Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Praktyczny poradnik.

Mąka do podstawowy składnik każdej pizzy, bez niej nie byłoby ciasta, które to jest jej podstawą i najważniejszą częścią. Jak mówi powiedzenie „nie z każdej mąki chleb”, tak można by też powiedzieć, nie z każdej mąki pizza. Choć powiedzenia tego używa się w innym kontekście, a nie odnosi się do pieczenia, to jest jak najbardziej trafne w tym przypadku. Żeby jedzenie było smaczne, ważna jest mąka do pizzy. Jaka mąka jest najlepsza?

Mąka do pizzy — znaczenie

To właśnie od mąki zależy smak pizzy, dlatego sprawdzona i najlepsza jest ta typu 00, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić ją inną. Trzeba jednak liczyć się z tym, że ciasto nie będzie już tak dobre, miękkie i chrupiące. Do wykonania ciasta na pizzę użyć można mąki uniwersalnej, pszennej, żytniej, pełnoziarnistej, owsianej, orkiszowej i wielu innych. Wybór zależy od tego, jaki smak i konsystencję ciasta chce się uzyskać. Istotną rolę odgrywa też uczulenie na gluten. Mąka bezglutenowa nadaje się na ciasto do pizzy, ale trzeba ją dobrze dobrać.

Jaki typ mąki do pizzy wybrać?

Najlepsza do pizzy jest oczywiście mąka typu 00. Charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia i jest oczyszczona ze wszystkich otrębów. Dzięki temu jest bardzo lekka, a więc doskonała do wyrabiania ciasta. Nie klei się ono, a po upieczeniu zachowuje chrupkość, co w przypadku pizzy jest bardzo ważne. Jest to mąka używana do prawdziwej pizzy włoskiej.

Do wypieku ciasta na pizzę można oczywiście użyć innej mąki, choćby jednej z popularnych w Polsce jak mąka typu: 450, 480, 550, 650, 750, 850 czy 1050. Do pizzy jest najlepsza mąka typu 450 i 550. ze względu na dużą zawartość glutenu, ponieważ to dzięki niemu ciasto jest kruche i chrupiące.

Mąka włoska 00 – pochodzenie

Mąkę włoską 00 jak sama nazwa wskazuje, produkuje się we Włoszech, skąd wywodzi się pizza i to tam jest ona najbardziej popularna. Wypieka się z niej typowe włoskie pieczywo, czy inne przysmaki jak na przykład ravioli i wytrawne ciasto zwane we Włoszech focaccie. Obecnie mąkę 00 kupić można także w Polsce i od polskich producentów, choć najczęściej jest ona sprowadzana. Spotkać ją można w niektórych sklepach stacjonarnych, ale częściej w tych internetowych.

Mąka na pizzę — która najlepsza?

Najlepsza do pizzy jest mąka pszenna 00 bądź pszenna 450 czy 550. Dla osób będących na diecie jest alternatywa w postaci mąki pełnoziarnistej czy orkiszowej bądź ich mieszanki z mąką włoską. Mąka orkiszowa jest źródłem cennych składników mineralnych i witamin więc jest zdrowsza. Ze względu na inny rodzaj glutenu niż w mące pszennej struktura ciasta na pizzę może się zdecydowanie różnić. Podobnie rzecz ma się z mąką pełnoziarnistą, która zawiera dużo błonnika i pierwiastków. Ciasto na pizzę wyjdzie bardziej suche i twardsze. Trudniej jest też zrobić idealny, cienki placek. Mąka pełnoziarnista zapewnia równie wspaniały smak, co pszenna.

Mąka typ 00

Mąka typu 00 to jedna z mąk, które są najlepiej oczyszczone. Im mniej łuski, tym niższe oznaczenie rodzaju mąki. Dodatkowo jest jasna i delikatna co sprawia, że ciasto na pizzę wychodzi miękkie, nie klei się, łatwo się wyrabia, a po upieczeniu jest kruche i chrupiące. Niestety przez to, że jest ona dwukrotnie mielona i pozbawiona łusek, traci cenne składniki mineralne, błonnik i witaminy. Zawiera natomiast bardzo dużo glutenu, który sprawia, że ciasto jest sprężyste i łatwiej się łączy. Ważne jest także to, że dzięki takiej mące placek ma wyjątkowy smak i nie nasiąka. Można wykorzystać ulubione składniki i polewać sosami, które najbardziej się lubi bez obaw, że ciasto opadnie.

Mąka typ 00, czym zastąpić?

Mąkę typ 00, czyli włoską można zastąpić nasza popularną mąką pszenną typu 450, lub 550, ponieważ obie są najbardziej do niej podobne. Zawierają dużą ilość glutenu, który sprawia, że ciasto się lepiej ze sobą łączy i klei, a także jest bardziej elastyczne, co pozwala lepiej na niej pracować i tworzyć odpowiednie kształty pizzy. Dzięki swoim właściwościom mąki te sprawiają, że ciasto jest chrupiące i kruche na zewnątrz, a miękkie w środku, tak samo, jak z mąki 00.

mąka do pizzy
Mąka do pizzy ma ogromne znaczenie przy wyrabianiu ciasta

Mąka do pizzy 650

Mąka typu 650 to tak zwana pszenna mąka chlebowa. Doskonała do wypieku chleba, bułek i innego pieczywa. Im wyższy numer oznaczający typ, tym więcej składników odżywczych, takich jak minerały, błonnik i witaminy. Choć mąka 650 jest zdrowsza, to nie polecana do ciasta na pizzę. Wyjdzie twardsze, ciemniejsze, a także ciężej będzie je wyrobić, ponieważ bardziej się klei. Lepiej więc wykorzystać inny rodzaj mąki.

Czy mąka typ 1000 nadaje się do pizzy?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z ciastem do pizzy na bazie mąki żytniej o typie 1000. Trzeba liczyć się z tym, że takie będzie dużo cięższe niż z mąki włoskiej czy typu 450, lub 550, a także bardziej zbite, niższe i dużo bardziej sycące. Trudniej się je także będzie wyrabiać, ponieważ będzie się kleiło do rąk. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji trwa długo. W dodatku nie zadowoli ono prawdziwego smakosza pizzy, ale dla ludzi lubiących eksperymenty i nowości to zawsze coś innego, nowego.

Mąka krupczatka do pizzy

Mąka krupczatka ma formę kaszki, jest jasna i zawiera dużo glutenu. Najlepszym rozwiązaniem do przygotowania ciasta na włoską pizzę będzie jej zmieszanie z innym rodzajem mąki, na przykład pszennej 450, lub 00. Ciasto jest wtedy delikatne, łatwiej się je wyrabia i jest miękkie. Mieszanie mąki powinno być mniej więcej w proporcjach na 400 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Mąka do pizzy bezglutenowa

Najlepsza do pizzy jest mąka pszenna lub pełnoziarnista typu 00, 450 i 550. Mają one jednak dużą zawartość glutenu. Obecnie wiele osób ogranicza jego spożycie. Przyczyny są różne. O ile ci, którzy po prostu nie chcą go przyjmować, mogą zjeść kawałek pizzy, to problem pojawia się u osób z nietolerancją glutenu. Dla nich jedyną alternatywą jest pizza bezglutenowa. Zastępuje się w niej standardowe mąki, np. mąką kukurydzianą, z ciecierzycy, z tapioki, ryżową, owsianą, gryczaną, ziemniaczaną.

Najlepszą pizzę można zrobić, wykorzystując gotowe mieszanki bezglutenowe. Wymienione rodzaje mąk nie pozwolą na zrobienie kruchego, puszystego ciasta. W mieszankach ich zawartość jest odpowiednio dobrana, aby osiągać jak najlepsze rezultaty.

Mąka na pizzę — który typ najłatwiej dostać?

Najlepsza mąka na pizzę do oczywiście włoska 00, ale ta nie jest tak popularna w Polsce, choć coraz częściej można ją dostać w różnego rodzaju sklepach, między innymi internetowych jak Allegro, Włoskisklepik.pl i innych, ale także stacjonarnych z włoską żywnością, marketach Carrefour, Lidl, Słoneczko. Cena takiej mąki za kilogram to koszt od 4 zł w przypadku polskiej produkcji, do 10 zł za mąkę importowaną z zagranicy. Natomiast mąkę typu 450, 550, które są popularne w naszych sklepach i dostępne praktycznie wszędzie można kupić w granicach 3 zł za kilogram.

Primo Gusto, mąka do pizzy

Mąka pszenna powstaje z pszenicy durum poprzez powtórne zmielenie semoliny, przez co pizza jest chrupiąca, ma bursztynowy kolor i aromatycznie pachnie. Dodatkowo mąka primo gusto z pszenicy durum zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jest najlepsza zaraz obok mąki typu 00, jeśli chcemy cieszyć się smakiem prawdziwej włoskiej pizzy.

Mąka do pizzy przepis

Mąka typu 00 to idealna mąka na pizzę. Ma ona konsystencję talku. Do przygotowania takiego ciasta naprawdę nie potrzeba dużo. Wystarczy

  • mąka,
  • ciepła woda (nie powinna być twarda),
  • świeże drożdże o odpowiedniej kwasowości,
  • sól (idealnie nada się morska),
  • oliwa (najlepsza będzie tutaj oliwa z oliwek).

Drożdże moczymy w ciepłej wodzie, wsypujemy mąkę i dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 30 minut, następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wystarczy ciasto uformować w pożądany kształt i nałożyć sos, ser i dowolne składniki według uznania. Prawdziwa włoska pizza powinna być pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem.

Czy mąka do pizzy nadaje się do pieczenia ciasta?

Mąka do pizzy jak najbardziej nadaje się do wypieku różnego rodzaju ciast. Między innymi dlatego, że są to mąki typu 450 i więcej, czyli również tortowe. Idealnie sprawdzą się do ciast biszkoptowych.

Mąka typu 00 ma bardzo dużo glutenu. Jest mocniejsza, ale nie cięższa, ponieważ została dwukrotnie zmielona, co sprawia, że ciasta i inne wypieki się udadzą. Powstaną z niej wyśmienite biszkopty, pyszny drożdżowy placek i delikatne ciasteczka.

Włoska mąka do pizzy

Mąka typu 00 coraz częściej gości w kuchni, zwłaszcza smakoszy pizzy, ale nie tylko, ponieważ ta może być wykorzystana również do wypieku ciast, ciasteczek, pierogów. Komu można zaufać bardziej niż Włochom, którzy są znawcami pizzy od podszewki? To właśnie tam wiedzą najlepiej, jak przygotować prawdziwe, najsmaczniejsze ciasto, wykorzystując najlepszą mąkę.



Do czego nadaje się mąka 00?

Mąka włoska typu 00 jest doskonała do ciasta na pizzę, ale również do ciast, które potrzebują fermentacji, czyli ciast drożdżowych, bułek, chlebów. Takie przeznaczenie wynika z bardzo dużej zawartości glutenu. Pozwala to ciastu rosnąć, czyli fermentować i dlatego właśnie sprawdzi się najlepiej w takiego rodzaju wypiekach.

Czy mąka zero jest zdrowa?

Mąka 00 poprzez wysoki poziom zmielenia nie zawiera błonnika, aminokwasów, witamin i wartości mineralnych, dlatego nie należy do mąk, które są zdrowe, lub mają jakieś pozytywny wpływ na zdrowie.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *