Toppingi, czyli sosy do deserów – jakie można kupić?

Desery kojarzą się ludziom ze słodkościami po obiedzie, kiedy to serwuje się je najczęściej, choć można nazywać nimi także każde słodkości ciepłe i zimne spożywane o każdej porze dnia. Do deserów zalicza się lody, ciasta, ciasteczka, musy, sorbety i inne słodkości. Podawane są na różne sposoby i z różnymi dodatkami, co powoduje, że jeszcze chętniej ludzie po nie sięgają, jak wiadomo często je się już samymi oczami. A piękna dekoracja kusi jeszcze bardziej niż produkt bez dodatków. Warto poświęcić chwilę, by zastanowić się nad upiększeniem naszego dzieła, jakie dodać owoce, sosy do deserów czy inne dodatki, aby zachwycało nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

Rodzaje sosów do deserów – co mamy do wyboru?

Wyróżnić można następujące rodzaje toppingów ze względu na skład:

  • Owocowe,
  • Czekoladowe,
  • Z innymi dodatkami.

Wymienić tutaj można także sosy do deserów z podziałem na ich przeznaczenie:

  • Sosy do lodów,
  • Sosy do deserów,
  • Polewy.

Podawać je można na zimno i na gorąco, wszystko zależy od deseru, na jakim ma się znajdować, albo, jakiemu ma po prostu towarzyszyć przygotowany sos. Możliwości i sposobów podawania oraz dekorowania jest naprawdę sporo, dlatego każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Najbardziej popularne są sosy do deserów

Jednymi z najbardziej popularnych i prostych do przygotowania są zwykłe sosy owocowe, które pasują do większości deserów, zarówno zimnych jak i gorących. Przygotować je można szybko i bez większego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystać je można do lodów, naleśników, gofrów, ciast, ciasteczek, a nawet tortów.

Przykładowy przepis na truskawkowy sos do deserów wygląda następująco:

  • 1 kilogram truskawek
  • 150 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Sok z cytryny

Wystarczy dane owoce, zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, opcjonalnie z sokiem z cytryny, następnie zblendować i pozostawić do wystudzenia, co zarazem wiąże się również z tym, że dany sos gęstnieje. Jeżeli jest potrzeba gorący wylać na deser czy po prostu obok. Można tutaj użyć każdego rodzaju i smaku owoców. Wiadomo, że najlepsze okażą się owoce sezonowe, świeże w danej porze roku, ale również mrożone czy wekowane także dobrze się sprawdzą. Najbardziej popularne to truskawki, wiśnie, maliny, czereśnie, wykorzystać można także jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, i wiele innych.

Przy mrożonych powinno się zwrócić uwagę na to, że zawierają więcej wody niż świeże i sos wyjdzie rzadszy, ale można to zniwelować dłuższym gotowaniem, które spowoduje, że sos zgęstnieje. Ilość cukru zależy oczywiście od rodzaju i słodkości danych owoców, jakie się wykorzystuje do danego sosu. Mniej słodkie będą potrzebowały więcej cukru, a te bardziej kwaskowe nie potrzebują już soku z cytryny. W przypadku na przykład sosu do deserów z malin trzeba przed podaniem przetrzeć go przez sitko w celu pozbycia się pestek zawartych w owocach.

sosy do deserów

Sosy do deserów często używane są jako dekoracja gofrów

Czym zagęścić sosy do deserów?

Z takich owoców jak na przykład wiśnia przygotować można także sos do deserów zwany również frużeliną, który przygotowuje się tak jak powyższy z truskawek, ale do zagęszczenia dodaje się trochę mąki ziemniaczanej. Sprawia ona, że sos staje się trochę jak gęstniejąca galaretka. Jeszcze innym urozmaiceniem sosu może być dodanie likieru wiśniowego, w przypadku innych smaków likier również o inny smaku. Na sklepowych pólkach czy sklepach internetowych jest spory wybór sosów do deserów. Kupić można naprawdę przeróżne smaki i konsystencje. Znaleźć można owocowe sosy do deserów, np. o smaku wiśni, ale również wiele innych smaków. Taki sos można wykorzystać również, jako dekorację tortu. Frużelinę można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, albo gorąca zawekować w słoiki, wtedy wytrzyma jeszcze dłużej. Dobry sposób, jeśli przygotuje się za dużo i nie ma, co zrobić z nadmiarem.

Sos do deserów z owoców południowych

Jeszcze innym sosem, mniej popularnym, ale równie smacznym jest na przykład sos pomarańczowy, który wykonuje się bardzo podobnie jak poprzednie, z tą różnicą, że kiedy sok i cukier się już zredukują można dodać trochę zimnego mleka, co doda smaku i konsystencji. Taki sos nada się do naleśników, lodów czy innych deserów, w zależności od gustu i smaku. Podobnie rzecz ma się do wszystkich sosów cytrusowych, gdzie połączyć można na przykład cytrynę i pomarańczę, wykorzystując nie tylko sok z nich, ale również startą skórkę. Nie do każdego sosu cytrusowego trzeba dodawać mleko, sam bez tego dodatku również smakuje wyśmienicie.

Tak przygotowane owocowe sosy do deserów wystarczy wykorzystać podczas przygotowywania deserów do ich dekoracji, a znacznie zmieni się ich wygląd i smak. Dobrym dodatkiem są również same owoce, polane toppingiem, które chyba w każdym deserze wypadają znakomicie.

Polewy, czyli sosy czekoladowe do deserów

Sosy czekoladowe, inaczej można powiedzieć także polewy, cieszą się również sporą popularnością w deserach. Cóż smakuje lepiej jak nie lody z polewą czekoladową? Polewa taka sprawdzi się, jako dekoracja na przykład tortów czy innych ciast, ale także, jako dodatek do owoców, naleśników, budyniu. Polewę czekoladową można zrobić na kilka sposobów.

Jednym z nich jest stopienie czekolady w kąpieli wodnej, następnie trzeba dodać mleko i masło i mieszać, aż połączy się wszystko w idealny sos czekoladowy. Gęstość można regulować dodając mleko. Na jedną tabliczkę czekolady potrzeba 8 łyżek mleka i 1 łyżeczkę masła. Można wykorzystać dowolną czekoladę, gorzką, mleczną, białą czy nawet różową.

Jeszcze szybszym i prostszym sposobem jest przygotowanie polewy czekoladowej z kakao (15g), cukru (100ml) i wody (100ml). Kakao należy rozpuścić z wodą i podgrzać, następnie dodać cukier i zredukować do odpowiedniej gęstości sosu. Taki sos można zawekować w butelkę i przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce. Także nie trzeba się obawiać, że jak wyjdzie za dużo, to się zmarnuje.

Innym sposobem jest połączenie czekolady, żółtka, cukru i mleka. Takie sosy czekoladowe można podawać na zimno, jako polewa lodów i na gorąco na przykład, jako fontanna czekoladowa.

Połączenie śmietanki, jogurtu, cukru i cukru waniliowego z kawałkami czekolady, pozwala stworzyć pyszny sos stracciatella, który wykorzystać można do różnych deserów tak gorących jak i zimnych. Taki sos ze startą czekoladą wykorzystać można do makaronu, naleśników, a nawet lodów.
Polewę czekoladową również w prosty sposób można wykonać łącząc czekoladę i słodką śmietanę, w proporcjach 100g na 100ml. Wszystkie te sposoby dają bardzo smaczne czekoladowe sosy do deserów, które mają także szerokie zastosowanie. Nie dość, że świetnie wyglądają to równie dobrze smakują, bez względu, który sposób się wybierze.

Toppingi do deserów z innymi składnikami i dodatkami

Dość często spotkać można także sos waniliowy do deserów, który najczęściej stosuje się do owoców tych gotowanych, bądź pieczonych, ale także do kisieli, budyniu czy naleśników. Przygotować go można dość prosto używając produktów raczej dostępnych w każdym domu. Oczywiście jest to wanilia w lasce, ale częściej spotykany jest po prostu cukier waniliowy, który łączy się z cukrem, żółtkami, mlekiem, mąką ziemniaczaną, bądź jak ktoś ma – ryżową. Można także dodać sok lub skórkę z cytryny. Na jego wykonanie, zresztą jak w przypadku większości sosów do deserów, nie potrzeba dużo czasu, ale także i umiejętności, jakie przydadzą się do pieczenia niektórych wypieków, dlatego w każdej chwili można urozmaicić wybrany deser takim dodatkiem jak topping.

Sos migdałowy dodaje się przeważnie do deserów czekoladowych, ale również do lodów, kisielu, idealnie sprawdzi się, jako polewa babki czy mazurka. Sposób przygotowania jest taki jak w przypadku sosu waniliowego z tą różnicą, że głównym składnikiem są tutaj płatki migdałowe, które trzeba zetrzeć na przykład w moździerzu, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami jak śmietana, cukier, mleko, mąka ziemniaczana i żółtko.
Do naleśników, sufletów bardzo dobrze nadadzą się sosy z rumem, ponczem czy innym alkoholem, choć te są chyba najczęściej spotykane, które dodadzą smaku i wyrazistości nawet tym najbardziej nudnym i popularnym. Przygotować je można łącząc oczywiście wybrany alkohol, rum, poncz, z białym winem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny czy pomarańczy, żółtkiem w celu zagęszczenia ich. Taki sos jest raczej dla osób dorosłych ze względu na zawartość niektórych składników.

Jeszcze inny, dość nowoczesny jest sos sojowy do deserów. Przygotować go można z niewielu składników, ponieważ potrzeba tylko sosu sojowego, gorzkiej czekolady, oraz oleju arachidowego. Idealny sos do lodów, tortów, ciast czy deserów owocowych. Podobnie rzecz ma się z sosem karmelowym czy orzechowym.

Jak dobrać sos do rodzaju deseru?

Jeśli chodzi o wybór, jaki sos, do jakiego deseru to sprawa indywidualna, każdy ma inny smak i gust, jeśli chodzi o jedzenie i połączenie dodatków i składników. Wybór jest tak duży, że bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie i na odpowiednią okazję. Przygotowanie toppingów nie zajmuje dużo czasu, dlatego nawet niezapowiedzianych gości można zaskoczyć pysznym dodatkiem do deseru właśnie w takiej czy innej postaci. Jak widać jest kilka sposobów przygotowywania sosów do deserów, jedne składają się głównie z owoców i cukru, inne z czekolady i mleka, jeszcze inne ze śmietany i innych dodatkowych składników. Tak naprawdę do każdego deseru można dodać za każdym razem inny z toppingów, co sprawi, że ten sam deser będzie wyglądał i smakował inaczej.

Warto poeksperymentować z sosami do deserów, ponieważ to w dużej mierze dzięki nim można zaskoczyć czymś nowym i smacznym, bez większego nakładu pracy. Większość z sosów można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco. Zimne desery równa się zimny sos, choć zdarzają się połączenia zimnego i ciepłego na jednym talerzyku, jak na przykład szarlotka czy sernik, na ciepło z lodami i sosem truskawkowym. Takie połączenia zachwycą niejednego smakosza. Oczywiście wybór ciasta, lodów i sosu do już sprawa indywidulana kosztującego dany deser, a jak widać jest w czym wybierać.
Sosy dostępne w sklepach także mają swoje zalety gdyż można je przechowywać przez dłuższy okres czasu, mają wygodne opakowania pozwalające łatwiej dekorować desery i dozować porcje, a także wybór smaków jest tak duży, że bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie i na każdą okazję.

Domowe sosy do deserów

 

Skomentujesz?

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.