Chyba każdemu tort okolicznościowy kojarzy się z jakąś okazją do świętowania. Dekoracje tortów okolicznościowych podkreślają charakter uroczystości. Podczas celebracji mniejszego lub większego święta wniesienie i dzielenie tortu okolicznościowego to główny punkt spotkania. Tort to w dzisiejszych czasach prawdziwe dzieło sztuki, które składa się z blatów najczęściej biszkoptu przekładanego kremem, a następnie zostaje udekorowany w zależności od przeznaczenia. Tort okolicznościowy można wykonać samemu, zamówić, lub kupić gotowy, wszystko zależy od umiejętności, czasu i pomysłowości. Każdemu podoba się inny, dlatego technik dekorowania i przygotowywania jest naprawdę sporo. Każdy blat tortu może być przełożony innym kremem, a nawet każdy blat może być inny, nie tylko smakowo, ale również kolorystycznie.
Okazje, na które przygotowuje się torty okolicznościowe
W życiu każdego człowieka są dni, w których świętuje różnego rodzaju okazje, na których jedną z głównych ról jest tort okolicznościowy, do najbardziej popularnych należą:
- Urodziny,
- Imieniny,
- Chrzest,
- Komunia święta,
- Wieczór panieński czy kawalerski,
- Wesele, ślub,
- Jubileusze, rocznice,
- Imprezy okolicznościowe biznesowe,
- Powitalne,
- Podziękowania w różnego rodzaju sprawach, zarówno uczuciowych jak i tych bardziej oficjalnych.
Dekoracje tortów okolicznościowych są różnorodne. Wiadomo, że najbardziej popularne są kwiaty, które pasują na każdą okazję, ale tuż obok nich jest tort, który zachwyci wszystkich nie tylko swoim smakiem, ale w równej mierze także wyglądem. Torty okolicznościowe coraz częściej przygotowywane są w nowoczesnych formach, tak, aby zachwycić oczy wszystkich uczestników. Każda okoliczność to okazja do wykonania innego tortu, możliwości jest cała masa, jedni mają swoją koncepcję, inni zdają się na cukiernię, lub osobę wykonującą, ale jedno jest pewne, każdy tort powinien oczarować gości swym smakiem i wyglądem.
Akcesoria wykorzystywane do tworzenia dekoracji tortów okolicznościowych
W zależności od tego, gdzie wykonywany jest tort, czy jest to cukiernia czy dom, niezbędne są akcesoria cukiernicze. Począwszy od foremek czy blach do pieczenia, na dekoracjach kończąc. Coraz bardziej popularne są formy silikonowe do pieczenia blatów ciasta, które można spotkać w różnych kształtach i wielkościach. Nadają się one zarówno do pieczenia w wysokich temperaturach, jak i do zamrażania, dzięki temu, że silikon jest elastyczny łatwo można z niego wyjmować upieczone ciasta. Wykorzystując blachy czy tortownice najlepiej sięgać po takie z wyjmowanym dnem i z rantem, dzięki temu wyjmowanie i dopasowanie wielkości będzie znacznie łatwiejsze, co ułatwi pracę i sprawi, że kształt tortu nie ulegnie żadnemu odkształceniu i nie pokruszy się. Formy silikonowe czy blachy maja różne kształty: kwadratu, prostokąta, okrągłe, serca, choinki, tabliczki czekolady, zwierzęta i wiele innych. Część z nich, zwłaszcza formy silikonowe można wykorzystać także do stworzenia dekoracji z masy cukrowej czy czekolady.
Wykonując dekoracje w łatwy sposób wyczarować można napisy, odkształcając literki w formach, podobnie rzecz ma się także z innymi na przykład łańcuszek z masy czy czekoladowy, zwierzaki, kwiatki, świąteczne dekoracje i wiele innych. Różne dekoracje wykonać można także za pomocą wycinarki z tłoczkiem czy szablonów elastycznych, których jest szeroki asortyment wzorków. Pomocne tutaj będą także narzędzia do modelowania ozdób i figurek z masy cukrowej.
Tort okolicznościowy pięknie się będzie prezentował na podkładzie cukierniczym. Można go dostać w różnych kształtach, kolorach i grubościach. Niezbędnymi akcesoriami są także te potrzebne do przełożenia blatów tortu i wygładzenia go kremem, miedzy innymi to szpatułki, łopatki, noże, pace. Przydatną rzeczą mogą okazać się tutaj również worki do szprycowania i tylki, czyli końcówki, dzięki którym łatwiejsze będzie nałożenie kremu, ale także udekorowanie tortu okolicznościowego. Bardzo pomocne w przygotowywaniu tortów są także obrotowe patery, dzięki którym łatwiej nakładać krem i dekorować.
Masy cukrowe, czyli czym udekorować tort okolicznościowy
Masa cukrowa, zwana również lukrem plastycznym powstaje najczęściej z cukru pudru, żelatyny i glukozy, przez co jest bardzo słodka. Torty okolicznościowe z masy cukrowej nazywane są tortami w stylu angielskim. Masy cukrowe można podzielić następująco:
- Do obkładania tortów
- Do modelowania figurek
- Do wykonywania kwiatów
- Czekolada plastyczna
Masy cukrowe można podzielić również na suche „pasta model” i tłuste „model paste”, „princess”, te drugie zawierają w sobie tłuszcz, dzięki czemu nie trzeba się tak spieszyć jak w przypadku suchych z modelowaniem dekoracji. Suche można malować od razu po nałożeniu na tort, czego nie można zrobić na tłustych. Dla lepszego efektu warto połączyć ze sobą masy cukrowe. Można je także barwić używając do tego barwników w żelu lub proszku, gdyż te płynne mogą rozrzedzić masę. W sklepach zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych można kupić różnego rodzaju masy cukrowe, te do okładania tortów okolicznościowych, dekoracji jak również w różnych kolorach. Dodatkowym plusem kupionych gotowych mas cukrowych jest to, że są gotowe od razu do użycia, wystarczy je tylko rozwałkować i można kłaść na tort okolicznościowy, pamiętając o pozostawieniu większego kawałka niż sam tort, ponieważ przeważnie okrywa się od razu również boki tortu. Można z nich także tworzyć dekoracje. Większość mas cukrowych jest bez glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej nie muszą się martwić.
Dekoracje tortów artystycznych z czekolady
Czekolada plastyczna jak sama nazwa wskazuje jest elastyczna, powstaje z czekolady i syropu glukozowego lub kukurydzianego. Można kupić gotową lub zrobić ją samemu, jeśli ktoś ma czas i chęć. Idealnie zachowuje swój kształt, dlatego nadaje się zarówno do obłożenia tortu okolicznościowego, jak i do tworzenia dekoracji. W zależności od potrzeby czekoladę plastyczną można wykonać z białej lub ciemnej czekolady, tę białą można również zabarwić na dowolny kolor przy pomocy barwników.
Dekoracje tortów okolicznościowych – aktualne techniki
Technik dekorowania tortów okolicznościowych jest wiele w zależności, jaki efekt ma zostać osiągnięty. Najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym jest obłożenie tortu okolicznościowego kremem. Po wygładzeniu można nim także zrobić różne wzorki i dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego i różnego rodzaju końcówek, dzięki którym można osiągnąć wybrane kształty. Dla urozmaicenia można dowolnie zabarwiać krem barwnikami spożywczymi, lub naturalnymi w rozmaitych kolorach. Na wygładzony kremem tort równie dobrze można poukładać owoce, czy kwiaty jadalne, lub dekoracyjne, ale najlepiej świeże, ponieważ to właśnie te prezentują się najlepiej. Boki tortu okolicznościowego można także obłożyć waflami, biszkoptami, rurkami czy innymi ciasteczkami i obwiązać na przykład wstążką, co także doda tortowi inny, zachwycający wygląd.
Naked cake, czyli nagi tort okolicznościowy
Nowością jest także styl naked cake, czyli krem jest tylko na wierzchu tortu, a boki pozostają gołe bez żadnych kremów i ozdób, co ma swój urok, a jednocześnie sprawia, że jest mniej pracy przy dekoracji. Dodatkowo efekt zaskakująco uroczy. Coraz częściej ludzie wybierają właśnie takie naturalne rozwiązania, dzięki czemu torty okolicznościowe wyglądają minimalistycznie, a zarazem żywo i efektownie. Jeśli zaś chodzi o wybór kremu to także sprawa indywidualna każdego konsumenta, można wybrać maślany, śmietankowy, z mascarpone czy o dowolnym smaku.
Drip cake – dekorowanie tortu okolicznościowego czekoladą
Kolejną techniką dekorowania jest oblanie tortu okolicznościowego polewą czekoladową, czyli tak zwany tort w stylu drip cake. Polega ona na tym, że gotową polewę, z ciemnej lub białej czekolady, ta drugą można zabarwić w dowolnym kolorze, bądź lustrzaną wylewa się na wierzch tortu pozwalając, aby spływała na boki pozostawiając tak zwane sople, co się naprawdę pięknie prezentuje, niby nic wielkiego a zachwyca oczy każdego.
Masy cukrowe i marcepanowe do wykończeń tortu okolicznościowego
Dekoracje tortów okolicznościowych obejmują szeroki wachlarz rozwiązań. Jeszcze innym sposobem na dekorowanie jest masa cukrowa czy marcepanowa. Dzięki niej torty wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki, ponieważ można z niej wyczarować naprawdę piękne i zachwycające dekoracje i figurki, oczywiście poza obłożeniem nią całego tortu. Bardziej uzdolnione osoby i cukiernie wykonują figurki czy dekoracje sami, ale można także za pomocą szablonów i foremek do dekoracji, co ułatwia pracę. Niektóre ozdoby można wykonać jedynie ręcznie, co wymaga umiejętności i zdolności, a także precyzji i cierpliwości, ponieważ wiele z nich wymaga dużego nakładu pracy. Takie dekoracje zachwycają swoim wyglądem, a efekt końcowy sprawi, że chyba każdemu zaświecą się oczy, ponieważ tak piękne i różnorodne dekoracje można wykonać praktycznie tylko z takiego produktu jak masa cukrowa.
Dodatki i akcesoria do dekoracji tortu okolicznościowego
Coraz częściej w obecnych czasach do każdej w wymienianych technik można także wykorzystać inne dodatki, jakimi są między innymi toppery na tort z różnymi napisami, w zależności od okoliczności, na przykład pierwsza komunia święta, 100 lat, wszystkiego najlepszego, czy dowolny kształt jak serce. Innymi dodatkami do dekoracji są posypki, wiórki, płatki, koraliki, kolorowe kuleczki lub igiełki, ażurki, maczki, perełki, patyczki czekoladowe i wiele innych gotowych i dostępnych w sklepach. To dzięki nim można bardzo ładnie urozmaicić każdy tort okolicznościowy.
Nowością w tortach okolicznościowych są teraz także torty bezowe – pavlova, które najczęściej występują z kremem śmietankowym z dodatkiem sera mascarpone i udekorowane świeżymi owocami, a czasem kwiatami. To dzięki takim dodatkom tort prezentuje się pięknie, świeżo i kolorowo.
Kiedyś nie było takich dodatków, a obecnie asortyment jest tak szeroki, że chyba nawet najbardziej wymagający znajdzie coś dla siebie i ozdobi swój tort na różne możliwe sposoby i kolory. Wystarczy tylko trochę wyobraźni, pomysłu i można cieszyć się nie tylko smakiem, ale również wyglądem, co w tortach okolicznościowych odgrywa chyba najważniejszą rolę. Nie trzeba robić go samemu, ponieważ stworzenie takiego tortu to nie lada wyzwanie, dlatego można kupić gotowy, albo zamówić wedle swojej koncepcji. Dobry cukiernik powinien poradzić sobie nawet z najbardziej skomplikowanym przepisem i wzorem, a dzięki technikom, dostępnym akcesoriom i dekoracjom staje się to łatwiejsze i przyjemniejsze.
0 komentarzy