Akcesoria do modelowania dekoracji tortów okolicznościowych

Podczas tworzenia różnego rodzaju słodkości myślimy, co zrobić, aby nasze wypieki posiadały piękny i mało spotykany kształt, który każdy zapamięta poprzez swoją wyjątkowość. Do wykonania pięknego tortu nie wystarczą tylko składniki spożywcze, ale ważne są też akcesoria do modelowania. Po wykonaniu wypieku nadchodzi czas na wybranie odpowiedniej dla nas masy, którą będziemy modelować. Musimy dostosować ją do naszych umiejętności oraz przyrządów, które posiadamy. Aby wykonać zjawiskowe figurki, ozdoby, koronki, kwiatki itp. musimy być odpowiednio przygotowani. Bez specjalnie przygotowanych narzędzi i akcesoriów do dekoracji napotkalibyśmy wiele problemów podczas tworzenia i nasze wyroby mogłyby nie sprostać naszym oczekiwaniom.

Od czego zacząć dekorację tortów okolicznościowych? Akcesoria do modelowania i przygotowanie do pracy

Zanim zaczniemy naszą przygodę z dekorowaniem ciast, tortów oraz innych słodkości najpierw musimy odpowiednio się do tego przygotować. Na samym początku musimy skompletować odpowiedni zestaw narzędzi oraz akcesoriów do modelowania w zależności od tego, jaką dekorację będziemy chcieli wykonać w danym czasie. Zestaw powinien zawierać wszystkie niezbędne nam do pracy narzędzia do modelowania. Jeśli jesteśmy na samym początku naszej przygody z modelowaniem możemy zdecydować się na gotowe zestawy, które są w podstawowej wersji, które według własnych potrzeb możemy powiększać oraz uzupełniać.

Akcesoria do modelowania i narzędzia do dekorowania wypieków:

Jakie akcesoria do modelowania do nadawania kształtu? Nożyki oraz szpatułki

Chyba najbardziej rozpoznawalnym narzędziem w modelarstwie są szpatułki oraz nożyki o różnych rodzajach końcówek. Najbardziej uniwersalnym narzędziem do modelowania jest nożyk z trójkątną końcówką, jego kształt pomaga poradzić sobie ze wszystkimi podstawowymi zadaniami podczas prac modelarskich na wypiekach. Nożyk ten posiada również inne końcówki. Zaokrąglona końcówka znacznie lepiej sprawdza się za to w wycinaniu otworów w ciężej dostępnych miejscach.

  • Cykliny

Akcesoriami do modelowania ciast i tortów są również cykliny, pomagają one wyrównać poszarpane miejsca bądź krawędzie naszego wypieku.

Rolowanie i wałkowanie. Jakie akcesoria do modelowania wybrać?

  • Gumowy wałek

Piękne wzory oraz cudowne dekoracje są możliwe dzięki wałkowi gumowemu, który na swojej powierzchni posiada zagłębienia oraz wypustki tworzące na wcześniej przygotowanej masie rozmaite wzory oraz piękne koronki. Wałki do modelowania dostępne są w kilku wariantach, są wersje podłużne oraz okrągłe, na których zamocowane są rączki ułatwiające pracę.

akcesoria do modelowania

Akcesoria do modelowania to m.in. wałek gumowy, szpatułki czy stolnica silikonowa

  •  Rolki cukiernicze

W cukiernictwie jest wiele różnych narzędzi wspomagających pracę. Istnieje wiele rodzajów rolek usprawniajacych pracę. Podstawowymi rolkami cukierniczymi są rolki tnące oraz rolki dziurkujące. Rolka dziurkująca umożliwia nakłuwanie ciasta dzięki czemu nie tworzą się na nim pęcherzyki powietrza. Rolka tnąca sprawdza się podczas wycinania wzorów w szybki i prosty sposób na wcześniej rozwałkowanym cieście co przyspiesza pracę.

Fantazje na torcie. Akcesoria i przybory do wykończeń tortu

  • Folia do czekolady

Na wypiekach można również wykonywać ozdoby z czekolady, które są zaskakującą ozdobą. Do wykonywania ozdób z czekolady idealnie nadaję się przezroczysta folia przeznaczona do wykonywania ozdób. W internecie możmy znaleźć wiele gotowych zestawów, ale może taki zestaw stworzyć również samemu według własnych potrzeb. Ozdoby z czekolady można kupić jako gotowe elementy na przykład ażurki z białej bądź ciemnej czekolady. Choć gotowe ozdoby ułatwiają i przyspieszają naszą pracę to jednak z własnoręcznie wykonanych ozdób będziemy mieli większą satysfakcję i nasze wypieki nabiorą niepowtarzalnego, wyjątkowego wyglądu.

  • Wsporniki cukiernicze

Jeśli chcemy zbudować wyższy tort idealnie sprawdzą się do tego wsporniki, które podtrzymają naszą pracę i sprawią, że będzie ona stabilniejsza. Wsporniki występują w wielu rozmiarach. Rozmiar wspornika wybiera się w zależności od wielkości wypieku.

  •  Pędzelki do nanoszenia pyłków oraz barwników

Aby dodać naszemu wypiekowi niepowtarzalnego uroku możemy samodzielnie wykonać na nim jakikolwiek rysunek. Do wykonania takowego dzieła idealnie sprawdzą się precyzyjne pędzelki, którymi możemy malować po torcie jadalnymi barwnikami bądź pyłkami przeznaczonymi do dekoracji wypieków. Z zestawem pędzelków oraz barwnikami jedynym ograniczeniem wyjątkowości naszej pracy jest tylko nasza wyobraźnia. Po wykonaniu pięknego rysunku bądź nawet własnoręcznego napisu z dedykacją możemy zaskoczyć nie jednego smakosza poprzez niespotykany wygląd. Pędzelki do malowania po wypiekach możemy otrzymać z różnego rodzaju włosia oraz tworzywa. Pędzelki mają różne kształty w zależności od potrzeb cukiernika, jeśli chcemy namalować coś delikatniejszego wykorzystamy do tego pędzel z drobniejszym włosiem. Każdy pędzelek jest przeznaczony do wykonywania innej czynności na tortach, ciastach oraz innych wypiekach. Pędzelki te można samemu skompletować w zależności od naszych potrzeb bądź możemy kupić gotowe zestawy, które są idealnym wyjściem dla początkujących cukierników.

Akcesoria do modelowania figurek z masy cukrowej

  • Pędzelki gumowe

W cukierniach oraz w sklepach interenetowych możmy otrzymać różnego rodzaju figurki oraz ozdoby z masy cukrowej lub czekolady. Są one przepięknie wykonane i wyglądają zjawiskowo na wypiekach. Własnoręczne wykonanie takiej ozdoby może być czasochłonne i trudne co może zniechęcić początkujących cukierników, ale jak już osoba wykonująca ozdoby nauczy się zasad ułatwiających pracę to tworzenie ich sprawia ogromną przyjemność oraz satysfakcję. Oczywiście odpowiednio skompletowany sprzęt oraz miejsce pracy również ułatwia w wielkim stopniu pracę. Pracę nad figurkami wspomagają również pędzelki gumowe. Przeznaczone są bezpośrednio do kontaktu z żywnością. Pomagają przede wszystkim w prostszym i precyzyjniejszym modelowaniu dekoracji z masy cukrowej, marcepanu lub czekolady plastycznej. Rozmaite końcówki pędzelków pozwalają na odpowiedni dobór oraz precyzyjne dokończenie wszystkich detali.

  • Skalpel cukierniczy

Przy wykrawaniu dekoracji pomaga nam skalpel cukierniczy wykonywany ze stali nierdzewnej, jest on osty i precyzyjnie docina nam wszystkie elementy dekoracyjne tortów.

  • Narzędzia do modelowania

Jednym ze standardowych elementów ułatwiających pracę cukiernika są narzędzia do modelowania. Są to nożyki z różnego rodzaju końcówkami. Każda z końcówek posiada inne zadanie w pracy cukiernika. Nożyk trójkątny pomaga precyzyjnie dociąć elementy wypieku, które są nie istotnym elementem dekoracji i zawadzają. Nożyk z okrągłą końcówką wykonuje zagłębienia w pracy i można w nich umieścić koraliki oraz inne tego typu ozdoby. W zestawach dodawany jest również nożyk z okrągłą obrotową końcówką. Z jednej strony nożyk jest okrągły bez zagłębień do cięcia masy na przykład na paski do ozdoby zaś z drugiej strony jest nożyk w kształcie koła zębatego. Można nim wykonywać nakłucia na masie bądź wykonywać wzory. Dodawana jest również szpatułka do wygładzania, aby zniwelować bąble i różne nierówności na masie. Narzędzia te wykonywane są najczęściej z miękkiego plastiku bądź gumy kauczukowej, aby nie były za twarde i nie niszczyły masy.

  • Pistolet do masy cukrowej

Aby na naszym torcie wykonać w szybki i prosty sposób dekorację z masy cukrowej potrzebny będzie nam do tego pistolet do masy cukrowej. Posiada on różne końcówki przez co możemy wykonać piękne kształty na naszych wypiekach. Wykonany z metalu wolniej się niszczy przez co posłuży nam dłużej.

  • Mata do masy cukrowej

Do wykonywania płaskich dekoracji na wypiekach używa się mat do masy cukrowej z których wykrawa się wybrany przez nasz kształt. Wykonane są one z kauczuku przez co możemy używać ich wielokrotnie i łatwiej wykonuję się na nich pracę.

Wykwintne praliny wykonane w dom? Tak, z odpowiednimi akcesoriami do modelowania to możliwe

  • Widelczyki do pralin

Jednym ze smaczniejszych słodkości są praliny, bez odpowiednich narzędzi proces tworzenia ich może być trudny i zniechęcający. Jeśli posiada się odpowiedni sprzęt nawet praca w domu podczas tworzenia ich jest prosta i przyjemna. Pracę nad pralinami wspomagają zestawy widelczyków. Wykonane są one ze stali nierdzewnej przez co posłużą nad dłużej. Widelczyki pomagają w produkcji domowych pralin oraz w cukierniach, ułatwiają zanurzanie, oblewanie, obtaczanie i dekorowanie pralin.

  • Pojemnik do rozpuszczania czekolady

Aby wykonać dekorację z czekolady potrzebne jest wiele przyrządów, ale najpierw należy rozpuścić czekoladę. Do tego nada się pojemnik do rozpuszczania czekolady. Wykonany jest z tworzywa, które jest odporne na temperaturę dzięki czemu możemy topić czekoladę nawet w mikrofali.

Narzędzia i akcesoria do modelowania różnych rodzajów słodyczy

  • Rękaw cukierniczy

Jeśli chcemy wykonać w prosty sposób ozdoby a nie posiadamy masy cukrowej możemy wykonać je również z kremów do tortów. Wtedy użyjemy do tego rękawu cukierniczego. Wykonywane są z masy kauczukowej co pozwala na wielokrotne użycie jednego rękawu. Posiada on w zestawie kilka różnych końcówek co pomoże nam w wykonaniu wypranej dekoracji.

  • Szpikulec do tortów

Aby dokładnie wykroić kształt oraz usunąć nadmiar masy będziemy potrzebować szpikulca do tortów. Usuwa on nadmiar masy cukrowej z odciśniętej masy. Wykorzystywany również do pisania, dekorowania, modelowania drobnych elementów z mas cukrowych, czekolady plastycznej, marcepanu i gum pasty.

  • Wykrojniki

W cukiernictwie używa się również wykrojników do lukru plastycznego (masy cukrowej), odciskając wykrojnik powstają elementy w wybranym przez nas kształcie. Wykonywane są z różnego rodzaju materiałów na przykład ze stali nierdzewnej, plastiku czy gumy kauczukowej. Są wykrojniki płaskie i wypukłe, niektóre z nich posiadają rączkę, która ułatwia pracę na masie cukrowej. Wykrawacz do lukru plastycznego idealny dla wszystkich miłośników tworzenia pięknych dekoracji cukierniczych z mas cukrowych.

  • Formy 3D

Aby urealistycznić naszą pracę możemy stworzyć figurki 3D, które będą odstawać ponad płaską powierzchnię wypieków. Do wykonania takiej figurki potrzebne będą nam formy 3D. Formę należy wypełnić masą cukrową i uformować tak aby jego kształt pasował do foremki. Foremki te wykonywane są z plastiku żeby ich kształt zgadza się z naszymi wyobrażeniami co do niego. Gotową figurkę możemy pomalować bądź obłożyć masą cukrową w wybranych przez nas kolorach.

  • Szablon do dekoracji

Żeby przyozdobić naszą pracę płaskimi wzorami przyda się nam do tego szablon do dekoracji. Na szablonie nadrukowane są wzory, które poprzez nacisk pozostawiają na wybranej masie identyczny wzór. Szablon kładzie się na wcześniej rozwałkowanej masie cukrowej, marcepanie lub czekoladzie plastycznej i dociska się go wałkiem.

  • Nóż strunowy

Zdobienie wypieków to również przełożenie ciasta kremem. Aby jednak to zrobić musimy przekroić biszkopt. Do tego nada się idealnie nóż strunowy. Posiada on dwa noże które można regulować według uznania. W szybki i prosty sposób można przeciąć biszkopt na trzy części.

  • Opaska do krojenia

W podobny sposób działa opaska do krojenia, która jest w zestawie z nożem. Za pomocą opaski podzielimy biszkopt na 7 części. Do przekrojenia biszkoptu można również użyć ząbkowanego nożu do krojenia. Nie jest to tak proste i szybkie jak użycie opaski lub noża strunowego ale jest to stary sposób, który jest sprawdzony i niezawodny.

  • Folia do rantów

Słodkości możemy podawać w rożnych formach, na zimno bądź na ciepło. Żeby jednak ranty naszych słodkości były równe i estetyczne możemy użyć do tego folii do rantów. Wyrównuje ona boki i sprawia, że nasze wypieki mają jednolity stały kształt.

  • Obrotowy talerz

Aby jednak wykonywać jakiekolwiek dekoracje na torcie pomocny był by nam obrotowy talerz który ułatwia dotarcie w każde miejsce naszego wypieku.

  • Stolnica silikonowa

Zanim zaczniemy wykrawanie na masie cukrowej przydałaby się stolnica silikonowa z oznaczonymi kołami. Jest ona antypoślizgowa co ułatwia pracę. Wykonana jest z sylikonu co ułatwia jej mycie oraz pracę na niej. Idealnie sprawdzi się podczas wyrabiania masy cukrowej czy tworzenia dekoracji z masy. Nadaje się również do wyrabiania masy na ciasto i inne dekorację.

Akcesoria do modelowania figurek z masy cukrowej

Skomentujesz?

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Jak zrobić krokant - przepis na wyjątkowe wypieki - Boskie wypieki | Podróż po kulinarnych doznaniach - […] apetycznie wyglądającego ciasta, zamiast zwykłego i bez żadnych dodatków? Posypek i innych dekoracji jest naprawdę sporo, do wyboru, do…
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *