Przyprawy w cukiernictwie
Przyprawy w cukiernictwie są popularne. Nadają smaku i zapachu słodkościom, więc warto zapoznać się z wachlarzem możliwości.
Przyprawy w cukiernictwie są popularne. Nadają smaku i zapachu słodkościom, więc warto zapoznać się z wachlarzem możliwości.
Słodkie przekąski na podróż czy piknik z pewnością umilą czas i przyniosą dodatkową radość. Co ze sobą zabrać, a czego unikać? Sprawdzone przepisy i wskazówki w artykule.
Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić cukier, by nadal móc cieszyć się słodkim smakiem i nie zapłacić za to słono zdrowiem. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru.
Owoce i przetwory owocowe są w szerokim stopniu stosowane w cukiernictwie. W zależności od rodzaju owoców i ich obróbki, można je używać na wiele różnych sposobów.
Nauka pieczenia ciast, ciasteczek czy chleba wymaga poświęcenia i czasu. Jednak dla chcącego nic trudnego. Od czego zacząć naukę pieczenia? Jakie formy szkolenia są dostępne na rynku? Szczegóły w poniższym artykule.
Zastosowanie oleju w kuchni jest szerokie. Olej można użyć nie tylko do smażenia, ale także do pieczenia i przygotowywania deserów jako świetny zamiennik masła i idealny nośnik smaku.
Sosy do deserów to idealne dopełnienie ciast, ciastek, lodów i innych wyrobów cukierniczych. Można kupić gotowe produkty lub samodzielnie przygotować sos w domu. Jak to zrobić? Przykłady w artykule.
Napoje roślinne są coraz bardziej popularne i mają szerokie zastosowanie, także w cukiernictwie. Jakie? Przykłady w artykule.
Domowe i gotowe kremy i nadzienia do ciast to nieodłączny element większości wypieków. Na rynku dostępne są różne rodzaje i smaki kremów, nie trzeba ich przygotowywać samodzielnie. Pozwoli to zaoszczędzić czas i mieć pewność, że zawsze się udadzą.
Pieczenie babeczek i muffinek to prawdziwa frajda i pomysł na szybki, pyszny deser. Przepisów na pieczenie babeczek nie brakuje, jednak my przedstawiamy kilka pomysłów, które zawsze wychodzą.
Masy cukrowe, masy czekoladowe, dekoracje z kremu lub brak ozdobnej warstwy na torcie. Odpowiedzi na pytanie, czym okładać tort jest wiele. W zależności od upodobań lub umiejętności dekorowania ciast i deserów każdy znajdzie coś dla siebie.
Czym zastąpić cukier? Zamienniki cukru mogą być równie smaczne i słodkie jak cukier. Maltitol, ksylitol, stewia, erytrol – co wybrać?