Przyprawy w cukiernictwie

Przyprawy to podstawa w każdej kuchni, bez nich żadna potrawa nie miałaby smaku. Przyprawy w cukiernictwie również pełnią ważną rolę. Niezastąpiona jest oczywiście sól, a tuż obok pieprz, ale jest wiele innych, które cieszą się popularnością. Przyprawy ze względu na smak dzieli się na grupy: korzenne (imbir, wanilia, cynamon), ziołowe (bazylia, rozmaryn, majeranek) i warzywne (cebula, papryka, czosnek). Coraz częściej jednak popularne stają się także przyprawy korzenne do różnych słodkości, nie tylko tych na zimno, ale również pieczonych. Bez przypraw korzennych wypieki czy desery nie były by tak aromatyczne i smaczne. Dodatkowym plusem jest także to, że mają właściwości lecznicze, oraz dekoracyjne, a także barwiące. Ciężko wyobrazić sobie pierniki bez przyprawy korzennej do pierników, czy szarlotki bez cynamonu, a to tylko wierzchołek góry w przyprawach w cukiernictwie i ich wykorzystaniu do przygotowania czy ozdoby wypieków i deserów.

Znane przyprawy używane w cukiernictwie

Przyprawy to części roślin, wyróżnić tutaj można liście, owoce, łodygi, kłącza czy korzenie. Jedne używane są świeże, inne suszone, jeszcze inne przetworzone, zmielone, lub w całości. Do przypraw korzennych zalicza się między innymi: cynamon, wanilia, goździki, imbir, anyż, szafran, kminek, kurkuma. Stosować je można pojedynczo, albo, jako mieszanki, w zależności od przeznaczenia i wykorzystania do danych wypieków. Niestety szybko tracą swój zapach i smak, dlatego należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu i dodawaniu do potraw.

Najbardziej popularna przyprawa korzenna, czyli cynamon

Cynamon powstaje z kory cynamonowca, najczęściej spotkać go można w formie proszku, lub rulonika, im cieńsza kora, tym lepsza, jakość cynamonu. Wykorzystywany jest głównie do wypieku ciasteczek i ciast, zwłaszcza z dodatkiem jabłek, pierników, deserów, zwłaszcza czekoladowych i kompotów. Jako mieszanka stosowany jest do wypieku chleba korzennego. Dobrze komponuje się również z kawą, ponieważ ma intensywny aromat i słodkawy smak. Największym producentem jest Sri Lanka, a także Chiny.

Cynamon oprócz zalet aromatycznych i smakowych ma również wpływ na zdrowie, jest odpowiednią przyprawą zwłaszcza dla osób z cukrzycą, ponieważ może przyczyniać się do redukcji glukozy we krwi. Osoby z cholesterolem także powinni sięgać po cynamon, ponieważ stosowanie obniża jego poziom. Ta przyprawa ma również działania przeciwzapalne, dlatego warto sięgać po cynamon w kuchni i używać, kiedy tylko się da.

Wanilia znana na całym świecie aromatyczna przyprawa

Wanilia to pnącze pochodzące z Madagaskaru. Jedna z najdroższych przypraw. Znana, jako laska wanilii, ponieważ tak wygląda w pierwotnej formie, zbierana jest w postaci strąków, czyli owoców, które poddaje się fermentacji i suszeniu. Dzięki temu przybiera swoją ostateczną formę i ciemnobrązowy kolor. Występuje także, jako olejek, proszek czy cukier waniliowy. Jednak żadna postać nie zastąpi prawdziwej laski wanilii, która zachwyca smakiem i aromatem. Do ciasta wystarczy użyć jednego strąka, który należy przekroić wzdłuż i łyżeczką wydłubać miąższ ze środka. To właśnie tam kryje się cały smak i aromat. Wykorzystać można także całe laski wrzucając je do gotującego mleka, pokrojone zaś wrzucić do pojemnika z cukrem, kawą czy herbatą, nada im wtedy piękny waniliowy aromat. Najbardziej popularny słodki zapach w każdej kuchni, najczęściej dodawany do różnego rodzaju ciast czy deserów. Dobrze komponuje się z czekoladą, drożdżowymi ciastami, babkami, sernikami, bezami czy biszkoptami. Nie może brakować wanilii w lodach i kremach, budyniach, likierach czy kawie.

Oprócz smaku i aromatu dzięki którym słodkości zachwycają wanilia wpływa również na skórę, opóźnia procesy starzenia. Jest także naturalnym antydepresantem, a także wspomaga odchudzanie. Pomaga także w dolegliwościach trawiennych.

Goździki to nie tylko kwiaty w ogrodzie

Wielu osobom goździki kojarzą się z pięknymi pachnącymi kwiatami w ogródku, ale jest to także aromatyczna przyprawa korzenna. Goździki powstają z pąków kwiatów drzewa goździkowego i mają ciemnobrunatną barwę, która powstaje podczas suszenia i odymiania. Największym producentem jest Tanzania, ale często spotkać można także te z Zanzibaru. Dzięki swojemu wyglądowi posłużyć mogą także, jako dekoracja, na dodatek zapachowa. Goździki po naciśnięciu powinny wypuścić olejek lotny, który ma korzenny, charakterystyczny dla tej przyprawy smak i aromat. Spotkać można je także w formie sproszkowanej, i olejku goździkowego. Często używa się go, jako mieszanki przyprawowej do pieczywa, zwłaszcza chleba korzennego. Jesienną czy zimową porą herbata, lub czekolada z goździkami rozgrzeje i pobudzi. Goździk dobrze pasuje również do kompotów i sosów owocowych, deserów, niektórych ciasteczek i ciast zwłaszcza szarlotki czy piernika.

Goździki mają właściwości przeciwbakteryjne, spożywanie ich pozwala zahamować rozwój grzybów w organizmie. Działają również przeciwbólowo między innymi na ból zęba, wystarczy całego goździka żuć w buzi, a wydobywający się aromat i smak zniweluje ból.

Anyż to piękna gwieździsta przyprawa

Anyż czy anyżek, właściwie nazywa się biedrzeniec anyż i jest jednoroczną rośliną z selerowatych. Używa się jej owoców, które podobne są do kminku, a wygląd kwitnącego anyżu przypomina koper. Anyż gwiazdkowy, właściwa nazwa to badian właściwy, wyglądem przypomina gwiazdkę, stąd pewnie też jego nazwa potoczna i najczęściej używana. Anyż zbierany jest z drzewa, które dożywa ponad lat, jego owoce mają 6 – 10 ramienne gwiazdki, które w środku wypełnione są nasionkami. Ma bardzo charakterystyczny aromat i nie każdy potrafi go zaakceptować w swojej kuchni. Używa się go w pierwotnej wysuszonej formie gwiazdki, zwłaszcza do dekoracji, ale także sproszkowanej, jako zmielone owoce. Najczęściej wykorzystywany jest w kuchni orientalnej, ale swoje zastosowanie znajdzie również w kompotach, kremach, cukierkach czy ciastach zwłaszcza piernika, dobrze komponuje się z miodem. Używa się go także, jako mieszaki do pieczenia chleba korzennego. Jego intensywne nuty smakowe pasują także do owoców.

Anyż przede wszystkim stosowany jest na kaszel, ponieważ ma właściwości wykrztuśne. Jest składnikiem w herbatach ziołowych poprawiających trawienie, zmniejsza wzdęcia. Ma także działanie odkażające i przeciwbakteryjne.

Najdroższa przyprawa na świecie to oczywiście szafran

Szafran jest tak drogi, ponieważ jego zbiory są kosztowne, poprzez to, że można go zbierać wyłącznie ręcznie, a praca musi być precyzyjna. Największym producentem jest Iran. Jest to roślina zwana krokusem purpurowym, która ma jasnofioletowe kwiaty w środku, których mieści się słupek z trzema znamionami. Zbiory odbywają się tylko jesienią. Szafran ma czerwono – brązową barwę, specyficzny i trwały zapach, a także aromatyczny i gorzki smak. Nie tylko nadaje potrawom aromatu i smaku, ale również barwi potrawy na intensywnie żółty kolor, można powiedzieć takie trzy w jednym. Aby wydobyć głębię smaku należy przed dodaniem do potrawy namoczyć w wodzie, mleku czy spirytusie i dodać pod koniec przygotowywania, jak większość potraw korzennych. Ususzony szafran pięknie też wygląda, dlatego może służyć, jako dekoracja do ciast i deserów. Sproszkowany powstaje podczas mielenia słupków. Wydobycie aromatu i smaku szafranu można uzyskać poprzez pieczeniu przez kilka w nagrzanym piekarniku nitek, a następnie roztarcie w moździerzu lub ręcznie. Idealne w smaku po dodaniu dosłownie dwóch nitek będą bułeczki, szarlotki, ciasta drożdżowe czy babki, zwłaszcza te wielkanocne.

Podobnie jak inne przyprawy korzenne szafran także ma właściwości lecznicze. Może zapobiegać chorobom układu krążenia, ponieważ reguluje poziom cholesterolu, stabilizuje ciśnienie, zapobiega jego skokom.

przyprawy w cukiernictwie goździki

Przyprawy w cukiernictwie to także goździki

Piękny złocisty kolor, który barwi potrawy to oczywiście kurkuma

Kurkuma inaczej nazywana również, jako szafran indyjski, ponieważ ma orientalny smak podobny do szafranu i złocisty kolor, a także jej główne pochodzenie to Indie. Jest to kłącze ostryżu długiego (indyjskiego), wyglądem przypomina miniaturowy imbir, choć sama roślina osiąga metr wysokości, a kwiaty mają żółty kolor. Używa się zmiażdżonej i wysuszonej bulwy, najczęściej w postaci proszku. Jest to w 100% naturalny barwnik w przemyśle o symbolu E100. Między innymi jest składnikiem curry, musztardy czy panierki do mięs i ryb, samą natomiast dodawać można przede wszystkim, jako barwnik do różnego rodzaju potraw i wypieków, ponieważ pięknie barwi na żółto. Trzeba jednak pamiętać, że zabarwi również dłonie czy blat, dlatego warto stosować rękawiczki, oraz ochronę na blaty. Stosować ją można także do serów, lodów, sosów, słodyczy, polew, marmolady, napoi, herbaty, makaronów. Słynne „złote mleko” powstaje właśnie z mleka i kurkumy, dodatkowo można dodać imbir, olej kokosowy, a także dowolne przyprawy wedle uznania.

Kurkuma wspomaga działanie układu trawiennego, funkcjonowanie wątroby, działa przeciwdepresyjnie i antybakteryjnie, sprawia, że rany szybciej się goją, a także poprawia kondycję stawów.

Imbir nie tylko na przeziębienie

Imbir to kłącze krzewu imbirowego, wieloletniej rośliny pochodzące głównie z Indii i Chin, który ma swoisty zarówno smak jak i zapach. Imbir leczniczy stosuje się głównie, jako dodatek do napoi czy herbat rozgrzewających, ale także, jako przyprawę do potraw i wypieków. Występuje zazwyczaj w formie świeżego kłącza, w proszku, czyli wysuszone i zmielone, jako imbir kandyzowany czy marynowane plasterki. Bez żadnych obaw imbir można także mrozić najlepiej pokrojony w pasterki, potem wygodniej go wykorzystać na przykład do herbaty. Ciekawe jest to, że imbir można z powodzeniem hodować na domowym parapecie. Z imbiru robi się soki, nalewki, syropy, stosuje się go także w przetwórstwie owoców, do piernika czy lemoniady.

Imbir przede wszystkim stosuje się podczas przeziębienia, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i uśmierza ból gardła, kaszlu, migreny czy mdłości, wspomaga również trawienie. Dzięki temu mogą i powinny stosować go kobiety w ciąży mający problem z mdłościami czy zgagą.

Warto sięgać po przyprawy w cukiernictwie

Jak widać na rynku jest wiele przypraw korzennych, po które warto sięgnąć w cukiernictwie, ponieważ wzbogacają smak i zapach wielu wypieków czy deserów, ale także barwią, nadając im piękny kolor. Wszystko zależy od rodzaju przyprawy i jej wykorzystania w danej słodkości, ale ważne jest to, że każda niesie ze sobą również właściwości lecznicze. Nie zawsze trzeba dodawać sztuczne aromaty, barwniki można je po prostu zamienić na przyprawy korzenne. Czasem są one po prostu niezastąpione jak na przykład podczas wypieku pierniczków na święta czy zwykłego piernika, bądź szarlotki, które to zachwycają właśnie dzięki przyprawom korzennym.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.