Jest wiele osób, które lubią i zajmują się pieczeniem i przygotowywaniem słodkości. Nauka pieczenia ciast to długotrwały proces, ale dostępny dla każdego. Niektórzy odkrywają swoje pasje i zdolności już, jako dzieci, inni w późniejszym etapie życia, niekiedy nawet na emeryturze, kiedy czasu jest więcej i trzeba go jakoś wypełnić i wykorzystać. Nie ważne, kiedy ktoś zaczyna, ważne żeby w jakiś sposób pogłębić swoją wiedzę i umiejętności albo nauczyć się pieczenia i przygotowywania słodkości od podstaw, krok po kroku.
Sposoby na naukę pieczenia lub pogłębienie swojej wiedzy w dziedzinie słodkości
Osoby, które chcą poświęcić się nauce pieczenia czy robić desery i inne słodkości, zaczynają naukę od swojej kuchni, gdzie stawiają pierwsze kroki w przygotowywaniu łakoci dla siebie i członków rodziny. Kiedy uda się raz, dwa, trzy nabiera pewności siebie i próbuje coraz częściej i więcej. Z czasem czegoś mu brakuje, dlatego szuka możliwości doszkolenia się.
Sposobów i metod jest kilka w zależności od wieku, czasu, a nawet sytuacji finansowej, a wyróżnić można:
- Szkoły,
- Kursy,
- Szkolenia,
- Poradniki,
- Filmy instruktażowe,
- Blogi
Dzięki nim każdy powinien znaleźć coś dla siebie i w odpowiednim momencie swojego życia nauczyć się, bądź dokształcić w przygotowywaniu ciast, ciasteczek czy deserów. Jedni szukają podstaw, inni nowych przepisów, jeszcze inni szczegółów takich jak dekorowanie czy sposobów podawania. Można to zrobić właśnie podczas uczestnictwa w którymś z podanych sposobów.
Nauka pieczenia – od czego zacząć?
Coraz częściej spotkać się można z tym, że naukę pieczenia ciast, ciasteczek zaczynają już dzieci, które spotkać można między innymi w programach telewizyjnych, ale przede wszystkim we własnych domach, ponieważ to właśnie tam wszystko się zaczyna. Jedne dzieciaki uczą się od rodziców czy dziadków, inne próbują coś stworzyć same z przepisów znalezionych w jakiejś szufladzie, bo w końcu takie są najlepsze. Jeszcze inne te bardziej ambitne zaczynają kombinować i sami wykonują desery i inne słodkości z głowy. Najlepszym rozwiązaniem dla nich jest wtedy szkoła gastronomiczna czy branżowa, gdzie mogą łączyć naukę z przyjemnością. Istnieją także szkoły cukiernicze dla dorosłych, dlatego nie tylko najmłodsi mogą zaczynać w taki właśnie sposób swoją przygodę.
Czego można się nauczyć w takich szkołach?
Chyba każdy przyszły cukiernik powinien zacząć od podstaw, czyli od przygotowania składników i ich dokładnego odmierzania, a także zapoznanie się z urządzeniami pomocniczymi, które zwłaszcza w obecnych czasach są niezbędne podczas pieczenia słodkości, oraz ich dekorowania. Dobry cukiernik to ten, który umie posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym, ponieważ wszystko to przyda się podczas pieczenia i dekorowania. Nauczyć się można również sposobów wyrabiania ciast czy mas do dekoracji, do czego potrzeba również siły. Szkoły uczą także samego wykonywania ciast, ciasteczek czy deserów, a także ich wypiekania, smażenia czy innej obróbki, jaka jest potrzebna w przypadku danego wyrobu. Kolejnym krokiem jest nauka nadzień, kremów, galaretek czy dżemów, oraz ich zastosowanie w danym wypieku czy deserze, czyli przekładanie, obkładanie czy nadziewanie. To wszystko jest ważnym elementem, można wręcz powiedzieć, że podstawowym, ponieważ dopiero po tych czynnościach można przejść dalej, czyli do dekorowania. Jak wiadomo są różne metody i sposoby dekorowania, dlatego szkoły uczą, co najlepiej pasuje do danego tortu, ciasta czy deseru. Końcowy etap, czyli podawanie także jest ważną kwestią, dlatego warto zasięgnąć i takiej nauki, ponieważ je się także wzrokiem, a jak coś jest ładnie podane to lepiej smakuje.
Nauka pieczenia na kursach cukierniczych. Dla kogo są przeznaczone kursy?
Nauka pieczenia na kursach cukierniczych to ostatnio popularny trend. Wybrać się na kursy mogą zarówno zaawansowani w tym boju cukiernicy, jak również osoby stawiające swoje pierwsze kroki w pieczeniu słodkości. Nauczyć się tam można wszystkiego od podstaw, w zależności od kursu i jego celu. Zajęcia te zawierają nie tylko praktyczną, ale również teoretyczną stronę, dzięki czemu łatwiej można zabrać się za pieczenie i przygotowywanie deserów. Z kursów często korzystają osoby, które dopiero, co odnalazły swoje hobby w tej dziedzinie, chcą po prostu zmienić swoją ścieżkę kariery, lub nauczyć się w miarę szybko piec słodkości. Na jednym kursie nauczyć się można przygotowywania i pieczenia na przykład ciast kruchych, biszkoptowych, ucieranych, a także mas, kremów oraz dekorowania.
Nauka pieczenia odbywa się cyklicznie, od kilku do kilkunastu tygodni, co jest bardzo dobrą formą nauki dla każdego, zwłaszcza dla tych początkujących. Kursy odbywać się mogą stacjonarnie, ale również online, co dla niektórych jest wygodną formą, jeśli na przykład taki kurs nie jest organizowany w pobliżu miejsca zamieszkania, a bardzo komuś na nim zależy. Trzeba się liczyć z tym, że podczas kursu online każdy jest zdany wyłącznie na samodzielne umiejętności praktyczne, nikt nie pomoże mu wykonać żadnej czynności wymagającej pomocy, gdzie podczas stacjonarnych kursów jest to jak najbardziej możliwe. Dlatego warto zastanowić się czy korzystać z kursów online czy jednak stacjonarnie, a może ktoś chce się tylko doszkolić, wtedy ma jeszcze inne możliwości.
Po odbyciu kursu każdy uczestnik zdobywa nowy zawód, po wcześniej zdanym egzaminie, potwierdzany odpowiednim dokumentem. Dzięki takiej metodzie można zdobyć odpowiednie kwalifikacje do przekwalifikowania się, ale także poszerzyć swoje horyzonty w dziedzinie cukiernictwa, co przyda się każdemu szukającemu pracy w tym zakresie.
Doskonalenie wiedzy w pieczeniu możliwe dzięki szkoleniom cukierniczym
Ze szkoleń korzystają już zazwyczaj osoby, które chcą poszerzyć, lub rozwinąć swoje zdolności cukiernicze, zwłaszcza pod kątem swojego stanowiska pracy. Szkolenia trwają od jednego do kilku dni, w zależności od zakresu, jaki jest zaplanowany. Często uczęszczają na nie osoby, które chcą się podszkolić i awansować na swoim stanowisku pracy. Zajęcia takie przeważnie dotyczą jednego konkretnego zadania, jak na przykład serniki, bezy, dekoracje z masy cukrowej czy czekoladowej, dekorowanie tortów okolicznościowych, lody, walentynki, święta i wiele innych.
Szkolenia organizowane są często przez pracodawcę, ale osoby indywidualne także korzystają z tego typu nauki, aby podnieść swoje umiejętności. Szkolenia podobnie jak kursy odbywać się mogą stacjonarnie lub online. Te drugie są coraz bardziej popularne, a korzystają z nich częściej osoby, które mają więcej motywacji, samodzielności i chęci do rozwoju, ale jak wiadomo nic nie zastąpi szkoleń stacjonarnych, gdzie można się spotkać i wspólnie wyczarować piękne, pyszne słodkości.
Poradniki pomogą w nauce pieczenia i przygotowywania deserów
Dla osób, które nie mają czasu, oraz finansów na szkoły czy kursy, a chcą się nauczyć piec i przygotowywać desery dobrym rozwiązaniem mogą okazać się poradniki, które ułatwią i nauczą krok po kroku wybranych i potrzebnych rzeczy. To właśnie w książkach, gazetach, zeszytach z przepisami znaleźć można niejedno rozwiązanie na wykonanie ciast, ciasteczek czy deserów. Na rynku jest tak duży wybór, że każdy znajdzie coś dla siebie i dzięki temu może zaskoczyć rodzinę i znajomych swoimi umiejętnościami kulinarnymi, bez dodatkowych kursów czy szkoleń. Zazwyczaj osoby takie nazywa się „samoukami”, co nie oznacza, że nie zrobią tego profesjonalnie, a przede wszystkim pysznie. Zazwyczaj każda książka posiada zdjęcia do swoich przepisów, co ułatwia wykonanie danego wypieku w sposób, jaki powinien wyglądać.
Filmy instruktażowe to ściąga dla wszystkich kochających pieczenie słodkości
Jeszcze innym sposobem na naukę pieczenia czy przygotowywania deserów jest podglądanie na filmach, w jaki sposób wyczarować coś słodkiego. Pokazywane jest tam wszystko od podstaw i krok po kroku, dlatego łatwiej odwzorować dany wypiek czy deser. Filmy instruktażowe pokazują również pracę cukiernika, z której można się dowiedzieć wiele cennych rzeczy, które przydadzą się podczas pieczenia. Filmy te można nazwać w wielkim skrócie szybkim kursem, podczas którego dowiedzieć się można jak wykonać daną rzecz, ale również jak powstaje, czy jak ją przygotować. Jednym z przykładów jest czekolada, gdzie pokazane, czym jest, jak powstaje, jak ją przygotować do pracy, oraz samego jej wykorzystania między innymi do dekoracji czy innych rzeczy niezbędnych przy wypiekach, bądź deserach.
Podobnie rzecz ma się z innymi produktami i przepisami, jak na przykład dekorowanie masą cukrową tortów, ciasta biszkoptowe, kruche i wiele innych. Plusem filmów jest oszczędzony czas, ale także pieniądze, które niejednokrotnie trzeba wydać na kursy. W internecie znaleźć można wiele filmów instruktażowych, dzięki którym dowiedzieć i nauczyć się można wiele. Jeśli nie potrzeba dodatkowych umiejętności do pracy, tylko dla własnej potrzeby i przyjemności warto skorzystać właśnie z tej metody i samodzielnie za pomocą filmów nauczyć się piec i przygotowywać desery.
Jedna z nowszych metoda nauki pieczenia to blogi cukiernicze
Nauka pieczenia jeszcze nigdy nie była tak łatwo dostępna, jak teraz. Dzięki osobom prowadzącym blogi cukiernicze niejedna osoba może podjąć naukę pieczenia czy przygotowywać desery w domowym zaciszu. Przepisy, zdjęcia, porady i rady to niezastąpione elementy podczas nauki pieczenia słodkości i przygotowywania deserów. Wszystko to składa się na to, że każdy krok po kroku zrobi ulubione ciasto, ciasteczko czy deser, bez większych umiejętności. Dodatkowym atutem jest także to, że na blogach zamieszczane są listy zakupów, narzędzi potrzebnych do wykonania, a także przeliczniki wag, które ułatwiają pieczenie zwłaszcza dla początkujących i dla osób nieposiadających wszystkich narzędzi na przykład wagi kuchennej.
Jak widać nauczyć się pieczenia można na wiele sposobów, jedni robią to samodzielnie w domu, bez pomocy, inni z pomocą poradników, filmów czy blogów, jeszcze inni uczą się w szkołach czy na kursach, albo doskonalą swoje umiejętności na szkoleniach. Każdy znajdzie coś dla siebie i w odpowiednim etapie swojego życia, wszystko zależy, do czego i w jakim stopniu potrzebna jest ta wiedza z pieczenia słodkości i przygotowywania deserów.
0 komentarzy