Gorzka czekolada właściwości

gorzka czekolada właściwości

Gorzka czekolada to deser, który od dawna cieszy się popularnością na całym świecie. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oprócz swojego pysznego smaku, ma również wiele korzyści dla zdrowia. Warto omówić właściwości gorzkiej czekolady, które przyciągają coraz większą uwagę naukowców i specjalistów do spraw zdrowia. Dowiedzieć się można, dlaczego warto włączyć gorzką czekoladę do swojej diety. Jakie są jej składniki i korzyści dla zdrowia, a także jak uniknąć skutków ubocznych związanych z jej nadmiernym spożyciem? Czytając ten artykuł, dowiesz się, dlaczego czekolada gorzka może być nie tylko pysznym przysmakiem, ale także ważnym elementem zdrowego stylu życia.

Czekolada gorzka — pochodzenie

Czekolada wywodzi się z Ameryki Łacińskiej, a dokładniej z obecnego Meksyku, gdzie odkryto pierwsze drzewa kakaowca, z którego powstaje czekolada. Ziarna kakaowca zwyczajnego suszy się i praży, łuska i kruszy, a na koniec mieli i rozgniata na jednolitą masę. Czekolada powstaje z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i innych dodatków, jak mleko. Zanim powstanie tabliczka czekolady poddaje się ją konszowaniu, podczas którego woda odparowuje z masy. Wyróżnia się kilka rodzajów czekolady: gorzka, deserowa, mleczna, biała i różowa. Czekolada, która jest najzdrowsza i wymaga poświęcenia największej uwagi to właśnie ta gorzka. Jest to zdrowsza alternatywa słodyczy, oczywiście w umiarze. Ma lekko cierpki i gorzki smak, dlatego nie każdy ją lubi, ale warto po nią sięgać.

Ciemna czekolada

Gorzka czekolada jest dobra dla osób z nietolerancją laktozy, bo w jej składzie nie ma mleka, jak to jest w przypadku innych czekolad. Z tego powodu jest bardziej twarda — nie potrzeba tłuszczu utwardzającego. Ma także ciemnobrązowy kolor i jest najciemniejsza ze wszystkich.

Prawdziwa gorzka czekolada powinna być błyszcząca i wydawać charakterystyczny trzask podczas łamania. Nie powinna się także tak szybko rozpuszczać w dłoni czy pod wpływem zmiany powietrza, jak inne rodzaje czekolad. Niestety większość czekolad, nawet tych gorzkich, w swoim składzie zawiera cukier, ale znaleźć można też te bez jego dodatku. Warto szukać i sięgać właśnie po te, ponieważ są najzdrowsze i najbardziej cenne dla zdrowia.

Czarna czekolada w kuchni

Czekoladę najczęściej je się w postaci kostek odłamanych z całej tabliczki. Taki deser uwielbiają szczególnie dzieci. Można ją wykorzystać również na wiele innych sposobów, na przykład do wypieku ciast, do deserów, jako polewa, do fontanny czekoladowej. Zrobić z niej można również lizaki, dekoracje, foremki, budyń, lody, nadzienie do naleśników, ciasteczek, babeczek. Pyszna i pożywna jest również czekolada do picia.

Do pieczenia można stosować czekolady mleczne, ale częściej używa się ciemnej. Na ten wybór wpływa jej smak, a także właściwości. Brak mleka powoduje, że wypieki są bardziej wyraziste, a polewy twardsze i bardziej stabilne. Ciasto nie rozpada się, nawet jeśli stoi kilka godzin na stole.

gorzka czekolada właściwości wykorzystywane w kuchni
Gorzka czekolada ma wiele zastosowań w kuchni. Dodawaj ją do ciast i deserów.

Czekolada gorzka skład

Gorzka czekolada powinna zawierać minimum 70% miazgi kakaowej. Ta, która ma 100%, jest prawdziwą gorzką czekoladą, bez żadnych innych dodatków. Czekolady gorzkie o mniejszej niż 100% zawartości kakao mają w swoim składzie jeszcze tłuszcz kakaowy, cukier i czasem dodatki aromatyzujące jak na przykład wanilia. Trzeba zwrócić uwagę, że im więcej masy kakaowej, tym mniej dodatkowych składników, a to przekłada się na jakość i wartość odżywczą. Wybierając czekoladę, należy wybierać te, które w głównym składzie mają właśnie miazgę i tłuszcz kakaowy.

Gorzka czekolada i zawarte w niej wartości odżywcze

Gorzka czekolada jest bogata w błonnik, którego zawiera około 10,9 g w 100 gramach, węglowodany około 45,9 g, a także tłuszcze 42,6 g. Oprócz tych cennych wartości są jeszcze witaminy zwłaszcza te z grupy B i K, a także składniki mineralne jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, cynk.

Należy pamiętać, że zawarte w czekoladzie żelazo, czyli to roślinne, nie jest tak dobrze przyswajalne przez organizm ludzki, jak inne. Spożycie czekolady nie pomoże uzupełniać jego niedoboru. W 100 gramach jest 11,9 mg żelaza. Natomiast przy niedoborze magnezu, którego w 100 gramach czekolady jest 228 mg, warto sięgać po gorzką czekoladę w celu jego uzupełnienia. Gorzka czekolada zawiera również sporo potasu, w 100 gramach jest go około 400 mg.

Gorzka czekolada właściwości pobudzające

Czekolada deserowa jest tą o wysokiej zawartości kakao, dlatego jej właściwości są zbliżone do wykazywanych przez tę roślinę. Czekolada poprawia samopoczucie dzięki zawartym w niej witaminom z grupy B, kofeinie i teobrominie. Nie tylko humor staje się lepszy, ale też koncentracja i poziom energii. Spożywanie gorzkiej czekolady pobudza układ nerwowy i pomaga pozbyć się uczucia senności. Zjadając codziennie kostkę czy dwie można złagodzić skutki stresu i napięcia, a to dzięki antyoksydantom, które działają również na odporność.

Czekolada gorzka i jej właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady wspomaga układ krwionośny i naczyniowy. Zawarty w kakao, a co za tym idzie w gorzkiej czekoladzie magnez, pozytywnie wpływa na mięśnie, dlatego osoby aktywne fizycznie powinni codziennie po nią sięgać. Zawarte w gorzkiej czekoladzie i kakao przeciwutleniacze jak flawonole, poprawiają profil lipidowy. Te substancje wyrównują poziom cholesterolu; obniżają ciśnienie krwi, poprawiają poziom cukru, przyspieszają metabolizm i powodują uczucie sytości.

Czekoladę gorzką powinniśmy jeść, jeśli mamy problemy z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia. Jest dobra dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Spożywanie ciemnej czekolady łagodzi też zaburzenia żołądkowo jelitowe. Trzeba jednak uważać, o czy piszemy niżej.

Czekolada gorzka ile kalorii?

Gorzka czekolada jest dość kaloryczna, ponieważ w 100 gramach jest około 590 kcal. Mowa tutaj o czekoladzie, w której składzie jest około 90% masy kakaowej. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że są to kalorie przede wszystkim z kakao, a to znaczy, że ma również wiele wartościowych składników. Im większy procent miazgi kakaowej w czekoladzie, tym większa liczba kalorii. Porównać można tutaj na przykład czekoladę deserową o zawartości 65% miazgi, która w 100 gramach ma około 502 kcal. W tym przypadku jednak trzeba zwrócić uwagę, że kalorie wiążą się już z zawartym w niej cukrem, a wartości odżywcze są zdecydowanie mniejsze. Można powiedzieć, że czekolada to zdrowe kalorie. Mimo iż gorzka czekolada jest dość kaloryczna, to posiada niski indeks glikemiczny – 22.

Gorzka czekolada na noc

Gorzka czekolada w odpowiedniej ilości to lepsze samopoczucie. Jej wartości odżywcze, a przede wszystkim magnez zapewniają też lepszy sen. Jeśli jest to czekolada z dodatkami, w których również zawarty jest magnez, to warto sięgnąć po kostkę czy dwie czekolady przed snem. Coraz częściej spotkać można gorzką czekoladę z takimi dodatkami jak lawenda, rumianek czy melisa. Dzięki temu jeszcze skuteczniej można sobie zapewnić spokojny i zdrowy sen. Chyba większość ludzi woli sięgnąć po gorzką czekoladę na dobranoc niż po inne produkty, ułatwiające zasypianie. To taki smaczny sposób na drobną przyjemność i lepszy sen jednocześnie.

gorzka czekolada właściwości
Choć cukier przed snem nie jest dobrym pomysłem, to gorzka czekolada będzie dobrą przekąską na noc.

Czekolada gorzka i jej wpływ na cerę

Silne przeciwutleniacze zawarte w kakao, a tym samym w czekoladzie, niwelują działanie niebezpiecznych wolnych rodników oraz chronią, między innymi przed uszkodzeniem włókien kolagenowych i elastynowych, spowalniając proces starzenia. Dzięki temu skóra pozostaje gładka, napięta i elastyczna. Zmniejszają się również zmarszczki i poprawia wygląd skóry. Kakao zawarte w ciemnej czekoladzie wspiera również jej funkcje ochronne, zmniejszając podatność na działanie promieni UV. Należy jednak pamiętać, że samo jedzenie gorzkiej czekolady nie zastąpi ochrony przeciwsłonecznej w postaci kosmetyków z filtrami.

Gorzka czekolada — wpływ na nerki

Zawarta w kakao, a tym samym w gorzkiej czekoladzie teotrombina ma pozytywny wpływ na nerki. Zapobiega tworzeniu się w nerkach i przewodzie moczowym złogów. Działa delikatnie moczopędnie, co w problemach z nerkami jest korzystne, ponieważ pobudza je do pracy. Jest to ważne między innymi przy kamicy nerkowej. Może także łagodzić powikłania w przewlekłych chorobach nerek. Należy jednak pamiętać o ilości zjadanej czekolady, ponieważ jej nadmierne spożycie może być niestety szkodliwe.

Gorzka czekolada, co za dużo to nie zdrowo

Bezpieczną i optymalną codzienną dawką jest 1 do 2 kostek czekolady. Większa ilość może nie mieć już pozytywnego wpływu na zdrowie, a wręcz przeciwnie. Jak wszystko w nadmiarze może szkodzić, tak jest też z gorzką czekoladą. Choć jest jednym z najzdrowszych rodzajów słodyczy, to jest też dość kaloryczna, mimo niewielkiej zawartości cukru.

Osoby, które mają problem z nadwagą czy otyłością, powinny zrezygnować albo ograniczyć jej spożycie. Nadmiar czekolady może także negatywnie wpływać na zdrowie, a dokładniej na cukier i cholesterol, ponieważ zawiera stosunkowo dużo tłuszczy, głównie tych nasyconych. Trzeba uważać szczególnie na czekolady, które mają niską zawartość kakao. Wiąże się to z użyciem cukrów i tłuszczu utwardzonego. Tym samym zwiększa się ryzyko próchnicy, cukrzycy czy otyłości.

Nadmiar czekolady skutki

Uważać lub nawet zrezygnować z gorzkiej czekolady powinny osoby mające problem z żołądkiem, kamicą nerkową, mające migreny, biorące leki na depresję, a także te z nadwrażliwością pokarmową. Skutkiem ubocznym będzie tutaj między innymi zgaga czy biegunka. Czekolada w nadmiarze może ujawnić się alergią lub pseudo alergią, poprzez zawartą tyraminę. Mogą pojawić się dolegliwości układu krążenia jak: kołatanie serca i podniesienie ciśnienia, a także bóle głowy nawet migrenowe. Zbyt wysokie ilości czekolady mogą skutkować także zaparciami.

Gorzka czekolada zawiera teobrominę, która jest toksyczna dla psów i kotów. Właściciele tych czworonogów muszą uważać, aby ta słodkość nie przedostała się do ich jedzenia. Grozić to może zaburzeniami układu nerwowego, a nawet zgonem.

Gorzka czekolada czym się kierować przy wyborze?

Wybierając gorzką czekoladę, trzeba zwrócić uwagę na ilość miazgi kakaowej. Im więcej, tym lepiej. Aby cieszyć się dobrą czekoladą, trzeba wybierać te z minimum 70% miazgi. Jak już wcześniej było opisane te 100%, są z najwyższej półki, dlatego najlepiej sięgać właśnie po takie. Pamiętać trzeba także, że im więcej miazgi tym mniej tłuszczu i cukru czy innych dodatków. Jest wtedy także znacznie zdrowsza i bardziej wartościowa, a w gorzkiej czekoladzie to najważniejsze. Zazwyczaj gorzkiej czekolady nie je się dla przyjemności, choćby ze względu na gorzkawy smak, choć smakoszy tego smakołyku nie brakuje.

Czekolada z oleju kokosowego

Czekolada gorzka wykonana samodzielnie w domu z olejem kokosowym to zdrowa, bezglutenowa słodycz o wyrazistym smaku. Najczęściej przygotowują ją weganie, ale cieszy się powodzeniem również przez innych choćby ze względu, że nie wymaga dużo pracy, a jest pyszna. Wystarczy olej kokosowy, najlepiej nierafinowany, ponieważ jest najzdrowszy i dobrej jakości kakao. Opcjonalnie dodać można słodzik w postaci cukru, miodu, erytrolu, bądź innego dowolnego, oraz wybranych dodatków.

Wykonać można na dwa sposoby, a mianowicie wymieszać olej i kakao, oraz słodzik lub podgrzać olej i dodać resztę składników. Następnym etapem jest wyłożenie masy do formy i ewentualne dodanie orzechów bądź owoców sezonowych i schłodzenie w zamrażarce przez kilka godzin. Takim oto prostym sposobem powstaje dobra czekolada, której składu i wartości odżywczych możemy być pewni.

Najlepsza gorzka czekolada dla każdego

Gorzką czekoladę kupić można dosłownie w każdym sklepie zarówno internetowym, jak i stacjonarnym, ale także w marketach. Firmy, które słyną z najlepszych czekolad to przede wszystkim polskie Wedel, Wawel, Goplana, szwajcarskie jak Lindt, Nestle, niemieckie jak Milka,Nussbeisser, Schogetten. Oczywiście jest jeszcze wiele innych marek, które robią gorzkie czekolady i każdemu może smakować z innej firmy. Wszystko jest zależne od gustu i smaku.

Osoby, które nie do końca lubią gorzki smak czekolady, mogą wybrać ją z różnymi dodatkami, jak na przykład orzechy, bakalie, sól morska, skórka pomarańczy, owoce. Na rynku jest całkiem spory wybór gorzkich czekolad z dodatkami. Jeśli nie można takiej znaleźć nic straconego, można przygotować samodzielnie w swojej kuchni.

Gorzka czekolada — jeść czy nie jeść?

Podsumowując, włączenie czekolady gorzkiej do swojej diety może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale należy to robić z umiarem. Zawsze warto wybierać jakościowe produkty, zawierające wysoką zawartość kakao i unikać wersji słodkich, zawierających dużo cukru. Zdrowy styl życia to nie tylko odpowiednie odżywianie, ale także aktywność fizyczna i dbałość o jakość snu. Gorzka czekolada może być ciekawym urozmaiceniem diety, ale nigdy nie powinna zastępować zdrowych nawyków.

Ciemna czekolada to nie tylko pyszny deser, ale także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawarte w niej składniki odżywcze, mogą poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Jednak warto pamiętać, że nadmierna konsumpcja gorzkiej czekolady może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak biegunka, zaburzenia żołądkowe czy bóle głowy. Umiar i zdrowy rozsądek przede wszystkim.



Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *