Chleb od wieków gości na polskich stołach i trudno sobie wyobrazić, żeby to się zmieniło. Tak więc, pomimo rosnącej automatyzacji, zawód piekarza jest godną rozważenia opcją w wielu obszarach. Zastanawiasz się, czy Twoim miejscem pracy może być piekarnia? Praca w takim miejscu wymaga predyspozycji. Musisz mieć smykałkę do pieczenia. Jak każda inna praca, zawód piekarza jest dla ludzi. Jednak wymaga też pasji oraz cierpliwości.
Czy wiesz, jak zostać piekarzem? Jak wygląda ta praca? Przeczytaj wszystkie potrzebne informacje na ten temat i zacznij planować swoją ścieżkę kariery.
Na czym polega praca w piekarni?
Co piekarze robią w pracy? Możesz pomyśleć, że nawet dziecko może odpowiedzieć na takie pytanie. Wydaje się, że wystarczy przygotować ciasto i upiec je. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z ogromu pracy i wysokich wymagań stojących za tym zadaniem.
Piekarnia praca w niej to konkretne wymagania. Piekarz powinien fachowo zrobić chleb lub bułki. Przygotowanie ciasta powinno odbywać się według ścisłych zasad określonych przez pracodawcę lub według własnej receptury danej piekarni. Przestrzeganie receptur to podstawa. Aby zrobić ciasto idealne, pracownik musi znać i prawidłowo rozróżniać poszczególne surowce i dodatki do żywności. Musi dbać również o to, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo, a ciasto zostało wyrobione w tzw. kęsy.
Droga od początkowej mieszanki chleba i zakwasu, do pachnącego chleba ze złotą skórką stawia przed piekarzem dużo wymagań. Musi on potrafić obsługiwać maszyny piekarnicze. W tej chwili posiadają one daleko idącą automatyzację. Piekarz oczywiście musi też wiedzieć, jak działa piec, w jakiej temperaturze powinien być utrzymywany itp. Dobiera też możliwe kształty poszczególnych produktów i nadaje im odpowiedni kształt. Piekarz często musi również pomyśleć o odpowiednim transporcie wykonanych wcześniej wypieków.
Jednocześnie osoby pracujące w zawodzie piekarza zobowiązane są do działania zgodnie z zasadami ochrony zdrowia oraz najwyższymi wymaganiami BHP.
Jak zostać piekarzem?
Wykonywanie zadań przez piekarza wymaga wiedzy o technologii od początku do końca. Wiedzy w zakresie posługiwania się sprzętem do wypieku chleba. Przygotowywanie do zawodu można zacząć w szkole branżowej pierwszego stopnia. Nauka tam trwa 3 lata.
Można również wybrać krótszy kurs zawodowy. Umiejętność pracy zdobywa się szybko. Zwykle w 2 lub 3 semestry w systemie weekendowym. Jeśli zdasz egzamin państwowy organizowany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymasz świadectwo kwalifikacji zawodowej. Dostępne aktualnie są również specjalne kursy lub szkolenia w zakresie sztuki pieczenia. Część z nich można sfinansować z Funduszy Europejskich. Uczestnictwo w nich umożliwia zdobycie pracy i przygotowywanie produktów piekarni.
Praca piekarza to twardy kawałek chleba. Aby realizować się na tym stanowisku pracy, musisz udowodnić swoje kwalifikacje i umiejętności. Pamiętaj, podejmując zatrudnienie, że dodatkowo musisz posiadać ważną książeczkę sanepidowską.
Ile zarabia piekarz?
Zastanawiasz się, ile zarabia piekarz? Według oficjalnych danych średnia miesięczna pensja brutto piekarza wynosi około 3390 zł. Połowa pracujących na tym stanowisku zarabia od 2700 do 4210 zł brutto. 25% najsłabiej opłacanych piekarzy zarabia mniej niż 2700 zł, a 25% najlepiej opłacanych piekarzy może liczyć na ponad 4210 zł.
Pomocnik piekarza to osoba, która zdobywa doświadczenie. Dlatego wynagrodzenie pracownika na tym stanowisku jest niższe niż wynagrodzenie piekarza. Z analizy aktualnych ofert pracy wynika, że średnia pensja osoby pracującej jako piekarz wynosi około 3900 zł brutto. Jest to kwota o 800 zł niższa od przeciętnego wynagrodzenia w Polsce.
Jaką szkołę ukończyć, aby zostać piekarzem?
Każdy dobry piekarz musi znać techniki i przepisy niezbędne do pieczenia chleba. Powinieneś być osobą chętną do nauki. Dzięki temu można stale poszerzać ofertę piekarniczą w miejscu pracy. Tym samym z pewnością przyciągniemy nowych klientów. Stałym klientom także nigdy nie znudzi się nasza oferta.
Oprócz umiejętności wypieku chleba piekarz musi umieć posługiwać się wszelkiego rodzaju specjalnymi maszynami i piekarnikami. Temperatury osiągane przez takie piece są bardzo wysokie. Dlatego ważne jest, aby każdy zainteresowany tym zawodem był w dobrej kondycji fizycznej i potrafił pracować w warunkach panujących w piekarni przy piecach.
Musimy być również dobrze zorganizowanymi ludźmi, którzy przestrzegają wszelkich norm dotyczących zdrowia, bezpieczeństwa i higieny. Jest to bardzo ważne, o ile nie chcemy, aby którykolwiek z naszych klientów zachorował, jedząc skażony produkt. Raz otrzymanej negatywnej opinii bardzo trudno jest się pozbyć. Dlatego trzeba nieustannie dążyć do utrzymania dobrych relacji z klientami swojej piekarni. Aby zostać piekarzem, nie musimy kończyć żadnej uczelni, wystarczą umiejętności praktyczne. Powinniśmy jednak posiadać zaświadczenie o naszych umiejętnościach.
Obok powyższych piekarz musi podejmować często inne zadania. Musi wiedzieć, na czym polega obsługa kasy fiskalnej, pakowanie pieczywa, przyjmowanie dostaw, dbałość o sprzęt, produkty i ich ekspozycję.
Praca dla cierpliwych
Oczywiście szeroka wiedza na temat produktów piekarniczych i obsługi maszyn to nie wszystko. Ta praca wymaga również wielu umiejętności miękkich. Przede wszystkim należy pamiętać, że w zawodzie piekarskim są osoby, które mają elastyczne podejście do godzin pracy. Ważna jest dyspozycyjność.
Piekarnie zwykle otwierają się wcześnie rano – kto nie chce na śniadanie świeżych, jeszcze ciepłych wypieków? Aby je kupić, wielu piekarzy musi pracować przez większość nocy. Oczywiście można też znaleźć miejsce, gdzie jest praca zmianowa (np. rano-popołudnie), ale zdarza się to znacznie rzadziej.
Warto też pamiętać, że ta praca wymaga dużo cierpliwości i sprawności fizycznej. Ponadto piekarze muszą wykazać się niesamowitą dokładnością i precyzją. Ważna jest również koncentracja. Myślenie analityczne oraz znajomość matematyki i chemii przyda się w opracowaniu receptur lub ustaleniu właściwych proporcji składników ciasta. Cechy przydatne i związane z tym zawodem to m.in. dobrze rozwinięty zmysł węchu i smaku. Cenne są również zdolności manualne. Niektóre wypieki mają ciekawe, starannie „rzeźbione” kształty, które niemal wymagają palców artysty.
Ile zarabia właściciel piekarni?
Dochód z Twojej firmy piekarniczej stopniowo się kumuluje. Wiadomo, że początek zawsze jest trudny i nie można oczekiwać wielkiego zysku. Jeśli jednak dobrze przygotowaliśmy biznesplan, znaleźliśmy świetną lokalizację, a nasze produkty cieszą się uznaniem klientów, możemy w krótkim czasie zarobić dużo pieniędzy. Z czasem rozwiniesz działalność i powstaną nowe sklepy firmowe.
Koszty założenia własnej piekarni
Koszty rozpoczęcia działalności piekarniczej są bardzo zróżnicowane. Wszystko zależy od wynajmu konkretnego lokalu. Od wyposażenia (najbardziej luksusowy piec piekarniczy może kosztować nawet 100 tys. zł), w które chcemy zainwestować. Od ilości pracowników.
Dużą rolę odgrywa cena zużytej energii elektrycznej. W biznesie, jeśli ktoś jest praktyczny, kreatywny, kupi równie wydajny piekarnik za np. 20 tys. zł, a drugi wydaje taki zakup i 100 tys. złoty Kompaktor do mieszania masy to koszt kilku tysięcy złotych. Ceny maszyn walcujących są zbliżone. Oczywiście to tylko najważniejsze rzeczy przy wyposażaniu stanowisk pracy.
Piekarnia założona na zasadzie franczyzy rejestruje podobne wydatki. Różnica polega jednak na tym, że system afiliacyjny zapewnia odgórne wsparcie finansowe i sprzedażowe. Dzięki temu właściciel naraża się na mniejsze ryzyko i w miarę możliwości otrzymuje wsparcie w przypadku problemów. Przykładem umowy franczyzowej jest Piekarnia Oskroba, która posiada co najmniej 70 sklepów i zatrudnia około 440 osób. Kolejny przykład to Spółdzielnia Mazovia Piekarsko-Ciastkarska SPC, która w ramach współpracy zapewnia wsparcie marketingowe i reklamowe, szkolenia personelu, wyposażenie. Zakup, pomoc w wyborze i personalizacji sklepu oraz regularne dostawy świeżych produktów.
Praca dla piekarza, gdzie ją znaleźć?
Warto wiedzieć, że piekarnia piekarni jest nierówna. W tym obszarze znajdują się zarówno duże jednostki z ogromnym wyborem, jak i mniejsi przedstawiciele dużych marek z umowami franczyzowymi oraz małe sklepy osiedlowe. Duże piekarnie przemysłowe zazwyczaj oferują wiele miejsc pracy, często w odrębnych specjalnościach takich, jak cukiernik, piekarz stołowy lub piekarz.
Osoba, która właśnie uzyskała kwalifikację i zdobywa doświadczenie, może również pracować w magazynach i halach produkcyjnych. Dzięki temu może obserwować pracę piekarzy z większym doświadczeniem i zdobywać cenne umiejętności praktyczne.
Zawód piekarza to także okazja do stworzenia własnego biznesu. Aby jednak osiągnąć prawdziwy sukces na tym polu, należy spróbować opracować własny, niepowtarzalny przepis, który pomoże Twojemu wypiekowi znaleźć wielu fanów. Z własnym biznesem wiąże się odpowiedzialność, planowanie, gotowość do pracy poza godzinami, dbanie o firmę i jej marketing. Oczywiście założenie firmy wiąże się również ze znacznym wkładem finansowym i zdobyciem dużego doświadczenia. Otwarcie własnej piekarni rzemieślniczej powinno być zatem poprzedzone rozpoczęciem pracy w większej firmie i zdobyciem doświadczenia. Dzięki temu dużo się nauczysz. Wzmocnisz też pewność siebie. Wtedy drzwi do sukcesu staną przed Tobą otworem.
Oferty pracy w piekarni
Na rynku możemy znaleźć wiele różnych ofert pracy jako piekarz, pomocnik piekarza, magazynier, dostawca czy nawet sprzedawca w piekarni. Każda z tych prac zbliża nas w jakimś sensie do poznania bliżej pracy piekarza w praktyce.
Pracy możemy szukać na różnego rodzaju stronach internetowych takich jak: Pracuj.pl, OLX, strona naszego urzędu pracy i wiele podobnych. Pracy możemy również szukać w gazetach czy pytając znajomych. Możemy także odwiedzać miejsca pracy, które nas interesują i zostawić CV do wglądu dla pracodawcy i czekać na odpowiedź z jego strony.
Na stronach internetowych możemy dowiedzieć się dość dużo na temat jakie obowiązki należą do danego stanowiska czy jaka jest wysokość wynagrodzenia. Oto przykładowe strony z ofertami pracy w różnych dziedzinach piekarstwa (cukiernik, pomocnik, sprzedawca itp.)
- OLX,
- Lento.pl
- Pracuj.pl,
- Aplikuj.pl.
Na czym polega praca pomocnika piekarza?
Pomocnik piekarza wykonuje zadania związane z przygotowaniem i pieczeniem różnych rodzajów chleba. Prowadzi działalność w zakresie nadzoru nad maszynami i urządzeniami do produkcji wyrobów piekarniczych oraz kontroli i pomiarów urządzeń. Zarządza rozładunkiem, magazynowaniem i pakowaniem towarów. Do jego obowiązków należy dbanie o czystość.
Ile zarabia pomocnik piekarza?
Miesięczne wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 4 300 zł brutto. Co drugi pomocnik piekarza otrzymuje pensję od 3230 do 4770 zł. 25% najniżej zarabiających pomocników piekarza zarabia poniżej 3230 zł brutto.
Kierowca w piekarni
Jego praca polega na dostawie towarów do sklepów firmowych oraz klientów. Załadunek i rozładunek towarów. Na tym stanowisku musisz dbać o czystość powierzonego pojazdu. Kierowca jeździ wiele kilometrów dziennie i pracuje od samego rana.
Magazynier w piekarni
Magazynier zajmuje się równym i logicznym rozkładem i selekcją towarów do wszystkich sklepów firmy. Musi pracować zgodnie z procedurami, instrukcjami i dokumentami wewnętrznymi firmy. Przyjmować zwroty, współpracować z piekarzami i kierowcami. Co drugi magazynier otrzymuje pensję od 3 500 PLN do 4 560 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych magazynierów zarabia poniżej 3 500 PLN brutto.
Obowiązki magazyniera
Zadaniem magazyniera jest głównie odbieranie, przechowywanie i dostarczanie towarów, produktów, wyrobów itp. Zakres obowiązków magazyniera może się nieznacznie różnić w zależności od wielkości i funkcji magazynu oraz rodzaju składowanego towaru.
Na czym polega praca magazyniera?
Praca magazyniera wydaje się jedną z prostszych czynności w piekarni. Jednak magazynier ma wiele obowiązków oraz praca ta jest bardzo odpowiedzialna. Magazynier najczęściej pracuje w systemie zmianowym. Zajmuje się kompletowaniem oraz wydawaniem towarów zamówionych w piekarni. Ważną funkcją magazyniera jest również utrzymanie odpowiedniej czystości, ponieważ pracuje on z żywnością. Musi sumiennie przestrzegać wszystkich zasad BHP. Osoba starająca się o tę pracę powinna być sumienna, powinna posiadać chęci do pracy. Magazynier potrzebuje do pracy ważną książeczkę sanepidowską. Dokładnie musi organizować swoją pracę.
Praca w piekarnio—cukierni
Praca w piekarnio-cukierni polega dokładnie na tym samym co praca w samej piekarni, czy cukierni. Jednak w piekarnio—cukierni wyroby wykonuje się na bieżąco. Sklep posiada osobne pomieszczenie do wyrobu wypieków.
Na przodzie sklepu znajduje się lada sklepowa, gdzie sprzedaje się świeżo przygotowane wypieki. Piekarz z samego rana musi przygotować wiele świeżych składników. Musi wyrobić ciasto i przygotować je do pieczenia dla klienta. Jest to bardziej skomplikowana praca, ponieważ piekarz pracuje pod dużo większą presją.
Opinie o piekarni Grzybki
W Internecie znajdziemy wiele opinii na temat tej piekarni. Ocena ogólna piekarni wynosi 2.9 gwiazdki. Wiele osób bardzo poleca i jest zadowolona z pracy oraz obsługi piekarni i korzysta codziennie z ich usług. Posiadają oni w swojej ofercie wiele różnych wypieków, które będą odpowiadać wielu osobom. Oto przykłady kilku opinii stałych klientów piekarni:
„Codziennie robię zakupy na Woli, ulica Wyki i jestem bardzo zadowolona z miłej i profesjonalnej obsługi pracujących tam Pań, a zwłaszcza Pani Agnieszki, osoby przemiłej i przesympatycznej, która za każdym razem poprawia mi humor swoją wspaniałą postawą w tych ciężkich czasach”. Maria.
„Bardzo pyszne pieczywo, szczególnie bio i superobsługą w centrum na Kruczej. Mają Państwo stałą klientkę:) bardzo polecam”. Katarzyna.
Piekarnia Cukiernia Putka
Piekarnia Putka to miejsce, w którym możemy znaleźć miejsce pracy, które będzie nam odpowiadać. Posiada ona wiele różnych ofert pracy jako: piekarz, pracownik produkcji, technik utrzymania ruchu, sprzedawca, cukiernik oraz wiele innych. Jest to świetna piekarnia z wieloma pysznymi wypiekami. To miejsce pracy pomaga świeżo zaczynającym pracownikom oraz już doświadczonym. Oferuje ona dobre zarobki i stałe miejsce pracy wraz z wieloma pakietami socjalnymi.
Piekarnia często wspiera różnego rodzaju akcje charytatywne. W tym październiku zajmuje się akcją #POMACAJSIE, czyli walką z rakiem piersi.
Odpowiedzi na nurtujące pytania.
Czy praca w piekarni jest szkodliwa?
Oczywiście, jak w każdej innej pracy jest możliwość, że może spotkać nas nieszczęśliwy wypadek. Oparzenie od gorącego pieca. Pracując w piekarni, gdzie unosi się w powietrzu mąka, jesteśmy też narażeni na pylicę. Jednak jeśli jesteśmy uważni, zachowujemy zasady BHP i nie rozpraszamy się podczas pracy, będzie nam ona bezpieczna.
Jak wygląda praca w piekarni?
Pracę zaczynamy najczęściej z samego rana. Duże piekarnie pracują całą dobę lub w nocy. Piekarz musi przygotować ciasto na świeże wypieki. Do zrobienia na pewno jest wiele rzeczy. Będziemy pracować z ludźmi oraz spotkamy wielu różnych klientów. Wielu klientów będzie podnosić nas na duchu poprzez zachwalanie naszej pracy. Niestety możemy się spotkać również z osobami, które mogą skrytykować naszą pracę.
Czy praca w piekarni jest ciężka?
Oczywiście, że jest to ciężka praca. Musi się dźwigać całymi dniami ciężkie masy i gotowe wyroby. Jest to praca stojąca, więc i nasze nogi się zmęczą. Będziemy również pracować przy wysokich temperaturach. Wszystkie te złe aspekty wynagrodzi nam, sama w sobie, radość z pysznego wypieku, który zakupił klient. Będziemy mogli przyglądać się, jak się rozwijamy i jak nasze umiejętności wzrastają z dnia na dzień. Dla dobrego piekarza nawet praca, kiedy wydaje się ciężka, jest satysfakcjonująca. Pod koniec dnia pracy można być zmęczonym i dumnym z siebie.
0 komentarzy