Zakwas z buraków — właściwości zakwasu z buraków

Zakwas z buraków to jedno z najlepszych rozwiązań na wsparcie naszej odporności. Jest on odpowiedni dla każdego członka rodziny. Posiada wiele naturalnych właściwości, o których wspomnimy w artykule. Jest idealnym wyborem na wiele dolegliwości oraz wsparcie mikroflory jelitowej. Co najważniejsze jest on naturalny. Pozwala nam wzmocnić odporność organizmu, gdy jesteśmy zdrowi i wspiera podczas walki z chorobą.

Zakwas z buraków, co to?

Zakwas buraczany jest to klarowny płyn pozostały z kiszonych buraków. Ma on ciemnofioletowy kolor. Wydziela się w procesie fermentacji buraków przez bakterie kwasu mlekowego. Zakwas z buraków można wykorzystywać na wiele sposobów, na przykład podczas pieczenia chleba czy tworzenia domowych przetworów mlecznych.

Domowy przepis na zakwas z buraków do picia

Zakwas z buraków można stosować w czasie choroby bądź jako naturalny probiotyk. Gotowy zakwas dostępny jest w wielu sklepach, ale możemy go też zrobić samodzielnie w domu. Do przygotowania zakwasu będziemy potrzebować:

  • buraki czerwone,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Buraki czerwone układamy w miarę szczelnie w słoiku i dodajemy ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy solanką z przyprawami tak, aby składniki były całkowicie przykryte. Słoik przykrywamy bawełnianą szmatką i pozostawiamy do fermentacji na około 6 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy do spożycia.

Zakwas z buraków — właściwości

Zakwas z buraka jest doskonałym źródłem wielu pierwiastków, m.in.: żelaza, wapnia, magnezu, cynku, sodu, potasu, chloru, oraz miedzi. Kiszone buraki to również bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy B 6, C oraz E.

Sok z kiszonych buraków ma wiele cennych właściwości: poprawia krążenie krwi, wspiera układ odpornościowy, pomaga czy przeziębieniach, wzmacnia wydolność organizmu, wspomaga pracę układu pokarmowego, pracę jelit, nerek i wątroby, dodaje energii i poprawia koncentrację.

Zakwas z buraków — przeciwskazania

Przeciwwskazaniami do picia zakwasu są: reumatoidalne zapalenia stawów, kamienie nerkowe i dna moczanowa, Buraki czerwone zawierają kwas szczawiowy, który może nasilać objawy tych chorób. Soki mogą powodować niedociśnienie po dłuższym czasie, więc osoby z niskim ciśnieniem również nie powinny ich spożywać.

Jak długo przechowywać zakwas z buraków?

Odpowiednio przygotowany zakwas z buraków najlepiej przechowywać w lodówce. Niska temperatura wydłuża jego trwałość. Dobry zakwas z buraków zachowa właściwości zdrowotne nawet do kilku tygodni.

Biały osad na zakwasie z buraków

Biały osad na zakwasie z buraków to nic innego jak pianka, która powstaje podczas procesu fermentacji. Nie jest to nic strasznego. Pojawia się ona szczególnie w pierwszych dniach fermentacji i jest normalnym zjawiskiem. Aby się jej pozbyć, wystarczy ją zebrać z góry i wyrzucić. Zakwas nadal nadaje się do picia.

Jak długo pić zakwas z buraków?

Kuracja zakwasem przynosi wyraźne efekty po 2 tygodniach stosowania. Najlepiej jest pić zakwas po pół szklanki dziennie. Jeśli będziemy go spożywać co drugi dzień, to działanie będzie równie skuteczne.

Jak kisić buraki czerwone do picia?

Buraki czerwone do picia wystarczy umieścić w słoiku. Pokrojone buraki oraz kilka innych składników wystarczy włożyć do słoika i zalać solanką. Na koniec przykryć bawełnianą szmatką i odczekać kilka dni aż do zakończenia procesu fermentacji.

Jaki smak ma zakwas buraczany?

Zakwas buraczany ma specyficzny smak. Jest orzeźwiający, kwaskowaty bądź bardzo kwaśny. Na intensywność smaku w zakwasie wpływa długość fermentacji. Smak może różnić się w zależności od ilości dodanych składników takich jak buraki, czosnek czy przyprawy.

Zacier z czerwonych buraków

Jest wiele świetnych sposobów na przygotowanie domowego zacieru z czerwonych buraków. Zacier można przygotować na kilka sposobów:

  • Buraki dobrze umyć, drobno posiekać i namoczyć na noc w letniej wodzie. Po tym czasie wylać sok i ponownie podlać buraki. Powtórzyć to 3 razy, aby wycisnąć cały sok. Soki zlać razem, dodać drożdże i destylować po fermentacji. Ze 100 kg buraków można uzyskać aż 12 litrów alkoholu.
  • Buraki dokładnie umyć, pokroić i odcedzić, aby uzyskać około 10 litrów soku. Odcedzić sok z miąższem i zagotować. Rozpuścić 75 g drożdży w 1 szklance letniej wody. Fermentować przez około tydzień w temperaturze 25°C. Następnie oddestylować.
  • Zacier z melasy, buraki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na wsi można znaleźć specjalnie do tego celu wykonane urządzenie zwane brukiewnikiem.

Zakwas z buraków dla dzieci, dawkowanie

Zakwas z buraków jest odpowiednim rozwiązaniem dla całej rodziny. Osoba dorosła powinna pić pół szklanki zakwasu dziennie przez dwa tygodnie. Stosowanie go u dzieci wygląda zupełnie inaczej. Dzieciom powyżej 1 roku życia powinno podawać się od 1 do 2 łyżeczki zakwasu dziennie. Będzie on wspierał odporność dzieci oraz poprawi on mikroflorę jelitową.

Kiedy pić zakwas z buraka?

Zakwas z buraków można pić przez cały rok. Poprawia on kondycję skóry a co najważniejsze, odporność co jest dobrą opcją na sezon zimowy. Zaleca się stosowanie zakwasu podczas choroby. Pomaga on w procesie leczenia oraz przyspiesza powrót do zdrowia.

Ile soli do zakwasu z buraków?

Aby zakwas z buraków wyszedł nam idealnie, musimy dodać odpowiednią ilość składników i przygotować go w dobry sposób. W tradycyjnym przepisie zaleca się dodanie 1 łyżki soli na litr wody. Oczywiście trzeba pamiętać, aby czosnek i przyprawy wrzucić miedzy buraki, a nie na wierzch zakwasu.

Zakwas z buraków, właściwości lecznicze

Sam zakwas z buraków ma w sobie wiele właściwości. Pomaga on poprawić odporność, kondycję skóry czy pracę jelit. Jest on też dobrym rozwiązaniem przy walce z trądzikiem czy stanami zapalnymi. Jego antyseptyczne właściwości przyspieszają gojenie się stanów zapalnych trądziku.

Czy zakwas z buraków szkodzi na żołądek?

Wręcz przeciwnie. Zakwas z buraków pomoże nam z wieloma dolegliwościami układu pokarmowego. Ze względu na jego właściwości gojące pomoże nam on w przypadłościach takich jak wrzody żołądka, hemoroidy, zapalenie żołądka, owrzodzenie przewodu pokarmowego. Oczywiście zakwas z buraków poradzi sobie świetnie także na zgagę czy zaparcie. Reguluje on pracę przewodu pokarmowego i wątroby, a także przewodu żółciowego.

Pasteryzacja zakwasu z buraków

Gotowy zakwas przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Przygotowany w taki sposób zakwas może stać nawet przez pół roku. Możemy stosować go w dowolnej chwili. Jest on odpowiedni przy anemii, zgadze, zaparciach, nadciśnieniu. Zapobiega on również tworzeniu zakrzepów we krwi. Aby działał w odpowiedni sposób, stosujemy go codziennie, pijąc po pół szklanki dwa razy dziennie. W lodówce bez pasteryzacji można przechowywać go około miesiąca i nie straci on swoich właściwości.

Właściwości odżywcze zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany jest wytwarzana z bulw buraka ćwikłowego. Korzeń warzywa zawiera najważniejsze dla naszego zdrowia witaminy, minerały i związki roślinne, a także pełnowartościowe białka. Ponadto bulwa buraka zawiera wiele składników, które chronią warzywo przed atakiem pasożytów, które są również cenne dla człowieka. Sok z ogórków kiszonych to produkt niskokaloryczny. Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, jego spożywanie nie prowadzi do zwiększenia kaloryczności codziennej diety, co może prowadzić do tycia. Jedna szklanka zakwasu z buraków posiada wiele pozytywnych składników odżywczych takich jak:

  • żelazo – 1 mg,
  • wapń – 23 mg,
  • magnez – 32 mg,
  • fosfor – 53 mg,
  • potas – 442 mg,
  • cynk – 46 mg,
  • mangan – 43 mg,
  • witamina C – 6 mg,
  • niewielkie ilości kwasu foliowego oraz witaminy A.

Podsumowując, zakwas z buraków ma wiele cennych składników odżywczych, które wspierają nasz organizm na wiele sposobów. Jest on odpowiedni do spożywania dla całej rodziny. Spożywając go w odpowiednich ilościach, zyskamy wiele cennych witamin oraz zdrowe ciało. Przy wielu schorzeniach musimy uważać przy stosowaniu zakwasu, ponieważ może mieć to zły wpływ na nasz stan zdrowia.

Oczywiście musimy także uważać, aby nie przedawkować zakwasu. Jest on prostym w przygotowaniu naturalnym domowym lekiem. Sok z kiszonych buraków jest również cennym źródłem betainy, która odpowiada za kolor napoju. Jest pochodną glicyny stosowaną w leczeniu przewlekłych chorób serca i jego drobnych dysfunkcji. Betaina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że ​​skutecznie usuwa wolne rodniki z naszego organizmu. Ich nadmiar jest przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry i narządów wewnętrznych, a wolne rodniki odpowiadają również za zmianę kodu DNA komórek w komórki nowotworowe.

Gdzie zakupić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków znajdziemy w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak w pobliżu nie mamy takiego, wystarczy odwiedzić pobliski supermarket taki jak Auchan. Jeśli jednak chcemy kupić w 100% naturalny zakwas z buraków, wystarczy poszukać ofert od domowych producentów na serwisach takich jak na przykład OLX.



Czy zakwas z buraków jest szkodliwy?

W pewnych sytuacjach zakwas z buraków może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jest wiele przeciwwskazań do spożywania zakwasu z buraków. Jednymi z najczęściej spotykanymi przeciwskazaniami jest na przykład kamica nerkowa, reumatyzm czy dna moczanowa. Przez to, że buraki w swoim składzie posiadają szczawiany, nie są zalecane dla osób z tymi chorobami. Szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorób wymienionych powyżej.

Kiedy pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków najlepiej spożywać wcześnie rano bądź godzinę przed śniadaniem. Dzięki temu dostarczy on nam wtedy najwięcej witamin oraz składników mineralnych, oraz zadziała na nasz organizm oczyszczająco.

Czy można przedawkować zakwas z buraków?

Istnieje taka możliwość. Zakwas buraczany zawiera dość sporo witaminy C. Nadmiar tej witaminy może powodować do zmniejszenia krwawienia podczas miesiączki czy całkowicie ją przesunąć. Zakwas powinno się pić według zaleceń i uważać na spożywaną ilość płynu.

Czy zakwas z buraków można mrozić?

Oczywiście, zakwas można mrozić, ale nie w każdym przypadku mrożenie go ma sens. Dodając go do barszczu, nie musimy go mrozić, wystarczy, że będziemy przechowywać go w odpowiedni sposób w lodówce. Zakwas można też zapasteryzować, ale nie jest to konieczne, bo może on stać przez dość długi czas w lodówce.

Czy zakwas z buraków obniża ciśnienie?

Po spożyciu zakwasu z buraków obniżymy ciśnienie. Występujące w nim barwniki (betacyjne) wskazują silne właściwości wspierające układ krwionośny i regulujące ciśnienie krwi. Korzystny wpływ zakwasu z buraków jest udowodniony naukowo.

Co daje zakwas z buraków?

Zakwas z buraków ma wiele pozytywnych właściwości. Jednym z wielu z nich jest fakt, że przyspiesza on przemianę materii. Dzięki nim pozbywamy się toksyn z organizmu. Polecane jest picie zakwasu z buraków przez sportowców. Działa on jak naturalny energetyk, przez co jest zdrowy i dodaje nam energii. Zakwas z buraków ma wiele błonnika, więc nadaje nam szybkie uczucie sytości i wspiera on nas podczas procesu odchudzania. Podczas ćwiczeń pomoże on nam wzmocnić odporność i szybciej pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Jak długo robi się zakwas z buraków?

Samo przygotowanie zakwasu z buraków jest proste i szybkie. Jednak aby on był gotowy, musimy odstawić go do fermentacji na około 6 dni. Jest on gotowy, gdy będzie miał ciemną barwę. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko wyłożone gazą i wlewamy go do czystego naczynia, szczelnie zamykamy. Przygotowany zakwas wstawiamy do lodówki i możemy przechowywać go w taki sposób przez kilka tygodni.

Jak przygotować zakwas z buraków do barszczu?

Zakwas buraczany na barszcz przygotowuje się podobnie jak zwyczajny zakwas do picia. Pomiędzy buraki wystarczy dodać przyprawy oraz czosnek i zalać solanką. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas jest gotowy, gdy na jego powierzchni pojawi się charakterystyczny biały nalot (piana). Jeśli chodzi o czas przygotowania, w zależności od temperatury przechowywania będzie on trwać od 3 do 7 dni.

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *