Rośliny lecznicze powinny być obecne w naszej diecie. Ich działanie przypomina leki, ale jest mniej skutków ubocznych jedzenia. Dzika róża to roślina bardzo popularna ze względu na właściwości prozdrowotne. Naucz się ją uprawiać i zobacz, do czego może zostać wykorzystana. Dzika róża- kiedy zbierać i jak hodować? Dzika róża to krzew z rodziny różowatych, który w Polsce występuje w bardzo wielu...
owoce i bakalie
Ziarna i nasiona wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie
Ziarna i nasiona wydają się takie nie pozorne, a tak naprawdę posiadają bardzo wiele smaku, aromatu i wartości odżywczych. Można by pomyśleć, co takie małe ziarenko czy nasionko może zmienić w słodkości czy pieczywie, a jednak potrafi bardzo dużo. Najpopularniejsze są pestki dni, słonecznika, mak, wiórki kokosowe, ale jest to tylko mała część tych cennych dobroci, które wykorzystuje się w...
Przetwory owocowe w cukiernictwie
Owoce i przetwory owocowe są w szerokim stopniu stosowane w cukiernictwie. W zależności od rodzaju owoców i ich obróbki, można je używać na wiele różnych sposobów.
Napoje roślinne i ich zastosowanie w cukiernictwie
Napoje roślinne są coraz bardziej popularne i mają szerokie zastosowanie, także w cukiernictwie. Jakie? Przykłady w artykule.
Jak zrobić krokant – przepis na wyjątkowe wypieki
Krokant to popularny dodatek do deserów i wypieków. Łatwy i szybki w przygotowaniu a przy okazji bardzo smaczny stanowi ciekawą propozycję i urozmaicenie dla wyrobów cukierniczych. Jak zrobić krokant? Pomysły i sposób wykonania w artykule.
Orzechy w ciastach i deserach – rodzaje orzechów, ich właściwości i zastosowanie
Orzechy to smaczna przekąska oraz cenne źródło witamin i wartości odżywczych. Na rynku obecne są różne są różne rodzaje orzechów. Jakie mają właściwości i do czego można ich użyć? Szczegóły w artykule.