Czym zastąpić cukier? Zamienniki cukru mogą być równie smaczne i słodkie jak cukier. Maltitol, ksylitol, stewia, erytrol – co wybrać?

Czym zastąpić cukier? Zamienniki cukru mogą być równie smaczne i słodkie jak cukier. Maltitol, ksylitol, stewia, erytrol – co wybrać?
Substancje żelujące i stabilizujące są bardzo przydatne w cukiernictwie. Dzięki nim można nadać kształt poszczególnym produktom, utrwalić je i zabezpieczyć. Na rynku dostępne są zagęstniki pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Jadalne dekoracje na tort cieszą się niezmiennie popularnością w cukiernictwie. Na rynku mamy dostępną bogatą ofertę sztucznych i jadalnych ozdób, możemy też wykonać je samodzielnie, choć jest to czasochłonne.
Krokant to popularny dodatek do deserów i wypieków. Łatwy i szybki w przygotowaniu a przy okazji bardzo smaczny stanowi ciekawą propozycję i urozmaicenie dla wyrobów cukierniczych. Jak zrobić krokant? Pomysły i sposób wykonania w artykule.
Aromaty spożywcze nadają piękny zapach wypiekom i innym słodkościom. Jakie aromaty spożywcze są dostępne w sklepach? Które substancje zapachowe wybrać? Szczegóły w artykule.
Akcesoria do modelowania dekoracji cukierniczych to nieodzowny element pracowni każdego cukiernika. Jakie przybory i narzędzia warto posiadać? Lista przydatnych akcesoriów w niniejszym artykule.