Sprzęt cukierniczy – nieoceniona pomoc w kuchni

Wiele imprez domowych nie może się obejść bez słodkości, przy tych większych głównym wypiekiem jest tort, na innych są to ciasta i ciasteczka. Czasem powstają w domu, ale w wielu przypadkach są one kupowane, dlatego warto dowiedzieć się jak są pieczone, gdzie i jak zapakowane, aby bezpiecznie dotarły do punktu docelowego. Do produkcji słodkości potrzebny jest sprzęt cukierniczy. Ciasta, ciasteczka i inne słodkości to temat rzeka, można o tym dużo mówić i pisać, począwszy od tego jak je przygotować, w czym upiec, jak upiec, po przekładanie kremem i dekorowanie, na pakowaniu kończąc. Koniec jednak jest na konsumpcji, ten najprzyjemniejszy, ale żeby do tego doszło trzeba przejść całą drogę przygotowania. Jest tego naprawdę dużo, ale warto, choć w jakimś stopniu to przybliżyć i znaleźć w jednym miejscu, te wszystkie najważniejsze rzeczy z tym związane. Trochę inaczej to wygląda w dużych przetwórstwach jak cukiernia, gdzie robione jest wszystko na dużą skalę, a inaczej w domach, na użytek własny czy znajomych. Inne są metody pieczenia, choćby ze względu na piece czy piekarniki, ale także pakowanie już gotowych słodkości.

Sprzęt cukierniczy – naczynia i formy do pieczenia ciast

W czym upiec ciasto? Możliwości jest wiele. Zaliczyć można do nich:

  • Tortownice
  • Formy, ranty, blachy do biszkoptów,
  • Blachy do ciast typu szarlotka, sernik,
  • Formy do babek,
  • Keksówki,
  • Formy do pieczenia muffinek, rurek, babeczek
  • Silikonowe formy do ciast

Do wyboru i koloru jest bardzo duża liczba blaszek, foremek, rantów, w których można upiec ciasto. Dużo zależy, jaki efekt chce się osiągnąć, ponieważ formy mają przeróżne kształty, dzięki którym wyjdzie odpowiedni wzór i rozmiar. Materiał, z jakiego są wykonane jest bardzo ważny, choćby, dlatego, żeby ułatwić sobie pracę, ale również nie każde ciasto da się upiec w każdej blaszce czy foremce. Najczęściej spotykane są blachy cynkowane, silikonowe, pokryte powierzchnią nieprzywierającą, szklane, kamionkowe, ceramiczne, z wyjmowanym denkiem, lub z pokrywką, kwadratowe, prostokątne, okrągłe. Wybór jest naprawdę całkiem spory, wszystko zależy od przeznaczenia i umiejętności pieczenia, a także tego jak często one służą. Dziś nie trzeba być skazanym tylko na jeden rodzaj blach czy kolor, ponieważ można kupić czarne, czerwone, zielone czy nawet złote formy do pieczenia. Zawsze przyjemniej jest piec świeżutkie ciasto w niebanalnej formie, stąd tak ważne jest, by dysponować sprzętem cukierniczym. Po upieczeniu można przystąpić do dekorowania ciasta, tutaj przydadzą się z kolei akcesoria cukiernicze.

W domu chyba każdy posiada jakąś podstawową blachę, na której robi wiele rzeczy, także piecze ciasta czy ciasteczka. Do tych drugich często używa się po prostu blach, jakie są w wyposażeniu większości piekarników, chociażby ze względu na to, że zmieści się na nich większa liczba ciastek niż na jakiejś blaszce. Do pieczenia biszkoptów najlepiej wybrać taką z powleczoną nieprzywierającą powłoką, dzięki której dużo łatwiej będzie się wyjmowało gotowe ciasto z formy. Dobrym rozwiązaniem będą tutaj także ranty różnej wysokości, ponieważ często zdarza się, że potrzebny jest wysoki biszkopt, a to dzięki nim można takie wykonać, bez konieczności pieczenia kilku w normalnej formie, która nie jest wysoka.

