Przepisy na potrawy z kaszą bezglutenową — poznaj dania z trzech różnych kuchni świata

Wysokiej jakości kasza to cenny składnik wielu potraw, który uzupełnia ich smak i dodaje wartości odżywczych. Z kolei w wersji bez glutenu to produkt, który świetnie sprawdzi się u osób ograniczających lub wykluczających ze swojej diety tradycyjne zboża. W połączeniu z dobrze dobranymi przyprawami i dodatkami kasza bezglutenowa pozwala na tworzenie wielu pysznych potraw z różnych zakątków świata, takich jak kuchnia azjatycka, amerykańska czy bliskowschodnia.

Przeczytaj poniższy artykuł i odkryj wyjątkowe dania, które są łatwe do przygotowania.

Na zdjęciu miska pełna świeżego, apetycznego tabbouleh – sałatki składającej się z kaszy bulgur, pomidorów pokrojonych w kostkę, drobno posiekanej natki pietruszki, cebuli i przypraw. Kasza jest dobrze wymieszana z soczystymi kawałkami pomidorów i zieleniną, tworząc kolorową i zdrowo wyglądającą potrawę.

Jakie właściwości ma kasza bezglutenowa?

Przed zapoznaniem się z pierwszymi przepisami warto dowiedzieć się, co sprawia, że kasza od tylu lat jest cenionym składnikiem potraw w wielu krajach.

Popularne odmiany bezglutenowe, takie jak kasza gryczana, jaglana czy quinoa, to przede wszystkim bogate źródło białka oraz błonnika. Dzięki temu wspomagają one prawidłowy metabolizm i na długo zapewniają poczucie sytości. Z tego też powodu świetnie sprawdzają się zarówno w połączeniu z jasnym lub czerwonym mięsem, jak i z rybami czy zupami. Co więcej, dostarczają wielu minerałów oraz witamin. Ich liczne wartości odżywcze czynią je cennym dodatkiem do diety, szczególnie w przypadku osób z nietolerancją glutenu.

Kasza bezglutenowa w codziennej kuchni — pyszne przepisy z różnych krajów

Tym, co wyróżnia kaszę bezglutenową, jest również jej uniwersalny smak, dzięki któremu wpisuje się w gust wielu osób i bardzo dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Czy wiesz, że możesz wykorzystać ją zarówno do słonych, jak i słodkich potraw? Ze względu na swoje neutralne aromaty smakowe kasza bezglutenowa łatwo łączy się z przyprawami, sosami, mlekiem czy owocami. Oto kilka przepisów, które możesz wykorzystać w swojej codziennej diecie:

  • azjatyckie stir-fry z kaszą gryczaną — to łatwe i szybkie do przygotowania danie, które w dodatku jest bardzo sycące. Na patelni podsmaż ziarna słonecznika i starty lub pokrojony czosnek, następnie dodaj ugotowaną wcześniej kaszę i przyprawy (na przykład oregano lub imbir). Po 3-4 minutach możesz dorzucić warzywa (suszone pomidory, paprykę, szpinak) i odrobinę sosu sojowego,
  • sałatka quinoa z awokado — to potrawa inspirowana kuchnią z Ameryki Południowej. Świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. Ugotowaną lub uprażoną i wystudzoną kaszę quinoa połącz z awokado, kukurydzą, suszonymi pomidorami i uprażonymi ziarnami słonecznika. Całość możesz skropić oliwą lub sokiem z cytryny,
  • kasza jaglana z ciecierzycą i warzywami — nawiązująca do kuchni Bliskiego Wschodu kasza bezglutenowa z ciecierzycą to zdrowe i sycące danie. Ciecierzycę przygotuj dzień wcześniej, namaczając ją w wodzie. Po odsączeniu (zostaw pół szklanki wody) przypraw i odstaw na 2-3 godziny. Przygotuj marchewkę, seler, paprykę i cebulę. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej warzywa i ciecierzycę. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy i wodę z ciecierzycy. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, w międzyczasie dodaj ulubione przyprawy (na przykład wanilię, goździki, pieprz).

Na smak kaszy bezglutenowej duży wpływ ma źródło, z którego pochodzi. Warto wybierać produkty od sprawdzonych producentów, na przykład w sklepach ze zdrową żywnością czy w punktach online specjalizujących się w sprzedaży produktów bezglutenowych. Szerokim asortymentem wyróżnia się między innymi sklep Delikatesy Zdrowo, który oferuje różne kasze bezglutenowe w atrakcyjnych cenach. 

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *