Orzechy w ciastach i deserach – rodzaje orzechów, ich właściwości i zastosowanie

rodzaje orzechów

Różne rodzaje orzechów są dostępne na rynku. Natura obdarzyła nas wieloma rodzajami orzechów i każdy z nich ma niepowtarzalny smak, zapach i właściwości. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i wartości odżywczych. Aby je wydobyć, warto przed spożyciem namoczyć je przez kilka godzin w wodzie. Na różne rodzaje orzechów powinni jednak uważać alergicy. Co jeszcze warto wiedzieć o orzechach?

Informacje na temat rodzajów orzechów

Zacznijmy od tego czym są orzechy? Orzechy to ogólne określenie dla różnego rodzaju owoców lub nasion zamkniętych w twardej skorupce czy łupinie. Charakterystyczną cechą orzechów jest posiadanie wysokiej zawartości tłuszczów, bo aż 60%-63% w zależności od rodzaju orzecha. Ponadto różne rodzaje orzechów zawierają dużo białka, od 15% do 18%. Orzechy w swoim składzie posiadają znikomą zawartość sodu.

Orzechy są źródłem wielu innych składników odżywczych jak i chemicznych, takich jak sterole oraz związki fenolowe. Wszystkie te składniki czynią orzechy wartościowymi produktami w codziennej diecie. Jednym z najbardziej znanych orzechów w Polsce jest orzech włoski. Uwielbiany przez wiele osób posiada sporo bardzo wartościowych składników odżywczych. Orzech ten charakteryzuje się zrównoważonym stosunkiem kwasów omega-6 oraz omega-3, jest on również idealnym źródłem fosforu, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin E i C.

Popularne rodzaje orzechów

W cukiernictwie wykorzystuje się wiele różnych gatunków orzechów, lecz w Polsce najbardziej znanymi rodzajami orzechów są:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy arachidowe,
  • orzechy makadamia,
  • migdały,
  • orzechy pistacjowe,
  • orzechy brazylijskie,
  • orzechy pekan.

Orzech włoski – orzechowy król Polski

Orzech włoski – jest to drzewo z gatunku orzechowatych. Owoc orzecha jest okrągły w twardej skorupce, wewnątrz znajduje się miąższ w kształcie małego „mózgu”. Nie ustalono, skąd dokładnie pochodzi, ale jako dzikie drzewo występuje w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w środkowej i wschodniej Azji, na Himalajach oraz w południowo-wschodnich Chinach. Bardzo często jest uprawiany również w Polsce. Rozsiewa się również bardzo często dziko dzięki ptakom, które przenoszą owoc orzecha w różne miejsca.

Orzech włoski rozrasta się w warunkach ciepłych oraz bardzo nasłonecznionych. Wspomagającym czynnikiem w rozroście orzecha jest również bardzo żyzna gleba. Uprawa orzecha zaczęła się prawdopodobnie około 2500 lat p.n.e., nazywano go niegdyś „żołędziami Jowisza”. Orzech ma również właściwości lecznicze, jest on przeciwbakteryjny oraz przeciwzapalny. Wykorzystywany w cukiernictwie jako ozdoba do ciast oraz deserów oraz jako nadanie smaku lub wypełnienie w miejscu przekładania ciasta.

Migdały – jeden z rodzajów orzechów używany w jako pożywienie i kosmetyk

Migdałowiec pospolity jest rośliną wieloletnią. Jego owoc jest jest półokrągły w kruchej skorupce, wewnątrz znajduje się biały miąższ. Pochodzenie migdałowca jest jasno określone, mianowicie pochodzi on z Azji Środkowej oraz Mniejszej. Aktualnie migdałowiec możemy spotkać w wielu różnych krajach. Uprawa tego drzewa stała się bardziej pospolita. Nie jest do końca określone, czy owoc migdała rośnie na drzewie czy krzewie, jest to bardzo sprzeczna informacja. Pierwsze drzewa migdałowca zaczęły pojawiać się na Bliskim Wschodzie. W Grecji oraz w Rzymie były one uprawiane już co najmniej 3 tysiące lat p.n.e. W cukiernictwie migdał służy jako idealna ozdoba oraz dodatek do wielu deserów.

Owoc migdała jest również rośliną kosmetyczną. Olejek migdałowy stosowany jest w dbaniu o skórę wrażliwą oraz uszkodzoną. Olejek ten ma również właściwości lecznicze.

Orzechy makadamia – właściwości i zastosowanie

Drzewo makadamia jest to jeden z rodzajów drzew srebrnikowatych. Drzewo to zostało odkryte około 1875 roku w Australii. Aktualnie makadamia występuje dziko w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Jest to zawsze zielone drzewo o podłużnych skórzastych liściach. Jego owocem jest pestkowiec (orzech makadamia). Drzewo makadamia jest uprawiane głównie ze względu na pyszne i wartościowe orzechy wykorzystywane w cukiernictwie i kosmetologii. Orzech ten składa się w około 77% z tłuszczów. Oleje z owocu drzewa wykorzystywane są również w kosmetologii.

Orzechy nerkowca – hit ostatnich lat. Dlaczego orzechy nerkowca są drogie?

Nanercz zachodni jest to drzewo z rodziny nanerczowatych, blisko spokrewniony z mango. Drzewo to jest uprawiane w większości krajów tropikalnych, gdzie panują idealne warunki do wzrostu tych owoców. Owoc drzewa składa się z dwóch części. Pierwsza to tak zwane jabłko nanerczowe, druga to owoc właściwy. Jabłko nanerczowe ma gruszkowaty kształt, barwę od żółtej do ciemnopomarańczowej.

W przemyśle spożywczym jest to bardzo popularny owoc. Zewnętrzna łuska orzecha zawiera bardzo żrący sok, który może poparzyć skórę, przez co trzeba bardzo uważać podczas obróbki. Jest to jeden z powodów, dla których jest niewielu chętnych do pracy przy zbiorach i obróbce tych orzechów, co wpływa też na ich cenę. Z soku z jądra nerkowca sporządza się wino, galaretki, dżemy i marmolady. Nanercz przez to, że w swoich liściach ma żywicę, jest stosowany jako środek do dezynfekcji i dodaje się go do pasty do zębów.

nerkowiec rodzaje orzechów

Różne rodzaje orzechów rosną na różne sposoby. Orzechy nerkowca rosną na drzewie nanercza zachodniego

Rodzaje orzechów, które nie są orzechami – orzechy arachidowe i kokosowe

Orzacha podziemna, jest to roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie roślina często spotykana w krajach wysoce tropikalnych. Owocem rośliny są tak zwane „orzeszki ziemne”, które są źródłem oleju arachidowego. Potocznie nazywane są fistaszkami. Nazwa „orzeszki ziemne” pochodzi stąd ,że orzechy te dojrzewają w ziemi. Orzechy te uprawiane są głównie, aby wykorzystywać je w gastronomii. Są również wykorzystywane jako popularne przekąski, praży się je oraz soli i podaje jako słoną przekąskę na szybko.

Orzech kokosowy – drogocenne źródło witamin i wartościowych składników

Palma kokosowa/kokosowiec jest to drzewo z gatunku monotypowego rodzaju kokosa. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to „kalpa wryksza”, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Drzewo to pochodzi z Azji lub północno-zachodniej Ameryki Południowej. Owocem palmy kokosowej jest tak zwany kokos, czyli duży okrągły owoc, w którym znajduje się mleko kokosowe. Tak jak fistaszki kokosy to tak naprawdę nie są orzechy. Skorupa kokosa od środka jest pokryta jadalnym białym miąższem. Kokos jest uprawiany głównie dla przemysłu spożywczego. Wykorzystuje się go również w przemyśle kosmetycznym.

Orzechy laskowe – właściwości wszechstronnie wykorzystywanych orzechów

Leszczyna to krzew, na którym rosną owoce zwane orzechami laskowymi. Orzechy te spożywane są przez ludzi od wieków. Orzechy te wykorzystywane głównie w przemyśle cukierniczym oraz gastronomicznym. Dostarczają one wiele składników odżywczych oraz są idealnym uzupełnieniem diety. Większość pozyskiwanych orzechów pochodzi z Turcji i jest to około 600-750 tysięcy ton rocznie. W Stanach Zjednoczonych wyhodowano ponad 100 odmian wysoce odpornych na mróz oraz ciężkie warunki pogodowe.

Orzechy laskowe są wykorzystywane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie. Posiadają one wiele witamin oraz rozmaitych soli mineralnych. Orzechy te podaje się dzieciom na odporność, osobom chorującym na anemię oraz osobom posiadającym problemy z sercem. Olej z orzechów laskowych używany jest również w przemyśle kosmetycznym, dodawany do perfum lub mydeł nadaje im wyjątkowy zapach.

rodzaje orzechów leszczyna

Rodzaje orzechów obejmują także orzechy laskowe. Na zdjęciu popularna w Polsce leszczyna

Jak wykorzystuje się rodzaje orzechów w ciastach i deserach?

W cukiernictwie orzechy wykorzystuje się na rozmaite sposoby. Im bardziej technologia się rozwija, tym więcej jest sposobów na wykorzystanie orzechów. Orzechy dodaje się do kremów oraz jako ozdoby na ciasta i desery. Z orzechów można zrobić desery oraz ciasta o tym smaku. Wykorzystuje się do tego orzechy w sypkiej postaci, ale istnieją również orzechy poszatkowane, pocięte całe oraz rozdrobnione. Do ozdoby ciast można wykorzystać na przykład wiórki kokosowe, które mają niesamowity smak oraz zapach bez dodatków sztucznych olejków. Orzechy są naturalne i bardzo zdrowe. Ciasto przekładane kremem orzechowym zaskoczy niejednego smakosza. Aby wykonać taki krem, wystarczy do zwykłego kremu dodać sproszkowane orzechy i dobrze wymieszać.

Garść orzechowych inspiracji. Kilka przepisów na smaczne desery oraz ciasta z wykorzystaniem różnych rodzajów orzechów

Przepis na prosty krem orzechowy:
Składniki:
– 200 g zmielonych orzechów włoskich
– 150 ml mleka
– 200 g miękkiego masła
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol

Przygotowanie:
Mleko oraz zmielone orzechy wrzucić do garnka. Całość podgrzewać, ciągle mieszając aż do zagotowania się, uważać, aby masa nie przypaliła się. Pozostawić chwilkę na palniku a następnie zdjąć i odstawić, by masa nabrała temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem do puszystości oraz aby nie miało grudek. Do takiej masy stopniowo dodawać uprzednio przygotowaną masę orzechową i miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całej masy i wymieszaniu dodać ekstraktu lub wybranego alkoholu. Wszystko zmiksować, aby się ładnie połączyło. Krem powinien być jednolity oraz puszysty. Po wykonaniu wszystkich czynności krem jest gotowy. Wystarczy upiec swój ulubiony biszkopt i przełożyć go przepysznym, wyjątkowym kremem i przyozdobić według własnego uznania.

Kolejne przepisy cukiernicze z wykorzystaniem różnych rodzajów orzechów

Ciasto orzechowo-budyniowe
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 150 g masła
– 2 łyżki miodu
– 2/3 szklanki cukru
– 2 jajka

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło roztopić z miodem i cukrem, wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać lub lekko ubić, do ich połączenia. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa:
– 250 g orzechów włoskich
– 75 g masła
– 5 łyżek cukru
– 2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa maślana:
– 3 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
– 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka – 3 szklanki. Podczas gotowania mleka wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Przepis z https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-orzechowo-budyniowe

Puszysty orzechowy mus
Składniki:
– 40 g orzechów laskowych
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 1, 5 łyżeczki kawy
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder
– 2 łyżki likieru czekoladowego
– 150 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 – 15 minut.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski i topimy w kąpieli wodnej.Uprażone orzechy dodajemy do czekolady, dolewamy śmietankę, kawę, cukier, likier i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do naczynek i wkładamy na godzinę do lodówki ,przed podaniem oprószamy kakao.
Przepis z https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/orzechowy-mus-1

Rodzaje orzechów i ich wpływ na zdrowie

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *