Czym słodzić ciasta i desery? Czym zastąpić cukier?

Chyba wszystkie słodkości kojarzą się z cukrem, który występuje w większości ciast, ciasteczek i deserów. Nie oznacza to jednak, że nie można go zastąpić czymś innym, zdrowszym i mniej szkodliwym. Czym zastąpić cukier? Jest wiele możliwości, aby wypieki były słodkie bez użycia cukru, który jest bardzo kaloryczny i w nadmiarze przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie otyłości, a nawet cukrzycy, ale także próchnicy. Takie skutki są pierwszym sygnałem do tego, aby zamienić go na coś innego, co nie będzie miało takich konsekwencji po konsumpcji, albo się je ograniczy.

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier? Oto niektóre zamienniki sacharozy, czyli cukru powstającego z buraków cukrowych czy trzciny cukrowej.

  • Miód
  • Owoce, fruktoza
  • Glukoza
  • Syrop klonowy, daktylowy, ryżowy, z agawy
  • Gęste soki owocowe
  • Stewia
  • Ksylitol
  • Erytrytol
  • Izomalt

Najlepszy miód naturalny

Miód jest słodki, ale również bardzo zdrowy, ponieważ zawiera składniki mineralne, występuje w różnej konsystencji i różnych smakach. Najczęściej spotkać można miody lipowe, gryczane, wielokwiatowe, spadziowe, akacjowe, rzepakowe, ale jest także wiele innych. Warto wiedzieć, że naturalny miód wielokwiatowy może mieć różny smak w zależności od pory roku i regionu, ze względu na występowanie roślin w danym obszarze i ich różnorodności. Jak wiadomo miód produkują pszczoły, dlatego weganie nie używają go ze względu na odzwierzęce pochodzenie. Używać go można do wypieku ciast, ciasteczek, batoników, musów, deserów. Ze względu na to, że miód jest bardzo słodki powinno się używać mniejszą jego ilość aniżeli cukru, jeśli do ciasta potrzeba szklanki cukru, miodu powinno się użyć około ½ do ¾ szklanki. Kolor ciasta także może ulec zmianie ze względu na kolor miodu.

Bardzo ciekawym przykładem wykorzystania miodu w ciastach jest miodownik, gdzie miód zastępuje cukier, a zarazem dodaje aromatycznego posmaku i zapachu. Jest to ciasto, które pasuje najbardziej na święta, ale na różne inne okazje także idealnie się nada. Bardzo dobrze komponuje się także w piernikach, ciastach korzennych czy marchewkowych. Miód posiada wiele witamin i minerałów, ale należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze niestety traci je, w zamian za to pozostaje nadal słodki i aromatyczny. Miodem słodzić można także desery i napoje jak herbata czy lemoniada.

Fruktoza, czyli cukier owocowy

Owoce zwłaszcza dojrzałe zawierają w sobie fruktozę, glukozę i sacharozę, dlatego można nimi zastąpić cukier. Owoce to źródło witamin i minerałów, a oprócz tego są także słodkie, dzięki czemu można je bez problemu wykorzystać w deserach, ciastach, ciasteczkach, jako zamiennik cukru. Fruktoza jest cukrem prostym, który występuje w większości produktów spożywczych jak napoje, wędliny, chleb, cukierki i wielu innych, jako środek słodzący i konserwujący. Nazywana jest także cukrem owocowym z tego względu, że występuje w owocach i sokach owocowych, a także w miodzie. Jest bardziej słodka niż zwykły cukier, dlatego stosowanie jej, jako zamiennika powinno być w mniejszej ilości. Niestety fruktoza jak cukier może prowadzić do otyłości.

Jakie owoce najlepiej wybrać, aby zastąpić cukier?

Najwięcej słodkości, które zastąpią nawet cukier mają takie owoce jak:

  • Banany
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Ananas
  • Mango

Suszone owoce

  • Daktyle
  • Rodzynki
  • Figi
  • Morele
  • Śliwki

To właśnie w tych owocach jest najwięcej cukru, a dzięki nim, słodkości nabierają nie tylko słodkiego, ale również niepowtarzalnego smaku w zależności od tego, jaki dany owoc posiada. Najwięcej skoncentrowanego cukru mają owoce suszone ze względu na znikomą ilość wody. Do użytku w ciastach, deserach czy ciasteczkach najlepiej suszone owoce zmielić, chyba, że mają jednocześnie spełniać funkcję dekoracji. Najczęściej używane są daktyle, ponieważ zawierają najwięcej słodkości, nie zakwaszają organizmu i są przy okazji bardzo zdrowe, co jest dodatkowym atutem przy spożywaniu. Pozostałe owoce suszone również nadają się, jako zamiennik cukru, a przy okazji są zdrowe i warto po nie sięgać, jako ten zdrowszy i naturalny zamiennik cukru.

Przepis na ciasto słodzono owocami jako przykład, czym zastąpić cukier

Świeże owoce podobnie jak i te suszone w równym stopniu zastąpią cukier. Najbardziej popularne i słodkie są banany, choć nie spotka się ich bezpośrednio u nas, w przeciwieństwie do jabłek czy gruszek, ale przecież w obecnych czasach to żaden problem. Bananami słodzić można desery, lody, koktajle, kremy, ale również ciasta na przykład tak zwany bananowiec. Do tego ciasta potrzeba bananów, zależy jak słodkie ma być i ważne żeby były dobrze dojrzałe, bo w takich jest najwięcej słodyczy.
Przykładowy przepis na ciasto bananowiec

  • 3 lub 4 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki + łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • (jeśli okaże się za mało słodkie można dodać 2 łyżki ksylitolu)

Banany należy zmiksować, lub zgnieść na papkę, a następnie dodać wszystkie mokre składniki. Suche, oprócz kakao, należy osobno wymieszać i stopniowo dodawać do powstałej masy bananowej. Tak przygotowane ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Do foremki, najlepiej silikonowej trzeba artystycznie wylać obie części ciasta na przemiennie. Piec w 200 stopniach około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Ciekawe w tym wypieku jest to, że niektóre składniki można zamienić na bezglutenowe jak mąka na kukurydzianą, proszek do pieczenia na bezglutenowy i osoby będące na diecie, również mogą bez obaw go piec i kosztować.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Jak sama nazwa wskazuje pochodzi on z kory drzewa brzozy fińskiej, ale spotkać go można także w niektórych owocach jak maliny, truskawki, jagody czy kolbach kukurydzy, co oznacza, że jest pochodzenia naturalnego. Zawiera 40% mniej kalorii niż cukier i nie podnosi poziomu glukozy, dlatego bez obaw mogą go spożywać cukrzycy i osoby będące na diecie odchudzającej. W przeciwieństwie do miodu Ksylitol jest odporny na wysokie temperatury i nie traci przy tym swoich właściwości. Dzięki nim także używany jest do gum do żucia, miętówek, ponieważ po nim nie ma próchnicy w przeciwieństwie do cukru, który niestety jest ich głównym winowajcom. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek i innych słodkości, ale także do przetworów owocowych.

ksylitol czym zastąpić cukier

Czym zastąpić cukier? Np. ksylitolem, który jest pozyskiwany z brzozy

Stewia alternatywny słodzik dla cukru

Słodzik stewia to substancja słodząca na bazie glikozydów stewilowych, które występują w liściach i łodygach stewii. Jest bezkaloryczna, dlatego tak chętnie wykorzystywana, jako zamiennik cukru. Stewia w wysokiej temperaturze zmienia się w karmel, a także nie nadaje kruchości, co w na przykład ciastach kruchych jest dość ważne. Natomiast proszek ze stewii nadaje się do ciast, ponieważ dobrze znosi wysokie temperatury. Wykorzystać ją można do przetworów owocowych, soków, jako słodzik kawy i herbaty, ale także jej świeże liście mogą być dodatkiem do sałatek, na przykład deserowych. Na rynku spotkać można świeżą, sproszkowaną, w tabletkach lub płynną. Stewia ma jednak dość charakterystyczny gorzkawy posmak, który może zniechęcić do wykorzystania go, jako zamiennika cukru.

Erytrytol produkt o zerowym indeksie glikemicznym

Erytrytol powstaje w bezpiecznym procesie fermentacji drożdżowej gliceryny, jest pochodzenia naturalnego, znaleźć można go także w niektórych owocach jak gruszki czy winogrona. Wygląda tak samo jak zwykły cukier z torebki, nie posiada żadnego zapachu i smaku, jest około 30% mniej słodki i praktycznie bez kalorii. Bezpiecznie mogą go stosować osoby będące na diecie czy cukrzycy, ponieważ jego indeks glikemicznym wynosi zero. Wykorzystać go można do słodzenia napojów jak kawa czy herbata, do lodów, sosów, ale również do ciast i deserów. Atutem używania go jest także brak próchnicy zębów, znaleźć go można w gumach do zębów. Uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych słodzików, które zastępują cukier.

Izomalt słodzik, który idealnie nadaje się do dekoracji cukrowych

Izomalt powstaje w procesie produkcji sacharozy. Jest dwukrotnie mniej kaloryczny i tyleż samo mniej słodki od zwykłego cukru. Ze względu na to, że ma działanie przeciwzbrylające, ale także uzyskuje piękną glazurę i szybko się nie krystalizuje często wykorzystuje się go w cukiernictwie do przygotowania różnych cukrowych dekoracji. Nada się do ciasteczek i ciast zwłaszcza kruchych, ponieważ zwiększa chrupkość. Nazwa się go także zamiennikiem karmelu. Wykorzystać go można także do galaretek, dżemów, lodów, wyrobów kakaowych i czekoladowych. Izomalt jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego może być stosowany do wypieku nie tylko ciast, ale również wyrobów piekarniczych.

Czym zastąpić cukier? Inne słodziki, które warto wykorzystać w cukiernictwie zamiast cukru

Syrop klonowy pochodzi z drzewa klonowego pewnie stąd też jego nazwa. Podobnie jak inne naturalne słodziki ma wiele cennych właściwości leczniczych i składników mineralnych. Ten syrop kojarzy się chyba najbardziej z pankiejkami czy naleśnikami polanymi właśnie nim. Doskonale nada się również do słodzenia herbaty, deserów, ciast, a także do owsianki czy jogurtu.

syrop klonowy czym zastąpić cukier

Syrop klonowy to kolejny przykład na pomysł, czym zastąpić cukier

Glukoza to drobnokrystaliczny proszek, który z powodzeniem może zastąpić cukier i jest łatwiej przyswajalna przez organizm. Stosować ją można do wypieków, przetworów, napojów, ale chyba najbardziej kojarzy się z użyciem jej do produkcji masy cukrowej.
Gęste soki owocowe powstają ze świeżo wyciśniętych owoców, dlatego są bombą witaminową. Można je pić same, ale również na ich bazie zrobić krem do ciasta, polewę, lub inaczej mówiąc frużelinę do lodów, gofrów, deserów, ciast czy nawet tortów.
Zdrowe i naturalne zamienniki cukru są ratunkiem dla wielu łasuchów, ponieważ nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych słodkości ze względu na zawarty w nich niezdrowy cukier. Jak się okazuje można jeść słodko i zdrowo, gdyż większość słodzików zwłaszcza naturalnego pochodzenia zawierają w swoim składzie tak cenne witaminy i minerały.

Czym zastąpić cukier w deserach? Przykład na pyszne ciasto bez cukru

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *