro, naturalne zdrowie, zdrowy koszyk, market bio i wiele innych, ale także w marketach takich jak Auchan, Carrefour, Lidl, Kaufland i innych, a także w sklepach ze zdrową żywnością.

Cena mąki migdałowej

Cena mąki migdałowej waha się w granicach 14 – 30 zł. Za mniejsze opakowanie o wadze 250 g trzeba zapłacić około 14 – 20 zł, natomiast na większe 500 g od 22 do 30 zł. Wysokiej jakości mąki migdałowej należy szukać w sklepach z ekologiczną żywnością.

Mąka migdałowa najtaniej

Najlepsza mąka migdałowa to ta ze sprawdzonego źródła bądź samodzielnie wykonana w domu. Ta druga jest także chyba najtańszym rozwiązaniem najlepszego produktu. 1 kilogram migdałów, z których można zrobić mąkę, kosztuje około 35 – 40 złotych. Zależy także czy są one blanszowane, czy nie.

mąka migdałowa ciasto
Z mąki migdałowej powstają pyszne ciasta i inne wypieki.

Do czego mąka migdałowa?

Z mąki migdałowej można zrobić różnego rodzaju desery i wiele obiadów. Sprawdzi się też jako składnik ciasta na pizzę. Mąki migdałowej można używać na surowo, dodając na przykład do jogurtu, owsianki, płatków śniadaniowych czy po prostu posypać potrawy, lub desery. Ogrom możliwości sprawia, że mąkę migdałową można znaleźć w niejednej polskiej kuchni. Jej właściwości sprawiają, że wiele osób włącza ją do swojej diety. Jest dobra przy cukrzycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Naleśniki — mąka migdałowa

Z mąki migdałowej można zrobić pyszne naleśniki, do których przygotowania wystarczy mleko, woda (najlepiej gazowana), mąka, masło (roztopione), jajka. Wszystkie składniki należy wymieszać i można smażyć naleśniki, które podaje się wedle uznania z dodatkami, jakie komu pasują, można także jeść same, ponieważ dzięki mące migdałowej mają słodki smak. Dla lubiących eksperymenty można wymieszać mąkę migdałową z kokosową.

Mąka migdałowa — ciasto

Mąka migdałowa nadaje się do wypieku ciast. Zastępuje mąkę pszenną w miarce 1:1, co pozwala na wykonanie wielu ciast. Trzeba jednak pamiętać, że nie będą one tak puszyste ze względu na brak w niej glutenu. Jeśli zależy nam na wyrośnięciu ciasta, należy połączyć obie mąki. Najpopularniejsze zastosowanie mąki migdałowej to tarta migdałowa — popularne francuskie ciasto.

Czy musi być mąka migdałowa do makaroników?

Makaroniki to słynne francuskie ciasteczka, które wytwarza się z mąki migdałowej, musi być ona bardzo drobno zmielona i przesiana w 100% z prawdziwych migdałów bez żadnych innych dodatków. Idealna mąka migdałowa daje gwarancję pysznych, pięknych makaroników.

Ciastka mąka migdałowa

Z mąki migdałowej można wyczarować pyszne ciasteczka, które nie wymagają dodatkowo dużego nakładu pracy i czasu. Wystarczy jajka, mąkę, cukier, likier i aromat waniliowy połączyć ze sobą i formułować ciasteczka, następnie obtoczyć je w cukrze zwykłym i pudrze, po czym upiec. Pieczenie także nie jest długie, ponieważ zajmuje około 15 minut, dlatego to szybkie i pyszne ciasteczka.

Zupa z mąki migdałowej

Mąka migdałowa służy do różnego rodzaju wypieków, ale nadaje się także do zagęszczania sosów i zup. Jednym z takich przepisów jest zupa migdałowa, którą robi się prosto i szybko, poprzez połączenie mąki, mleka migdałowego, cebuli, bagietki, czosnku, oliwy, octu jabłkowego, przypraw i zblendowanie wszystkiego, najlepiej smakuje na zimno z dodatkiem ziół. Z mąki migdałowej można także zrobić słynny marcepan, dodając do niej cukier puder i wodę, opcjonalnie można także aromat migdałowy.

Czym zastąpić mąkę migdałową?

Mąkę migdałową można zastąpić, używając tradycyjnej mąki pszennej czy uniwersalnej. Jeśli zaś zależy nam na tym, żeby była to mąka bezglutenowa, warto sięgnąć po kokosową, kasztanową, z orzechów nerkowca, makadamia, z nasion słonecznika, owsianą. Ten wybór alternatywnych rozwiązań pozwoli każdemu znaleźć mąkę dla siebie. Poza nietolerancją glutenu często spotykana jest też alergia na migdały. Wtedy trzeba wiedzieć, jakich składników używać w kuchni.

mąka migdałowa właściwości
Mąka migdałowa ma właściwości, które pozwalają ją stosować do wielu celów.

Mąka migdałowa czy kokosowa?

Zarówno mąka kokosowa, jak i migdałowa są do siebie podobne, dlatego można je stosować zamiennie, bądź połączone. Różnią się między sobą jednak wartościami, ponieważ mąka migdałowa ma więcej wartości odżywczych i tłuszczy, natomiast kokosowa jest mniej kaloryczna, ale ma więcej węglowodanów. Wybór jednak zależy od przeznaczenia i diety, obie są bezglutenowe.

Czy mąka migdałowa nadaje się do użycia po terminie?

Podobnie jak produkty zbożowe typu kasza, makaron, ryż tak i mąka świetnie się przechowuje i może być stosowana nawet po upływie terminu ważności. Przed spożyciem należy się jednie upewnić, czy mąka nie śmierdzi, a ma lekko orzechowy zapach, nie jest stęchła lub kwaśna. Jeśli te przesłanki są spełnione, można spokojnie używać takiej mąki po terminie, bez obaw o własne zdrowie. Ważne, aby przechowywać mąkę migdałową w temperaturze pokojowej przy niewielkiej wilgotności.

Zapewniając mące migdałowej odpowiednie warunki sprawiamy, że bardzo długo nadaje się do spożycia. Możemy więc zrobić wiele pysznych ciast i innych potraw, którymi wszyscy będą się zachwycać.



Czy mąka migdałowa jest taka sama jak kokosowa?

Mąka migdałowa nie wchłania tyle wody co kokosowa, dlatego nie należy dodawać więcej płynów czy jajek do wypieków, co jest konieczne przy użyciu mąki kokosowej.

Czy migdały mielone to mąka migdałowa?

Oczywiście na takie pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź – tak. Mąka migdałowa to nic innego jak zmielone na proszek migdały. Mimo niskiej zawartości cukrów charakteryzuje się ona słodkim smakiem.

Ile waży jeden migdał?

Do oceny, jak najtaniej uzyskać mąkę migdałową potrzebna jest wiedza na temat cen różnych produktów. Mąka powstaje z mielonych migdałów, na 100 gramów mąki potrzeba około 104 gramy migdałów, gdzie jeden waży w granicach 1,2 grama.

Czy mąka migdałowa jest zdrowa?

Mąka migdałowa to pyszny smak i zdrowie, dlatego warto sięgać po ten rodzaj mąki. Swoje właściwości zawdzięcza oczywiście migdałom, z których jest wykonana w 100%. Każda zdrowa dieta powinna zawierać mąkę migdałową.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *