Deser jest to słodka przekąska. Potrawa zazwyczaj podawana jako osobne danie pod koniec posiłku. Deser jest idealną potrawą podawaną na spotkaniach, podczas przyjęć, konferencjach czy podczas chwili słabości, gdy chcemy zjeść coś słodkiego. Jeśli mamy taką ochotę deser możemy podawać oraz spożywać o różnej porze dnia.
Desery na lato i inne rodzaje deserów
Danie to może być podawane na ciepło bądź na zimno w zależności od tego w jaki sposób je przyrządzimy. Deserem ciepłym może być na przykład ciepłe świeżo upieczone ciasto. Deserem na zimno mogą być na przykład lody w pucharku czy sernik na zimno. Na świecie jest wiele różnych rodzajów deserów i wciąż ich liczba rośnie bo ludzie wymyślają co rusz nowe przepisy na smaczne potrawy. Deser stanowi głównie uzupełnienie wartości odżywczych i energetycznych w organizmie.
Desery wykonuje się z różnych surowców takich jak mąka, jaja, kasze, owoce, mleka różnego rodzaju, kakao i wiele innych składników w zależności od naszych upodobań. Wszystkie te składniki poddaje się różnym technikom obróbki kulinarnej. Wszystko to zależy od tego jaki deser wybraliśmy. Asortyment deserów jest rozmaity i bogaty, obejmuje on między innymi galaretki, musy, budynie, kisiele, suflety, kompoty, lody, kasze oraz wiele innych. Deserami są również różnego rodzaju wyroby ciastkarskie typu ciastka, ciasta i torty.
Desery na lato na ciepło
Idealnymi przykładami deserów na lato podawanych na ciepło są:
• Fondant czekoladowy,
• Puszyste pancakes podane z owocami,
• Suflety różnego rodzaju,
• Kluski leniwe z cynamonem,
• Tosty francuskie,
• Gruszki pieczone,
• Naleśniki na słodko,
• Puddingi ryżowe,
• Śliwki zapiekane,
• Gofry,
Desery na zimno
Na letnie ciepłe dni idealnie sprawdzą się chłodne orzeźwiające desery ze świeżymi owocami oraz galaretką. Zimne desery przyrządza się w bardzo szybki i prosty sposób. Najpopularniejszymi przykładami zimnych deserów są potrawy takie jak:
• Tiramisu z biszkoptami,
• Serniczki jogurtowe z musem owocowym,
• Creme brulee,
• Panna Cotta z sosami owocowymi,
• Lody w pucharkach,
• Pudding chia,
• Waniliowe trifle z owocami,
• Owocowe sorbety,
• Serniki na zimno,
• Różnego rodzaju musy owocowe,
• Owoce zatopione w galaretce,
• Pianki z sernika na zimno,
• Budyń z konfiturami,
• Koktajle owocowe,
• Shake,
• Smoothie,
Lody, czyli najpopularniejsze desery na lato
Lody to zamrożony deser. Produkt otrzymuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych bądź wody z dodatkami smakowymi lub wody z dodatkami owoców oraz cukru. Lody to termin ogólny, ponieważ lodami można nazwać również sorbety czy granole. Najpopularniejszymi lodami dostępnymi na rynku są lody mleczne dostępne w wielu wariantach smakowych takich jak wanilia, śmietankowe, czekoladowe czy truskawkowe. Równie pysznymi i bardzo dobrze nawadniającymi lodami są lody wodne oraz sorbety. Są to lody wykonane z wody oraz dodatków smakowych czy owoców. Zamrożone produkty są smaczne i dają uczucie nawodnienia i schłodzenia.
Sorbety są tworzone w podobny sposób do lodów wodnych tylko są one kruszone i są podawane w postaci prawie ciekłej. Lody podawane są w różnej postaci, na przykład w rożku lub w kubeczku. Lody są dostępne w różnych formach na przykład na patyku, w postaci gałek, w postaci zakręconego stożka. Lody w postaci stożka zwane są lodami amerykańskimi bądź włoskimi. Lody podawane są również na gofrach jako mieszanka dwóch deserów, ciepłego raz zimnego z sosami i posypkami.
Przygotowanie lodów w domowym zaciszu
Przygotowanie lodów śmietankowych jest bardzo proste. Jest to bardzo mało skomplikowany przepis. Do wykonania ich jest niezbędne bardzo mało składników. Lody w fabrykach mają całkowicie inne przygotowanie i są to przepisy tajne, wykonywane są one maszynowo w hurtowych ilościach. Aby jeszcze szybciej zrobić lody w domu, możemy zakupić gotową mieszankę do produkcji lodów.
Aby przygotować lody samodzielnie w domu będziemy potrzebować:
– 400 ml śmietanki 36%,
– 200 ml mleka,
– 60 g cukru,
Aby zrobić lody domowe w pierwszej kolejności do garnka wlewamy 200 ml śmietanki. Wsypujemy również cukier i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Roztwór zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę śmietanki oraz mleko. Dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Przekładamy gotową masę do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy masę i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Następnie mrozimy przez około 4 godziny.
Lody z owocami – kolejny przes na pyszny deser na lato
Również bardzo popularnym smakiem lodów są lody truskawkowe które również w prosty sposób wykonamy samodzielnie w domu. Przepis jest bardzo podobny i szybki w wykonaniu. Do przygotowania lodów truskawkowych będziemy potrzebować:
– 500 g truskawek,
– 250 g serka mascarpone,
– 300 g śmietanki 30%,
– 5 łyżek cukru,
Truskawki najpierw musimy dokładnie umyć oraz usunąć szypułki. Wkładamy je do rondelka i dodajemy dwie łyżki cukru. Smażymy aż do momentu w którym owoce zaczynają puszczać sok oraz gdy cukier się rozpuści. Naczynie odkładamy wtedy do lodówki. Śmietankę serek mascarpone oraz resztę cukru mieszamy ze sobą i zostawiamy do schłodzenia. Po kilku minutach naczynie wyciągamy i miksujemy przez dwie minuty. Następnie masę mieszamy z truskawkami i odstawiamy do zamrażarki na około 6 godzin. Co godzinę warto masę przemieszać. Po upływie wyznaczonego czasu nasze lody będą gotowe do spożycia.Przepis inspirowany ze strony: https://tadar.pl/jak-zrobic-domowe-lody
Letnie desery. Co to są gofry?
Gofr to rodzaj deseru na ciepło. Jest to pulchny lub chrupki wafel robiony w gofrownicy. Gofry mogą mieć różne kształty, podstawowo gofry są w kształcie prostokąta ale mogą być również w kształcie serca czy koła. Najlepiej smakują podawane z bitą śmietaną świeżymi owocami, frużeliną, galaretką, lodami, polewą czy cukrem pudrem. Gofry nie są trudnym deserem ponieważ nie wymagają one wielu składników i są szybkie w przygotowaniu. Istnieje również inna odmiana gofrów czyli gofry belgijskie.
Domowe gofry – domowe desery na lato
Gofry możemy przygotować samodzielnie bądź wykorzystać do tego gotowe mieszanki jakie oferuje nam republika smaku https://republikasmaku.net/pl/p/Gofry-tradycyjne-w-proszku-8-kg/2768
Co dużo przyspiesza nam pracę. Do zrobienia domowych gofrów będziemy potrzebować:
Składniki:
– 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli,
– 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształ,
– 1 łyżka cukru waniliowego,
– 2 jaja,
– ½ szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
– 1 i 1/3 szklanki mleka,
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski i dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie dodać jajka, olej oraz mleko. Składniki zmiksować mikserem na gładką masę aż do połączenia się składników. Gofrownicę rozgrzać. Gofry piec przez około 3- 3,5 minuty. Ciasta nakładamy niewielką ilość i rozkładamy tak aby wypełniło ząbki gofrownicy. Gotowe gofry odkładamy. Możemy posypać je cukrem pudrem lub dodać swoje ulubione składniki.
Przepis inspirowany ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/gofry/gofry/przepis.html
Co to jest smoothie?
Smoothie to zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców oraz warzyw o gęstej i kremowej konsystencji. Jest to deser który przygotowuje się w najprostszy sposób ponieważ aby go przygotować wystarczy zmiksować świeże warzywa lub owoce z lodem albo zrobić to z zamrożonymi owocami aż do uzyskania gładkiej masy. Do napoju można według uznania dodać orzechy, miód, sok z cytryny lub inne składniki które będziemy uznawać za odpowiednie.
Smoothie z jarmużem, bananami, truskawkami oraz arbuzem
Składniki:
– 200 g miąższu arbuza,
– 100 g truskawek,
– jednego banana,
– garść jarmużu,
– 150 g jogurtu naturalnego,
– 100 ml niegazowanej wody mineralnej,
– listków mięty.
Przygotowanie będzie polegać na pokrojeniu miąższu arbuza. Następnie musimy umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki truskawki. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, a banana tniemy na plastry. Wszystko wkładamy do miksera i dodajemy jogurt oraz wodę i miksujemy. Na koniec nasz koktajl możemy udekorować miętą.
Co to jest Shake?
Shake inaczej jest to koktajl mleczny. Serwowany jest on na zimno. Dostępnych jest wiele jego smaków takich jak na przykład waniliowy, truskawkowy, czekoladowy, śmietankowy, bananowy, pistacjowy, kokosowy, jagodowy i wiele innych smaków. Przygotowanie shake jest bardzo proste i mało czasochłonne. Wystarczy umyte owoce zmiksować z mlekiem i schłodzić. Jest to bardzo prosty i szybki deser na gorące dni. Mleko w przepisie można zastąpić lodami waniliowymi lub śmietankowymi i mamy od razu gotowy schłodzony napój.
Ciasta i desery na lato. Co to jest sernik na zimno?
Sernik na zimno jest to sernik bez pieczenia. Jest on robiony na twarogu z galaretkami które usztywniają całą masę i nadają jej koloru oraz smaku. Jest to bardzo prosty i zwyczajny deser na biszkoptach i galaretka i owocami. Aby wykonać samodzielnie w domu sernik na zimno będziemy potrzebować składniki takie jak:
– 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego najlepiej z wiaderka),
– 1 małą paczka biszkoptów,
– 600 g truskawek,
– 1 galaretka truskawkowa,
– 2 łyżki żelatyny,
– ½ szklanki mleka,
– 150 g śmietanki 30%,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– ¾ szklanki cukru pudru,
Galaretkę musimy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Truskawki opłukać i oderwać szypułki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia. Na spodzie poukładać biszkopty. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski włożyć twaróg, dodać śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2-3 łyżki i znów mieszać. Powtórzyć jeszcze kilkoma łyżkami masy a następnie przełożyć całość do pozostałej masy serowej w misce i wymieszać na jednolitą masę. Dodać 2/3 ilości pokrojonych truskawek , delikatnie mieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów. Wyrównać górę łyżką i odstawić do lodówki na około pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje. Wyjąć z lodówki sernik i powciskać w niego resztę truskawek. Łyżką wylać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis inspirowany ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-na-zimno
0 komentarzy