Na rynku jest coraz więcej rodzajów mąki, spotkać można nie tylko te popularne pszenne czy żytnie, ale coraz częściej również inne, jak kukurydziane, owsiane, orkiszowe. Poszukiwane są również takie bez glutenu, których można używać, jeśli mamy nietolerancję tego składnika. To wszystko da nam na przykład mąka z pestek dyni. Właściwości sprawdzimy w tym artykule. Mąka dyniowa — czym jest i jak...
cukiernictwo
Mąka migdałowa. Właściwości i zastosowanie mąki.
Na rynku jest wiele rodzajów mąki, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, do odpowiedniego wypieku czy innej potrawy, bądź deseru. Niektóre mąki mają to do siebie, że są zdrowe, bez glutenu i bezpieczne dla osób będących na diecie ketogenicznej, wegańskiej, wegetariańskiej czy chorych na cukrzycę. Jedną z nich jest mąka migdałowa, właściwości której przybliżymy w tym artykule. Jak powstaje...
Ziarna i nasiona wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie
Ziarna i nasiona wydają się takie nie pozorne, a tak naprawdę posiadają bardzo wiele smaku, aromatu i wartości odżywczych. Można by pomyśleć, co takie małe ziarenko czy nasionko może zmienić w słodkości czy pieczywie, a jednak potrafi bardzo dużo. Najpopularniejsze są pestki dni, słonecznika, mak, wiórki kokosowe, ale jest to tylko mała część tych cennych dobroci, które wykorzystuje się w...
Kremy roślinne do ciast i deserów
Wegańska kuchnia oferuje pyszne kremy roślinne na każdą okazję.
Sery i produkty mleczne używane w cukiernictwie
Produkty mleczne w cukiernictwie zajmują ważne miejsce.
Desery na lato i nie tylko
Desery na lato są lekkie, orzeźwiające i po prostu pyszne. Jak je przyrządzić? Pomysły w artykule.