Nowoczesne dekorowanie tortów okolicznościowych – część 2

dekorowanie tortów rękaw cukierniczy

Torty okolicznościowe to element wielu uroczystości. Odpowiednie dekorowanie tortów nie tylko cieszy oko, ale też podkreśla ich charakter i smak. Temat ozdabiania ciast i deserów jest długi i szeroki, stąd kolejny tekst i garść inspiracji. Tort towarzyszy nam przy wielu ważnych chwilach takich jak urodziny, wesela, chrzciny, rocznice czy nawet spotkania w gronie najbliższych nam osób. W obecnej modzie zwyczajne torty ustępują miejsca wspaniałym dziełom sztuki, które tworzą cukiernicy. Torty przyjmują rozmaite kształty i kolory. Wszystko zależy od kreatywności i zdolności cukierniczych, jakie posiadamy. Z najzwyklejszego biszkoptu możemy wykonać najpiękniejsze dzieła sztuki, które zaskoczą niejedną osobę. Tworząc piękne wypieki możemy pochwalić się naszą wiedzą na temat cukiernictwa oraz pokazać nasze zdolności w tym kierunku i kreatywność. Aktualnie trendy dotyczące dekorowania tortów okolicznościowych rozwijają się tak szybko, że trzeba być na bieżąco z każdą informacją, aby niczego nie przegapić oraz śledzić obecną modę. W tym artykule przedstawię Państwu najnowsze trendy w dekorowaniu tortów okolicznościowych, zaprezentuję rozmaite narzędzia i akcesoria cukiernicze pomagające w tworzeniu pięknych dzieł oraz wprowadzę w tematykę mas cukrowych oraz ich rodzajów.

Co to jest tort okolicznościowy?

Nie ma wielu tak wyjątkowych ciast jak tort. Jest on obecny w najważniejszych chwilach naszego życia. Składa się na niego przekładane delikatnym, pysznym kremem ciasto biszkoptowe z dodatkami takimi jak czekolada, bakalie, różnego typu owoce, galaretki, wykończone ręcznie dekorowaną śmietaną lub maślanym kremem, który dodaje uroku i niesamowitego wyglądu. Biszkopt najlepiej upiec bez proszku do pieczenia i z mąki typu 450, czyli tortowej. Gotowy biszkopt można przekładać gotowymi masami bądź wykonać samodzielnie masę śmietanową, która nadaje wyjątkowego smaku.

Oto krótki i prosty przepis na wspaniałą masę śmietanową:

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 2 minuty
Liczba porcji: 1 litr kremu

Składniki:
– pełna szklanka śmietanki 30 % – 300 g
– 250 g sera mascarpone – klasyczne, mniejsze opakowanie
– 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
– ewentualne dodatki: śmietan fix

Masa:
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie masy. Najpierw na niskich obrotach miksera. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę czyli nie rozlewa się, nie przemieszcza. Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny, należy ostrożnie wmieszać ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłożyć na tort i umieść w lodówce. Jeśli kremem chcesz tynkować tort, należy dodać do masy 1-2 saszetki śmietan fix, najlepiej te czynność wykonać na samym początku tworzenia masy.

Techniki dekorowania tortów okolicznościowych

W najnowszych trendach dotyczących technik dekorowania tortów okolicznościowych możemy usłyszeć takie hasła jak Tort Drip cake, zdobienia masą marcepanową czy najbardziej znane dekorowanie tortów kremem. Technik dekorowania jest wiele i każdy używa innej z nich i je ulepsza. Oto wyjaśnienie niektórych technik używanych w cukiernictwie.

Tort Drip cake, czyli tort okolicznościowy dekorowany polewą

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się wypieki dekorowane metodą Drip Cake. Jest to metoda polegająca na polaniu polewą czekoladową ciasta, polewa ta spływa po bokach i tworzy piękne, niepowtarzalne wzory sopli. Aby ozdobić tort w ten sposób najpierw należy przygotować polewę z gorzkiej bądź białej czekolady i śmietany kremówki. Odpowiednią czekoladę cukierniczą można z powodzeniem kupić np. w sklepie internetowym oferującym produkty cukiernicze. Ponadto polewę z białej czekolady możemy zabarwić w dowolnym kolorze co da jeszcze lepszy efekt wizualny. W jaki sposób udekorować torty polewą? Najpierw za pomocą naczynia z dzióbkiem, łyżki bądź przyrządów które pozwala wylewać dowolną ilości polewy udekoruj boki ciasta tak, aby sople miały odpowiednią długość i grubość. Następnie pozostałą polewę wylać na górę tortu i rozprowadzić delikatnie szpatułką do ciasta.

dekorowanie tortów drip cake

Dekorowanie tortów – drip cake, czyli ciasto polane soplami z czekolady

Masa marcepanowa

Idealnym spodobam na dekorowanie tortów jest obłożenie go masą marcepanową. Składa się ona z migdałów oraz cukru, można ją spokojnie wykonać samodzielnie w domu. Gotowa masa marcepanowa jest plastyczna i bardzo łatwo dekoruje się nią rożnego rodzaju torty. Przygotowanie masy marcepanowej w domu nie jest wcale takie trudne. Na początku stolnicę należy oprószyć delikatnie cukrem pudrem, uprzednio przygotowaną masę należy delikatnie rozwałkować wałkiem do ciasta do osiągnięcia grubości około 5 mm. Gotową, rozwałkowaną masę przełóż na schłodzone ciasto i delikatnie wygładź szpatułką.

Dekorowanie tortu kremem

Jest wiele różnych kremów dostępnych na rynku, krem maślany, krem mascarpone, krem śmietanowy a nieliczne z nich można wykonać samodzielnie w domu. W zależności od wybranego kremu, każdy powinien być sztywny i stabilny oraz miękki gładki i puszysty, aby dekoracje oraz rozprowadzony krem utrzymywał się na torcie i był równo rozprowadzony. Za pomocą rękawów cukierniczych możemy wykonać rozmaite ozdoby na torcie. Wykonywanie w taki sposób dekoracji jest szybkie i bardzo proste, wystarczy gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego wraz z wybraną końcówką i w prosty sposób tworzyć rozmaite i piękne dekoracje. Istnieje również taki przyrząd jak szpryca cukiernicza, która w zestawie posiada wiele różnych końcówek i ułatwia prace cukiernicze osobą doświadczonym jak i amatorom. Końcówki te pomagają tworzyć rozmaite kwiatki, listki, gwiazdki, rozetki, szlaczki, kropki czy linie wokół tortu.

Dekoracja tortu okolicznościowego lukrem i czekoladą

Za pomocą lukru oraz czekolady również we wspaniały sposób można udekorować swoje wypieki. Na górę toru kładziemy dowolnie wybrany szablon i wylewamy w jego zagłębienia czekoladę bądź lukier i rozprowadzamy go miękka szpatułką bądź nożem z miękkim ostrzem. Po zdjęciu szablonu otrzymamy przepiękne i zjawiskowe dekoracje, które nadadzą uroku naszemu dziełu. Jeśli chcemy pokusić się o krok dalej możemy z plastycznego lukru wykonać różne kwiatki i inne dekoracje wystające ponad płaską warstwę tortu. Plastyczna masa daje nam wiele możliwości do nieograniczonego strojenia ciast. Możemy dzięki niej wykonać wiele ozdób takich jak jadalne kwiatki, listki, gwiazdki, motylki, wstążki, a nawet różnego rodzaju figurki, które ozdobią wierzch naszego wypieku.

Gotowe akcesoria do dekoracji tortów okolicznościowych

Jeśli w szybki i prosty sposób chcemy udekorować nasz tort okolicznościowy możemy to zrobić za pomocą gotowych już ozdób. W prosty i niepowtarzalny sposób możemy wykonać piękne zdobienie bez zbędnego wysiłku. Akcesoria do dekoracji tortów możemy znaleźć w prawie każdej cukierni, piękne ozdoby na patyczkach w łatwy sposób umieścisz na swoim torcie.

Narzędzia do tortów okolicznościowych

Przybory przydatne do składania tortów:

  • Rant – do pieczenia biszkoptu i składania tortu
  • Nóż – do krojenia biszkoptu
  • Linijka – do odmierzenia wysokości blatów biszkoptowych
  • Butelka z sitkiem, pędzel lub łyżka – do nasączania biszkoptu
  • Folia rantowa – do łatwiejszego wyciągania tortu z rantu
  • Rękaw cukierniczy – do nakładania kremów

Narzędzia potrzebne do tynkowania tortów:

  • Patera obrotowa – bez niej nie zabieraj się za tynkowanie
  • Szpatułka duża i mała – do nakładania tynku i gładzenia
  • Skrobka cukiernicza – do idealnego wygładzenia tynku
  • Podkład pod tort – do umieszczenia na nim tortu
  • Poziomica – do sprawdzenia czy tort jest prosty
  • Podkładka antypoślizgowa – zapobiega przemieszczaniu się tortu podczas tynkowania
  • Wsporniki – konieczne przy tortach piętrowych
  • Pudełko – do przechowywania i transportowania tortu
  • Dyski do tynkowania – bardzo ułatwiają uzyskanie idealnie gładkiego tynku

Narzędzia do dekorowania:

  • Barwniki – do uzyskania kolorowego tynku i barwienia ozdób
  • Pędzle – do malowania czy smarowania ozdób czekoladą/klejem jadalnym
  • Tylki – do tworzenia rozetek i innych ozdób z kremu

Narzędzia do masy cukrowej – jeśli chcesz z nią pracować to zajrzyj do wpisu o podstawowych narzędziach do pracy z masą cukrową.

  • Szablony – pozwolą uzyskać piękne wzory na tynku
  • Wstążki i tasiemki do podkładów – uatrakcyjnią każdy tort
  • Toppery – efektowne ozdoby

Dekorowanie tortów okolicznościowych masą cukrową

W cukiernictwie korzysta się z nich na co dzień. Z masy cukrowej tworzy się różne kwiatki i ozdoby na torty, obkładamy nimi torty i tworzymy rozmaite koronki i wzorki do ozdoby. Z masy tej wykonuje się przeróżne cuda i zachwyca się nimi klientów oraz gości na imprezach. Masy cukrowe możemy podzielić na 3 podstawowe rodzaje: do zdobień, do okładania torów oraz do modelowania kwiatków i figurek. Zamiast masy cukrowej do tworzenia ozdób wykorzystuje się również czekoladę plastyczną. Każda z podanych mas posiada inne właściwości, każda z nich posiada inne cechy, które możemy wykorzystać w dowolny sposób, na przykład masą do kwiatków możemy pięknie wymodelować suknie na figurce bądź wykonać koronki.

Cechy i właściwości masy cukrowej – to warto wiedzieć

Jednak, aby prawidłowo korzystać z tych mas należy dokładnie poznać ich właściwości przed przystąpieniem do pracy. Masy cukrowe możemy podzielić na masy suche oraz tłuste, każde sprawdzają się inaczej w rozmaitych sytuacjach. Z masami suchymi musimy pracować dużo szybciej ponieważ one dużo szybciej zasychają i nie dają nam tyle czasu na do modelowanie ich perfekcyjnie, ale odwdzięczają się one tym, że natychmiast możemy je pomalować oraz umieścić na torcie przez co mamy dużo szybciej wykonaną pracę. Masy tłuste pozwalają nam na lepsze dopieszczenie pracy ponieważ zasychają one dużo wolniej. Dzięki temu, że zasychają one dużo wolniej, pozwala nam to na dokładniejsze wymodelowanie i dokończenie naszej figurki. W tym przypadku dekorowanie tortów jest nieco dłuższe.

Minusem mas tłustych jest to, że nie można po nich malować oraz dużo dłużej schną. Masy tłuste są dużo bardziej transparentne i elastyczne, ale po zaschnięciu nie rozciągają się. W zależności od warunków, w których pracujemy każda z mas może wydawać się dużo bardziej suchą bądź tłusta. Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z masą cukrową nie mieszają ich ze sobą, przez co może być im ciężko otrzymać oczekiwany efekt. Połączenie dwóch mas cukrowych daje zaskakująco pozytywne efekty a połączenie masy cukrowej wraz z czekoladą plastyczną pomaga osiągnąć zupełnie inny efekt modelowania. Czekolada plastyczna jest bardzo krucha i rwąca. Zmieszana z masą cukrową jest dużo bardziej elastyczna i możemy łatwo połączyć nawet małe elementy.

Czym barwić masę cukrową?

Podczas dekorowania tortów możemy do woli bawić się kolorami. Do barwienia mas cukrowych możemy wykorzystywać wszystkiego rodzaju barwniki spożywcze na przykład w żelu, paście, proszku. Jedynie do barwienia czekolady plastycznej musimy używać produkty bezpośrednio dedykowanych czekoladzie. Przy rozrabianiu barwnika w proszku najlepiej uważać na ilość wody ponieważ masa cukrowa nie lubi się z wodą. Po zabarwieniu masa cukrowa powinna zostać odstawiona do odpoczynku najlepiej nawet na kilka godzin. Przy chęci zabarwienia masy na ciemne barwy takie jak czerń, granat, zieleń warto kupić gotowy produkt, który wiele firm posiada w swojej ofercie sprzedaży.

Dekorowanie tortów masą cukrową – wskazówki

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *