Goździki pochodzą z Azji, a dokładniej ze strefy podzwrotnikowej, a obecnie uprawia się je też w innych regionach świata. Do jedzenia nadają się pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Goździki wyglądem przypominają gwoździe, stąd też prawdopodobnie ich nazwa. Mają intensywny zapach: piekący, ale bardzo esencjonalny, korzenny. Goździki zawierają eugenol, dzięki czemu mają wiele cennych właściwości zarówno leczniczych, jak i spożywczych czy kosmetycznych.
Goździki właściwości zdrowotne
Dzięki zawartym witaminom i minerałom takim jak: błonnik, węglowodany, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K goździki mają duży wpływ na zdrowie. Pomagają podczas przeziębienia i w infekcjach dróg oddechowych, wzmacniają odporność organizmu, stymulują procesy trawienne, wspomagają układ trawienny i krwionośny, chronią narządy przed działaniem wolnych rodników, zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, oraz likwidują stany zapalne. Najczęściej sięga się po nie w okresie jesienno – zimowym, kiedy to jest najwięcej przeziębień. Dodatkowo działają także rozgrzewająco.
Goździki, na co i jak stosować?
Między innymi ze względu na zawartość witaminy C, stosowanie tej aromatycznej przyprawy pomaga w zwalczaniu infekcji czy przeziębieniach. Można je jeść nawet codziennie. Aby wzmocnić i oczyścić organizm zaleca się jedną łyżkę goździków dziennie.
Goździki zawierają eugenol. Substancja ta ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga też walczyć z nowotworami.
Gorąca herbata oraz kawa z goździkami ma cudowny, korzenny aromat i niezwykle rozgrzewa. Także w kuchni goździki pełnią wiele funkcji. Ta niepozorna przyprawa świetnie nadaje się do zup, sosów, sałatek, potraw rybnych i ciast. Wykorzystać można tutaj zarówno mielone, jak i całe goździki. Napar warto pić do trzech razy dziennie, co skutecznie powinno pomóc podczas przeziębienia i spadku odporności. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych i leczenie wrzodów żołądka.
Goździki zastosowanie i sposób przygotowania specyfików
Goździki można wykorzystać jako domowy naturalny antybiotyk, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Do tego najlepsze są goździki z dodatkiem miodu i masła, które się podgrzewa, a następnie dolewa wódki i pije gorący napar, który zwalczy niejedną dolegliwość.
Maść z goździków jest dobra zwłaszcza na ból głowy, ale nie tylko. Do jej przygotowania potrzebne są goździki w sproszkowanej postaci z olejkiem cynamonowym. Tak przygotowaną maścią wystarczy posmarować bolące miejsce. Już pierwsza aplikacja przynosi ulgę.
Na objawy przeziębienia świetny jest rozgrzewający syrop goździków, które gotuje się w wodzie z miodem.
Napar z goździków
Napar z goździków jest naprawdę prosty w przygotowaniu, ponieważ wystarczy suszone, lub mielone goździki zalać wodą i pozostawić do zaparzenia, po czym odcedzić. Jest natychmiast gotowy do picia. Napar z goździków wspomaga walkę z dolegliwościami trawiennymi, jak bóle brzucha, biegunki, zgaga; wspiera krążenie krwi i zmniejsza zaburzenia krzepliwości krwi. Działa na ból gardła, wspomaga układ odpornościowy, redukuje kaszel, udrożnia nos, działa przeciwzapalnie. Warto sięgać po napar z goździków zamiast po inne leki czy antybiotyki, ponieważ można je skutecznie zastąpić naturalnym lekarstwem.
Goździki na ból zęba
Goździki idealnie nadają się na ból zęba, choćby ze względu na to, że działają odkażająco, co pomaga zwalczyć dolegliwości bólowe. Zastosowań jest kilka, jednym z nich, chyba najczęściej stosowanych jest żucie suszonego goździka. Uwalniający się wówczas eugenol sprawia, że ból ustępuje lub przynajmniej łagodnieje. Warto zwrócić uwagę również na to, że zmielone goździki mają jeszcze więcej olejku zapachowego, czyli eugenol działa jeszcze mocniej. Kolejną metodą przygotowania goździków jest olejek goździkowy, którym można smarować okolice zęba, a właściwości w nim zawarte pomogą zwalczyć ból.
Atutem tych rozwiązań jest aromat, który zwalcza nieświeży oddech, likwidując bakterie w jamie ustnej.
Napar z goździków na pasożyty
Goździki mają silne właściwości odkażające, dlatego są stosowane w celu usunięcia bakterii i pasożytów. Wystarczy do tego mieszanka goździków (10 g) i siemienia lnianego (100 g), które się mieli, bądź ugniata w moździerzu i miesza. Gotową mieszankę spożywa się codziennie rano przez okres trzech dni, zaczynając od jednej łyżki i codziennie zwiększać o jedną. Trzeba popić szklanką wody. Następuje trzydniowa przerwa i czynność się powtarza. Taka kuracja powinna przynieść pozytywne skutki w zwalczaniu pasożytów.
Goździki na gardło
Goździki działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, dlatego idealnie nadają się na ból gardła. Może po nie sięgać zamiast antybiotyków. Podobnie jak w przypadku bólu zęba tak i tutaj można żuć goździki, co kilka godzin, przez około 5 minut. Jest to najskuteczniejszy i najszybszy sposób, aby pozbyć się stanu zapalnego. Zrobić z nich można także napar lub syrop i zażywać parę razy dziennie.
Goździki a odchudzanie i walka z nowotworem
Kiedy chcemy poprawić działanie układu trawiennego i zadbać o figurę, to goździki będą nieodłącznym składnikiem diety. Mają działanie oczyszczające, a usunięcie toksyn z organizmu pomoże zmniejszyć masę ciała. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm. Dieta uzupełniona o goździki jest bardzo zdrowa i smaczna. Odchudzanie będzie więc przyjemne.
Warto wiedzieć, że goździki wzmacniają organizm, w tym układ immunologiczny. To wspiera walkę z chorobami. Mają nawet właściwości przeciwnowotworowe, choć raczej nie gwarantują wyleczenia. Można je natomiast jeść zapobiegawczo.
Olejek goździkowy jak zrobić?
Olej goździkowy przygotowuje się z utartych w moździerzu goździków, aby wydobyć ich cały aromat, po czym wsypuje się do wyparzonej butelki, zapełniając ją do połowy, a następnie zalewa alkoholem. Odstawia się w ciemne miejsce na miesiąc, ale należy pamiętać, aby codziennie wstrząsać butelką w celu wymieszania. Po tym czasie należy przecedzić przez gazę i można się cieszyć cennym olejkiem pomagającym na wiele dolegliwości, między innymi ból zęba, stawów, bóle migrenowe i zapalne.
Goździki właściwości lecznicze przeciwwskazania
Niestety niektórzy powinni uważać na goździki, ponieważ zawarty w nich eugenol może powodować alergie. Warto najpierw spróbować małej ilości, aby sprawdzić działania niepożądane. Trzeba również uważać, aby nie stosować ich w nadmiarze, ponieważ mogą wtedy być szkodliwe. Najczęściej występującą reakcją niepożądaną jest senność.
W normalnych warunkach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich wpływ na układ krwionośny powoduje jednak, że osoby z zaburzoną krzepliwością i nadciśnieniem powinny być ostrożne. Po goździki nie powinny również sięgać kobiety w ciąży. Goździki działają na produkcję insuliny, więc są niewskazane dla cukrzyków. Uważać powinny także dzieci. Przedawkowanie goździków może powodować zaburzenia pracy wątroby czy układu moczowego.
Goździki właściwości i działanie
Wiele osób kojarzy tę aromatyczną przyprawę z okresem świątecznym, kiedy to piecze się ciasta korzenne. Ma to też związek z ich rozgrzewającym działaniem. Można jednak wykorzystać goździki o każdej porze roku. Ze względu na działanie antyoksydacyjne warto powtarzać kurację goździkami cyklicznie.
Czy można jeść goździki?
Goździki można jeść zarówno całe, suszone, jak i zmielone. Całe najczęściej stosuje się do żucia na bóle, przede wszystkim zębów i gardła, wykorzystać je można także do naparu. Potrawy z dodatkiem startych goździków, jak bigos, gotowana kapusta mają wspaniały smak i rozgrzewają. Mielone natomiast najczęściej stosuje się do ciast i ciasteczek, zwłaszcza korzennych, ze względu na ich aromat, do niektórych zup, mięs i innych w zależności od smaku i gustu. Goździki wykorzystać można także do różnego rodzaju napojów, nie tylko podawanych na gorąco i rozgrzewających, ale także tych na zimno. Są świetnym dodatkiem do czerwonego wina, kompotu, herbaty.
Jak często żuć goździki?
Żucie goździków w celu pozbycia się bólu gardła czy zęba powinno trwać minimum 5 minut, do kilku razy dziennie. Zazwyczaj wystarczy dwa goździki dziennie, ale przy dużych dolegliwościach można zwiększyć dawkę. Dodatkowym plusem żucia goździków jest to, że odświeżają oddech, likwidując jego przyczyny, nie tylko objawy. Ta aromatyczna przyprawa jest naturalnym sposobem zwalczania bakterii i grzybów, dlatego nie trzeba obawiać się zbyt dużej dawki.
Przyprawa goździki — jak przechowywać?
Goździki po zmieleniu szybko tracą smak i aromat. Zaleca się więc kupowanie całych goździków. Można je zmielić w młynku lub zgnieść w moździerzu, najlepiej bezpośrednio przed użyciem. Goździki zarówno całe, jak i zmielone, należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. To pozwoli cieszyć się dłużej ich walorami smakowymi.
0 komentarzy