diety

zdjęcia na stronie boskie wypieki. ciastko-05
boskie wypieki zdjęcie8
Olej migdałowy spożywczy — właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy spożywczy — właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy spożywczy to coraz popularniejszy produkt w kuchni i kosmetyce. Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne tego oleju sprawiają, że jest on często wykorzystywany w różnego rodzaju przepisach, a także w produktach kosmetycznych. Olej migdałowy spożywczy wyróżnia się wysoką zawartością witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Ponadto jest...

czytaj dalej
Mąka z pestek dyni. Właściwości i zastosowanie

Mąka z pestek dyni. Właściwości i zastosowanie

Na rynku jest coraz więcej rodzajów mąki, spotkać można nie tylko te popularne pszenne czy żytnie, ale coraz częściej również inne, jak kukurydziane, owsiane, orkiszowe. Poszukiwane są również takie bez glutenu, których można używać, jeśli mamy nietolerancję tego składnika. To wszystko da nam na przykład mąka z pestek dyni. Właściwości sprawdzimy w tym artykule. Mąka dyniowa — czym jest i jak...

czytaj dalej
Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.

Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.

Na rynku jest wiele rodzajów mąki, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, do odpowiedniego wypieku czy innej potrawy, bądź deseru. Niektóre mąki mają to do siebie, że są zdrowe, bez glutenu i bezpieczne dla osób będących na diecie ketogenicznej, wegańskiej, wegetariańskiej czy chorych na cukrzycę. Jedną z nich jest mąka migdałowa, właściwości której przybliżymy w tym artykule. Jak powstaje...

czytaj dalej
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Praktyczny poradnik.

Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Praktyczny poradnik.

Mąka do podstawowy składnik każdej pizzy, bez niej nie byłoby ciasta, które to jest jej podstawą i najważniejszą częścią. Jak mówi powiedzenie „nie z każdej mąki chleb”, tak można by też powiedzieć, nie z każdej mąki pizza. Choć powiedzenia tego używa się w innym kontekście, a nie odnosi się do pieczenia, to jest jak najbardziej trafne w tym przypadku. Żeby jedzenie było smaczne, ważna jest mąka...

czytaj dalej
Goździki właściwości

Goździki właściwości

Goździki pochodzą z Azji, a dokładniej ze strefy podzwrotnikowej, a obecnie uprawia się je też w innych regionach świata. Do jedzenia nadają się pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Goździki wyglądem przypominają gwoździe, stąd też prawdopodobnie ich nazwa. Mają intensywny zapach: piekący, ale bardzo esencjonalny, korzenny. Goździki zawierają eugenol, dzięki czemu mają wiele cennych właściwości...

czytaj dalej
Dzika róża właściwości, na co pomaga dzika róża

Dzika róża właściwości, na co pomaga dzika róża

Rośliny lecznicze powinny być obecne w naszej diecie. Ich działanie przypomina leki, ale jest mniej skutków ubocznych jedzenia. Dzika róża to roślina bardzo popularna ze względu na właściwości prozdrowotne. Naucz się ją uprawiać i zobacz, do czego może zostać wykorzystana. Dzika róża- kiedy zbierać i jak hodować? Dzika róża to krzew z rodziny różowatych, który w Polsce występuje w bardzo wielu...

czytaj dalej