Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła.Bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek, czy drugie śniadanie. Podobnie rzecz ma się z bułkami, niektórzy preferują tylko je dodając do nich różne dodatki. Piekarnicze produkty znajdują się w wielu domach na pierwszym miejscu listy zakupowej. Robiąc codzienne zakupy zazwyczaj na pierwszym miejscu jest pieczywo, takie jak: chleb, bułki, czy jeszcze inne wyroby piekarnicze, każdy kupuje to, na co ma ochotę. Wybór w sklepach, czy marketach jest coraz większy. Nie chodzi tylko o różnorodność, ale także o smaki.
Jakie można spotkać w piekarniach wyroby i dodatki? Piekarnicze pomysły rozpieszczają podniebienia smakoszy wypieków
W piekarniach można dostać chleby i bułki pszenne, żytnie, mieszane, orkiszowe, dietetyczne, na dzień, na noc, jednym słowem mówiąc, co tylko dusza zapragnie. Coraz częściej można także spotkać i kupić takie rzeczy jak pizzerinki, pizze, zapiekanki, przekąski z ciasta francuskiego, czy paluchy, które nadziane są farszem, albo mają go na wierzchu.
Dla niektórych to niestety nie jest wystarczające i wolą zająć się wypiekaniem tych produktów sami. Pieczenie domowego chleba to niesamowicie przydatna i warta nabycia umiejętność. Coraz częściej ludzie szukają najlepszych przepisów lub piekarni, w których kupią najlepsze dla nich pieczywo. Po prostu chcą jeść jak najlepsze wypieki. Jeśli do piekarni akurat im nie po drodze, mogą upiec idealny chleb na zakwasie we własnym domu. Potrzeba tylko kilku rzeczy, czasu, cierpliwości oraz ciepła, a także dobrych składników: mąki, wody, drożdży lub zakwasu, soli i cukru. Można dodać także dodatki w postaci siemienia lnianego, słonecznika czy sezamu. Z takim zestawem otworzenie domowej piekarni będzie czystą przyjemnością.
Na rynku dostępne są nie tylko gotowe wyroby, ale także różnego rodzaju dodatki piekarnicze, dzięki którym można zrobić każdy chleb czy różnorakie bułki i inne wypieki. Zazwyczaj używa się ich w piekarniach, czy innych przedsiębiorstwach zajmujących się wypiekami pieczywa, ale równie dobrze można je wykorzystać w warunkach domowych. Coraz częściej także markety posiadają swoje małe piekarnie, gdzie wypiekają na miejscu i można dostać świeży i jeszcze ciepły chleb czy bułki. Wiadomym jest, że firmy zakupują takie dodatki na masową skalę, bo dzięki nim nasze pieczywo jest tak dobre i długo zachowuje swoją świeżość, delikatność, smak i zapach. Do dodatków piekarniczych można zaliczyć:
- Zakwas chlebowy
- Polepszacze
- Posypki do pieczywa
- Farsze
Zakwas chlebowy – jak powstaje i do czego służy?
Przygotowując ciasto na chleb czy bułki trzeba zacząć od przygotowania podstawy, czyli zakwasu, inaczej można powiedzieć na niego „dzikie drożdże”. Można je nabyć od już piekących znajomych lub uśmiechnąć się do pracowników lokalnej piekarni. Sklepy zarówno zwykłe jak i internetowe w swojej ofercie także posiadają różne zakwasy, między innymi w formie granulatów, suche czy płynne. Piekarnie zazwyczaj nie robią same zakwasu, tylko zamawiają je w różnych formach dostępnych na rynku. Innym sposobem jest samodzielne wyhodowanie zakwasu w domu, co zajmie przynajmniej 5-6 dni, bo tyle trwa okres fermentacji, ale jak wiadomo warto! Od dawna chleb robiono na zakwasie, który do dnia dzisiejszego jest w łaskach i bez niego tak naprawdę nie byłoby prawdziwego chleba.
Jak zrobić domowy zakwas samodzielnie?
Do wykonania zakwasu wystarczą tylko dwa składniki: mąka i letnia woda. Najlepsza będzie mąka żytnia razowa, ponieważ w niej najłatwiej zachodzi proces fermentacji. Z takiej mąki najszybciej można wyhodować zakwas, dzięki bogatym składnikom, które zawiera. Dlatego jest ona szczególnie polecana dla początkujących. Zresztą zakwas na zaczynie żytnim jest zakwasem najbardziej popularnym. Można użyć mąki pszennej, graham, czy orkiszowej, a w obecnych czasach nawet bezglutenowej, w zależności od potrzeb, najlepiej od typu 700 i wzwyż. Woda powinna być przegotowana, albo, chociaż przefiltrowana, ale trzeba uważać, aby nie była za ciepła, nie powinna przekroczyć 40 stopni, ponieważ taka temperatura zabije zakwas.
Proporcje powinny być takie same na przykład pół szklanki mąki i pół szklanki wody. Do szklanego słoja, lub plastikowej miski należy dodać podane składniki, które powinny być wymieszane drewnianą, silikonową lub plastikową łyżką, ponieważ z metalem mogą zachodzić niepożądane reakcje, a następnie przykryte ściereczką lnianą, folią spożywczą, czy ręcznikiem papierowym. Nie można zakręcić słoja, ponieważ do fermentacji potrzebny jest dostęp powietrza. Należy pamiętać o większym naczyniu, słoju, ponieważ zakwas będzie zwiększał swoją objętość. Tak przygotowane należy odstawić na dwanaście godzin w ciepłe miejsce, a po tym czasie zamieszać i odstawić na kolejne dwanaście godzin. Następnego dnia należy dodać kolejną część mąki i tyle samo ciepłej wody, wymieszać i odstawić na kolejne 12 godzin i zamieszać. Tą samą czynność należy wykonywać łącznie pięć, sześć dni, po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia i pieczenia na nim chleba.
Ile zakwasu chlebowego dodać na jeden bochenek chleba?
Do jednego bochenka powinno się użyć około 3 łyżek zakwasu. Resztę można przechowywać w lodówce, nawet od 7 do 10 dni, ponieważ w takiej temperaturze proces fermentacji zatrzymuje się, zakwas po prostu usypia. Ponowne użycie zakwasu jest możliwe po wcześniejszym wyjęciu i odczekaniu kilku godzin, aż zakwas zacznie znowu pracować. Im starszy tym mocniejszy, dlatego przy kolejnym użyciu można zmniejszyć proporcje. Jeśli jednak zakwas ma przetrwać dłużej, należy go dokarmiać. Aby to zrobić powinno się dodawać do zakwasu mąkę i wodę w takiej proporcji jak na początku, z tą różnicą, że nie raz na 24 godziny, ale raz na tydzień. Aby zakwas przetrwał dokarmiany, nie ma potrzeby fermentować całości, wystarczy zostawiać część około 50 – 100g. Zapach może zależeć od rodzaju mąki i nie zawsze musi być przyjemny. Przygotowanie chleba na zakwasie zajmuje ponad tydzień, jeśli jest robiony pierwszy raz, ale smak wynagrodzi czekanie. Kiedy robiony jest później z dokarmianego zakwasu trwa to znacznie krócej, ale trzeba pamiętać, aby go wyjąć z lodówki na jakieś 10 – 12 godzin wcześniej, aby go dokarmić i żeby zaczął pracować.
Inne dodatki piekarnicze. Jak upiec chleb bez zakwasu chlebowego?
Jeśli ktoś nie lubi chleba na zakwasie może go zrobić inaczej. Jedną z metod pieczenia chleba bez używania wyżej wymienionych dodatków piekarniczych jest użycie drożdży. Sposób ten jest od wieków stosowany do wypieków chleba i ciast, jako składnik zaczynu. Wydzielanie dużych objętości dwutlenku węgla, towarzyszące przeprowadzanej przez nie fermentacji, spulchnia i podnosi ciasto. Świeże drożdże należy pokruszyć, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Następnie dodać mąki i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z kolei drożdże w proszku, nazywane również, jako drożdże instant, nie są przeznaczone do wyrabiania zaczynu. Wystarczy je dodać do innych suchych składników ujętych w przepisie, a następnie całość wymieszać z letnią wodą lub mlekiem. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że drożdże nie zaczną pracować. Ciasto z dodatkiem drożdży musi wyrosnąć najlepiej w ciepłym miejscu. Niektórzy uważają, że drożdże piekarskie poddawane są skomplikowanej obróbce chemicznej i wcale nie są zdrowe, jak mogłoby się wydawać, ale to już kwestia gustu i poglądów.
Czy drożdże są zdrowe?
Któż z nas oprze się pachnącej drożdżówce podanej z ulubioną kawą? Ja i moi bliscy na pewno nie. Ale czy drożdże mają jakieś właściwości zdrowotne? Wbrew pozorom drożdże znane są z wysokiej zawartości witamin z grupy B, w szczególności ryboflawiny, oraz kwasu foliowego. Są bogatym źródłem licznych mikro i makro składników. Dostarczają sód, potas, ponadto wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk i mangan. Decyzja, jak kto zrobi chleb, czy bułki zależy już tylko od tego, na co ma ochotę i jakim dysponuje czasem, a także czy woli taki prawdziwy na zakwasie, czy wystarczy zwykły na drożdżach. Każda wersja jest dobra, a dla większej części ludzi jednak najlepsza wersja to kupno pieczywa w piekarni, tym bardziej, że dysponują one teraz bardzo bogatym asortymentem.
Polepszacze – zastosowanie i właściwości dodatków piekarniczych
Kiedyś wiejski chleb utrzymywał świeżość do 2 tygodni, a osiągano to, dodając do ciasta zsiadłe mleko lub serwatkę, a także produkty ziemniaczane, co sprzyjało zatrzymaniu wilgoci w miękiszu. Również dodatek pewnej ilości zaparzonej mąki powodował, że ciasto wchłaniało więcej wody, a miękisz dłużej zachowywał elastyczność i świeżość. Osiągano to metodami naturalnymi. Niestety nie były one tak efektywne jak typowe polepszacze, dlatego wraz z mijającym czasem wprowadzane są na rynek sztuczne, bez których większość piekarni, a zwłaszcza tych marketowych, nie potrafi się obejść. Większość ludzi życzyłaby sobie, aby kupowany chleb zawierał tylko mąkę, drożdże lub zakwas, sól i wodę. Rzeczywistość jednak prezentuje się całkiem inaczej. Firmy, zakłady, zajmujące się produkcją chleba na dużą skalę do swoich wypieków zmuszeni są dodawać różnego rodzaju dodatki piekarnicze, dzięki którym pieczywo będzie pyszne, miękkie i świeże. Oprócz zakwasu konieczne jest także stosowanie polepszaczy, a są to substancje o intensywnym działaniu, powodujące poprawę jakości pieczywa. Dzięki składnikom, jakie zawierają poprawiają objętość, wygląd, strukturę i właściwości miękiszu, oraz smak i zapach pieczywa, a to bardzo ważne, gdyż każdy chce zjeść dobre, miękkie i pachnące pieczywo z chrupiącą skórką. Warto wiedzieć, że do chleba nie dodaje się sztucznych barwników spożywczych.
Czy polepszacze są koniecznymi dodatkami piekarniczymi?
Dodawanie polepszaczy jest raczej koniecznością, aniżeli wyborem, ponieważ zboża, z jakich robiona jest mąka, mają gorsze walory technologiczne i dlatego wymagają ingerencji piekarza i polepszaczy. Gdyby była do dyspozycji mąka mocna, czyli o wysokiej wartości wypiekowej, dodawanie polepszacza byłoby bezcelowe. Niestety w obecnych czasach, jakość zboża, a dokładniej pszenica, z której powstaje najwięcej mąki, pogarsza stosowanie nawozów azotowych powodujących wzrost zawartości białka w mące, niestety jest to białko słabe, raczej paszowe, nieprzydatne w piekarstwie. Na wpływ cech technologicznych ma wpływ także klimat, czyli pogoda zwłaszcza podczas wzrostu i zbioru.
Co zawierają w składzie polepszacze?
W dodatkach piekarniczych, jakimi są polepszacze można znaleźć takie składniki jak:
- Emulgatory dzięki nim powstaje ciasto o wzmocnionej strukturze, dające pieczywo o większej objętości i przedłużonej świeżości
- Tłuszcze wpływają na zwiększenie objętości bochenka chleba i zwiększenie trwałości pieczywa, ponadto wpływają na smak, barwę, aromat i strukturę pieczywa, tłuszcz poprzez proces utleniania wzmacnia gluten
- Utleniacze pomagają zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje błędne wrażenie wielkości i wagi
- Węglowodany między innymi: glukoza, sacharoza, cukier gronowy, ich działa¬nie polega na przyspieszaniu procesu fermentacji
- Skrobia ziemniaczana powoduje przedłużenie świeżości pieczywa i wpływa korzystnie na właściwości miękiszu
- Produkty zbożowe częściowo prze¬tworzone takie jak ekstrakt słodowy, mąka pszenna zaparzona, mąka sojowa, czy gluten witalny przyspieszają fermentację, korzystnie wpływają, na jakość miękiszu i skórki zdolność chłonięcia wody i pęcznienia, co w efekcie daje lepszą elastyczność miękiszu i przedłuża jego świeżość, gluten zaś wpływa na wzrost objętości pieczywa, a mąka sojowa jest bogatym źródłem białka
- Stabilizatory są to substancje dodawane do żywności zapobiegające przede wszystkim czerstwieniu pieczywa
- Przetwory mleczne, jak mleko w proszku i serwatka, szczególnie serwatka ma pozytywny wpływ na pieczywo, gdyż poprawia jego smak, sprzyja zbrunatnieniu skórki i przedłuża świeżość pieczywa dzięki zatrzymaniu wchłoniętej wody
- Słód jęczmienny, pszenny jest dodawany, żeby bochenek lepiej wyrastał i miał ładny, złocisty kolor
- Preparaty enzymatyczne najczęściej stosowane są amylazy, bo rozkładają skrobię na cukry proste, które zwiększają zdolność mąki do fermentacji, a więc wspomagają pracę drożdży i wspomagają zastosowane emulgatory
- Kwasy organiczne ich dodatek zakwasza ciasto
Wady i zalety dodatków piekarniczych – polepszaczy
Jak większość składników i dodatków ma swoje wady i zalety, tak i polepszacze je posiadają. Pieczywo w folii jest szczególnie narażone na pleśnienie, dlatego bez konserwantów nie wytrzymałoby długo. Chleb czy bułki nieodpowiednio zabezpieczone w domu szybko wyschną i stwardnieją, inne zaś zmiękną i staną się gumowate. Trzeba pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. W większym stopniu składniki polepszaczy są naturalne, dlatego nie są aż tak groźne dla zdrowia, jakby się mogło wydawać. Część z nich jest bez dodatków emulgatorów, który to jest już składnikiem z zawartością chemii, a nie naturalnym. Ważnym punktem jest także to, że użycie dodatków piekarniczych, w tym przypadku polepszaczy nie wpływa na smak i zapach gotowych wyrobów. W sklepach można znaleźć te do danego chleba czy bułek, ale są dostępne również uniwersalne polepszacze do każdego rodzaju pieczywa. Używanie dodatków piekarniczych jakimi są polepszacze w przedsiębiorstwach jest więc koniecznością ze względu, na jakość mąki, która w obecnych czasach nie są już tak dobra i samowystarczalna do fermentacji. Nie jest więc to już tylko kwestia wyboru: używać lub nie używać dodatków piekarniczych, po prostu piekarnie podejmują taką decyzję, by zwiększyć swoją produkcję. Dodatki piekarnicze, w tym polepszacze będą więc obecne w wyrobach piekarni.
Posypki do pieczywa – kolejny dodatek piekarniczy
Większość ludzi kupuje ciasta i pieczywo, jak to się mówi oczami, dlatego tak ważny jest nie tylko smak, ale również wygląd, który zachęca do zakupu. Gdy ktoś patrzy na ładnie przystrojony tort szybciej się skusi na jego zakup, niż na taki zwykły bez dodatków, bardzo podobnie rzecz ma się z chlebem, czy bułkami. Jeśli chodzi o pieczywo najczęściej stosuje się posypki ziaren i nasion, a dzięki temu wiele osób widząc je uważa, że jest zdrowsze i chętniej po nie sięga. Do posypek najczęściej wykorzystuje się takie produkty jak:
- Płatki pszenne
- Płatki żytnie
- Płatki owsiane
- Ziarna sezamu
- Ziarna słonecznika
- Ziarna dyni
- Ziarna maku
- Siemię lniane
- Środek nabłyszczający, który nadaje wyrobom apetyczny wygląd i ciemniejszą skórkę
Posypki do pieczywa – kolejny dodatek piekarniczy
Większość ludzi kupuje ciasta i pieczywo, jak to się mówi oczami, dlatego tak ważny jest nie tylko smak, ale również wygląd, który zachęca do zakupu. Gdy ktoś patrzy na ładnie przystrojony tort szybciej się skusi na jego zakup, niż na taki zwykły bez dodatków, bardzo podobnie rzecz ma się z chlebem, czy bułkami. Jeśli chodzi o pieczywo najczęściej stosuje się posypki ziaren i nasion, a dzięki temu wiele osób widząc je uważa, że jest zdrowsze i chętniej po nie sięga. Do posypek najczęściej wykorzystuje się takie produkty jak:
- Płatki pszenne
- Płatki żytnie
- Płatki owsiane
- Ziarna sezamu
- Ziarna słonecznika
- Ziarna dyni
- Ziarna maku
- Siemię lniane
- Środek nabłyszczający, który nadaje wyrobom apetyczny wygląd i ciemniejszą skórkę
W jakim celu używa się posypek?
Posypki do pieczywa używa się nie tylko do dekoracji, ale można je wykorzystać również, jako składnik do wypieku i wyrobu ciasta, na przykład chleb czy bułki wieloziarniste zawierają takie dodatki także w środku. W większości jednak posypki służą do posypania na wierzch, jak sama nazwa wskazuje. Używa się ich osobno, ale także zmieszane, na przykład do bułek czy chlebów wieloziarnistych. Na rynku można spotkać także pikantne posypki dekoracyjne, które znajdują zastosowanie, jako posypka do wypieków, takich jak: bagietki, bułeczki czy precle, podkreślają one także smak. Częściej można spotkać właśnie bułki ziarniste czy mieszane, aniżeli chleby, choć i te znajdują coraz więcej wielbicieli i konsumentów, a także miejsc na sklepowych półkach. Dodatki piekarnicze, jakim są posypki oprócz wyglądu nadają pieczywu także niepowtarzalny smak oraz zapach. Czasem używana jest semolina, jako posypka grys, ale może ona także być zastępstwem mąki do wypieku pieczywa. Niektórzy używają zwykłej wody, aby skórka była chrupiąca i ciemniejsza, zaś w piekarniach używa się środka nabłyszczającego, który idealnie się do tego nadaje i zastępuje wodę, która nie zawsze się sprawdza.
Ziarna i nasiona są bogate w witaminy, minerały i białka, dlatego większa część społeczeństwa, która jest za zdrowym odżywianiem, albo na diecie preferuje właśnie takie pieczywo, stąd też coraz więcej go na rynku. Dzięki temu nie tylko znakomicie podnoszą walory smakowe pieczywa, ale także jego wartości odżywcze. Z czystym sumieniem można stwierdzić, że posypka na pieczywie, to uwieńczenie ciężkiej pracy piekarza, czy osoby zajmującej się wypiekaniem pieczywa. W różnego rodzaju wypiekach, a zwłaszcza tych słodkich dekoracja to ostatni etap przygotowania, tak i tutaj posypki do pieczywa są ostatnim etapem przygotowania, zostaje tylko pieczenie, ale jeśli chodzi o pracę ludzi to właśnie tutaj następuje zwieńczenie dzieła. Kiedyś nikt nawet nie pomyślał, że można ziarna wykorzystać do pieczenia chleba, a w dzisiejszych czasach jest to już na porządku dziennym.
Nowe trendy dotyczą także dodatków piekarniczych – co nowego pojawiło się na rynku?
Coraz więcej osób preferuje w swojej diecie chleb bezglutenowy, częściej z powodów zdrowotnych niż z wyboru. Również w tym przypadku można dodać do niego dodatki piekarnicze. Przykładowo można upiec chleb bezglutenowy wieloziarnisty urozmaicony mąką z łubinu, płatkami jaglanymi, gryczanymi, siemieniem lniany, czy słonecznikiem. Dostarczy on wtedy dużo więcej wartościowych składników, niż zwykły jasny chleb. Ponadto jest to chleb odpowiedni również dla wegan i wegetarian bez sztucznych dodatków i składników alergennych. Dostępnych jest także wiele innych rodzajów pieczywa bez glutenu, między innymi z pestkami dyni i żurawiną, z nasionami chia czy z czarnuszką, które dzięki dodatkom są w pełni wartościowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a także urozmaicają dietę.
Farsze jako smaczne dodatki piekarnicze
Do niektórych wypieków piekarniczych stosuje się rozmaite dodatki piekarnicze. Jednym z rodzajów dodatków piekarniczych jest farsz, który można przygotować samemu wedle uznania. Równie dobrze można kupić gotowy, wybór jest ogromny i różnych rodzajów na rynku nie brakuje. Gotowe farsze przygotowane są zazwyczaj z wyselekcjonowanych surowców o najwyższej, jakości, nadają się zarówno do bezpośredniego użycia jak i zapiekania. Wykorzystuje się je do ciasta francuskiego, pizzerinek, zapiekanek, paluchów, bułek do wypełniania korpusów z ciasta kruchego i półkruchego. Można również stosować je, jako nadzienie do pierogów, krokietów, kapuśniaczków, naleśników, pasztecików i innych wyrobów małej gastronomii. W sklepach i marketach na stanowiskach piekarniczych jest coraz większy wybór nie tylko samego pieczywa, ale także tych wypieków, do których używa się farszu. Na przykład zapiekanki, czy pizzerinki, które najczęściej spotykane są z farszem pieczarkowym, tak dobrze znanym na polskim rynku. Często występuje także farsz cebulowy, równie popularny jak pieczarkowy. W obecnych czasach gotowych farszy do pieczywa jest tak naprawdę cała masa, ale przede wszystkim ich różnorodność. Gotowe z pieczywem lub na nim można jeść zarówno na zimno jak i na gorąco. Przygotowanie własnego farszu nie zajmuje dużo czasu i warto sobie taki zrobić, jeśli nie produkujemy nic na dużą skalę. Do tych najbardziej popularnych nie potrzeba wielu składników, bo na dobrą sprawę wystarczy cebula, pieczarki, sól i pieprz. Jeśli ktoś preferuje wyraźniejszy smak i aromat warto użyć innych przypraw, które nadadzą mu pożądany efekt.
Jakie farsze pasują do różnych wypieków? Przykładowy przepis
Do chleba ziołowego można wykorzystać dodatki piekarnicze, np. farsz ziołowy. Należy upiec chleb, który zawiera w swoim składzie minimalną ilość składników, a mianowicie mąkę, wodę, olej, sól, cukier i drożdże. Do tego warto, a nawet trzeba zrobić pastę ziołową. Przygotowanie farszu ziołowego jest bardzo proste, ponieważ wystarczy zmiksować cebulę, czosnek, bazylię, natkę pietruszki, sól i masło. Gotowa pastą należy posmarować rozwałkowane ciasto, pokroić w paski, pozwijać w harmonijkę, a następnie upiec. Chleb jest miękki, puszysty, oczywiście smaczny i aromatyczny dzięki farszowi ziołowemu, który nadaje mu takich właśnie walorów.
Z czego i w jaki sposób ktoś zrobi chleb, czy inne pieczywo, to kwestia indywidualna. Dodatków piekarniczych nie brakuje i wciąż pojawiają się nowinki. To, czy będą to drożdże, zakwas kupiony czy samodzielnie wykonany to już indywidualna sprawa i wybór. Pewnie większość ludzi i tak decyduje się na pieczywo z piekarni, ponieważ przede wszystkim, jest na każde zawołanie, szybko, ale również smacznie i bez włożonej pracy. Nie każdy ma także rękę do pieczenia czy chęci, aby to robić. Są dodatki piekarnicze, które wykorzystują osoby w domu, ale większość z nich używana jest przez zakłady i piekarnie zajmujące się tym na dużą skalę. Zwłaszcza polepszacze do pieczywa, które w domowych warunkach i dla osób, które pieką chleb raz na jakiś czas, albo częściej, ale w małej ilości są naprawdę zbędne. We własnych chlebach, czy bułkach można dodać również takie posypki, czy dodatki do środka, na jakie tylko ma się ochotę i w dowolnej ilości, w kupowanych nie ma takiej opcji i takiego wyboru. Jak widać w obu przypadkach są wady i zalety. Decyzja należy do każdego z osobna, a możliwości są naprawdę duże w przypadku pieczywa kupowanego jak i tego robionego własnoręcznie. Większość osób i tak decyduje się na piekarnie, ponieważ jest tam tak duży wybór pieczywa, że naprawdę nie trzeba robić tego w domu, a można dostać chleby i bułki nie tylko te popularne, znane od dawna, ale również takie, które wchodzą dopiero na rynek.
0 komentarzy