Pieczenie babeczek i muffinek

pieczenie babeczek

Coraz bardziej popularne staje się pieczenie babeczek i muffinek, na które nowocześnie mówi się cupcake, a także muffinki. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim tym, że przeznaczone są dla jednej osoby ze względu na ich wielkość oraz serwowanie między innymi w papilotkach. Jest to bardzo wygodna forma jedzenia, a także dzielenia bez konieczności krojenia na porcje. Pięknie prezentują się także w kompozycjach, jakimi są na przykład torty. Muffiny swoje pochodzenie zawdzięczają Amerykanom, którzy to właśnie stworzyli takie małe słodkie ciasteczka, spotkać je można także w formach wytrawnych, nie tylko na słodko.

Pieczenie babeczek i muffinek. Czym różnią się muffiny od babeczek?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że babeczki i muffiny to nie do końca to samo. Różnią się nie tylko sposobem przyrządzania, ale także składnikami i końcowym wyglądem.

Babeczki przygotowuje się zazwyczaj tak jak ciasto na zwykłą babkę, na przykład wielkanocną, a podstawą jest masło utarte z cukrem i jajkami, następnie połączenie tego z mąką, proszkiem, oraz mlekiem czy śmietaną. Ciasto jest delikatne i puszyste. Babeczki można ozdobić na wierzchu kremem i dekoracjami, wszystko zależy od tego, na jaką okazję są robione i jakie jest ich przeznaczenie. Jednym z najczęściej stosowanych kremów to ten ze śmietany kremówki, ale wykorzystuje się także maślane, czekoladowe, owocowe czy po prostu masę cukrową. Na kremie nie może zabraknąć oczywiście dekoracji w postaci perełek, posypek i innych dostępnych na rynku.

Babeczki czekoladowe

Składniki
100 g masła
4 łyżki cukru
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Przygotowanie
Masło zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać jajka, następnie łyżką wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

pieczenie babeczek czekoladowych

Pieczenie babeczek czekoladowych jest niezwykle proste, a dostarcza mnóstwo smaku i zabawy

Pieczenie babeczek i muffinek jest podobne. Muffiny można wykonać z różnego rodzaju mąk, nie tylko pszennej, ale również orkiszowej, pełnoziarnistej czy innej dowolnej, a także dodawać olej i inne dodatki w postaci bakali, płatków owsianych. Ciasto jest ciężkie, zbite i wilgotne, można je wymieszać za pomocą łyżki, ważne jest tutaj także to, aby osobno połączyć składniki suche i mokre, a dopiero potem je delikatnie połączyć. Rosną wysokie, a ciasto na wierzchu często pęka. Muffiny nie są już tak ozdabiane jak babeczki, można je posypać cukrem pudrem, lub polać czekoladą, a te bardziej wytrawne na przykład ze szpinakiem, warzywami, szynką, serem czy innymi dodatkami, podaje się bez innych dodatków i ozdób.

Pieczenie babeczek i muffinek krok po kroku. Przepis na muffiny w wersji fit

Muffiny bananowe z płatkami owsianymi

Składniki
2 banany
1 łyżka oleju
2 jajka
0,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Przygotowanie
Banany rozgnieść i dodać mokre składniki, następnie do tego dodać suche i delikatnie połączyć łyżką. Foremki na muffin napełnić ciastem do połowy i piec około 25 minut w 190 stopniach.

Pieczenie babeczek i muffinek. W czym najlepiej piec babeczki i muffiny?

Łączy je jedno, pieczone są w foremkach do babeczek, bądź papilotkach do cupcake. Foremki można spotkać na przykład w formie silikonowej czy papierowej. Wygodniejsze są te drugie, ponieważ wtedy babeczki lub muffinki pozostają w nich aż do samej konsumpcji, co sprawia, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze i bardziej czyste. Do muffin stosuje się zazwyczaj większe rozmiary papilotek, aniżeli do babeczek. Na rynku spotkać można różne wielkości, kolory i kształty, choć najbardziej popularne są oczywiście małe i okrągłe, jak na prawdziwe babeczki przystało.

Pieczenie babeczek – prosty przepis na smaczne ciastka

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *