diety

zdjęcia na stronie boskie wypieki. ciastko-05
boskie wypieki zdjęcie8

Mąka gryczana zastosowanie i właściwości. Przepisy z mąki gryczanej

Mąka gryczana to produkt spożywczy otrzymywany ze zmielonych ziaren kaszy gryczanej. Choć nie jest tak popularna, jak mąka pszenna czy kukurydziana, to coraz częściej doceniana ze względu na swoje walory zdrowotne. Jednym z ważnych aspektów związanych z mąką gryczaną jest jej indeks glikemiczny. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest indeks glikemiczny, jakie jest jego znaczenie w diecie oraz...

czytaj dalej
Olej migdałowy spożywczy — właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy spożywczy — właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy spożywczy to coraz popularniejszy produkt w kuchni i kosmetyce. Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne tego oleju sprawiają, że jest on często wykorzystywany w różnego rodzaju przepisach, a także w produktach kosmetycznych. Olej migdałowy spożywczy wyróżnia się wysoką zawartością witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Ponadto jest...

czytaj dalej
Mąka z pestek dyni. Właściwości i zastosowanie

Mąka z pestek dyni. Właściwości i zastosowanie

Na rynku jest coraz więcej rodzajów mąki, spotkać można nie tylko te popularne pszenne czy żytnie, ale coraz częściej również inne, jak kukurydziane, owsiane, orkiszowe. Poszukiwane są również takie bez glutenu, których można używać, jeśli mamy nietolerancję tego składnika. To wszystko da nam na przykład mąka z pestek dyni. Właściwości sprawdzimy w tym artykule. Mąka dyniowa — czym jest i jak...

czytaj dalej
Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.

Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.

Na rynku jest wiele rodzajów mąki, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, do odpowiedniego wypieku czy innej potrawy, bądź deseru. Niektóre mąki mają to do siebie, że są zdrowe, bez glutenu i bezpieczne dla osób będących na diecie ketogenicznej, wegańskiej, wegetariańskiej czy chorych na cukrzycę. Jedną z nich jest mąka migdałowa, właściwości której przybliżymy w tym artykule. Jak powstaje...

czytaj dalej
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Praktyczny poradnik.

Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Praktyczny poradnik.

Mąka do podstawowy składnik każdej pizzy, bez niej nie byłoby ciasta, które to jest jej podstawą i najważniejszą częścią. Jak mówi powiedzenie „nie z każdej mąki chleb”, tak można by też powiedzieć, nie z każdej mąki pizza. Choć powiedzenia tego używa się w innym kontekście, a nie odnosi się do pieczenia, to jest jak najbardziej trafne w tym przypadku. Żeby jedzenie było smaczne, ważna jest mąka...

czytaj dalej
Goździki właściwości

Goździki właściwości

Goździki pochodzą z Azji, a dokładniej ze strefy podzwrotnikowej, a obecnie uprawia się je też w innych regionach świata. Do jedzenia nadają się pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Goździki wyglądem przypominają gwoździe, stąd też prawdopodobnie ich nazwa. Mają intensywny zapach: piekący, ale bardzo esencjonalny, korzenny. Goździki zawierają eugenol, dzięki czemu mają wiele cennych właściwości...

czytaj dalej