Kremy i nadzienia do ciast. Jakie wybrać?

Dawniej kremy i nadzienia co ciast wykonywano własnoręcznie. Starannie dobierano składniki i łączono z nowymi smakami i recepturami. Przepisy przekazywano przez pokolenia. Przez lata wiele się w nich zmieniło, ponieważ w kuchni stało się popularne eksperymentowanie. Aktualnie w sklepach otrzymamy wiele różnych smaków i rodzajów kremów do ciast. Jest to znaczne uproszczenie pracy oraz przyspieszenie procesu pieczenia ciast. Gotowe kremy i nadzienia do ciast są dostępne w sklepach i hurtowniach dla cukierni, a także przez internet. Zazwyczaj pakowane w wygodnych opakowaniach mogą być długo przechowywane i w każdej chwili użyte. Kremy i nadzienia do ciast dzięki dodaniu różnego rodzaju barwników przybierają niesamowite kolory. Odrobina aromatów dodaje niesamowitego zapachu oraz smaku.

Kremy i nadzienia do ciast – jakie rodzaje produktów są dostępne w sprzedaży?

Gotowe kremy i nadzienia do ciast

Własnoręcznie można wykonać różne kremy, musy, pasty i tym podobne. W sklepach otrzymamy sypkie kremy, które po zmiksowaniu z mlekiem czy śmietanką tworzą gęsta, puszystą masę. Na półkach dostępne są różnego rodzaju kremy oraz nadzienia między innymi kremy truskawkowe, kremy czekoladowe, kremy waniliowe, kremy maślane, krem do karpatki i wiele innych. Popularne stało się kupowanie gotowych produktów, ponieważ w kilka krótkich minut możemy stworzyć piękny, smaczny oraz puszysty krem. Używając gotowych produktów możemy wykonać piękne zdobienia tortów i ciast w wielu niesamowitych kolorach oraz smakach. W sklepach otrzymamy kremy takie jak:

  • krem czekoladowy,
  • krem śmietankowy,
  • krem waniliowy,
  • krem truskawkowy
  • krem orzechowy,
  • krem do karpatek,
  • krem ajerkoniakowy,
  • krem tiramisu,

Kremy oraz musy wykonywane w domu

Własnoręcznie możemy wykonać wiele musów czy kremów i nadzień do ciast. Niestety nie wszystkie smaki oraz kolory są dostępne w sklepach. Na szczęście posiadając naszą wyobraźnię, trochę czasu, kilka składników oraz odrobinę cierpliwości samodzielnie możemy wykonać niesamowite kremy o cudownych smakach. Samodzielnie możemy wykonać kremy oraz musy takie jak:

  • krem marcepanowy,
  • krem giotto,
  • mus borówkowy,
  • mus mango,
  • krem migdałowy.

To tylko kilka z wielu rozmaitych przykładów cudownych kremów i nadzień do ciast Oczywiście każdy z nich posiada niesamowity smak oraz zapach. Dzięki naszej wyobraźni kremy oraz musy możemy wykonać dosłownie ze wszystkiego. Musy wykonamy z rozmaitych owoców typu maliny, jabłka, jagody, truskawki i wiele, wiele innych. Kremy wykorzystujemy do przekładnia oraz tynkowania tortów. Dzięki dobrze zbitemu kremowi możemy tworzyć również ozdoby na tortach.

Jakich składników użyć do wykonania kremów i nadzień do ciast?

Podczas wykonywania kremów własnoręcznie bardzo pomocnym składnikiem będzie Śmietana Debic Stand & Overrun 35% która bardzo łatwo się ubija i daje niesamowity śmietanowy smak. Ułatwia ona oraz przyspiesza prace podczas tworzenia mas do przekładnia tortów oraz ciast. Do ciast z nadzieniem czekoladowym idealnie sprawdzi się Czekolada deserowa 811. Dzięki temu że łatwo się rozpuszcza wspomaga ona pracę cukiernikowi. Jest to ciemna belgijska czekolada o zwartości 53,8% kakao. Czekolada przyda się do przygotowania musów, nadzień a także pralin. Dzięki swojemu niesamowitemu smakowi jest to idealny składnik do wszelkiego rodzaju wyrobów czekoladowych.

Do idealnego podkreślenia oraz dodania wspaniałego smaku nada się Joypaste Melagrana, na przykład o smaku granatu. Jest to skondensowana pasta owocowa w wiele różnych smakach, którą można przekładać ciasta oraz torty. Pasta ta idealnie nadaje się również do wyeksponowania smaku lodów. Dzięki tym pastom można stworzyć idealne kompozycje smakowe jak i wizualne naszych wypieków. Nadamy nią idealnego smaku do wypieków oraz stworzymy piękny kolor który skłoni nas do skosztowania przysmaków.

Kilka prostych oraz smacznych przepisów na musy

Mus borówkowy

Mus borówkowy to lekki oraz pyszny krem wykonany z borówki amerykańskiej. Jest to mieszanka pysznego puree borówkowego wraz pięknie ubitą śmietanką które razem dają cudowny delikatny smak. Można nim przekładać wypieki bądź jeść w postaci zimnego deseru w ozdobnych kubeczkach. Jest to idealna lekka przekąska na letnie dni i idealny mus do cista który nadaje niespotykanego smaku.

Składniki:
220 g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich,
25-30 g cukru ( można dodać więcej według uznania),
3-4 łyżeczki soku z cytryny,
8 g żelatyny plus 2 łyżki zimnej wody,
180 ml śmietany kremówki 30%, najlepiej dobrze schłodzonej (może być również śmietana 36%),

Sposób przygotowania:
Ilość dodanego cukru zależy od tego jak słodkie będą owoce oraz na jak sodki mus liczymy. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy woda. Czekamy aż żelatyna wchłonie wodę ( około 7 minut ) oraz napęcznieje. Do małego rondelka wsypujemy borówki, dodajemy cukier i podgrzewamy powoli na małym ogniu. Gdy owoce staną się miękki i zaczną puszczać sok należy wyłączyć palnik. Ugotowane borówki przecedzamy przez sitko aby pozbyć się skórek oraz pestek. Do gotowego soku borówkowego dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy gotowy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i do zagotowanego soku dodajemy wcześniej przygotowaną i napęczniałą żelatynę. Całość energicznie mieszamy aż do momentu gdy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Puree borówkowe musi być dobrze ostygnięte ponieważ gdyby było ciepłe to zważyło by się ze śmietanką. W misce za pomocą miksera ubijamy śmietankę na średnich obrotach. Należy uważać aby nie zmiksować śmietanki na sztywną pianę ponieważ do musu musi być ona lekko luźna. Ostudzone puree dodajemy stopniowo do ubitej śmietanki i mieszamy całość delikatnie za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Robimy to delikatnie do połączenia się składników. Mus wyjdzie delikatnie luźny ale jego konsystencja ma tak wyglądać. Aby mus zgęstniał można wstawić go na jakiś czas do lodówki. Gotowy mus wykładamy na biszkopt. Dla bezpieczeństwa najlepiej wyłożyć rant ciasta papierem do pieczenia. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około 6 godzin aby spokojnie zastygło.
Przepis inspirowany ze strony :https://slodkipomysl.pl/mus-borowkowy/

kremy i nadzienia do ciast mus borówkowy

Kremy i nadzienia do ciast mogą być też pod postacią musów owocowych. Tu przykład na pyszny mus borówkowy

Mus z mlecznej czekolady

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
  • 200 g mlecznej czekolady, posiekanej,
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
  • 2 łyżki likieru Amaretto,
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny,

Sposób przygotowania:
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. 180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej lecz powinien pozostać płynny. W misie miksera ubić resztę śmietany kremówki, na sztywno. Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia. Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na spód tarty bądź przełożyć nim ciasto.
Przepis inspirowany ze strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-czekoladowa-z-musem-z-mlecznej-czekolady-i-z-malinami

Krem marcepanowy z białą czekoladą

Krem marcepanowy to smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu krem do tortów oraz ciast. Jest idealny na różnego rodzaju święta typu Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jego delikatny smak czasem warto przełamać owocowym posmakiem na przykład owocową frużeliną malinową bądź wiśniową.

Składniki:

  • 200 gram marcepanu,
  • 120 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 70 gram białej czekolady,
  • 390 gram serka mascarpone,

Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i studzimy. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody. Dno miseczki nie może dotykać wody, ponieważ wtedy czekolada się zetnie. Biała czekolada szybko się stopi. Dlatego pod koniec możecie ściągnąć miseczkę i resztki czekolady bez problemu się rozpuszczą.W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści uzyskamy jednolitą masę. Marcepan ciężko się rozpuszcza, dlatego można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby marcepan szybciej się rozpuścił. Następnie przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wykładamy na noc do lodówki. Schłodzone mascarpone krótko miksujemy na średnich obrotach miksera dosłownie 3 sekundy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy schłodzoną masę marcepanową i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na biszkopt lub ciasto. Krem nie nadaje się do tynkowania i dekoracji ponieważ się rozpuszcza.
Przepis inspirowany ze strony: https://slodkipomysl.pl/krem-marcepanowy/

Kremy i nadzienia do ciast w praktyce. Smaczny przepis na tort z kremem truskawkowym

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:
Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 3/4 szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.

Przepis dostępny na stronie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/197-tort-truskawkowy-z-mascarpone

Kremy i nadzienia do ciast – przykłady na domowe kremy do tortów

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.