Akcesoria cukiernicze – co warto kupić?

Wypieki mają to do siebie, że oprócz smaku, powinny również zachwycać swym niebanalnym i przykuwającym uwagę wyglądem. Zajmując się pieczeniem ciast i innych słodkości, zawsze trzeba korzystać z różnego rodzaju akcesoriów, bez których wykonanie czegokolwiek jest niemożliwe. Czasami żeby móc wyczarować piękne ciasto i aby dekorowanie ciast stało się przyjemnością, potrzebne są odpowiednie akcesoria cukiernicze.

Akcesoria cukiernicze – do czego można ich użyć?

Akcesoria cukiernicze to niezbędnik każdego, kto chce wyczarować jakiś deser czy upiec ciasto. Przede wszystkim potrzebne są tego typu rzeczy, w których można upiec dany placek, ciasteczka czy inne słodkości, ale również takie, dzięki którym można wyczarować dekoracje. Najlepiej wiedzą o tym osoby zajmujące się tym, na co dzień, czyli przede wszystkim cukiernicy, ale także osoby prywatne, które robią to z pasji, albo wykonujący dane ciasta i torty na zamówienie. Chyba w każdym domu są tego typu akcesoria cukiernicze. Często dostajemy je w zestawie między innymi z piekarnikiem albo kupujemy sami w zależności od tego, do czego chcemy używać danej rzeczy. Akcesoria cukiernicze do dekoracji słodkości znacznie ułatwiają tworzenie słodkich dzieł sztuki. Dzięki nim można zrealizować swoją wizję artystyczną na ciasto, ciasteczka czy tort z każdym szczegółem. Wykonane dekoracje będą cieszyły oko, a łakocie będą jeszcze lepiej smakowały, dlatego tak ważne w kuchni są właśnie takiego typu rzeczy jak akcesoria cukiernicze. Nie wszyscy mają zdolności artystyczne, dlatego jest wiele akcesoriów, które pomogą i takim osobom w stworzeniu czegoś smacznego i ładnego.

Jakie są rodzaje akcesoriów cukierniczych?

Każdy, kto choć raz zajmował się wypiekami wie, że bez podstawowych akcesoriów cukierniczych nie jest w stanie zrobić nic. Zazwyczaj osoby zajmujące się wyrabianiem słodkości w swojej kuchni posiadają mikser lub robot kuchenny, który bardzo ułatwia pracę i wykonuje dużą część pracy za nich. Wiadomym jest, że w cukierniach czy innych zakładach zajmujących się tym na dużą skalę są maszyny i urządzenia bardziej precyzyjne, które zastępują człowieka już praktycznie we wszystkim. Mimo tego tam także potrzeba drobniejszych akcesoriów cukierniczych, z których korzystają ludzie i bez których nie byłoby między innymi tak pięknych, cieszących oko dekoracji. Są akcesoria cukiernicze niezbędne i w zakładach i w domach, bez których nie uda się na przykład upiec podstaw do tortów czy innych słodkości. Któż nie lubi domowych wypieków? Każdy cukiernik amator czy specjalista powinien zaopatrzyć się w funkcjonalne akcesoria cukiernicze niezbędne do pieczenia i dekorowania tortów, ciastek i babeczek. Dlatego podstawowych, ale czasem również bardziej profesjonalnych gadżetów do przygotowywania i ozdabiania apetycznych wypieków nie może zabraknąć w kuchni. W skrócie można je podzielić na kilka kategorii i rodzajów.

akcesoria cukiernicze

Akcesoria cukiernicze pozwalają nadawać różne kształty słodyczom oraz dekorować je w nieograniczony sposób

Rodzaje akcesoriów cukierniczych:

  • Artykuły kuchenne (miski, wałki, sitka)
  • Foremki i papiloty
  • Środki natłuszczające
  • Papier do pieczenia, gotowania
  • Rękawice cukiernicze
  • Worki do szprycowania
  • Końcówki do worków (tylki)
  • Etykiety do lodów, lizaków
  • Patyczki, podstawki do lizaków
  • Narzędzia do dekoracji
  • Akcesoria kuchenne

Jakie akcesoria cukiernicze kupić? Must have w każdej kuchni

Najbardziej niezbędne w trakcie przygotowywania słodkości są takie akcesoria cukiernicze jak miska, łyżka, czy sitko, mowa tutaj oczywiście o domowej kuchni. To właśnie w misce nie ważne czy szklanej, silikonowej, metalowej, ze stali nierdzewnej, czy plastikowej zazwyczaj przygotowuje się zaczyn, mieszankę na ciasto, ciasteczka, inne słodkości, a także ubija śmietanę. Dokładniej mówiąc miska to podstawa przygotowywania mieszanek na ciasto, czy samego ciasta, które potem wystarczy tylko upiec. Wymieszać można rękoma, mikserem, czy po prostu łyżką, praktyczne są te silikonowe łyżki, ponieważ można nimi także dobrze wybierać ciasto z miski. Ważną rzeczą w przygotowaniach są także miarki, dzięki którym można odmierzyć zalecaną ilość produktów potrzebnych do danego wypieku. Przepisy podają często ilość dodawanych produktów w gramach, a do tego najlepsza jest waga, której większość ludzi po prostu nie posiada, dlatego najłatwiej przeliczyć można składniki na szklanki czy łyżki, jeśli ktoś nie posiada miarek.

W wielu przepisach zalecane jest przesiewanie składników, a do tego najlepiej nadaje się sitko, coraz częściej można spotkać takie jak zwykły kubek z ruchomym uchem, przesiewacz, bardzo wygodna i dobra rzecz. Dzięki temu zwłaszcza mąka będzie odpowiednio napowietrzona, co da niezwykłą lekkość i puszystość ciastu. Dlatego tak ważne w niektórych ciastach zwłaszcza biszkoptach jest przesiewanie. Używa się go także po to, aby nie było żadnych grudek, które czasem zdarzają się na przykład w kakao, dodawane do ciasta czekoladowego. Zwykłe sitko, które przydaje się w kuchni do wielu innych rzeczy, także idealnie się nadaje do przesiania produktów cukierniczych, które wymagają takiego przetworzenia.

Akcesoria cukiernicze do przygotowania ciasta

Dodatkową, aczkolwiek ważną rzeczą jest także stolnica. Tradycyjne stolnice zajmują wiele miejsca, dlatego oprócz klasycznych stolnic są poręczne i wygodne w użyciu stolnice silikonowe, które po skończonej pracy można zwinąć w rulon i nie zajmują dużo miejsca. Na stolnicy można zagnieść i rozwałkować ciasto, masę cukrową, czy wiele innych słodkości. Te silikonowe są z miarami, co jest bardzo przydatne, ponieważ dzięki nim bez dodatkowych rzeczy można rozwałkować daną rzecz na wymiar, jaki jest potrzebny. Ciekawym rozwiązaniem są też maty do pieczenia, służące zarówno do wałkowania, jak i pieczenia ciasta. Wystarczy przenieść silikonową podkładkę z ciastem na blachę, całość włożyć do piekarnika, i gotowe.

Kolejną rzeczą, jaka często jest używana to wałek do ciasta. Można nim także wałkować masę cukrową, którą chcemy rozłożyć na tort, czy zrobić jakąś ozdobę. Bardzo przydatny w każdej kuchni, ponieważ dzięki niemu można także rozwałkować na miazgę jakieś produkty, na przykład płatki, ale i wiele innych, takie jak ciasto na ciastka. Do masy cukrowej najlepiej sprawdzają się wałki silikonowe, ponieważ po podsypaniu cukrem pudrem nie przykleja się masa i można bez problemu cieszyć się jej elastycznością i gładkością. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że takie proste rzeczy jak akcesoria kuchenne są podstawowymi akcesoriami cukierniczymi, bez których nie można by zrobić żadnych słodkości.

akcesoria cukiernicze do dekoracji

Wałkiem do ciasta można także tworzyć fantazyjne wzory. Akcesoria cukiernicze do dekoracji pozwalają na realizacje każdego pomysłu zdobienia słodyczy

Drobne akcesoria cukiernicze – papiloty, foremki

Następnym etapem przygotowania słodkości jest ich upieczenie, a co się z tym wiąże potrzebne są do tego foremki, blachy, lub papiloty, w których można upiec kształt, jaki potrzebujemy. Jeśli zaś chodzi o ciasteczka bardzo przydatne będą tutaj różnego rodzaju wycinarki do ciastek, dostępne są naprawdę różnorakie wzory. Niektórzy, bardziej zdolni wycinają sami, ale Ci mniej zdolni wykorzystują do tego celu maszynki do ciasteczek ze specjalnymi lejkami, dzięki którym można zrobić wiele rodzajów. W warunkach domowych używane są zazwyczaj te standardowe rozmiary, które mieszczą się do piekarników, czy piecyków. W cukierniach, gdzie produkcja idzie na dużą skalę te formy są dostosowane do wymagań i ilości wypiekania. Biszkopty do tortów piecze się zazwyczaj w tortownicach albo w kwadratowych, czy prostokątnych foremkach, podobnie jak ciasta. Do babeczek przeznaczone są papiloty, można spotkać papierowe, silikonowe, metalowe, ze stali nierdzewnej, takie, które można trzymać w bardzo wysokiej temperaturze. Dostępne są nie tylko z różnego materiału, ale także wielorakie wielkości, bo jeśli chodzi o kształt to przede wszystkim są okrągłe, jak na babeczki przystało.

Jeśli chodzi o pieczenie tarty, to do nich również są specjalne formy do tart w różnych rozmiarach. Dobrym rozwiązaniem na upieczenie rurek z kremem są foremki w kształcie rurek, dzięki którym można zrobić piękne i równe rurki. Żeby zwiększyć wizualną atrakcyjność kremu można go zabarwić różnymi kolorami za pomocą barwników spożywczych. Najczęściej spotykane foremki do rurek są ze stali nierdzewnej, ale można zrobić takie samemu w domu wystarczy tylko blok techniczny, z którego zrobimy rurki, a także folię aluminiową, którą to owiniemy wcześniej przygotowane z bloku formy. Na rynku jest coraz więcej dostępnych jest coraz więcej różnych akcesoriów cukierniczych, np. foremek na specjalne okazje, dzięki którym można upiec wymarzone ciasta w kształcie na przykład choinki, bałwanka w okresie Świąt Bożego Narodzenia, serca na walentynki czy jakiejś rocznicy ślubu, zajączka, jajka, baranka na Wielkanoc. Jednym słowem mówiąc można wyczarować, co się chce, kiedy się chce i jak się chce.

Papier do pieczenia, środki natłuszczające – to także niezbędne akcesoria cukiernicze

Zanim jednak wyleje się gotowe ciasto do foremek, czy papilotów trzeba je odpowiednio przygotować, aby nie przywarło, a do tego można wykorzystać środek natłuszczający na przykład w sprayu, bądź papier do pieczenia. Zastosowanie tych akcesoriów nie zmieni smaku słodkości, a zabezpieczy dany wypiek przed przypaleniem do formy i pozwoli na łatwiejsze wyjęcie. Jak nazwa wskazuje papier do pieczenia można spotkać w formie papierowej, ale nie tylko, ponieważ dostępne są również papiery silikonowe, które mają różne wymiary i w przeciwieństwie do zwykłego papieru, te są do użytku wielokrotnego.

Papier przydaje się bardziej pod większe ciasta i pod ciasteczka na duża blachę, zaś do babeczek lepszy będzie spray natłuszczający, który nadaje również apetycznie zarumienioną skórkę i jest wykonany z tłuszczów roślinnych. Zamiast tego można także użyć masła lub oliwy, a potem posypać mąką lub bułką tartą. Do posmarowania formy oliwą przydatny jest pędzel, dzięki któremu można rozprowadzić go bez natłuszczania rąk. To jest takie wyjście, kiedy nie ma w najbliższym otoczeniu wcześniejszych rzeczy, ale jest to także dość często stosowana metoda w trakcie domowych wypieków. Pędzel można także wykorzystać do smarowania ciasta, ciasteczek z wierzchu, jako nakładanie glazury.

Kiedy już ciasto się upiecze trzeba go jakoś wyjąć, aby się nie oparzyć, zwłaszcza dłoni najlepszym rozwiązaniem będą rękawice cukiernicze, czy piekarnicze. Takie rękawice są odporne na wysokie temperatury, dlatego chronią dłonie i pozwalają bez problemu wyjąć gorącą blachę, czy foremkę z pieca, lub piekarnika. Nie trzeba używać zwiniętego ręcznika czy ścierki, która w każdej chwili może się rozwinąć, czy być nie wystarczająco gruba i nasze dłonie mogą ulec oparzeniom. Chyba każdy powinien je posiadać w swoim domu, dlatego że służą one także do gorących garnków i innych rzeczy, które mają wysoką temperaturę.

Akcesoria cukiernicze do dekoracji – worki do szprycowania i końcówki

Rękaw cukierniczy to stożkowy worek wykonany najczęściej z tworzywa sztucznego lub silikonu służący do dekorowania wypieków bitą śmietaną, kremem maślanym, czy masą cukrową. Worki cukiernicze i końcówki do nich, tak zwane tylki to doskonałe akcesoria cukiernicze do tortów oraz ciast. Dzięki nim można wyczarować naprawdę piękne i różnorodne dekoracje cukiernicze. Dzięki workom łatwiej nakładać krem, czy robić ozdoby. Najbardziej przydatne są podczas wykonywania tortów, ponieważ to najczęściej w nich znajdują się kremy, a także pojawiają się na nich ozdoby. Często są robione te z kremu w postaci falbanek, kwiatków czy wielu innych ciekawych kompozycji. Dzięki workom cukierniczym i ich końcówkom, których jest na rynku naprawdę dużo, można łatwo przyozdobić tort.

Worki i tylki to bardzo pomocne rzeczy dla zwykłych amatorów, ponieważ dzięki nim bez zdolności cukierniczych można wykonać coś niezwykłego. Bardzo podobną rzeczą jak worki są również butelki do wyciskania, czy szpryce. Można wybierać w rodzajach, wielkościach i materiałach, z jakich są wykonane dzięki temu każdy znajdzie coś dobrego dla siebie, dzięki czemu będzie mu się lepiej pracowało. Dzięki doborze tylki można także wykonywać napisy, które dość często pojawiają się zwłaszcza na tortach. Worki napełnione kremem są idealnym rozwiązaniem do napełniania rurek, które ciężko by było wypełnić na przykład łyżką, a dzięki takiej metodzie można szybko i w pełni zrobić idealnie wypełnione od początku do końca rurki. Same worki do kremu bez użycia żadnych końcówek również można wykorzystać, choć te są chyba dla bardziej zaawansowanych, ponieważ z nimi trzeba większej precyzji i pomysłów jak zrobić daną rzecz. Grubość można regulować samemu, dzięki odcięciu nożyczkami końcówki, ale są również gotowe, choć w tym przypadku po naciśnięciu nie wyjdzie róża, czy inna ozdoba jak w przypadku końcówek, dlatego trzeba się wykazać większą kreatywnością i zdolnością.

Czym udekorować ciasta i torty? Proste i efektowne sposoby na ozdobienie deserów

Dodatkowymi akcesoriami cukierniczymi są takie rzeczy jak etykiety, patyczki, czy podstawki. Do dekoracji ciast i deserów można użyć polewy z owoców mrożonych i wetknąć w nie różne elementy. Dzięki odpowiednim akcesoriom cukierniczym łatwiej i szybciej można zrobić na przykład lizaki, czy inne małe rzeczy. Podstawki są bardzo przydatne podczas robienia i zdobienia przede wszystkim lizaków, ale nie tylko, ponieważ do innych ozdób także można je wykorzystać na przykład do mini ciasteczek. Dzięki podstawkom bezpiecznie można umiejscowić ciasteczka tak zwane cake popsy, lub lizaki, aby móc wygodnie je dekorować, czy nawet umieścić na ekspozycji, ponad to będą one stabilnie spoczywały w pionowej pozycji, co pozwoli ładnie obeschnąć polewie i ułatwi ich dekorowanie. Aby móc zrobić między innymi lizaki potrzeba do nich patyczków, ponieważ lizaki zawsze są na patykach, a dzięki nim każdy w domu może wyczarować takie, na jakie ma ochotę. Bardzo przydatna rzecz, kiedy na jakąś urodzinową imprezę zazwyczaj dla dzieci ktoś chce przygotować jakieś ciasteczka, czy lizaki na patyku. Najczęściej jednak takie akcesoria cukiernicze zakupują firmy i przedsiębiorstwa zajmujące się tym na dużą skalę.

Akcesoria cukiernicze do oznaczania produktów

Podobnie rzecz ma się z etykietami do lodów. Każdy producent ma wręcz obowiązek oznaczenia swoich wyrobów, a do tego idealnie nadają się etykiety. Na każdej powinny znaleźć się takie informacje jak: nazwa, wykaz składników, skład, składniki alergenne, wszelkie specjalne warunki przechowywania, nazwa lub firma oraz adres, kraj lub miejsce pochodzenia, data ważności, wartość odżywcza. Takie etykiety powinny znaleźć się na opakowaniach, czy kuwetach, a dzięki nim klienci wiedzą, co jedzą i od kogo. Etykiety służą także do zaznaczenia między innymi smaku lodów, na przykład gałkowych. Zazwyczaj w kawiarni, czy sklepie jest dużo smaków, dlatego idealnie sprawdzą się tutaj etykiety, na których napisane, lub narysowane są smaki, lub owoce, czy produkty, z jakich powstały.

Narzędzia do dekoracji – jakie akcesoria cukiernicze warto wybrać?

Zanim zacznie się dekorować wypiek warto je najpierw posmarować kremem, a następnie wygładzić, do czego idealnie spiszą się dan akcesoria cukiernicze, jak szpatułka do kremu czy packa, dzięki którym można wygładzić i wyprostować wszystkie nierówności, czy wady. Jeśli ktoś robi to w warunkach domowych i nie posiada takich rzeczy wystarczy zwykły nóż, który trzeba zanurzyć w wodzie, aby krem się do niego nie kleił. Są także specjalne noże do ciasta, z miarami wysokości, jest to świetne narzędzie do szybkiego i łatwego krojenia biszkoptów na płaty równej grubości, oraz oznaczania kawałków w celu dokładnego porcjowania tortów. Nadaję się do tego również nóż kuchenny, warunek, aby był długi i ostry. Ciekawą rzeczą jest także metoda użycia nici dentystycznej do przekrojenia tortu, ponieważ nić jest ostra i po naciągnięciu jej łatwo i prosto można podzielić biszkopt.

Dla każdego, kto się zajmuje pieczeniem i dekorowaniem ciast, a zwłaszcza tortów, na pewno przydadzą się akcesoria cukiernicze do dekorowania jak na przykład zestaw profesjonalnych narzędzi do modelowania we wszelkiego rodzajach masach plastycznych, marcepanie lub lukrze. Zazwyczaj mają sporo zakończeń o różnych kształtach jak płaskie, okrągłe, wachlarzowe, ostre, czy wiatrakowe. Idealnie nadają się do modelowania kwiatów, figurek lub zwierzątek. Takie ozdoby wymagają zdolności, cierpliwości, kreatywności, dlatego tak ważne są odpowiednie akcesoria cukiernicze. Następnymi rzeczami, które w przygotowaniu ozdób są bardzo przydatne to zestaw pędzelków nylonowych, lub silikonowych różnej grubości do prac wykończeniowych przy różnych masach cukrowych. Mogą być bardzo przydatne przy malowaniu barwnikami spożywczymi lub do rozprowadzania kleju spożywczego.

Akcesoria cukiernicze do dekoracji, z którymi każdy sobie poradzi

Jeśli ktoś nie ma aż takich zdolności artystycznych, a chce wyczarować piękne ozdoby czy napis może kupić odpowiednie akcesoria cukiernicze i posłużyć się gotowymi formami do literek, czy ozdób. Zazwyczaj są silikonowe do wielokrotnego użytku, dzięki czemu także łatwo się je wyjmuje i zachowują swoje kształty. W taki sam sposób można zrobić różnego rodzaju koronki, ponieważ foremki do tego właśnie przeznaczone pozwalają zrobić takie, jakie tylko dusza zapragnie, a dzięki temu można ozdobić słodkości w bardzo elegancki i wyszukany sposób. Do masy cukrowej sprawdzą się także dobrze stemple dekoratorskie, z których można wycisnąć nie jedną fantastyczną rzecz. Dobrym pomysłem na zrobienie czekolady, czy czekoladowych kostek są foremki silikonowe. Gotowa czekolada nie przykleja się i można ją łatwo wyjąć. Takie foremki nadają się do lodówki, zamrażarki, mikrofalówki i zmywarki, dlatego warto je mieć. Dostępne są też takie, z których można zrobić ozdoby czekoladowe na różne okazje jak święta, rocznice, urodziny, czy rożki, bądź doniczki czekoladowe, które potem wypełnia się na przykład kremem, czy bitą śmietaną. Wiele ozdób można także wyczarować z czekolady, a do łączenia jej ze sobą najlepiej sprawdzi się na przykład zamrażacz do czekolady, który szybko schłodzi i spowoduje, że ozdoba stanie się taka jak miała być bez obaw, że się rozpuści, albo zmieni swój kształt. Wiadomo czekolada w kontakcie z rękoma szybko się rozpuszcza, dlatego taki zamrażacz to bardzo przydatna rzecz.

Akcesoria cukiernicze – podsumowanie

Na rynku jest coraz więcej gotowych ozdób, które można kupić i cieszyć się ich wyglądem, ale również smakiem, ale nic nie zastąpi tych wykonanych własnoręcznie, dzięki dostępnym akcesoriom cukierniczym można samemu wyczarować naprawdę piękne arcydzieła. Rozwiązań jest naprawdę bardzo dużo, dla tych bardziej zdolnych jak i mniej. Można zrobić daną ozdobę od podstaw samemu, ale równie dobrze można skorzystać z gotowych form, foremek i innych cudeniek i wyczarować swoją, taką, jaka nam pasuje na daną okazję, czy porę. Jak widać akcesoria cukiernicze może mieć każdy, nie tylko wielkie firmy, czy osoby zajmujące się tym na dużą skalę, lub zawodowo. Większość akcesoriów do dekoracji ciast jest prostych i wygodnych w użyciu, dzięki czemu nawet osoby, które nie pieką zbyt często, nie będą miały problemu z ich użyciem i wykonaniem efektownych dekoracji, które później cieszą przede wszystkim oko, ale również kubki smakowe. Przyrządzanie słodkości ma w sobie coś z magii, odpowiedni dobór bazowych składników spożywczych pozwala stworzyć przysmaki, którym nikt się nie oprze.

Jakie akcesoria cukiernicze warto mieć w swojej kuchni? Kilka wskazówek dla amatorów cukiernictwa

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *