Dzika róża właściwości, na co pomaga dzika róża

Dzika róża

Rośliny lecznicze powinny być obecne w naszej diecie. Ich działanie przypomina leki, ale jest mniej skutków ubocznych jedzenia. Dzika róża to roślina bardzo popularna ze względu na właściwości prozdrowotne. Naucz się ją uprawiać i zobacz, do czego może zostać wykorzystana.

Dzika róża- kiedy zbierać i jak hodować?

Dzika róża to krzew z rodziny różowatych, który w Polsce występuje w bardzo wielu miejscach takich jak pola, łąki, parki czy domowe ogródki. Nie ma dużych wymagań glebowych, stąd jego powszechne występowanie.

Sadzenie nie sprawia problemów, przyjmuje się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy. Można ją spotkać w Europie, Azji, Australii, Afryce — zwykle w klimacie umiarkowanym. Wygląda jak większość krzewów róż, na jej łodygach pojawiają się kolce. Różnicą jest wysokość — dzika róża może osiągać nawet 3 m wysokości.

Kwitnie na koniec wiosny, czyli maj – czerwiec, a po przekwitnięciu pojawiają się na owoce dzikiej różny, które wykorzystuje się do wielu przetworów jak dżemy, herbaty, nalewki i inne.

Co można zrobić z owoców dzikiej róży?

Stosowana w kosmetyce dzika róża wpływa na kondycję i odżywienie skóry, włosów i paznokci. Płatki róż także można wykorzystać na przykład do przygotowania marmolady czy nadzienia różanego. W dzikiej róży nic się nie marnuje, ponieważ z pestek zrobić można olej, który ma szerokie zastosowanie zwłaszcza w kosmetyce.

Dobrą porą na zbieranie owoców jest czas po pierwszych przymrozkach lub tuż przed nimi, ponieważ są odporne na niskie temperatury. Wtedy też łatwiej się je obrabia, ze względu na dużą ilość soków. Największy wpływ na nasze zdrowie mają jednak owoce dzikiej róży zbierane w czerwcu, lipcu i sierpniu.

Dzika róża właściwości i skład

Dzika róża jest znana z wysokiej zawartości witaminy C. Znaleźć można w niej również inne witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i kwasy organiczne oraz związki aktywne, które wspomagają pracę organizmu i jego niektórych funkcji. Dzięki temu spożywanie przetworów czy picie herbaty z dzikiej róży pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Dodatkowym atutem jest także smak przetworów z dzikiej róży. Zarówno owoc róży, jak i olejki oraz woda są smaczne i chętnie wprowadzane do diety, także przez dzieci i osoby starsze.

Co się robi z dzikiej róży?

Dzika róża to recepta na wiele różnych przetworów takich jak:

  • konfitury,
  • herbaty,
  • soki i syropy
  • nalewki,
  • wino,
  • olejki,
  • przyprawy,
  • suszone,
  • dekoracje,
  • kosmetyki.

Dzika róża przetwory

Zanim poddamy owoce dzikiej róży obróbce, trzeba usunąć pestki. Postępuje się tak zarówno przy produkcji przetworów, jak i suszeniu. Wysuszone owoce idealnie sprawdzą się, jako herbata, czy napar, po które sięga się przede wszystkim jesienną czy zimową porą, dla wzmocnienia odporności i na ból gardła. Owoc róży jest ceniony ze względu na dużą zawartość witaminy C, której ma więcej niż cytryna czy czarna porzeczka.

Największą popularnością cieszą się konfitury. Pączki z dziką różą to jeden z lepszych słodkich wypieków, ale wykorzystać je można także na wiele innych sposobów.

Na sok czy syrop należy posiekane owoce dzikiej róży, oczywiście wcześniej oczyszczone również z pestek, przesypywać cukrem i zostawić w słoiku, aż puszczą sok, potem wystarczy tylko pasteryzować, aby się zawekowały i nie popsuły, a służyły całą zimę i dłużej.

Wino z dzikiej róży także nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest smaczne i zdrowe, oczywiście w odpowiednich ilościach. Do przygotowania wina z róży potrzeba jedynie odpowiednich narzędzi jak w przypadku tego rodzaju wyrobów, ale smak i właściwości przebijają nawet to najbardziej popularne z winogron.

Dzika róża właściwości, jakie ma witaminy?

Jak wiadomo dzika róża to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, ale nie tylko. Owoce róży są także źródłem takich witamin jak: A, E, B1, B2, K, P. Oprócz tego dzika róża zawiera również magnez, potas, wapń, sód, żelazo, cynk, fosfor, dzięki temu jest cenna i powinna zagościć w każdej kuchni i każdym domu.

Dzika róża właściwości lecznicze

Ze względu na składniki, dzika róża pomaga przede wszystkim podczas przeziębienia, zwiększa odporność, wzmacnia organizm. Dzięki zawartym mikro i makroelementów dzika róża wykazuje właściwości przeciwzapalne. Doceniana jest zwłaszcza przez reumatologów w stanach zapalnych stawów, a także podczas przemęczenia czy powrocie do zdrowia, po chorobach, zwłaszcza osób starszych. Dzika róża to roślina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, niektórzy nazywają ją nawet naturalnym antybiotykiem i taką także spełnia funkcję leczniczą. Pomaga przy nieżytach przewodu pokarmowego, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia przemianę materii i ułatwia zasypianie.

Dzika róża właściwości w kosmetyce

Rynek kosmetyczny także docenia właściwości tej cennej rośliny i wykorzystuje ją do produkcji różnego rodzaju kosmetyków, takich jak; kremy, olejki, woda różana i inne.

Ze względu na zawarte w niej witaminy i minerały sprawdza się jako kosmetyk, który poprawia koloryt i ogólny wygląd skóry, wygładza ją i zmiękcza, nadając świeżość. Sprawdza się na skórze tłustej i trądzikowej, a także wrażliwej, zmniejszając te dolegliwości.

Perfumy czy olejki z dzikiej róży poprawiają nastrój, a także redukują zmęczenie i mają działanie uspokajające, skuteczne i pomocne nawet podczas stanów depresyjnych.

Dzika róża właściwości, jak dużo przyjmować?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale zaleca się, żeby przyjmować od 50 ml do 250 ml dziennej dawki. Ludzki organizm nie magazynuje witaminy C, lecz spala ją na bieżąco. Najlepiej codziennie dostarczać mu tej witaminy, bez większych obaw o przedawkowanie. Innym przelicznikiem dziennej wystarczającej dawki jest 1 – 3 owoce dzikiej róży, które zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Dzika róża trująca?

Pestki dzikiej róży nie są trujące. Choć zawierają związki cyjanogenne i wydawać by się mogło, że nie nadają się do spożycia, ponieważ, jak powszechnie wiadomo, cyjanek to trucizna dla ludzkiego organizmu. Zaleca się jednak usunięcie ich przed wykorzystaniem do różnego rodzaju przetworów, chociażby ze względu na smak czy konsystencję konfitury, soku, syropu czy innych wyrobów.

Pestki dzikiej róży są jadalne, choć najczęściej wykorzystuje się je w kosmetyce. Produkowane są z nich zwłaszcza olejki, ale również peeling czy inne kosmetyki odżywiające i poprawiające wygląd skóry. Z pestek robi się także olej, który wykorzystać można w kuchni i przemyśle spożywczym.

Suszenie owoców dzikiej róży

Suszenie owoców dzikiej róży powinno odbywać się jesienią, kiedy jest najbardziej bogata w witaminy i minerały. Najlepiej robić to w temperaturze nieprzekraczającej 90 stopni, ponieważ wyższa spowoduje utratę witaminy C, która jest tutaj najważniejsza. Najlepsze suszenie to takie, kiedy na początku zamknie się roślinę, poddając ją na krótko wysokiej temperaturze, a następnie nie przekraczając 90 stopni stopniowo, co 15 minut zmniejszać ją o 10 stopni, aż do całkowitego wysuszenia.

Suszona dzika róża właściwości

Płatki na suszenie najlepiej zbierać, kiedy zaczynają kwitnąć, czyli kwiecień, maj. Suszenie płatków dzikiej róży nie może odbywać się na słońcu, ponieważ traci wtedy nie tylko swoje właściwości, ale również kolor. Należy płatki rozłożyć cienkimi warstwami w ciepłym i najlepiej przewiewnym miejscu, gdzie powoli zachowując, co najważniejsze wartości, wysusza się i będzie je można wykorzystać do różnych naparów, herbat, przetworów, dekoracji czy kosmetyków.

Przechowywanie suszonej dzikiej róży powinno być w pojemniku w suchym i ciemnym miejscu, aby nie miało kontaktu ze słońcem, które to niszczy witaminę C. Odpowiednie przechowywanie sprawi, że suszona dzika róża będzie nadawała się do spożycia nawet przez dwa lata.

Herbata z dzikiej róży właściwości  

Przygotowanie herbaty z dzikiej róży jest naprawdę proste.

Suszone owoce (1 łyżeczka na szklankę wody), należy zalać gorącą wodą, pamiętając, żeby to nie był wrzątek i odstawić najlepiej pod przykryciem (od około 10 minut, nawet do paru godzin), aby nasiąkła aromatem i nabrała smaku. W taki sam sposób zrobić można herbatę różaną z płatków róży.

Herbata z dzikiej róży obniża nadciśnienie i cholesterol, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, ale przede wszystkim wzmacnia odporność i zapobiega przeziębieniu poprzez dużą zawartość witaminy, w 100 g naparu jest, aż 3000 mg witaminy C. Picie herbaty reguluje poziom cukru, co jest świetne szczególnie dla cukrzyków. Działanie moczopędne pozwoli pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Dzika róża właściwości i przeciwwskazania

Dzika róża jest raczej bezpiecznym produktem dla większości ludzi, ale zwrócić uwagę na jej przyjmowanie, umiar lub całkowity zakaz spożywania dotyczy osób, które mają problemy z nerkami, a dokładniej z kamieniami na nich. Zmagając się z anemią sierpowatą i podobnymi schorzeniami, trzeba uważać na wchłanianie żelaza przez witaminę C. Nie powinny przyjmować dzikiej róży także osoby po zawale serca, poprzez zawartą rugosynę E, która to może prowadzić do zakrzepów krwi, osoby z problemami z krwinkami czerwonymi również muszą zachować ostrożność, a także te po zatorze płucnym czy zakrzepicy żył.

W obecnych czasach, kiedy coraz więcej ludzi wprowadza do swojej diety naturalne zioła i produkty, zastępując niektóre leki właśnie nimi. Chcą, aby było zdrowo i smacznie, a dzięki na przykład dzikiej róży jest to możliwe. Ma wiele witamin, minerałów, makro i mikroelementów i wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i leczniczych, dlatego jest ceniona i coraz częściej używana. Mało tego ma także piękny aromat i pyszny smak, konfitury z róży to jedne z lepszych na rynku, oczywiście wszystko zależy od gustu.



pttaie

odpowie


Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *