Jeszcze parę lat temu mąka kokosowa była czymś bardzo egzotycznym i nieosiągalnym. Przez to otrzymała przydomek: egzotyczny rarytas. Obecnie zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych jest często dostępna. Możemy ją też zrobić w warunkach domowych. Mąka kokosowa ma właściwości i smak, które czynią z niej cudowny zamiennik dla mąki pszennej. Z tego artykułu dowiesz się, jak stosować mąkę kokosową w kuchni i jakie korzyści niesie ona dla Twojego organizmu.
Jak zrobić mąkę kokosową w domu?
Wystarczy wycisnąć z mleka kokosowego wiórki, które suszy się w piekarniku na blasze przez około 2 godziny w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, aby często mieszać, żeby się nie przypaliły. Potem wystarczy zmielić w młynku lub blenderze. W zależności od stopnia zmielenia mąka kokosowa będzie drobna i sypka lub grubsza. Tę drobną łatwiej jest wykorzystać do gotowania i pieczenia.
Mąka z orzechów kokosowych — czy warto robić?
Mąka kokosowa zawiera wiele cennych składników odżywczych. Może być elementem wielu różnych diet. Warto więc dołączyć ją do swojego jadłospisu, o czym opowiem w kolejnych akapitach. Czy jednak warto robić ją samemu?
Mąka kokosowa to produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego. Do jej produkcji należy odcisnąć tłuszcz z miąższu orzechów kokosowych. To oznacza, że jeden orzech można wykorzystać do wytworzenia mąki, mleczka i oleju kokosowego. Jednocześnie nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieli wspaniałe produkty do wykorzystania w naszej kuchni.
Dla kogo dobra jest mąka kokosowa?
Mąka kokosowa w świecie kulinarnym jest bardzo wysoko ceniona. Zawiera dużo cennych substancji odżywczych, a prosty proces technologiczny nie niszczy jej najcenniejszych składników. Mąka kokosowa zawiera dużo aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Doskonale sprawdza się jako składnik diety kulturystów dzięki białku wspomagającemu pracę mięśni. Jest bogata w błonnik pokarmowy, co przyczynia się do poprawy pracy jelit, a także szybszego spalania tłuszczu. Ta cecha jest atrakcyjna dla każdego, kto jest na diecie odchudzającej. W przeciwieństwie do mąk zbożowych kokosowa nie zawiera glutenu, a obecność wartościowych tłuszczów roślinnych czyni ją doskonałą dla wegan.
Mąka kokosowa — właściwości zdrowotne
Mąka kokosowa znajduje zastosowanie w diecie bezglutenowej. Zapobiega powstawaniu zaparć i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Wspiera więc metabolizm i ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Działa też przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Mąka kokosowa bogata jest w witaminy grupy B witaminy grupy C oraz duże wartości witaminy E.
Witaminy grupy B w organizmie ludzkim odpowiedzialne są za prawidłową energię, przemianę materii, sprawność myślenia, a także za zdrową kondycję naszych włosów i paznokci i skóry. Witamina C zapewnia naturalną odporność. Natomiast witamina E spowalnia procesy starzenia, rozwój nowotworów i chorób serca, a także wspomaga pracę mięśni oraz wpływa na płodność.
Wszystko to przyczynia się do tego, że mąka z orzecha kokosowego jest elementem codziennej diety wielu osób.
Indeks glikemiczny mąki kokosowej
Mąkę kokosową charakteryzuje niski indeks glikemiczny, który wynosi 35. Jej skład powoduje dodatkowo obniżanie poziomu cukru we krwi. Dla osób z zaburzoną gospodarką cukrową to świetny produkt. Mogą one jeść mąkę i wiórki, a także pić olej kokosowy. To świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie diety. Spożywanie produktów kokosowych niesie ze sobą liczne właściwości prozdrowotne.
Kaloryczność i wartości odżywcze mąka kokosowa?
Mąka kokosowa powstaje, kiedy obrabiamy miąższ kokosowy. Ma wyrazisty posmak kokosa i nie czuć w niej smaku słodyczy. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 443 kilokalorii. Jest również doskonałym źródłem dostarczenia organizmowi ludzkiemu naturalnego błonnika. Mąka kokosowa ma niską zawartość węglowodanów. Może być używana przez chorych na cukrzycę.
Warto również wiedzieć, że w 100 gramach znajduje się:
- 590 g węglowodanów to jest około 20% zapotrzebowania dziennego,
- 38 g błonnika to jest 150 % dziennego zapotrzebowania,
- 7 g cukrów,
- 15 g tłuszczów 23% dziennego zapotrzebowania 14 gram tłuszczów nasyconych,
- 18 g białka, czyli 37 procent dziennego zapotrzebowania przez organizm ludzki.
Jak jeść mąkę kokosową?
Właściwości mąki kokosowej czynią z niej bardzo atrakcyjny produkt. Jest zdrowsza i bezpieczniejsza niż zwykła mąka pszenna. Dodatkowo ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją piec, gotować, a nawet jeść na surowo. Jest to możliwe, bo mąka kokosowa jest produktem ubocznym termicznej obróbki orzechów kokosowych. Dzięki temu wykorzystamy ją nie tylko do pieczenia, ale też przygotowywania zimnych deserów i płatków owsianych. Smak kokosa sprawia, że taka dieta jest atrakcyjna dla każdego, także dla dzieci.
Mąka kokosowa zastosowanie w kuchni
Możliwości na zastosowanie w kuchni mąki kokosowej jest mnóstwo. Sprawdzi się do potraw na zimno i gorąco, do obiadów i słodkich wypieków. Trzeba jednak pamiętać, że produkty bezglutenowe, jak mąka ryżowa, migdałowa czy właśnie kokosowa należy stosować w innych proporcjach niż mąkę pszenną. Przyjrzyjmy się bliżej możliwościom, jakie daje mąka kokosowa w kuchni.
Obiad z Mąki kokosowej
Mąkę kokosowa można zastosować do zagęszczania zup i sosów. Otrzymamy wtedy doskonałą konsystencję, a potrawa nie straci swoich walorów smakowych.Mąka kokosowa świetnie nadaje się też na panierkę do mięsa i ryb.Możemy również zrobić z niej makaron, jednakże będzie on trochę mniej sprężysty niż ten z mąki pszennej.
Mąka kokosowa do wypieków
Mąkę kokosowa można używać jako składnik do różnego rodzaju ciast, tortów, ciasteczek i różnego rodzaju przekąsek dla dorosłych i dzieci. Jej użycie sprawi, że ciasto będzie bardziej kruche i nie będzie się rozpadać, ale należy dodać mokre składniki w innych proporcjach, bo brak glutenu sprawia, że ciasto się słabiej związuje.
Świetną propozycją będzie smażenie naleśników na bazie mąki kokosowej. Wyjdą one bardzo puszyste i lekkie, bo jest to bardzo napowietrzona mąka. Możemy również skusić się i użyć tej mąki do wypieku chleba nisko węglowodanowego. Świetnym i bardzo nowatorskim zastosowaniem mąki kokosowej będzie zrobienie z niej spodu do pizzy. Zastępując nią mąki zbożowe, zyskujemy zdrowsze ciasta, zawierające mniej tłuszczu i więcej składników odżywczych.
Mąka kokosowa na deser
Z surowej mąki kokosowej możemy zrobić różnego rodzaju desery jak lody czy budyń. Uzyskamy w ten sposób pyszny wyrób o posmaku kokosa. Możemy w ten sposób zastąpić mąkę pszenną, aby urozmaicić posiłki.Mąkę kokosowa można również dodawać do różnego rodzaju płatków śniadaniowych, owsianki oraz jogurtu. Dania będą mieć delikatny smak i nie będzie potrzebny dodatek cukru.
Gdzie można kupić mąkę kokosową?
Mąkę kokosową można kupić niemal wszędzie. Ze względu na wartości odżywcze i brak glutenu należy jej szukać w dziale ze zdrową żywnością. Jeśli okaże się to problematyczne, to można kupić wiórki kokosowe i samemu zrobić z nich mąkę. Ceny tej maki są różne i wahają się od 10 do 15 złotych za kilogram.
Czy mąka kokosowa może się przeterminować?
Mąkę zazwyczaj można kupić na zapas i długo trzymać w domu. Niestety z mąką kokosową jest w tym przypadku problem. Może ona być przechowywana dłużej, jeśli w magazynach ewentualnie spiżarniach będzie odpowiednia cyrkulacja powietrza. Najlepszym sposobem jest przechowywanie jej w szczelnych pojemnikach w lodówce ewentualnie zamrażalniku.
Wiedzę na temat terminu przydatności do spożycia znajdziemy na każdej torebce mąki. Prostym sposobem jest też określenie woni produktu. Mąka kokosowa ma delikatny zapach kokosa. Warto zapoznać się z nim zaraz po otwarciu torebki, aby łatwiej było zauważyć różnicę. Zepsuta mąka na kwaśną woń.
Czy mąka kokosowa jest zdrowa?
Tak, mąka kokosowa jest bardzo zdrowa. Zawiera, jak już wspominałem, dużo błonnika i białka, a jednocześnie bardzo mało węglowodanów. Te, które w sobie ma są łatwo przyswajalne. Dzięki temu znajduje duże zastosowanie w różnego rodzaju dietach, m.in. dla diabetyków i osób odchudzających się. Regularne spożywanie mąki kokosowej ułatwia obniżanie poziomu cukru we krwi i wspomaga trawienie.
Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne i możliwości wykorzystania, mąka kokosowa jest produktem, który warto zacząć stosować w swojej kuchni. Teraz kiedy już wiesz, jaki jest jej skład i wykorzystanie, możesz urozmaicić dietę swojej rodziny i wprowadzić do dań zupełnie nowy smak.
0 komentarzy