Szukasz przekąski, która zaspokoi Twoją ochotę na coś chrupiącego, ale jednocześnie nie będzie to zwykłe „junk food"? Dobrze trafiłeś! W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci najlepsze opcje, jeśli chodzi o chipsy. Tak chipsy, które nie szkodzą Twojemu zdrowiu, są możliwe! Wśród nich znajdziesz m.in. chipsy ziemniaczane, paprykowe, czy też marchewkowe. Oczywiście, każdy z tych przysmaków ma swój...
diety
Czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu? Proponujemy zamienniki masła
Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka wiele osób na całym świecie. Podwyższony cholesterol LDL może prowadzić do chorób serca i układu krążenia. Jednym z czynników wpływających na poziom cholesterolu we krwi jest dieta, a w szczególności wybór tłuszczów spożywanych na co dzień. W tym artykule podpowiemy, czym smarować chleb przy wysokim cholesterolu. Dzięki temu możesz zadbać o...
Drożdże piekarskie, co warto o nich wiedzieć? Jak wykorzystać drożdże w kuchni?
Drożdże piekarskie są nieodłącznym składnikiem wypieków, szczególnie chleba. Istnieje wiele rodzajów drożdży, takich jak suszone, świeże, instant czy piekarnicze suche, które różnią się między sobą składem mineralnym, zawartością cukru i wilgotnością. W artykule omówimy właściwości i zastosowanie różnych gatunków drożdży w piekarnictwie, a także sposoby przechowywania i robienia rozczynu, który...
Mąka kasztanowa właściwości i zastosowanie
Jeśli szukacie sposobu na zmniejszenie spożycia mąki pszennej, ale nie chcecie rezygnować z produktów mącznych to mam dla Was rozwiązanie. Wystarczy, że bezwartościowy i niezdrowy produkt zastąpi mąka kasztanowa. Właściwości zdrowotne i sposób jej użycia przybliżę w tym artykule. Ta zdrowa alternatywa, na przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego w mniej kalorycznej wersji pozwoli odkryć całkiem...
Mąka kokosowa właściwości
Jeszcze parę lat temu mąka kokosowa była czymś bardzo egzotycznym i nieosiągalnym. Przez to otrzymała przydomek: egzotyczny rarytas. Obecnie zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych jest często dostępna. Możemy ją też zrobić w warunkach domowych. Mąka kokosowa ma właściwości i smak, które czynią z niej cudowny zamiennik dla mąki pszennej. Z tego artykułu dowiesz się, jak stosować...
Mąka gryczana zastosowanie i właściwości. Przepisy z mąki gryczanej
Mąka gryczana to produkt spożywczy otrzymywany ze zmielonych ziaren kaszy gryczanej. Choć nie jest tak popularna, jak mąka pszenna czy kukurydziana, to coraz częściej doceniana ze względu na swoje walory zdrowotne. Jednym z ważnych aspektów związanych z mąką gryczaną jest jej indeks glikemiczny. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest indeks glikemiczny, jakie jest jego znaczenie w diecie oraz...