Mleko w proszku to jeden z tych produktów, które często znajdują się w naszych kuchniach. Choć wiele osób uważa, że zwykłe mleko jest lepsze, to sproszkowane może okazać się niezastąpione w wielu sytuacjach. Dzięki niemu nie musimy martwić się o brak świeżego mleka i szybkie psucie. W tym artykule przeczytasz, co można zrobić z mleka w proszku na szybko. Dowiesz się między innymi, jak przygotować puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku i kokosowych wiórków, wafle przekładane z blokiem czekoladowym, czy też jak zrobić pyszne ciastka z dodatkiem mleka w proszku i kakao. Dzięki tym przepisom możesz wykorzystać zapomniane opakowanie mleka w proszku i przygotować smaczne i pożywne słodkości.
Wartości odżywcze mleka w proszku
Mleko w proszku znajdziemy w wielu produktach spożywczych, m.in. twarożkach, serkach, a także gotowych ciastach, lodach, jogurtach naturalnych. Skład mleka w proszku białko jest budulcem ludzkiego organizmu. Z białek zbudowane są nie tylko mięśnie człowieka, ale znajdziemy je w innych narządach takich jak: mózg, wiązadła, ścięgna, skóra, a także włosy i paznokcie. Mleko w proszku zawiera również kazeinę, która nawilża naszą skórę. Ponadto znajdziemy w nim też:
- lipidy, które chronią skórę przed odparowaniem wody, chłodem i promieniowaniem słonecznym;
- nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają metabolizm cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają wysuszeniu skóry, pobudzają nabłonek i regenerują tkankę łączną;
- wapń jest jednym z najważniejszych budulców kości i zębów. Odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Wapń przyspiesza metabolizm i zwiększa wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za szybsze spalanie tłuszczu;
- fosfor bardzo ważny dla masy kostnej;
- magnez, który wspomaga komórki nerwowe, reguluje pracę serca oraz zapobiega skurczom mięśni;
- potas reguluje nie tylko ciśnienie krwi, ale również ma bardzo ważny wpływ na gospodarkę wodną;
- witaminy: A, B12, C, D, E, K i PP.
Wartość odżywcza sproszkowanego mleka pełnotłustego wynosi: 26 g tłuszczu, 37g węglowodanów. Natomiast w 100 gramach odtłuszczonego mleka w proszku jest: 37 g białka,52 g węglowodanów, 1,25 g tłuszczu.
Płynne czy w proszku — które mleko jest lepsze?
Mimo iż jego skład wydaje się bogaty, to mleko w proszku nie jest tak odżywcze, jak mleko płynne. Jest też bardziej kaloryczne. W 100 g mleka w proszku jest aż 500kcal.
Jednak czasem lepiej postawić na sproszkowane mleko, które dłużej nadaje się do spożycia i nie psuje tak szybko, jak świeże. Nie trzeba go też trzymać w lodówce, wystarczy zostawić opakowanie w szafce, w temperaturze pokojowej.
Co można zrobić z mleka w proszku? Szybkie przekąski i ciasta
Mleko w proszku ma bardzo duże spektrum zastosowań. Używa się go do produkcji różnego rodzaju koktajli, kakao, napojów z użyciem kawy i czekolady czy wypieku ciast. W mleku w proszku zakocha się każdy miłośnik słodkości. Bez trudu przygotujesz na nim kremy do ciasta, pyszne desery, a nawet słodkie bułeczki.
Usmaż placki na mleku w proszku
Przedstawiam szybki przepis na placki z dodatkiem mleka w proszku.
Ciasto: 3/4 szklanki mleka w proszku, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 1 cukier waniliowy, 1,5 szklanki mleka i olej do smażenia.
Miksujemy i kładziemy na gorący olej, opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem albo dodać owoce.
Szybkie ciasto z mlekiem w proszku
Składniki: mascarpone 500 g, biszkopty 140 g, napar z kawy 250 ml, cukier puder 60g, 2 łyżki kakao, śmietana kremowa 36% 450 ml, żelatyna 2 łyżki, mleko w proszku 70g.
Na blaszce wykładamy biszkopty nasączone kawą, w ¼ szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i śmietaną kremową, dodajemy śmietanę i ubijamy na puszystą masę z wanilią. Następnie dodajemy polowe kawy i rozpuszczoną żelatynę i wylać wszystko na blaszkę na biszkopty. Na wierzch nałożyć drugą warstwę biszkoptów i schłodzić.
Wafle przekładane masą z mlekiem w proszku.
To pyszny deser dla całej rodziny, który sprawdzi się też podczas imprez dziecięcych, np. na urodzinach. Na opakowanie wafli potrzebne są: masło 250 mg, cukier 1 szklanka, kakao 2 łyżki, 0,5 szklanki mleka i 2 szklanki mleka w proszku.
Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku zagotować. Gdy wystygnie dodawać stopniowo mleko w proszku. Przełożyć wafle masą i docisnąć. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Budyń z mleka w proszku
Budyń to deser uwielbiany przez wielu i pamiętany z czasów dzieciństwa. Jak możesz go zrobić samodzielnie?
Składniki: 80g. mleka w proszku, 90 g cukru, 40 gram skrobi ziemniaczanej, 60 gram mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, ½ litra wody.
Odlej pół szklanki wody, a resztę zagotuj. W zimnej wodzie wymieszaj suche składniki i przelej do gotującej się wody. Gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Do tego deseru świetnie pasują owoce i gęste soki.
Ciasto z mlekiem w proszku dla dzieci
Bardzo fajną zabawą z dziećmi może być pieczenie ciastek. A mleko w proszku nada tym ciastkom niepowtarzalny smak i na pewno szybko znikną z talerza. Składniki: mąka pszenna 150 g, mleko w proszku 150g. masło 120g. cukier puder 100 g. proszek do pieczenia 6g. 4 sztuki żółtek. Zagnieść ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i foremkami wykrawamy ciasteczka i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka możemy udekorować według własnego gustu i uznania i fantazji.
Biała polewa z mleka w proszku – prosty przepis na dodatek do ciast i muffinek
Bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie polewy do ciast z dodatkiem mleka w proszku. Zrobisz z niej piękną i smaczną dekorację na swoje wypieki.
Składniki: 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 100 g masła, 4 duże kopiaste łyżki mleka w proszku.
Wodę zagotuj z cukrem, dodaj masło i rozpuścić. Zdejmij z palnika, dodaj mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Po ostudzeniu możesz udekorować ciasto.
Co można zrobić z mleka w proszku na szybko? Podsumowanie
W artykule przedstawiliśmy pomysły na wykorzystanie mleka w proszku na szybko. Jego obecność w kuchni jest nieoceniona, kiedy w lodówce zabraknie zwykłego mleka. Nawet jeśli masz niezapowiedzianych gości, a w domu brak słodyczy, to mleko w proszku uratuje sytuację.
Możesz z niego zrobić pieczywo, ale przede wszystkim desery. Jest doskonałe do ciasteczek czy lodów, których smaku długo nie zapomnicie. Zachwycą się nim dorośli i najmłodsi smakosze. Wypróbuj nasze propozycje, kiedy się spieszysz lub masz jeszcze trochę proszku w opakowaniu i nie chcesz go wyrzucać.
0 komentarzy