czekolady

zdjęcia na stronie boskie wypieki. ciastko-05
boskie wypieki zdjęcie8
Barwnik do czekolady – jaki wybrać? Jakie efekty można osiągnąć?

Barwnik do czekolady – jaki wybrać? Jakie efekty można osiągnąć?

Barwniki do czekolady odgrywają kluczową rolę w nadawaniu temu wyjątkowemu słodkiemu przysmakowi atrakcyjnego wyglądu. Bezbarwna czekolada mogłaby być smaczna, ale to właśnie różnorodność kolorów dodaje jej uroku i czyni apetyczną. W produkcji czekolady wykorzystuje się różne rodzaje barwników spożywczych, które mają za zadanie nadać jej pożądany kolor i wzbogacić wrażenia wizualne. W tym...

czytaj dalej
Gorzka czekolada właściwości

Gorzka czekolada właściwości

Gorzka czekolada to deser, który od dawna cieszy się popularnością na całym świecie. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oprócz swojego pysznego smaku, ma również wiele korzyści dla zdrowia. Warto omówić właściwości gorzkiej czekolady, które przyciągają coraz większą uwagę naukowców i specjalistów do spraw zdrowia. Dowiedzieć się można, dlaczego warto włączyć gorzką czekoladę do swojej...

czytaj dalej
Czekolada bez cukru, wszystko o czekoladach bezcukrowych

Czekolada bez cukru, wszystko o czekoladach bezcukrowych

Jak powszechnie wiadomo, cukier jest praktycznie wszędzie, nie tylko w słodkościach, ale również w posiłkach i produktach, takich jak: wędliny, chleb, napoje, przyprawy i wiele innych. Nawet jeśli na opakowaniu nie ma jednoznacznie napisane „cukier”, to jest ukryty pod innymi nazwami i symbolami, dlatego warto zwrócić na to uwagę.Większość ludzi nie wie nawet, że istnieje taki produkt, jak...

czytaj dalej
Mrożone owoce w cukiernictwie

Mrożone owoce w cukiernictwie

Chcesz być silny i zdrowy, stosuj w diecie owoc mrożony malinowy. Owoce mrożone są wykorzystywane w branży cukierniczej i gastronomi. Mrożonka zamrożony produkt żywnościowy mrożony w temperaturach od –25 do –40 °C przeznaczony do długotrwałego przechowywania w temperaturach ok. –18 °C[1], w których zahamowany jest proces jełczenia tłuszczów  i niemal całkowicie wstrzymany jest rozwój...

czytaj dalej