Do ciast takich jak szarlotka, bądź sernik najlepiej sprawdzą się prostokątne, bądź kwadratowe blachy, powłoka nie jest aż tak ważna, ponieważ dobrym rozwiązaniem jest podłożenie papieru do pieczenia na spód, który zabezpieczy ciasto przed jej powłoką, ale także sprawi, że będzie się ono lepiej wyjmowało. Jeśli mają to być kruche ciasta warto wybrać blaszki z ruchomym dnem. Wtedy wydobycie ciasta z formy staje się formalnością i nie ryzykuje się pokruszeniem go. Warto zwrócić uwagę również na to, że karbowane dno, które można znaleźć dodatkowo zapobiega przywieraniu wypieków do blachy. Do pieczenia tarty najlepiej nadadzą się niskie foremki z pofalowanymi bokami, które można wykorzystać także do mazurków. Dobrze sprawdzą się tutaj formy ceramiczne, które są ciężkie, ale można je postawić na stół, nie jest konieczne wyjmowanie, ponieważ zazwyczaj wyglądają jak naczynie, a nie zwykła blacha czy forma i nie ma obaw, że ciasto podczas wyjmowania się pokruszy czy połamie. Wąskie ciasta najlepiej piec w takich formach jak keksówki, które służą jak sama nazwa wskazuje do pieczenia keksów, ale można w nich wykonywać inne ciasta, które wymagają mniejszego rozmiaru.

sprzęt cukierniczy blacha

Blacha do pieczenia to także sprzęt cukierniczy

Sprzęt cukierniczy do wypieku babek

Do wypieku babek tych zwykłych czy wielkanocnych przydaje się inny sprzęt cukierniczy. Niezastąpione i wieczne są formy kamionkowe, ale z biegiem lat coraz bardziej popularne stają się te silikonowe, dzięki którym ciasto można łatwiej wyjąć. Formy do babek posiadają na środku komin, a dookoła są pofalowane, to właśnie dzięki temu mają tak charakterystyczny kształt, w końcu prawdziwa babka wielkanocna to ta z dziurą w środku. Komin dba o to, aby ciasto w środku dobrze się dopiekło, a dziura miała regularny, okrągły kształt. Niektórzy robią babki na tortownicy, a na środku robią lejek, bądź wstawiają słoiczek owinięty papierem do pieczenia, i w taki oto sposób mają babkę z dziurą w środku, bez specjalnej formy do tego przeznaczonej. Dodatkowym plusem takich wypieków jest to, że babka upieczona w formie z kominem daje naprawdę wiele możliwości, jeśli chodzi o dekorację. Specjalne foremki w kształcie stożków służą do pieczenia rurek, które potem nadziewa się kremem. Można spotkać te ze stali nierdzewnej, które są najbardziej popularne, ale równie dobrze można je wykonać w domu z foli aluminiowej.

Dużo wzorów, dzięki którym powstaną różne kształty można w prosty sposób upiec dzięki formom silikonowym. To właśnie ten materiał daje możliwość wykonania takich kształtów, jakich nie można znaleźć z innych. Formy w kształcie bajkowych bohaterów przypadną do gustu dzieciom, te w kształcie serca można wykorzystać do walentynkowych wypieków, a gwiazdy, mikołaje i piernikowe ludziki będą doskonałe na święta Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc zaś sprawdzą się te w kształcie jajek, zajączków, kurczaków, czy baranków. Dzięki temu, że silikon jest elastyczny łatwo można wyjąć pożądany kształt bez obaw, że się rozpadnie.

Jak dbać o sprzęt cukierniczy?

Jeśli blachy i formy mają służyć długo warto przestrzegać kilku zasad:

  • Ocynowanych blaszek, a także z powłoką nieprzywierającą nie powinno się myć w zmywarce.
  • Po użyciu blaszki ocynkowane należy od razu umyć i koniecznie wytrzeć do sucha.
  • Nie można dopuszczać do kontaktu blaszek ocynowanych z kwasami z owoców, ponieważ powstają ciemne wybarwienia.
  • Przy blaszkach ocynkowanych najlepiej stosować papier do pieczenia.
  • Blaszki z powłoką nieprzywierającą trzeba traktować delikatnie, nie wolno w nich kroić ciast, żeby nie porysować powłoki.
  • Należy też unikać gwałtownych zmian temperatur, ponieważ zachodzące wtedy odkształcenia metalu mogą powodować rozklejenie powierzchni i blaszka traci swoje właściwości nieprzywierające.
  • Podczas przechowywania należy podkładać papier, lub podkładki między jedną a drugą, żeby zapobiegać porysowaniu, czy uszkodzeniu.
  • Silikonowe formy do pieczenia posiadają powłokę, która sprawia, że nie trzeba ich niczym nawilżać.
  • Form silikonowych nie można narażać na bezpośredni kontakt z ogniem, ponieważ mogą one ulec uszkodzeniu.
  • Dzięki temu, że silikon jest elastyczny z łatwością można wyjąć ciasto bez konieczności używania ostrych narzędzi, które mogłyby je uszkodzić.
  • Silikonowe foremki można przechowywać zwinięte, wtedy zajmują mniej miejsca, bez obaw, że się uszkodzą.
    Nie można kroić ciasta bezpośrednio na foremce silikonowej, aby jej nie uszkodzić.
  • Formy wykonane ze szkła żaroodpornego nie chłoną zapachów, dlatego jedna forma może służyć do pieczenia różnych dań.
  • Formy szklane są wytrzymałe, dzięki przezroczystemu materiałowi pozwalają kontrolować cały proces pieczenia, bez konieczności otwierania piekarnika.

W czym i jak piec słodkości? Sprzęt cukierniczy do pieczenia

Piec, piekarnik, prodiż, na gaz, elektryczny jest kilka możliwości, zależy, do jakich jest dostęp. W cukierniach można najczęściej spotkać właśnie piece, zaś w domowym zaciszu piekarniki, a czasem odchodzące już w zapomnienie prodiże, kiedyś niezastąpione. Nawet najlepszy przepis i niezwykłe umiejętności kulinarne nie pomogą, jeśli jest zły piekarnik. Lepszym rozwiązaniem jest piekarnik elektryczny, ponieważ nagrzewa się znacznie szybciej i równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz, istnieje także możliwość większej kontroli nad temperaturą pieczenia. Ważną funkcją jest także termoobieg, dzięki któremu powietrze dociera do każdego miejsca wewnątrz piekarnika, a przygotowywane ciasto piecze się równomiernie i ma mniejszą szansę wyschnąć. Przygotowywanie ciast i innych potraw przy użyciu termoobiegu trwa krócej niż przy wykorzystaniu tradycyjnego grzania góra – dół, można także w jednym czasie upiec dwa ciasta jednocześnie. Korzystając z termoobiegu temperatura musi być ustawiona o jakieś 20 stopni niżej niż normalnie i skróci się czas pieczenia.

Ciasta w piekarniku elektrycznym, jak jest w większości przepisów, piecze się w temperaturze od 90 do 220 stopni, natomiast czas różni się od ciasta, jego wielkości, oraz rodzaju piekarnika, a najlepiej sprawdzić pod koniec przewidywanego czasu suchym drewnianym patyczkiem. Można spotkać w przepisach sformułowanie piec do suchego patyczka. Zazwyczaj nakazane jest także wstawianie ciasta do nagrzanego piekarnika, powinno być wtedy smaczniejsze. Współczesne sprzęty cukiernicze to piekarniki, które mają jeszcze inną przydatną rzecz, mianowicie mają funkcję ustawiania czasu, dzięki któremu nie można zapomnieć o wyjęciu, a tym samym o przypaleniu ciasta. W piekarnikach starego typu nie było takich udogodnień jak ustawienia temperatury, czasu czy jeszcze innych funkcji, a ciasta też wychodziły, ale skoro technika idzie do przodu trzeba z niej korzystać.

Przykładowe czasy pieczenia i temperatury:

  • Biszkoptowe – temperatura 150-160, czas 15-60
  • Bezy – temperatura 90-100, czas – 30-60, ale suszenie trwa dłużej nawet 2 godziny
  • Kruche – temperatura 200-220, czas – 20-30
  • Półkruche – temperatura 180-220, czas – 20-30
  • Piaskowe – temperatura 160-180, czas – 30-60
  • Francuskie – temperatura 250-300, czas – 15-30
  • Półfrancuskie – temperatura 250-300, czas – 15-30
  • Piernik – temperatura 150-160, czas – 45-60
  • Drożdżowe – temperatura 180-200, czas – 15-50
sprzęt cukierniczy piekarnik elektryczny

Sprzęt cukierniczy, jakim jest piekarnik elektryczny umożliwia dostosowanie czasu pieczenia i temperatury do rodzaju wypieku

Funkcje dostępne w sprzętach cukierniczych

Niektóre piekarniki elektryczne mają na wyświetlaczu podane temperatury i czas pieczenia ciast i potraw. Każdy piekarnik inaczej piecze, dlatego warto samemu przetestować, jaka temperatura i czas jest potrzebny dla danego wypieku. Przed pieczeniem ciast warto zwrócić uwagę na przygotowanie przed wstawieniem do pieca, ponieważ niektóre składniki na ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, jak sernik, biszkopt, inne zaś schłodzone w lodówce, jak kruche. Dość ważnym elementem jest także forma, blacha, na jakiej powstaje ciasto, ponieważ jedne nagrzewają się szybciej jak ocynkowane, inne dłużej jak kamionkowe, czy szklane.

W piekarnikach gazowych także udadzą się ciasta i ciasteczka, choć większość osób preferuje jednak elektryczny. Podstawowym punktem w tym piekarniku jest jego nagrzanie, ponieważ piekarniki zasilane gazem wyposażone są w dolny palnik gazowy, który tli się przez cały czas, gdy urządzenie pracuje. Wstawienie do nienagrzanego piekarnika może spowodować, że spód się przypali. W związku z tym, że piekarnik grzeje od dołu ciasta trzeba wstawiać wyżej. Najlepsze blachy i naczynia do pieczenia w piekarniku gazowym to aluminiowe lub szklane. Ich stosowanie, w przeciwieństwie do blach w kolorze czarnym, pomoże uniknąć nadmiernego zarumienienia albo nawet przypalenia się spodu ciasta. Podobnie jak w elektrycznych tak i te posiadają termoobieg.

Co zamiast piekarnika? Zamienny sprzęt cukierniczy

Prodiż to sprzęt kuchenny, składający się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, zasilany i ogrzewany prądem, służący do pieczenia ciasta, lub mięsa. Niektórzy korzystają tylko z niego i nie wyobrażają sobie, że można inaczej upiec ciasto. Kiedyś używano praktycznie tylko takich urządzeń do pieczenia, nie uwzględniając pieców kaflowych. Spotkać można najczęściej okrągłe, ale są także prostokątne. Prodiż to piekarnik w wersji mini, jak można by nazwać w skrócie, a w jego pokrywie znajduje się grzałka elektryczna, zdarzają się też takie, które mają ogrzewana podstawę. Sprzęt ma wizjer w pokrywie, który pozwala na obserwację poszczególnych etapów wypieku ciast. Wadą prodiży jest brak możliwości regulowania temperatury pieczenia.

W cukierniach używane są piece, które pozwalają na pieczenie dużej ilości wypieków jednocześnie. Można spotkać obrotowe, wózkowe czy wsadowe, do których wjeżdża od jednego do kilka wózków z blachami. Najbardziej popularne są piece elektryczne modułowe, które posiadają sekcje grzałek na górze i na dole każdej komory, pozwalają one na regulację temperatury na każdej półce wypiekowej, co oznacza, iż praktycznie na każdej półce można wypiekać inny produkt. Piec w cukierniach zależy również od posiadanego miejsca, a także ilości wypiekanych słodkości.
Opakowania ciast i deserów

Kiedy gotowe są już wypieki, to znaczy upieczone, udekorowane wtedy nadchodzi odpowiedni moment na ich zapakowanie i odesłanie do klientów. Tutaj też przydaje się odpowiedni sprzęt cukierniczy. Ciasta i ciasteczka najlepiej zapakować w tekturowe pudełeczka z pokrywką, w których jest okienko, przez które można zobaczyć, jakie ciasteczka czy ciasta są tam zapakowane. Podobnie rzecz ma się z muffinami, makaronikami czy innymi słodkościami. Większość wypieków pakuje się w kartonowe pudełka i boxy, dzięki czemu zachowają swój kształt, nie pogniotą się, co może grozić, jeśli włoży się je do torebek. Poza tym wygląda to estetycznie i zachęca swoich odbiorców do zakupu. Inaczej wygląda pięknie zapakowany tort w pudełko kartonowe, aniżeli ten bez opakowania, który trzeba w jakiś sposób przetransportować do miejsca docelowego.

Niejednokrotnie tort jest niespodzianką, a dzięki opakowaniu w łatwy sposób go ukryć bez obawy, że osoba, która ma go dostać ujrzy przed czasem. Spotkać można kartony z okienkiem podglądowym, ale również bez nich. Opakowania na słodkości często można spotkać także na różnych imprezach rodzinnych jak komunie, chrzciny czy wesela. Często na koniec podarowuje się gościom ciasto właśnie w pudełkach kartonowych, a czasem w plastikowych, w zależności, jakimi ktoś dysponuje albo, jakie uda mu się kupić. Te kartonowe są ekologiczne w przeciwieństwie do plastikowych, co w dzisiejszych czasach jest coraz ważniejsze i dlatego chyba bardziej popularne. Podarowanie słodkości to takie podziękowanie za przybycie, dlatego ważne jest to, aby ładnie wyglądały, dlatego właśnie wkłada się je w piękne opakowania, zazwyczaj kartonowe, ponieważ lepiej się też prezentują dzięki temu.

Podkłady pod tort

Jeśli chodzi o torty to dedykowany jest im specjalny rodzaj sprzętu cukierniczego. Najpierw warto ciasto położyć na odpowiedni podkład pod tort, dzięki czemu będzie on stabilny, bez ryzyka, że upadnie, czy się rozleci. Podkład musi charakteryzować się odpowiednią wytrzymałością, adekwatną grubością i odpowiednim materiałem wykonania, musi posiadać kształt dostosowany do tworzonego wypieku, ponadto jego kolor także niejednokrotnie nie jest bez znaczenia. Spotkać można okrągłe, prostokątne, czy kwadratowe, w kolorze złotym i srebrnym, ale występują i inne kolory. Najpopularniejsze są te kartonowe, pokryte folią, dzięki czemu nie nasiąkają tłuszczem i nie miękną. Nadają się one pod torty jednopiętrowe, niezbyt ciężkie. Grubsze podkłady, wielowarstwowe i sztywniejsze można stosować pod torty ciężkie i piętrowe. Dzięki powleczeniu ich specjalną złotą, lub srebrną folią ochronną są odporne na tłuszcz i zamoczenie. Dodatkowym atutem podkładów czy krążków jest także ich wygląd, dzięki czemu nie potrzeba już żadnych podatkowych podstawek czy tac, na których się je podaje. Jeśli chodzi o wymiar to powinny być takiej wielkości jak tort, ale można także umieścić tort na większej, co da dodatkowe pole do dekoracji albo do ekspozycji tortu. Idealnie nadają się także do wszystkich rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych między innymi do ciastek, bez, pierniczków, babeczek, deserów i wiele innych słodkości. Można powiedzieć, że to takie zastępstwo innych sprzętów cukierniczych, jakimi są patery pod torty i ciasta.

Jak widać pieczenie, dekorowanie, i pakowanie ciast nie jest aż tak bardzo skomplikowane, a dzięki dostępnym akcesoriom i sprzętowi cukierniczemu można to zrobić w domowych warunkach. Dla osób, które jednak nie lubią, nie mają czasu, bądź po prostu nie chcą sami przygotowywać słodkości jest cała gama do wyboru w cukierniach na marketowych półkach czy w sklepach, tak stacjonarnych jak i internetowych. Coraz częściej sprzęt cukierniczy pięknie wygląda, a dodatkowo jeszcze jest wydajny i funkcjonalny, co dodatkowo skłania do zakupu.

Jak wybrać odpowiedni sprzęt cukierniczy? Wskazówki zakupu piekarnika

 

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *