Przetwory owocowe w cukiernictwie

przetwory owocowe

Owoce – samo zdrowie! Tak najczęściej się mówi, a jest to oczywiście szczera prawda. Ponieważ zawierają dużo witamin i składników odżywczych, które są tak potrzebne każdemu człowiekowi. Nie tylko zdrowe, ale również smaczne, dlatego chyba są tak popularne i często wykorzystywane, nie tylko prosto zerwane z drzewa czy krzaka owocowego, ale także jako przetwory owocowe. Sposobów jest kilka, każdy powinien znaleźć coś dla siebie i odpowiedniego do danego wypieku, deseru czy innej słodkości. Wiadomo, że najprościej i najszybciej jest użyć świeżych owoców, ale czasem jest to po prostu niemożliwe, dlatego tak ważne jest ich przetworzenia. Najczęściej owoce są sezonowe, a co się z tym wiąże, świeże można wykorzystać tylko o danej porze roku czy sezonu, dlatego wtedy się je wykorzystuje i przetwarza, aby można było wykorzystać, kiedy nie są aktualnie dostępne.

Owoce i ich podział

Same owoce dzieli się na soczyste i suche, ale również na grupy takie jak:

  • Pestkowe, czyli takie, które zawierają w środku pestkę, np. wiśnia, morela
  • Ziarnkowe zawierają małe ziarenka w środku jak np. jabłko, pigwa
  • Jagodowe, czyli te z malutkimi ziarenkami jak malina, truskawka, żurawina
  • Południowe, czyli cytrusowe jak pomarańcza, kiwi, banan
  • Suche, to te, do których zalicza się orzechy czy migdały

Południowe owoce dostępne są zazwyczaj przez cały rok, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby i z nich zrobić przetwory owocowe. Niekiedy lepiej je wykorzystać wtedy, kiedy są w innej formie niż te świeże, jak na przykład w syropie. Dzięki temu z jednej puszki można zrobić dwie rzeczy, mianowicie coś z owoców, ale również coś z syropu. Owocami pięknie przyozdobić ciasto czy deser, a z syropu zrobić galaretkę.

Przetwory owocowe w cukiernictwie – sposoby przetwarzania owoców

Wyróżnić można kilka sposobów, w jaki sposób przetworzyć owoce, aby służyły o każdej porze roku:

  • Mrożone
  • Suszone
  • Dżemy, marmolady, konfitury
  • Soki owocowe zagęszczone
  • Pasteryzowane
  • Frużelina – owoce w żelu
  • Kandyzowane

Każdy sposób jest inny, ale wszystkie zawierają w sobie owoce, które w jakimś stopniu, mniejszym, lub większym zostały przetworzone. Niektóre owoce nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego warto takie szybko przerobić na różnego rodzaju przetwory owocowe, które potem można wykorzystać w dowolnym momencie.

Mrożone – najczęstszy sposób przetwarzania owoców

Mrożenie pozwala przedłużyć świeżość owoców, ale także zaoszczędzić sobie pracy, jaka jest potrzebna do przygotowania innych przetworów owocowych. Można powiedzieć, że mrożenie to zatrzymanie smaku letnich, sezonowych owoców, a co za tym idzie również letnich dni, kiedy to jest czas dla większości owoców. Zachowują swój smak, także nie ma obawy podczas mrożenia. Czasem słyszy się, że taki sposób sprawia, że owoce tracą swoje wartości odżywcze, ale jak wiadomo, to nie jest prawdą. Najczęściej zerwane świeże owoce płucze się, bądź oczyszcza, osusza i zapakowane wkłada do zamrażarki. To najszybszy sposób na ich przechowanie na dłużej. A w tym stanie mogą być do 12 miesięcy, nie dłużej. Zamrozić można niemal wszystkie owoce, choć należy pamiętać, że nie wszystkie po odmrożeniu zachowają taką samą strukturę jak świeże, zaliczyć można do nich na przykład jabłka, gruszki, banany czy kiwi. Jeśli zaś mają one być potem wykorzystane do koktajli to nie ma obawy, ponieważ i tak zostaną zmiksowane.

Wykorzystanie mrożonych przetworów owocowych

Mrożone owoce można wykorzystać do przygotowania z nich wypieków, ozdabiania ciast, tortów i deserów, ale również do zrobienia z nich różnego rodzaju musów, koktajli czy lodów. Należy pamiętać, żeby przed wykorzystaniem takich owoców je odmrozić. Nie powinno się tego robić powoli w temperaturze pokojowej, jak większość rzeczy, ale w cieplej wodzie, bądź też w specjalnych przeznaczonych do tego urządzeniach. Niektóre owoce po odmrożeniu mają w sobie więcej wody niż te świeże, dlatego przed użyciem ich do wypieków powinno się o tym pamiętać i ewentualnie usunąć jej nadmiar, gdyż takie ciasto grozi zakalcem, a tego chyba nikt by nie chciał. Mrożone przetwory owocowe to wspaniały sposób, żeby w mroźne, zimowe dni powrócić do smaków lata i słodkości, które zachwycają owocowym smakiem w sezonie. Zachowują także wartości mineralne i witaminy, tak potrzebne zwłaszcza w okresie zimowym.

Suszone przetwory owocowe – dobra przekąska i dobry dodatek do ciast i deserów

Suszone owoce najczęściej kojarzą się wszystkim ze zdrową i smaczną przekąską, a dokładniej rzecz biorąc z czymś do można podjadać między posiłkami, ale również razem z nimi. Najbardziej popularne i większości znane są oczywiście rodzynki, choć i inne owoce także często znajdują swoich wielbicieli. Jak wiadomo rodzynki to nic innego jak suszone winogrona, których często używa się do różnego rodzaju wypieków, ale również do dekoracji. Najczęściej rodzynki kojarzą się z sernikiem czy ciastem drożdżowym, takimi, jakie piekły nasze babcie, które dobrze znały przetwory owocowe i ich zastosowanie.

przetwory owocowe suszone

Przetwory owocowe w postaci suszonych owoców to popularny i stary sposób przetwarzania żywności

Sposoby suszenia owoców

Suszenie to nic innego jak pozbycie się wody, która pod wpływem gorąca odparowuje. Kiedy już zniknie woda zostaje to, co najzdrowsze i najlepsze w suszonych owocach. Należy jednak wiedzieć, że proces ten zmieni nie tylko wygląd, ale również smak, można niekiedy jednak temu zapobiec blanszując ich przed wysuszeniem. Samo blanszowanie polega na tym, że przygotowane owoce, na przykład w plasterkach, kilkakrotnie zanurza się na zmianę i gorącej i zimnej wodzie. Wtedy zachowają kolor i wartości odżywcze.

Przed przystąpieniem do suszenia owoców, należy się upewnić, że wszystkie owoce są zdrowe i dojrzałe. Jednym ze sposobów suszenia jest to na słońcu, czyli bez użycia żadnych sprzętów i maszyn. Na tą metodę mogą pozwolić sobie wszyscy. Kolejny sposób to w piekarniku, jaki każdy powinien mieć w domu, należy tutaj pamiętać, że temperatura nie może być za wysoka, od 40 do 70 stopni. Następna metoda to suszarka do owoców i grzybów. Jeszcze inny to specjalne suszarnie lub maszyny do tego przeznaczone.

Nieważne, jaki sposób się wybierze, przygotowanie przetworów owocowych wygląda tak samo. Większe należy oczyścić z ziaren i pokroić w plasterki jak na przykład jabłka czy gruszki, mniejsze można suszyć w całości na przykład żurawina, winogrona, albo przekroić na pół na przykład śliwki, czereśnie. Przy owocach pestkowych należy pamiętać także o tym, aby przed suszeniem wyjąć pestki. Przetwory owocowe to niezła zabawa dla całej rodziny.

Przetwory owocowe do wykorzystania w cukiernictwie

Konfitury takie jak dżemy, marmolady, pulpy czy puree można bez problemu kupić w każdym sklepie, ale równie dobrze można je zrobić samemu w domowym zaciszu. Wystarczy wykorzystać świeże sezonowe owoce i przerobić je na dany produkt. Po oczyszczeniu i opłukaniu owoce należy gotować z cukrem do momentu, aż owoce się rozgotują i zagęszczą. Czasem dodaję się substancje zagęszczające, choć w wielu przypadkach wystarczy sam cukier. Wszystko zależy, jaka ma być konsystencja i czas przechowywania gotowego produktu. Gotowe konfitury o każdej porze można wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, kremów i innych słodkości, ale również, jako dodatek do chleba na kanapkę.

Soki owocowe zagęszczone i nie tylko

Podczas przygotowywania przetworów owocowych można jednocześnie zrobić sok, ponieważ najczęściej podczas gotowania z cukrem, owoce puszczają sok, który się odcedza, aby konfitury były gęste. Dlatego można wykorzystać ten tak zwany odpad i zrobić sok w butelce, który potem także można wykorzystać na wiele sposobów.

Taki zwykły sok ludzie często mylą z sokiem zagęszczonym, a to nie jest to samo. Sok zagęszczony jak sama nazwa wskazuje jest gęsty, a powstaje poprzez odparowanie wody z soku owocowego, a jego objętość zmniejsza się aż 6 –krotnie. Dzięki temu sok utrwala się i nie ulega zepsuciu, co jest bardzo ważne podczas przechowywania go. Zawierają naturalne cukry i właściwości odżywcze, nie tracą ich podczas odparowywania.

Przetwory owocowe i przedłużenie ich świeżości. Jak pasteryzować owoce?

Pasteryzacja polega na ogrzewaniu zamkniętych słoików z owocami. Nie jest to skomplikowane przetwarzanie, ponieważ wystarczy oczyszczone i opłukane owoce powkładać do czystych słoików, zakręcić i włożyć do gorącej wody, w której powinny być zanurzone od kilku do kilkunastu minut, wszystko zależy od rodzaju owoców i wielkości słoików. Temperatura także nie powinna być za duża, najlepiej, jeśli mieściłaby się w przedziale 75 – 90 stopni. Tak przygotowane przetwory owocowe można przechowywać dłuższy czas, nawet kilka miesięcy. Nie tracą one koloru i smaku, a także wartości odżywczych i witamin. Można do słoików dodać cukru, wody, ale równie dobrze mogą być po prostu same dojrzałe i świeże owoce, które pod wpływem ciepła puszczą soki.

Frużelina, czyli owoce w żelu

Gotowe owoce w żelu kupić można w sklepie, ale również można je zrobić samemu w domu. Wyglądem przypominają owoce w kisielu, bo tak mniej więcej to wygląda, z tą różnicą, że są bardziej błyszczące, dzięki żelatynie. Oprócz owoców, do wykonania takiego przetworu potrzeba cukru, żelatyny, soku z cytryny i mąki ziemniaczanej. Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Frużelina to bardzo ciekawy sposób do wykorzystania w cukiernictwie. Przetwory owocowe w tej postaci idealnie sprawdzą się do dekoracji ciast dzięki konsystencji żelu, ale również do lodów, deserów, naleśników czy po prostu do makaronu, bądź ryżu. Spotkać je można w puszkach czy słoikach.

przetwory owocowe frużelina

Przetwory owocowe w postaci frużeliny są używane do przekładania tortów

Kandyzowane owoce do dekoracji, ale również, jako dodatek

Pięknie wyglądające owoce kandyzowane, to te, które powstają poprzez wielokrotne smażenie ich w coraz bardziej słodkim syropie. Procesowi takiemu można poddać zarówno całe jak i pokrojone, zazwyczaj w kostkę owoce. Dzięki procesowi wysycenia cukrem długo zachowują swój kolor, kształt oraz jędrność. Wyróżnić można także dwa typy: z glazurą, oraz tak zwane suche, czyli z matową powłoką. Te drugie najczęściej dodaje się do ciast jak keks, choć jako dekoracja również się sprawdzą. Glazurowane przetwory owocowe najczęściej wykorzystuje się, jako dekoracje, ale także, jako dodatek do wypieków czy deserów.

Jest sporo sposobów przetwarzania owoców w cukiernictwie. Każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Zrobić je można wszystkie w domu, ale równie dobrze kupić w sklepie, to wygodniejsza wersja dla osób, które nie chcą, bądź nie mogą się tym zająć osobiście.

Przetwory owocowe w cukiernictwie. Przepis na pyszne rogaliki z konfiturą

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *