Suszone owoce to doskonały zamiennik dla świeżych owoców, niedostępnych poza sezonem. Owoce można przetwarzać na różne sposoby, wiele z nich można mrozić, inne można wekować albo suszyć. Suszone owoce to słodka i jednocześnie bardzo zdrowa przekąska, po którą można sięgać przez cały rok. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, czyli substancji chroniących przed nowotworami i spowalniających proces starzenia się organizmu. Suszone owoce dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym, są znakomitym dodatkiem do wielu dań, zarówno słodkich, jak i tych wytrawnych. W sklepach dostępne są suszone owoce pochodzące z krajowych plantacji, jak np. śliwki, wiśnie i żurawina, ale nie brakuje też owoców, które występują jedynie w ciepłych krajach, choćby ananasy, suszone figi, morele czy też daktyle. Najpopularniejsze wśród nich są suszone winogrona, które potocznie nazywamy rodzynkami.
Jak suszyć owoce?
Suszenie najprościej tłumacząc polega na poddaniu owoców długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury, wskutek czego zmieniają nieco swoją barwę, wygląd i smak.
Suszenie owoców polega na pozbawieniu ich wody, odparowuje z nich wtedy nawet do 75% wody. Po jej usunięciu w owocach pozostaje już tylko to, co w nich najlepsze i najbardziej wartościowe.
Suszenie owoców stanowi fenomenalny sposób na wydłużenie ich terminu przydatności do spożycia. W odróżnieniu od świeżych owoców nie wymagają utrzymywania ściśle kontrolowanych warunków podczas przechowywania i transportu. Można je bardzo łatwo przewozić nawet na dłuższych dystansach. Dzięki temu można się cieszyć smakiem pysznych suszonych owoców z całego świata.
Metody suszenia owoców:
● konwekcyjne
● kontaktowe
● promiennikowe (suszenie w podczerwieni)
● próżniowe (suszenie kontaktowe w podciśnieniu)
Suszone owoce w warunkach domowych
W domowych warunkach także możemy suszyć owoce – są na to trzy sposoby: na słońcu, w piekarniku lub w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach. Pierwsza metoda wymaga jedynie upalnej i bezwietrznej pogody. Owoce najlepiej pokroić i rozłożyć w jednej warstwie na pergaminie.
Jeśli zdecydujemy się na piekarnik, to powinien być uchylony, aby pozbyć się wilgoci. Suszenie w piekarniku musi odbywać się w niskiej temperaturze, by nie spalić owoców (40-70 stopni, temperatura zależy od owoców, które suszymy). Twarde owoce takie jak: jabłka, gruszki – suszy się w temperaturze 70 stopni. Miękkie typu: śliwki, morele, brzoskwinie suszymy od temperatury niższej 40 stopni, a pod koniec suszenia podkręcamy temperaturę do 60 stopni. Suszenie zaczynamy od umycia owoców. Te większe, najlepiej jest pokroić w plasterki, jabłka czy gruszki w ćwiartki, a drobne owoce pozostawić w całości.
Ostatnim sposobem na suszenie są specjalne suszarki (mogą być te do grzybów), które jednak nie każdy jednak posiada. Poza tym tego typu sprzęt posiada dokładną instrukcję – co suszyć, w jakiej temperaturze i jak długo.
W procesie suszenia zachowane zostają w owocach wszelkie cenne dla zdrowia wartości, witaminy i minerały. Co więcej tak przygotowane suszone owoce na pewno są zdrowe i pozbawione chemicznych dodatków czy innych ulepszaczy.
Wartości odżywcze suszonych owoców
Suszone owoce stanowią bogate źródło wielu witamin, w tym zwłaszcza A, C, E i witamin z grupy B. W takich produktach występują także składniki mineralne, a zwłaszcza magnez, żelazo, potas i mangan, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawierają cholesterolu, tłuszczu czy soli, więc są idealną alternatywą zamiast chipsów czy innych, jeszcze bardziej niezdrowych, przekąsek.
Owoce suszone, oprócz wymienionych wcześniej składników odżywczych, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, wspiera metabolizm i zdrowe odchudzanie się.
Suszone owoce są bardzo pożywne i spożywanie ich przynosi wiele korzyści:
Suszone figi, dzięki zawartości cukrów prostych, które natychmiast się wchłaniają, szybko dodają energii. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego. Wśród wszystkich owoców to właśnie suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia, zapobiegają osteoporozie, wzmacniają kości i zęby. Suszone figi są także skarbnicą potasu który obniża ciśnienie.
- Suszone morele zawierają miedź, która pozytywnie wpływa na włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd, wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę. Suszone morele to także duża zawartość naturalnego beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na naszą odporność oraz stan skóry i mięśni. Znajdziemy w nich także takie wartościowe pierwiastki, jak potas, żelazo, wapń oraz bor.
- Po suszone śliwki, warto sięgać nawet częściej niż po świeże śliwki. Wszystko dlatego, że w postaci suszonej, zawierają blisko pięć razy więcej witaminy A i błonnika. Sporo w nich również wartościowych minerałów: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku.
- Suszony ananas, zawiera wiele cennych składników odżywczych w tym witaminę C, magnez, potas i cenny błonnik. Suszony ananas jest wypełniony ochronnym enzymem o nazwie bromelaina. Enzym ten zwalcza zapalenia, działa również wzmacniająco na odporność, więc upewnij się, że jesz wystarczająco dużo ananasa w okresie przeziębień i grypy.
- W jagodach goi znajduje się największe źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, żelaza i fosforu. Sięgając po tego rodzaju przekąskę, można wzmocnić kości i poprawić odporność organizmu. Suszone jagody goji uznawane są za wspomagające proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód.
- Suszone daktyle mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Zawierają flawonoidy, karotenoidy i kwas fenolowy. Daktyle mają właściwości przeczyszczające, zapobiegają zaparciom. Zawierają spore ilości potasu, dlatego ich spożycie jest wskazane po ciężkich wysiłkach oraz przy intensywnym poceniu się.
- Suszona żurawina, ma niską zawartość tłuszczu, za to stanowi cenne źródło błonnika. Dostarcza sporych ilości witaminy E i jest niezwykle bogata w witaminę C, a także składniki mineralne, miedź i mangan. Jest przede wszystkim bogata w przeciwutleniacze, głównie proantocyjanidy i beta-karoten.
Takie cenne właściwości oraz wartości odżywcze sprawiają, że owoce suszone powinny być regularnie spożywane przez dzieci i dorosłych.
Suszone owoce, dzięki swojej małej gramaturze i skoncentrowanej dawce cukru, są też idealnym źródłem szybkiej i wysokoenergetycznej przekąski.
Do jakich potraw wykorzystać suszone owoce?
Suszone owoce nadają się zarówno do przyrządzenia potraw na słodko, jak i na słono. Mogą być dodatkiem do owsianek, jaglanek, musli, jogurtów, ciast i innych wypieków, pieczonego mięsa (np. schab ze śliwką) czy świątecznego bigosu (bigos z dodatkiem suszonych śliwek to pyszny smak i aromat). Świetnie się również sprawdzą jako składniki nadzienia do pierogów czy krokietów. Z suszonych owoców można zrobić również tradycyjny świąteczny wigilijny kompot. Świetnie smakują również, gdy dodamy je do herbaty.
Moim hitem jest zupa z suszonych owoców. Przyrządzam ją, gdy tylko potrzebuję odrobinę orzeźwienia. Zupa z suszonych owoców oczywiście występuje w wersji na słodko. Najlepiej mi smakuje ta z suszonych moreli i śliwek. Do suszonych owoców wystarczy tylko dodać cukier, odpowiednią ilość wody i kisiel.
Suszone owoce są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Ich intensywnie słodki smak sprawia, że świetnie też zastępują słodycze. Mogą stanowić smaczny dodatek do chleba czy ciast i tortów. Dodając suszone owoce do wypieków warto pamiętać, by najpierw oprószyć je mąką, by szybko nie opadły na dno ciasta.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszonych owoców?
W sklepach mamy ogromny wybór owoców suszonych: morele, śliwki, żurawinę, figi, jabłka, daktyle, rodzynki itd. Decydując się na wybór suszonych owoców warto zwrócić uwagę na ich skład, gdyż zdarza się że zawartość cukru w suszonych owocach jest wyższa niż udział samych owoców. Dodatkowe dosładzanie suszonych owoców sprawia, że stają się one więcej kaloryczne. Najlepszy suszony owoc to oczywiście taki, który nie zawiera żadnych dodatków.
Na opakowaniach znajdują się również inne dodatkowe składniki – niektóre z nich nie są niczym złym, inne – wręcz przeciwnie. Najczęściej do suszonych owoców producenci dodają: cukier, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej palmowy, regulator kwasowości.
Istotną sprawą jest dodatek oleju palmowego i dwutlenku siarki – to już substancje szkodliwe i widząc je w składzie, lepiej zrezygnujmy z zakupu takiego produktu. Warto również zwracać uwagę na kraj pochodzenia owoców, gdyż niektóre kraje specjalizują się w produkcji określonych owoców i wówczas mamy pewność, że owoce pochodzące z tego kraju są najlepszej jakości.
W supermarketach i sklepach poza owocami w klasycznych, małych opakowaniach, można też kupić te produkty na wagę. Jednak nie jest to dobry wybór, ponieważ nie wiemy, ile czasu takie owoce leżały w sklepie. A dostęp powietrza powoduje, że witaminy zawarte w takich produktach się utleniają.
W jakich warunkach i jak długo przechowywać suszone owoce?
Warto zadbać o prawidłowe warunki przechowywania suszonych owoców, aby jak najdłużej zachowały świeżość i smakowitość. Owoce suszone należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach np. puszkach, pojemnikach, słoikach lub hermetycznie zapakowane w torebkach. Zapobiega to szybkiemu tworzeniu się pleśni i psuciu owoców. Jeśli chodzi o przechowywanie, to tutaj najlepsze jest suche, ciemne i chłodne miejsce. Nie powinno się ich wystawiać na słońce.
Jak długo przechowywać suszone owoce?
Owoce suszone zachowują świeżość do 12 miesięcy. Warto jednak co 10-14 dni sprawdzać stan owoców. Jeśli zauważymy ślady pleśni, szkodniki, a zapach będzie kwaśny i nieprzyjemny – bezwzględnie należy je wyrzucić. O tym, że owoce nie nadają się już do spożycia, świadczy też ich kolor i wygląd– twarde, trudne do pogryzienia i przebarwione owoce są już stare i je również lepiej wyrzucić.
Podsumowanie – wskazówki do zakupu suszonych owoców
Warto zapamiętać najważniejsze kwestie związane z suszonymi owocami, aby w przyszłości wiedzieć jak, czy i po co je kupować, jakie rodzaje owoców możemy spotkać w sklepie i czy wszystkie są bezpieczne, a także, w jakich sposób wykorzystać je w swojej kuchni.
Mimo że suszone owoce są produktem wysokokalorycznym, to zawierają szereg cennych elementów m.in. błonnik, witaminy B, C, D, magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Dodatkowo, dzięki obecności antyoksydantów i polifenoli, chronią przed zaparciami, chorobami pęcherza czy stanami zapalnymi.
Suszone owoce to zdrowe słodkie przekąski, które dostarczają organizmowi mnóstwo zdrowych składników odżywczych. Dzięki nim zadbamy też o dobrą formę organizmu i kondycję psychiczną.
Niestety w sklepach często możemy spotkać owoce konserwowane/siarkowane. Są to po prostu suszone owoce, ale potraktowane szkodliwym dwutlenkiem siarki, który ma na celu utrwalić kolor i przedłużyć świeżość owoców. Należy go unikać, gdyż może negatywnie oddziaływać na zdrowie, szczególnie wśród osób chorujących na astmę.
Mam nadzieję, że znajdziecie w swoje ulubione suszone owoce oraz odkryjecie nowe smaki, które na stałe zagoszczą w waszej kuchni jako przekąski i dodatki do wielu aromatycznych potraw.
0 komentarzy