Jajka faszerowane na 3 sposoby to kulinarne arcydzieło, które łączy w sobie elegancję, smak i kreatywność. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie, ale także rozbudza naszą wyobraźnię kulinarną. Jajka faszerowane stanowią idealną bazę do eksperymentowania w kuchni, dając nam możliwość połączenia tradycji z nowoczesnymi smakami. W poniższym artykule odkryjemy trzy wyjątkowe sposoby, które dostarczą Ci inspiracji do tworzenia tych delikatnych i efektownych dań.
Jajka faszerowane na 3 niezwykłe sposoby: Kulinarna podróż do smaków i aromatów.
Wszyscy znamy i lubimy robić jaja faszerowane. Dla nas jest to bardzo tradycyjne danie w Wielkanoc, przy użyciu bardzo tradycyjnych składników. Będę chciał namówić państwa, abyście zamiast tradycyjnych składników użyli składniki orientalne i trochę egzotyczne. Chcę to zrobić po to, aby w waszej kuchni powiało trochę nowoczesnością, a zarazem egzotycznością. Chcę również, abyście posmakowali różnych potraw nie tylko w restauracji, ale również przyrządzonych w domowej kuchni. Chciałbym namówić państwa, abyście na początek wypróbowali jaja faszerowane na 3 sposoby:
- truflowe jajka faszerowane kremem awokado,
- jajka faszerowane orientalnym hummusem z pikantnym sosem harissa,
- jajka faszerowane szynką i serem z dodatkiem świeżych ziół.
Mam nadzieję, że namówię państwa do eksperymentów i obudzę przede wszystkim waszą ciekawość na potrawy z nutą egzotyczności.
Klasyczna elegancja w nowoczesnym wydaniu: Jajka faszerowane szynką, serem i ziołami
Spróbuję państwa namówić, aby faszerować jajka nie tylko szynką i serem, ale dodać do farszu ziół. Zioła mogą być zarówno rosnące w Polsce, ale również egzotyczne dostępne już w naszych sklepach. Możemy również na wiosnę pokusić się o zebranie na łące ziół rosnących na niej takich jak: pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi itd. Warto iść na spacer, zebrać te zioła i spróbować wykorzystać je w naszej kuchni.
Przykładowy przepis:
- ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż i oddzielić żółtko,
- szynkę, ser pokroić na małe kosteczki,
- majonez, można dodać ostrą musztardę, sól oraz pieprz włożyć do blendera i dodać różnego rodzaju ziół. Do blendera należy również dodać oddzielone żółtka i to wszystko razem zblendować na jednolitą masę,
- ser i szynkę połączyć z masą z blendera i nakładać farsz do ugotowanych białek. Ułożyć na talerz, będzie bardzo zielono i kolorowo a do tego obłędny i niesamowity smak a nasze kubki smakowe poznają nowe egzotyczne a jakże bliskie nam smaki.
Kremowe uniesienie z nutą luksusu: Truflowe jajka faszerowane awokado
Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie, co to są trufle. Trufle to są grzyby, które rosną pod ziemią na głębokości około 20 cm. Grzyby te mają nietypowy wygląd i różnego rodzaju smak. Posiadają również właściwości odżywcze i zdrowotne. Są bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych. Posiadają również: potas, siarkę, miedź, krzem, fosfor, wapń i magnez. Zawierają również ergosterol, który pozytywnie wpływa na budowę kości. Maja również właściwości lecznicze takie jak: są przeciwzapalne, immunostymulujące antybakteryjne.
Trufle rosną we Włoszech, Hiszpanii, Francji oraz są trufle pustynne, które rosną na pustyni. W Polsce występują bardzo rzadko i są pod ochroną. W Polsce możemy otrzymać już truflę świeżą w sklepach lub na bazarze ewentualnie możemy pokusić się i kupić trufle konserwowe.
Orientalna pikanteria na talerzu: Jajka faszerowane hummusem z sosem harissa
Może zacznę od hummusu co to jest i z czego jest zrobiony?
Hummus to już w Polsce bardzo mało znany sos, pasta. Jest to gęsta pasta, która przygotowywana jest z ciecierzycy, oliwy z oliwek i pasty sezamowej. A nazwa hummus to w języku arabskim znaczy ciecierzyca. Hummus to bardzo bogate w białko pożywienie a ponadto daje nam uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Humus to bardzo dużo witamin grupy A i B, co za tym idzie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Co to jest sos Harrisa?
Jest to ostra używana nie tylko w Tunezji, ale również w krajach bliskiego wschodu, pasta wytwarzana z papryki chili, czosnku, kolendry, kuminem oraz z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest to bardzo wydajny sos, bo ze względu na ostry smak dodawany jest do potraw w małych ilościach. Ten sos możemy kupić w sklepie ewentualnie możemy pokusić się i zrobić w domu. Papryczki, czyli gotujemy około 45 minut po to, aby zmiękły. Po ugotowaniu wrzucamy je do blendera dodajemy również czosnek, kmin rzymski, kolendrę, sól pieprz oliwę z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Po zblendowaniu dajemy do słoiczka i możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Podróż kulinarne na Wschód: Jajka faszerowane hummusem i sosem harissa
Gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu kroimy jajka wzdłuż i oddzielamy żółtka. Następnie żółtka dajemy do blendera o dodajemy hummusu, majonezu, jogurt naturalny, przyprawy oraz odrobinę sosu Harrisa. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę i faszerujemy tym białka. Układamy na talerzu i podajemy np. na Wielkanocny stół. Zaskoczycie gości nie tylko pięknym i kolorowym, ale smacznym i wykwintnym daniem. Wasi goście będą zachwyceni trochę egzotyczną potrawą.
Trufle w roli głównej: Ekskluzywne jajka faszerowane kremowym awokado
Prosty i łatwy przepis na jajka faszerowane truflami i awokado:
- gotujemy jajka na twardo, kroimy wzdłuż i oddzielamy żółtko.
- do blendera dodajemy: ugotowane żółtka, trufle {może być konserwowa}, pokrojone awokado, majonez i przyprawy i wszystko razem blendujemy na jednolitą masę.
- ugotowane żółtka faszerujemy masa i układamy na talerzu. Będzie to proszę państwa bardzo wykwintne i luksusowe danie zrobione bardzo szybko i prosto.
Podsumowanie
Sposoby jajka faszerowane na trzy, które odkryliśmy w tym artykule, to nie tylko przepisy, ale także zaproszenie do odkrywania kulinarnych przygód i czerpania radości z gotowania. Jajka faszerowane to idealny obszar do wyrażania swojej kreatywności – od tradycyjnych smaków po te bardziej awangardowe. Z wykorzystaniem tych prostych przepisów możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowymi daniami, które staną się prawdziwymi gwiazdami na Twoim stole. Wspólnie z jajkami faszerowanymi na trzy sposoby, zapraszamy Cię do odważnych kulinarnych eksperymentów, które pozwolą Ci odkryć smaki i aromaty w zupełnie nowym świetle.
0 komentarzy