Sztuczne i jadalne dekoracje na tort. Czym udekorować torty i inne desery?

Przez wiele lat powstało całkiem sporo różnych rodzajów dekoracji na torty. Gdyby nie ich obecność, nasze wypieki byłyby nudne i jednolite. Co wybrać: sztuczne czy jadalne dekoracje na tort? Wybór jest ogromny. Kwiatki, misie czy inne ozdoby ożywiają całokształt tortów i ciast. Do dekoracji takich zaliczamy ozdoby jadalne oraz niejadalne. Do dekoracji jadalnych zaliczamy barwniki, posypki, perełki cukrowe, dekoracje czekoladowe 3D, draże kakaowe i tym podobne. Do dekoracji niejadalnych zaliczamy toppery, plastikowe ozdoby, świeczki woskowe i inne podobne.

Jak przygotować jadalne ozdoby na tort?

Jadalne dekoracje na tort najczęściej wykonywane są z masy cukrowej. Można wykonywać je samodzielnie lub kupić gotowy produkt w cukierniach. Chociaż ozdoby zakupione w sklepie prezentują się dużo lepiej, to wykonane samodzielnie dają większą satysfakcję. Aby wykonać cudowne jadalne ozdoby, najpierw należy przygotować masę cukrową. Poniżej sprawdzony przykładowy przepis:

Jadalne dekoracje na tort – przepis na masę cukrową, czyli lukier plastyczny

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać),
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku),
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 70 ml zimnej wody,
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie),

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Uważać aby żelatyna się nie przegotowała ponieważ będzie trzeba ją wyrzucić i zacząć od nowa. Gdy masa lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając na przykład łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).

Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem, posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić). Aby z tak przygotowanej masy wykonać stabilne jadalne dekoracje na tort, wystarczy odłożyć ją do lodówki i odczekać aż masa będzie wystarczająco gęsta i sztywna.

Przygotowanie róż z masy cukrowej – przykład jadalnych dekoracji na tort

Masę zabarwiamy na taki kolor który wybieramy na płatki róż. Aby wykonać różę, należy rozwałkować masę cukrową. Całą róże tworzy się z około 6 krążków różniej wielkości. Aby wykonać równe krążki, możemy wykorzystać do tego kieliszki bądź inne szkło. Gotowe krążki możemy przykryć zwilżona ściereczką, aby nie wysychały. Róże najwygodniej tworzy się na wykałaczce, na której formujemy stożek z masy. Wykałaczkę wbijamy w styropian bądź inne stabilne miejsce. Do gotowego stożka przyklejamy po kolei gotowe kółka. Każdy krążek odchylamy lekko na zewnątrz. Układamy je tak, aby wyglądały naturalnie. Gdy masa nie chce się kleić, możemy lekko zwilżyć ją wodą, a jeśli klei się za bardzo to wystarczy posypać ją lekko cukrem pudrem. Spód róży wyrównujemy i wygładzamy.

Jadalne dekoracje na tort w postaci listków wykonujemy z zielonej masy cukrowej i wycinamy w dowolny kształt. Gotowe róże przyklejamy do wypieków za pomocą kleju wykonanego samodzielnie przez nas z wody oraz cukru pudru bądź białka jajka. Tak przygotowane ozdoby wyglądają pięknie i możemy poczuć satysfakcję z tego, że wykonaliśmy je samodzielnie.

Rodzaje jadalnych dekoracji na tort

Jest wiele różnych rodzajów gotowych jadalnych dekoracji na torty. Ozdoby takie można zakupić przez internet bądź w cukierniach. Wykonywane są z masy cukrowej, czekolady, opłatków i tym podobnych. Oto kilka różnych rodzajów jadalnych dekoracji na tort:

  • perełki cukrowe,
  • barwniki na bazie masła,
  • posypki,
  • barwniki do czekolady,
  • brokaty jadalne,
  • gotowe czekoladowe dekoracje,
  • różnego rodzaju herbatniki i ciastka,
  • marcepan,
  • draże kakaowe,
  • nabłyszczacze,
  • tartaletki,
  • ażurki,
  • jadalne złoto,
  • bezy w różnych wielkościach.

Jadalne dekoracje na tort – opis i szczegóły poszczególnych ozdób

  • Perełki cukrowe – wyglądają elegancko a jednocześnie nadają wyjątkowego wyglądu. Wykorzystywane na weselach czy komuniach. Jest to często wykorzystywana ozdoba.
  • Barwniki na bazie masła – po rozpuszczeniu takiego barwnika możemy wykorzystać go jako farbkę do malowania na torcie. Dodając go do masy cukrowej czy biszkoptu otrzymamy wyjątkowe kolory.
  • Posypki – malutkie groszki czy paski dodają tortowi cudownego wyglądu i tort taki nie jest nudny. Uwielbiane są przez dzieci ze względu na ich kolory oraz kształty ale również przez dorosłych za względu na ich słodki smak.
  • Barwniki do czekolady – dzięki barwnikom do czekolady możemy nadać czekoladzie wyjątkowy kolor. Ze zwykłej białej czekolady możemy stworzyć kolorowe ozdoby ze smaczniej czekolady która będzie smakować każdemu i będzie idealna na każdą okazję.
  • Brokaty jadalne – ze zwykłego nudnego wypieku możemy zrobić błyszczącą cudowną ozdobę. Tort można ozdobić dokoła bądź na górze. Brokatem możemy przyozdobić również figurki które będą bardziej widoczne.
  • Gotowe czekoladowe dekoracje – z gotowych dekoracji z czekolady bez trudu przyozdobimy tort. Posiadają one różne kształty oraz wymiary. Zakupić je możemy bez problemu w różnych cukierniach bądź zamówić przez internet.
  • Marcepan – to gotowa masa z której możemy samodzielnie wykonać figurki oraz inne dekoracje.
  • Draże kakaowe – są to czekoladowe kulki w różnych kolorach i wielkościach. Można posypać nimi tort bądź przyozdobić w wybrany sposób
  • Nabłyszczacze – jest to roztwór umieszczony w sprężonym pojemniku który rozpyla się na wybranym miejscu na torcie lub na wybranej dekoracji. Dzięki temu zaczynają one się ładnie świecić oraz wzmacnia to konstrukcję tortu.
  • Tartaletki – są to gotowe foremki z kruchego ciasta które wypełnia się wybranym przez nas owocem lub kremem. Można je bez problemu zakupić w sklepach. Ułatwia to pracę bo nie trzeba już piec spodu do babeczek.
  • Ażurki – gotowe elementy z czekolady. Kupuje się je w zestawie kilku elementów. Wybiera się różne kształty oraz rozmiary i układa się je w wybrany sposób na torcie. Są one wykonane z czekolady.
  • Jadalne złoto – są to płatki złota które nakłada się na tort. Delikatnie przykładając do wypieku płatek pozostaje on na torcie. Nie ma ono smaku lecz wygląda zjawiskowo.
  • Bezy – delikatne ciasteczko wykonane z białka jajka oraz cukru. Proces długiego suszenia pozwala jej ładnie rosnąć i zachować wybrany kształt. Mogą one miec rózne kolory. Słodkie ciasteczko dodaje tortom wyjątkowego wyglądu oraz słodkiego smaku.

Bezowe jadalne dekoracje na tort

Słodkie i kruche bezy – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru do wypieków

Przepis jest na około 50 sztuk ciasteczek.

Przygotowanie:

Najlepiej gdyby białka były w temperaturze pokojowej bo dzięki temu otrzymamy największą ilość piany. Nie jest to konieczne. Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (najlepiej trzepaczką do białek). Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli, następnie kontynuować ubijanie na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany (można wykonać szybki test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem, białka powinny mocno trzymać się dna misy). Na tym etapie należy uważać, by nie ‚przebić’ białek. Przebite białka będą wyglądały jak zwarzone, zgrupują się w obłoczki, zaczną podchodzić płynem. Jeśli stało się w taki sposób białka się nie nadają do dalszej obróbki, należy je wyrzucić i zacząć cały proces od nowa.

Do ubitej piany, stopniowo dodawać drobny cukier puder, po jednej łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym stopniowym dodaniu. Należy dodawać go stopniowo ponieważ jeśli doda się go za dużo i za szybko piana będzie zbyt rzadka i nie nada się do robienia bez, nie urosną one jak powinny. Większość cukru powinna rozpuścić się w masie bezowej, co można sprawdzić rozcierając pianę pomiędzy palcami. Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką ze wzorem według uznania i wyciskać na blachę beziki. Postawiać między nimi nieduże odstępy ponieważ dość sporo urosną. Piec około 45 – 60 minut w temperaturze 140ºC, najlepiej z termoobiegiem. Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku. Jeśli w takiej temperaturze bezy w Twoim piekarniku wychodzą beżowe zamiast śnieżnobiałych najlepiej obniż temperaturę w piekarniku i wydłuż czas suszenia. Gotowe bezy po ostygnięciu są gotowe do zjedzenia oraz podania jako ozdoba na wypiekach.

jadalne ozdoby na tort

Jadalne ozdoby na tort można wykonać z owoców i bez

Rodzaje sztucznych ozdób na torty

Jadalne dekoracje na tort to nie wszystko, co mamy do dyspozycji chcąc pięknie ozdobić nasz deser. Gotowe ozdoby ułatwiają oraz przyspieszają pracę nad tortami. Wyglądają pięknie oraz wyjątkowo. Ozdoby takie wytrzymują dłużej niż wykonywane samodzielnie i można ich użyć więcej niż raz. Wykonane są z plastiku, metalu, wosku, mogą być to również suszone kwiatki. Oto kilka różnych ozdób:

  • świeczki w różnych kształtach,
  • toppery,
  • plastikowe ozdoby 3D w różnych kształtach,
  • suszone kwiaty,
  • ranty do tortów

Sztuczne dekoracje na tort – szczegóły

  • Świeczki urodzinowe – dodawane do tortu jako ozdoba oraz tradycja. Zdmuchnięcie świeczki przysłowiowo oznacza spełnienie marzeń. Świeczki mają określony kształt, mogą być one w kształcie zwierząt, kwiatków czy figurek. Występują również świeczki w kształcie liczb, jeśli zakupi się zwyczajne proste świeczki w tort wkłada się ich tyle ile jubilat ma skończyć lat.
  • Toppery – to wyjątkowa ozdoba tortu na każdą okazję. Na dodatek jest to najprostszy i najładniejszy środek ozdabiania tortów. Ułatwia on i przyspiesza proces ozdabiania. Topper jest ulubioną dekoracją na wesela oraz chrzciny czy komunię. Istnieje wiele różnych rodzajów oraz wzorów topperów.
  • Ozdoby 3D – znacznie ułatwiają pracę. Wyglądają wyjątkowo i podobają się najbardziej dzieciom, mają one kształty piłkarzy czy nawet ich ulubionych postaci z bajek. Ozdoby takie można wykorzystywać wielokrotnie.
  • Suszone kwiaty – to oczywisty sposób na gustowne przyozdobienie tortów. Na rynku znajdziemy wiele różnych suszonych kwiatków. Nie są one jadalne ale mają spektakularny wygląd.
  • Ranty do tortów – dzięki rantom możemy wypiec nasz tort w wybrany przez nasz kształt co wprawia go w wyjątkowy wygląd. Wykonując niespotykany kształt możemy zadziwić naszych gości wyjątkowym wypiekiem.

Szukacie inspiracji na jadalne dekoracje na tort? Poniżej przykłady ciekawych ozdób do schrupania

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.