Czym okładać tort? Rodzaje mas cukrowych i ich zastosowanie

czym okładać tort

Cukiernicy i osoby zajmujące się wypiekami, a dokładniej ich dekorowaniem wiedzą, że najbardziej popularne w ostatnich czasach są masy cukrowe. To one stanowią najczęstszą odpowiedź na pytanie, czym okładać tort? Dzięki nim można pięknie nie tylko obłożyć tort czy ciasto, ale również wykonać śliczne i skomplikowane ozdoby i dekoracje. Masy cukrowe sprawiają, że zwłaszcza torty wyglądają zachwycająco i potrafią oczarować niejedną osobę swoim wyglądem, zwłaszcza, jeśli wykonane są profesjonalnie, albo z sercem. Masa cukrowa znana jest przede wszystkim z dekoracji tortów w stylu angielskim, choć coraz częściej wykorzystywana jest również do innych ciast, tortów, deserów i dekoracji.

Czym okładać tort? Rodzaje mas cukrowych, inaczej fondantów, lukrów plastycznych

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że są różne rodzaje mas cukrowych, które wykorzystuje się do innych czynności podczas dekorowania tortów czy innych słodkości. Podzielić je można następująco:

  • Masa cukrowa, lukier plastyczny do obkładania tortów
  • Masa do modelowania figurek
  • Masa do modelowania kwiatów
  • Czekolada plastyczna

Niektórzy pracują na własnoręcznie wykonanych masach cukrowych, inni tylko na tych gotowych, które można kupić w dowolnej formie i kolorze. Na rynku jest naprawdę duży wybór mas, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie i odpowiedniego do danej sytuacji.

Przepis na najbardziej popularną masę cukrową:

  • 20 g żelatyny
  • 700-800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml wody
  • 3 łyżeczki Planty
  • Aromat, barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała, następnie podgrzewać z glukozą i tłuszczem uważając, aby się nie zagotowało. Kiedy już wszystko się rozpuści i połączy należy opcjonalnie dodać aromat, a także stopniowo dosypywać cukier puder, koniecznie przesiany przez sitko. Z tym ostatnim trzeba uważać, ponieważ za duża ilość sprawi, że masa zacznie się kruszyć i nie będzie spełniać swojej funkcji. Cukier należy dodawać do momentu, aż masa będzie plastyczna i klejąca. Jakość produktów świadczy o tym jak gładka będzie masa, chodzi tutaj zwłaszcza o cukier i glukozę. Im bardziej będą pudrowe, beż żadnych kryształków i grudek, tym lepiej dla masy i jej końcowego wyglądu i formy.

Zastosowanie masy cukrowej, fondantu do obkładania tortów i innych słodkości

Podczas wałkowania na pożądana grubość także trzeba uważać na podsypywanie jej cukrem pudrem, ponieważ za duża ilość sprawi, że masa szybko będzie wysychała. Dobrym rozwiązaniem może okazać się tutaj posmarowanie wałka i blatu olejem, choć także trzeba uważać na ilość tego tłuszczu. Barwienie masy można zacząć już podczas zagniatania, jeśli jest potrzebny jeden kolor, zaś, jeżeli potrzeba kilka kolorów należy to zrobić po podzieleniu masy na porcje. Najlepiej sprawdzą się barwniki w proszku lub żelu, ponieważ te w płynie mogą rozpuścić masę.

Tak przygotowana masa cukrowa najlepiej nadaje się do obkładania tortów, ciast czy innych słodkości. Znika wtedy problem, czym obłożyć tort i inne słodkości. Lukier plastyczny do obkładania musi być przede wszystkim elastyczny, żeby można było go cieniutko rozwałkować, co jest bardzo ważne podczas powlekania nim, ale również podczas konsumpcji. Masa ma to do siebie, że jest bardzo słodka i dlatego zazwyczaj służy tylko, jako dekoracja, a łatwiej ją zjeść jak jest jej naprawdę niewiele. Ważną rzeczą podczas obkładania tortu jest odpowiednie przygotowanie ciasta, najczęściej biszkoptu, ponieważ nie do każdego kremu masa się przyklei i zachowa swoją formę. Najlepszy w tym przypadku jest krem maślany, który nie zagraża w żaden sposób masie cukrowej, a dzięki niemu ładnie się wyłoży i przyklei równomiernie na całej powierzchni. Unikać natomiast należy kremów śmietanowych, serowych i tym podobnych, które mogą rozrzedzić masę, spowodować pocenie się jej, a nawet odpadanie.

Wiemy już, czym okładać torty. A jaka masa do modelowania figurek?

Masa do modelowania figurek powinna być mniej elastyczna, bardziej twarda niż ta do obkładania tortów, a także powinna szybciej wysychać, aby figurki nie traciły swoich wymodelowanych już kształtów. Tworzenie dekoracji wymaga czasu, dlatego ważne jest, aby masa cukrowa nie wysychała, do czego szybko dochodzi, koniecznie trzeba ją owinąć szczelnie folią, lub zamknąć w pojemniku, do którego nie dostaje się powietrze. Pracować wtedy trzeba tylko z potrzebnym kawałkiem. Podczas wykonywania figurek zazwyczaj potrzeba kilku kolorów masy, dlatego warto je samemu zabarwić dodając barwniki spożywcze do potrzebnej ilości. W przypadku kupionych mas i ich nadmiaru warto je zawinąć szczelnie w folię i schować w pojemniku bez dostępu powietrza i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Najlepiej sprawdzi się tutaj modeling paste, gum paste, czyli masa cukrowa z dodatkiem stabilizatora, który jest bardzo przydatny podczas tworzenia figurek i innych bardziej skomplikowanych dekoracji. Masa wtedy jest bardziej stabilna, można ją wykorzystać również do dekoracji w foremkach. Lukier plastyczny swoją konsystencją bardzo przypomina modelinę czy plastelinę, którą zapewne każdy kojarzy ze szkolnych lat. Zatem tworzenie figurek czy innych dekoracji, mniej lub bardziej skomplikowanych większość osób powinna mieć za sobą. Ktoś, kto nie miał problemu w szkole z modelowaniem nie powinien i tutaj mieć większych problemów.

Masa, która dłużej leży, albo ta kupiona w sklepie przed użyciem powinna zostać podgrzana, aby jej konsystencja pozwoliła na jej użycie. Temperatura takiej masy powinna być doprowadzona do minimum 15 stopni.

Najlepsza masa cukrowa do kwiatów

Jeśli chodzi o modelowanie kwiatów i małych dekoracji fondant powinien być bardzo elastyczny i dać się rozwałkować naprawdę cienko, a co się z tym wiąże musi być wytrzymały. Aby lukier był bardziej elastyczny wystarczy dodać do masy do powlekania tortów planty, która tak właśnie zadziała. Można również połączyć dwie masy w proporcjach jeden do jednego, czyli na przykład 100 g masy cukrowej i 100 g gum paste. Kwiaty mają często cieniutkie płatki, a także listki, nawet 1 milimetrowe, dlatego właśnie masa musi mieć takie, a nie inne właściwości i formę. Na tort czy inne wypieki warto układać już zastygnięte i zaschnięte kwiaty, które zachowają już swój kształt. Takie masy do modelowania powinny przywierać swoją ostateczną formę, czyli twardość i stałość, dzięki czemu mogą być przechowywane bardzo długi okres czasu. Niekiedy stworzenie kwiatka wymaga bardzo dużo czasu, pracy i umiejętności, dlatego masa cukrowa powinna zostać odpowiednio przechowywana, podobnie jak w przypadku figurek czy innych dekoracji.

Tworzenie róży z masy cukrowej

Wybrany kolor masy należy cienko rozwałkować nawet na grubość 1 milimetra, po czym wycinać za pomocą foremek, bądź samodzielnie krążki, które powinno się przykryć folią, aby nie wysychały dopóki nie ma wystarczającej ilości na daną różę. Zacząć trzeba od stożka, który jest środkiem róży i za pomocą wody, na której ilość trzeba uważać, można także użyć innego „kleju”, przyklejać kolejno wokół krążki. Każdy z nich należy delikatnie odchylać do tyłu formułując tym samym piękne płatki róż. Gotową różę można odstawić do wyschnięcia, albo położyć na przygotowanym wcześniej torcie i zająć się wykonaniem do niej listków.

Pomocne rzeczy podczas pracy z masą cukrową

Wiadomą sprawą jest także to, że do stworzenia dekoracji z masy cukrowej potrzeba odpowiednich narzędzi, dzięki którym łatwiej formułować wybrane ozdoby. Można wykonywać każdy płatek czy listek własnoręcznie, ale również można sobie pomóc używając foremek, bądź wykrawaczek, dzięki czemu praca stanie się łatwiejsza i szybsza.

Podczas tworzenia dekoracji zwłaszcza figurek i kwiatów przyda się także jakiś klej, który je utrzyma w odpowiednim kształcie. Zastosować można zwykłą wodę, lukier z cukru i wody, białko jajka, specjalny klej jadalny, czekoladę, a nawet masę maślaną. Jak widać wybór jest całkiem spory i można wybierać ten, który pasuje do wybranej dekoracji, a także jej przeznaczenia.

Do tworzenia kwiatów i innych figurek można mieszać ze sobą masy o różnych kolorach, otrzymując odcienie, które na pewno zachwycą. Zabarwiać można na dowolne kolory osobiście, bądź zaopatrzyć się w kilka już gotowych, uzyskując cała paletę barw.

Jeśli nie masą cukrową, to czym okładać tort? Czekolada plastyczna także nadaje się do modelowania dekoracji

Czekoladę plastyczną podobnie jak masę można wykorzystać do tworzenia figurek, kwiatów i innych dekoracji. Do wykonania czekolady plastycznej nie potrzeba wiele, najłatwiejszy sposób polega na połączeniu czekolady z miodem. Zarówno czekoladę jak i miód trzeba rozpuścić do płynnej konsystencji, a następnie połączyć i rozgnieść na foli, po czym odstawić do stężenia, nawet na 12 godzin. Każda z czekolad, czyli gorzka, mleczna czy biała będą różniły, ich konsystencję można regulować schłodzeniem w lodówce. Czekolada plastyczna ma to do siebie, że nie wyschnie jak to się dzieje w przypadku masy cukrowej, dlatego nie trzeba jej przechowywać w foli podczas pracy. Zaletą takiej czekolady jest to, że nie jest tak słodka jak masa i można ją zjeść ze smakiem.

Połączenie masy i czekolady daje możliwość jeszcze łatwiejszego łączenia małych elementów, najlepsze to dwie części masy i jedna czekolady, co sprawi, że nie będą widoczne żadne łączenia w kwiatach czy figurkach, a efekt zachwyci każdego. Do dokładnych i bardziej skomplikowanych figurek jak na przykład postacie z bajek, czy ludzie na torty ślubne warto wykonać połączenie jeden do jednego. Masa wtedy nie wysycha tak szybko i można na spokojnie wyrzeźbić każdy szczegół. Jeszcze do innych, większych dekoracji zalecane jest połączanie większej ilości czekolady, a mniej masy cukrowej.

Czekoladę plastyczną można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce nawet kilka tygodni, dzięki temu można zrobić jej większą ilość, a w razie potrzeby wystarczy tylko wcześniej wyjąć, aby zmiękła i nadawała się do dalszej obróbki.

Jak widać nie ma złej masy, ponieważ z każdej można wyczarować coś innego i każda do czegoś się przyda. Nie trzeba się bać eksperymentować, a także łączyć ze sobą poszczególnych mas. Dzięki różnorodności i mieszaniu ich ze sobą nie trzeba ograniczać się tylko do jednej czynności, ale można wykonać ich wiele, począwszy od obłożenia na dekoracjach kończąc. To dzięki masie zwłaszcza torty zachwycają swoim wyglądem i kusza niejednego smakosza do konsumpcji.

Czym okładać tort? Sprawdzony sposób na dekorację tortu masą cukrową

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *