Torty artystyczne – jak zrobić? Rodzaje, wskazówki, pomysły na wykonanie

Chcąc zrobić piękny tort należy zadbać przede wszystkim o jego wygląd, ale nie można zapominać także o smaku, który powinien zachwycić zwłaszcza osobę, dla której jest on przygotowany, ale również gości. Piękne, artystyczne torty można znaleźć przede wszystkim w cukierniach, albo u osób, które zajmują się tym zawodowo, bądź hobbystycznie, gdyż udekorowanie ich wymaga umiejętności, pomysłowości, dokładności i zaangażowania. Niewykluczone jest, że ktoś w domu tego nie zrobi, ponieważ jest wiele takich przypadków, że w domowym zaciszu powstają naprawdę piękne arcydzieła, godne podziwu i pochwały. Torty artystyczne to unikatowe dzieła sztuki, a jednocześnie pomysł na doskonały prezent, niespodziankę z okazji urodzin, jubileuszu, spotkania firmowego, parapetówki, wieczoru panieńskiego, czy kawalerskiego. Jest to naprawdę świetny pomysł na sprawienie radości dziecku, bliskiej osobie lub zaskoczeniu gości, dlatego cieszą się coraz większą popularnością. Mówi się, że każda okazja jest dobra do tego, żeby świętować nawet ta najmniejsza, a można ją urozmaicić właśnie jakimś pięknym tortem.

Podstawa tortu artystycznego – jaki biszkopt wybrać?

Zanim zacznie się tworzyć tort artystyczny, czyli wykonywać przystrojenie i dekoracje potrzebna jest podstawa, czyli biszkopt, z którego najczęściej powstają torty. Każdy ma swój przepis na bazę tortu, czyli biszkopt, choć można znaleźć je w dowolnej ilości w internecie, większość z nich naprawdę się sprawdza i ciasto wychodzi smaczne, wysokie, odpowiednio wilgotne i idealnie nadające się na torty artystyczne, a zwłaszcza pod dekoracje, jakie na nich powstaną. Piekąc biszkopt musi być już przygotowany koncept na tort artystyczny, aby wiedzieć, jaki będzie kształt, czy okrągły, który piecze się na tortownicy, czy w prostokącie lub kwadracie, które piecze się już na blaszce, lub formie w odpowiednich wymiarach. Dzięki foremkom, można upiec ciasto, biszkopt w kształcie innym niż standardowe, na przykład w kształcie serca, motyla, gwiazdy. Co prawda można wyciąć pożądany kształt samemu, ale zawsze prościej upiec gotowy, jeśli oczywiście jest taka możliwość.

Torty artystyczne mają to do siebie, że ich kształty już zachwycają swoim wyglądem, a kiedy dojdzie do tego dekoracja to już pełen profesjonalizm. Wiele dzieci, zwłaszcza dziewczynek zachwyca się tortami w kształcie lalki, tutaj już trzeba samemu wyciąć pożądany krój, który wymaga potem dekoracji w postaci sukienki. Chłopcy zaś lubią samochody, więc i tutaj trzeba wykonać odpowiednie cięcia w cieście, aby powstał dany pojazd. To jedne z przykładów, gdzie trzeba wykroić odpowiednie kształty, a jest ich naprawdę całe mnóstwo, ludzie maja naprawdę niezłe pomysły i wizualizacje swoich tortów. Biszkopty mogą być różne na przykład tradycyjne, tłuszczowe, czekoladowe, owocowe. Bazą do tortu mogą być także inne ciasta te kruche, marchewkowe, ucierane, babeczki jak i inne wybrane w zależności od upodobania i przeznaczenia.

Krem, masa, galaretka – przełożenie tortu artystycznego

Przede wszystkim gotowe ciasto trzeba przełożyć kremem, jak wskazuje sama nazwa tortu: bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Jedną z podstawowych rzeczy przy tworzeniu tortów powinien być obrotowy talerz czy patera, dzięki którym łatwiej się pracuje podczas nakładania masy czy dekorowaniu. Każdy blat ciasta przed nałożeniem kremu powinno się nasączyć ponczem, żeby był wilgotny. Krem, nadzienie do przekładania stosowane jest zazwyczaj wedle uznania osoby zamawiającej, czy kupującej, ale także w zależności od dekoracji, jaka na nim będzie. Masa cukrowa wymaga kremu cięższego, bardziej stabilnego, który nie spowoduje, że masa się nie przyklei, czy będzie się ona pociła, najlepiej sprawdzi się tutaj krem maślany.

poncz do tortu artystycznego

Torty artystyczne są nasączane ponczem przygotowywanym często na bazie herbaty

Jeśli tort artystyczny dekorowany jest tylko kremem, można przełożyć go masą śmietanową, która jest delikatna i nie ma obaw, że wierzchnia warstwa go obciąży. Do każdej masy można dobrać odpowiedni smak, w zależności od upodobań, dzięki dodatkowi na przykład owoców, warzyw, czy innych produktów jak kisiel, galaretka, budyń. Ciasto także można zabarwić na dowolny kolor między innymi dzięki barwnikom, także tym naturalnym. Smak kremów do przełożenia jak i później dekoracji jest naprawdę sporo, a najbardziej popularne to śmietankowy, czekoladowy, waniliowy, oreo, kawowy czy owocowe jak: truskawkowy, malinowy, wiśniowy, cytrynowy i wiele innych. Najczęściej tort przekłada się minimum dwa razy, w zależności od wysokości, jaka jest potrzebna, wiadomo, że im wyższy tort tym więcej warstw kremu i biszkoptu. Każda warstwa może mieć inny smak, a także i kolor, nie tylko kremu, ale również ciasta.

Dekorowanie tortu artystycznego

Kiedy gotowa jest już podstawa można przejść do prawdziwego tworzenia tortów artystycznych, a do tego potrzeba kilku akcesoriów, bez których ciężko będzie stworzyć dzieło godne podziwu. Między innymi są to: rękaw cukierniczy i końcówki do niego, szpachelki, łopatki, foremki do dekoracji, narzędzia do modelowania w masie cukrowej. Mając te podstawowe akcesoria łatwiej wyczarować prawdziwe dzieło sztuki, oczywiście poza umiejętnościami i kreatywnością. Przełożenie kremem tortu artystycznego jest możliwe za pomocą łyżki, ale pracę tę ułatwia także użycie rękawa cukierniczego, który nadaje się również do tworzenia ciekawych dekoracji na torcie. Dzięki niemu masa będzie równomiernie rozłożona, co jest dość ważne, ponieważ tort powinien być równy, jeśli zajdzie potrzeba to właśnie przekładanym kremem można go wyprostować i w odpowiednim miejscu nałożyć więcej, aby efekt był zadowalający zarówno dla wykonującego jak i dla odbiorcy.

Dekoracje tortów artystycznych za pomocą rękawa i końcówek

Aby postały różnego rodzaju wzorki czy kwiatki wystarczy użyć końcówki do rękawa, w zależności od rodzaju dekoracji, których jest spory wybór. Aby powstały piękne torty artystyczne należy pokryć kremem maślanym, śmietanowym czy innych wybranym cały tort łącznie z bokami i górą, a następnie wykonać dekoracje w zależności od tego jak ma on wyglądać. Końcówki dają możliwość wykonania różnorodnych wzorów począwszy od gładkich, poprzez falowane, na kwiatach kończąc. Faktem jest, że zrobienie czegoś artystycznego używając rękawa i końcówek wymaga umiejętności i praktyki, a także dokładności, ponieważ wszystko powinno być spójne, dopracowane i z gustem. W zależności od tego jak ma wyglądać tort można pokryć go całego w różne fantazyjne wzory, albo tylko w jakiejś części zrobić dekoracje, a resztę pozostawić wygładzone. Wszystko zależy od gustu i przeznaczenia, na jaką okazję jest robiony.

Dekoracje tortów artystycznych z opłatka i owoców

Jednym z łatwiejszych sposobów na tort artystyczny jest nałożenie na pięknie i równo wygładzony tort kremem gotowy opłatek z wybranym przez siebie nadrukiem. Może to być postać z bajki, ulubiony przedmiot, na przykład samochód, motor, lalka czy opłatek z własnym zdjęciem, możliwości jest naprawdę wiele. Masa na torcie musi być gładka, żeby opłatek nie wyszedł pofalowany i aby równomiernie się przykleił, najlepiej użyć do tego łopatki, bądź po prostu długiego nożna. Pięknie prezentuje się także opłatek, a na niego nałożony żel, dzięki czemu tort wygląda i smakuje jeszcze lepiej, chyba najbardziej zachwycają się nim dzieci. Żelem można także stworzyć dowolny napis czy rysunek, jeśli ktoś ma takie zdolności oczywiście, ponieważ praca z nim wymaga większej kreatywności. Bardzo podobnie rzecz ma się w przypadku udekorowania tortu artystycznego owocami. Na wygładzony wierzch tortu można ułożyć fantazyjnie owoce, a boki można posypać jakimiś perełkami, brokatem, wiórkami czy innymi płatkami, bądź startą skórką pomarańcza lub cytryny, albo zostawić równo wygładzone kremem, bądź po prostu mogą pozostać gołe, bez żadnego kemu. Na masę kremową można użyć praktycznie wszystkich owoców, dzięki czemu może być elegancko i kolorowo. Równie dobrze mogą być torty artystyczne udekorowane tylko jednym gatunkiem owoców, na przykład tylko borówki, czy truskawki. Bardziej pomysłowi z owoców zrobią także napis, który pewnie zachwyci nie jedna osobę. Owoce mogą być całe, bądź pokrojone w kawałki, czy połówki, wszystko jest uzależnione, co chce się osiągnąć i jakie ma być jego przeznaczenie. Dla lepszego efektu do owoców można dodać świeże kwiaty, są oczywiście jadalne, choć do ozdoby można użyć naprawdę wszystkich, nawet zwykłych róż z kwiaciarni. Najczęściej na wesela ludzie zamawiają torty artystyczne przyozdobione owocami, bądź tylko kwiatami w takim kolorze jak na przykład wiązanka pani młodej czy cały wystrój sali, gdzie odbywa się wesele.

Dekorowanie tortów artystycznych przy pomocy foremek i czekolady

Dla łatwiejszego przygotowania artystycznych tortów, nie tylko cukiernikom, ale także tym mniej zaawansowanych w tym fachu dobrym rozwiązaniem mogą okazać się foremki. To właśnie dzięki nim w bardzo prosty sposób można zrobić dekoracje, które przyozdobią tort artystyczny bez większego wysiłku. W tym przypadku wszystko zależy od rodzaju foremek, jakie ktoś posiada. Na rynku jest ich naprawdę duża ilość, figurki, literki, dodatkowo można ich używać do różnego rodzaju materiału, zarówno czekolady jak i masy cukrowej. W prosty sposób dzięki nim można wyczarować zaskakujące koronki, które sprawiają, że tort wygląda na ekskluzywny i wyszukany. Zalewając je czekoladą białą, czy mleczną, bądź gorzką figurki i literki będą wyglądały jak kupowane. Podobnie rzecz ma się używając do nich masy cukrowej. Jeśli ktoś nie ma talentu do zrobienia własnoręcznie danej ozdoby, a jest możliwość zrobić ją za pomocą foremki, to jest to bardzo proste rozwiązanie, bez większych umiejętności, czy zdolności.

Bardzo ładnie prezentują się także torty artystyczne pokryte czekoladą. Na gotowy i wygładzony krem polewa się czekoladę, która pięknie się rozprowadza, a jeśli jest w planie efekt spadających sopli, należy czekoladę rozlać także delikatnie bliżej rantów tortu. Dekoracje z czekolady można także zrobić odbijając, albo samodzielnie rysując pożądany kształt na papierze śniadaniowym rozpuszczoną czekoladą, zostawiając do zastygnięcia. Podobnie rzecz ma się do listków, które można wykonać na liściach na przykład mięty, a po zastygnięciu oderwać listek. Z dekoracjami czekoladowymi ładnie prezentują się także owoce, można je łączyć w dowolnych wzorach, ilościach i kolorach, a do tego listki mięty. Niekiedy można spotkać na tortach truskawki zamoczone w czekoladzie, które także są ciekawą dekoracją.

torty artystyczne cukiernik

Torty artystyczne mogą być przekładane kremem śmietanowym, galaretką, owocami lub innym rodzajami kremów

Dekoracje tortów artystycznych z masą cukrową w roli głównej

Najwięcej tortów artystycznych wykonana jest z masy cukrowej, dzięki której jest największa możliwość zrobienia prawdziwego dzieła sztuki. Jak w przypadku tworzenia innych tortów najważniejsze jest pokrycie biszkoptu kemem, na który nakłada się masę, tak i w tym musi to być zrobione precyzyjnie. Należy pamiętać, że masa powinna być sporo większa od tortu, gdyż pokrywa się nią od razu boki, aby tort artystyczny wyglądał na jednostajny, chyba ze zamiar tworzenia jest inny. Aby masa dobrze przylgnęła do toru warto użyć szpachelki do jej wygładzenia. W sklepach można dostać masy w różnych kolorach, co daje jeszcze większe pole do popisu, aby torty artystyczne wyglądały pięknie, kolorowo i zachwycały swoim wyglądem. Robiąc samemu masę można użyć barwników, dzięki którym dana ilość zmieni kolor na taki, jaki i w jakiej ilości jest potrzebny.

Najpiękniejsze dekoracje ozdabiające torty powstają właśnie z masy, która jest plastyczna i można z niej wyczarować naprawdę zachwycające i niepowtarzane ozdoby. Począwszy od podstawowych i najbardziej zwykłych jak kwiatuszki, gwiazdki, serduszka na figurkach kończąc, to właśnie najlepiej udaje się dzięki masie cukrowej. Ciężko byłoby stworzyć takie dekoracje bez narzędzi do modelowania w masie, które bardzo ułatwiają pracę, a w wielu przypadkach są wręcz niezbędne. Nie można zapomnieć tutaj także o pędzelkach i innych akcesoriach, które w równej mierze przyczyniają się do tego, że dekoracje nabierają jeszcze ładniejszego wyglądu. Stworzenie figurki ludzkiej, zwierzęcej, czy postaci z bajek jest możliwe chyba tylko dzięki masie cukrowej, z kremu nie da się ich niestety wykonać, dlatego chyba mówi się, że masa cukrowa to najlepszy materiał na stworzenie tortu artystycznego.

Dekorowanie tortów artystycznych za pomocą domowych narzędzi

Piękne i artystyczne torty mogą powstać także przy użyciu najzwyklejszych narzędzi, jakie każdy posiada w swoim domu, a mianowicie łyżki, widelca, butelki, szklanki, czy miseczki. W jaki sposób? Jednym ze sposób jest zrobienie wzorków widelcem albo wykonanie napisu poprzez nakłuwanie masy pokrywającej tort. Łyżką można rozciągać kupki kremu, aby powstały piękne łezki, czy fale. Końcówki butelek, miseczek czy szklanek, które mają na dnie wzorki, mogą posłużyć do zrobienia tak zwanych koronek na kremie czy masie cukrowej. Sposobów i metod jest naprawdę sporo, wystarczy tylko trochę pomysłowości i można wyczarować coś pięknego tak naprawdę z niczego. Innym sposobem na dekoracje jest użycie foli bąbelkowej, na której rozlewa się rozpuszczoną czekoladę, a po zastygnięciu i delikatnym oderwaniu foli powstają tak zwane plastry miodu, którymi można ozdobić tort artystyczny.

Torty artystyczne w innym, nowym wydaniu – konstrukcja z babeczek

Niezwykły tort artystyczny można zrobić także z babeczek. Najładniej wyjdzie piętrowa konstrukcja, na której poustawiane są mini babeczki w różnych kolorach, bądź przyozdobione różnorakimi dekoracjami. Bardzo pomysłowe rozwiązanie na przykład na urodziny dla dziecka, choć można je spotkać także na innych uroczystościach jak wesela. Od niedługiego czasu popularne stają się torty artystyczne 3D, które można wykonać wieloma sposobami, jednym z nich jest galaretka, w której za pomocą specjalnej igły robi się dekoracje dające wrażenie właśnie 3D. Warstwami wstrzykuje się kolory i tworzy dekoracje na przykład kwiatowe, które zachwycają, ponieważ wyglądają jak żywe.

Jeszcze innym sposobem na dekoracje jest zrobienie na torcie tak zwanego ombre, które powstanie po nałożeniu obok siebie kilku kolorów, najlepiej łączących się kolorystycznie, na przykład koło żółtego, czerwony, który po wygładzeniu i połączeniu da pomiędzy nimi pomarańczowy. Podobnie rzecz ma się z wylaniem glazury na torcie, gdzie do jednego naczynia wlewa się partiami kolory po kolei, a lejąc je na górę tortu spływający nadmiar pozwoli na uzyskanie różnych kolorów zmieszanych ze sobą w tak zwane ombre. Coraz modniejsze i często zamawiane czy robione własnoręcznie są teraz torty artystyczne bezowe, zazwyczaj z kremem śmietanowym i ozdobione owocami, z takimi dekoracjami można je najczęściej spotkać. Wiele osób ma problem ze zrobieniem bezy, dlatego samo wykonanie i upieczenie jej, jest już nie lada wyzwaniem, zaś dekoracja w postaci bitej śmietany i owoców jest taką rekompensatą i wyrównaniem trudności. Równie dobrze do dekoracji tortów artystycznych można użyć także ciasteczek, rurek, cukierków czy innych słodyczy.

Wykonanie jednego tortu artystycznego zajmuje czasem kilka godzin, najwięcej czasu zajmuje wykonanie lukrowych figurek, dlatego tym bardziej powinno się je doceniać, ponieważ kosztują osobę wykonującą wiele wysiłku, kreatywności, zdolności i oczywiście czasu. Ilu ludzi tyle pomysłów, dlatego pewnie jest tak duża różnorodność w dekorowaniu i tworzeniu tortów. Najbardziej można się wykazać, a jednocześnie najwięcej czasu potrzeba, na wykonanie i ozdobienie tortu piętrowego, zwłaszcza tego z dekoracjami z masy cukrowej. Najczęściej tortów artystycznych można podziwiać w cukierniach, albo na stronach internetowych, wiele osób właśnie stamtąd czerpie inspiracje i pomysły na swoje torty. Przy wielu okazjach to właśnie tort jest główną atrakcją, dlatego coraz więcej osób przykłada do niego taką uwagę i stara się, aby ich był niepowtarzalny i zachwycił każdego uczestnika imprezy czy spotkania.

Garść inspiracji do dekorowania tortów artystycznych kremem maślanym

Skomentujesz?

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Rodzaje mąki - jaką wybrać do wypieków, jaką do naleśników, a jaką do chleba? - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] 450 – tortowa: wypieki półkruche i biszkopty oraz torty. Ta mąka jest najlżejsza, ale jednocześnie zawiera też najmniej składników…
  2. Sprzęt cukierniczy - nieoceniona pomoc w kuchni - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] domowych nie może się obejść bez słodkości, przy tych większych głównym wypiekiem jest tort, na innych są to ciasta…
  3. Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku. Dekorowanie tortów, pieczenie ciast i ciasteczek na okrągło - Antykwariat z książkami - […] jest rewelacyjna. Jeśli ktoś chce nauczyć się piec i dekorować torty jak z luksusowej cukierni, to idealnym rozwiązaniem i…
  4. Kwiaty jadalne na tort i inne desery. Które kwiaty są jadalne? - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] Pomarańcza gorzka, bo to z niej powstają jadalne płatki pomarańczowe, jest niewielkim drzewem, które bardzo często przybiera postać krzewu.…
  5. Czekolada cukiernicza i pomysły na jej wykorzystanie w cukiernictwie - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] różową. Taka plastelina to alternatywa masy cukrowej, którą można wykorzystać do obłożenia tortu artystycznego, a także do formułowania różnego…
  6. Najnowsze dekoracje tortów okolicznościowych - część 1 - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] większego święta wniesienie i dzielenie tortu okolicznościowego to główny punkt spotkania. Tort to w dzisiejszych czasach prawdziwe dzieło sztuki,…
  7. Jak upiec tort? Artystyczne dekoracje tortów - Antykwariat z książkami - […] spory nacisk kładą na design. Czytelnik może być pod ogromnym wrażeniem szerokiej gamy technik zdobienia tortów, dzięki którym łatwiej…
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *